USA vill konsolidera sin ockupation av Syrien och plundra landets oljeresurser. 

2
1287
USA och kurdiska SFD stjäl fattiga Syriens olja.

Vi har publicerat långt över 100 artiklar om Syrien här, och även om detta ämne. Artiklar om Syrien på Globalpolitics.seSedan åratal har USA fört krig mot Syrien, bl.a. via stöd till IS och andra terroristorganisationer. USA har även med hjälp av kurdiska SDF upprättat militärbaser i nordöstra delen av Syrien. Israel bombar Syrien regelbundet. Media tiger eller rapporterar kort utan någon kritik. Läs denna insiktsfulla kommentar!

Översatt av Rolf Nilsson.

Källa:https://www.globalresearch.ca/us-syria-plundering-oil-resources/5828689 13 augusti och sedanhttps://derimot.no/usa-vil-befeste-sin-okkupasjon-av-syria-mens-de-plyndrer-landets-oljeressurser/ 15 augusti.
https://derimot.no/usa-vil-befeste-sin-okkupasjon-av-syria-mens-de-plyndrer-landets-oljeressurser/ 

 15 augusti

Rysslandsexperten professor Glenn Diesen.

 Av professor Glenn Diesen och Steven Sahiounie 

 Obama-administrationen inledde USA:s militära ockupation av Syrien i november 2015. Obamas förevändning var att bekämpa ISIS, men i verkligheten gjorde redan Syrien, Ryssland, Irak och Iran detta, och de besegrade så småningom ISIS i Syrien. 

 Det verkliga skälet bakom USA:s invasion och ockupation av Syrien, som nu har pågått i åtta år och inte har något slut i sikte, var att hindra den syriska regeringen och medborgarna från att dra nytta av oljefyndigheterna i nordost. Oljan från brunnarna här användes för hushållsförbrukning av bensin, diesel för uppvärmning av bostäder, diesel för lastbilar och produktion av el. 

 Sedan dess har syrier haft brist på bensin, diesel och nästan ingen el till hem, kontor, företag, skolor och sjukhus. Det nationella elnätet är beroende av att omvandla petroleum till el vid de olika kraftverken. Syrier lever med bara två till tre timmars el per dag. På grund av USA:s sanktioner kan Syrien inte lätt köpa energi från andra länder. Sanktionerna och ockupationen är utformade för att hålla det syriska folket berövat även de mest grundläggande dagliga behoven. 

 Steven Sahiounie från MidEast Discourse intervjuade professor Glenn Diesen vid University of Southeast Norway om detta. 

 Steven Sahiounie (SS):  

Nyligen skickade den amerikanska militären förstärkningar till östra Syrien där de illegalt ockuperar de största oljefälten i Syrien. Vad planerar USA där enligt din åsikt? 

 Glenn Diesen (GD):  

Vi har sett ett ökande militärt tryck mot USA i Syrien för att tvinga amerikanerna att avsluta sin ockupation av Syrien. USA kommer att stärka sin position för att motstå detta. Förutom att plundra Syrien måste USA också se till att regionen erkänner USA som den dominerande styrkan där. Om staterna i regionen inte längre tror att USA kommer att ha sista ordet kommer de att börja bli mer självförsörjande genom att söka alternativa arrangemang för sin säkerhet, eller söka fred med överenskommelser. USA:s politiska makt härrör till stor del från dess förmåga att visa sin militära dominans. 

 SS:  

I både Ukraina och Syrien befinner sig Ryssland och USA i en militär konflikt. Nyligen klagade USA över ryska flygplan som opererade i Syrien, riktade mot radikala islamiska terrorister som ISIS och Jabhat Al-Nusra. Kommer detta enligt din åsikt resultera i öppen konflikt, och var? 

 GD:  

Ryssland ökar pressen på de amerikanska trupperna för att driva dem ut ur Syrien. Detta kan också betraktas som en horisontell upptrappning till konflikten i Ukraina, där amerikanerna är i stånd att döda ryska soldater, men ryssarna har ingen möjlighet att tillfoga amerikanerna direkta förluster. Varken ryssarna eller amerikanerna vill att detta ska eskalera till ett direkt krig mellan de två kärnvapenmakterna; De är dock båda beredda att riskera ett sådant krig genom att öka trycket på andra sidan. Men USA föredrar fortfarande att bekämpa Ryssland genom ombud, som islamiska terroristgrupper i Syrien. 

 SS:  Kina förmedlade ett avtal mellan Saudiarabien och Iran, vilket överraskade USA. Hur ser du enligt din åsikt på den amerikanska reaktionen på detta nya förhållande? 

 GD:  USA:s politiska inflytande i regionen härrör till stor del från dess roll som ”säkerhetsleverantör” och USA har därför ett intresse av att upprätthålla konflikterna. USA:s hegemoni är därför beroende av att dela upp regioner i världen i lydiga allierade som är beroende av dem å ena sidan, och försvagade motståndare å andra sidan. USA uttryckte öppet sitt missnöje med det kinesiska förmedlade avtalet mellan Saudiarabien och Iran, eftersom man vill att det militära trycket på Iran ska bestå och man vill behålla sitt inflytande över Saudiarabien. USA är också mycket oroat över Kinas styrka, som tränger undan USA:s makt runt om i världen. 

 SS:  USA:s president Joe Biden har ett mycket ansträngt förhållande till Saudiarabien. Kronprins Mohammed bin Salman har beslutat att agera mer beslutsamt på världsscenen. Kommer USA enligt din åsikt att tillåta Saudiarabien att bryta sig ur deras grepp? 

 GD: Saudiarabien söker en idealisk position i den framväxande multipolära världen, vilket är att etablera goda relationer med alla stormakter. Genom att ha flera partnerskap kan Saudiarabien undvika överdrivet beroende av USA och därmed åtnjuta större politisk autonomi. USA kommer förutsägbart att försöka återställa sin kontroll över Saudiarabien, och därför driva på för att Saudiarabien ska kapa sina band med andra stormakter som Kina och Ryssland. Detta kan bara uppnås genom att öka spänningen mellan Saudiarabien och Iran, eftersom detta kommer att öka Saudiarabiens säkerhetsberoende av USA och därför tvingas att följa USA:s order. USA siktar alltid på att säkerhetsberoendet av USA också ska bli ekonomisk och politisk lojalitet och därmed betingas amerikansk makt av konflikter. 

 SS:  Det amerikansk-turkiska förhållandet har varit ansträngt i flera år, medan USA stöder kurderna, som Turkiet betraktar som terrorister. Kommer USA, enligt din åsikt, nu när president Erdogan har blivit omvald och har en stor roll att spela i Ukraina ompröva sitt stöd till kurderna? 

 GD:  USA har mer än en gång använt kurderna som ombud mot regionala motståndare och sedan övergett kurderna när de tjänade sitt syfte för amerikanerna. Det är fortfarande oklart vilken väg amerikanerna kommer att ta, men de står helt klart inför ett dilemma mellan att fortsätta använda kurderna för att främja amerikanska mål i Syrien, eller att förbättra USA:s relationer med Turkiet. 

 

* Från Global Research, 13 augusti 2023. 

Översatt av Northern Light från engelska. 

Steven Sahiounie är en prisbelönt journalist. Han är en regelbunden bidragsgivare till Global Research. 

Originalartikel: “The US will strengthen its occupation of Syria, while plundering oil resources, Interview with Glenn Diesen. 

Relaterat
Syrien: en berättelse om plundring och återfödelse
USA bygger ny bas i norra Syrien.
Moskva är värd för ett möte för normalisering mellan Syrien och Turkiet
White Helmets – al-Qaidas skyddslingar fick Right Livelihood-priset. Får de Nobels fredspris?
Media lovordar ännu en film om Syrien som är terroristpropaganda – filmen “Till min dotter”
Syrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA
11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelIndiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol
Nästa artikelBiden ber kongressen om ytterligare 24 miljarder dollar till kriget i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Krig och tjuvunionen USA levererar som vanligt! Men så blir det när man låter kriminella härja fritt. De andra banditerna i EU plockar smulorna som blir över tydligen nöjda med denna ordning…Uppenbarligen är folk i väst dumma i huvudet som inte protesterar mera men de tror väl att någon liten peng blir det nog till dem också av plundringen.

  2. Såg precis två artiklar på Nya tider, om att 25/8 är ett slags ödesdatum för europeisk yttrandedrihet. Inget hörs alltså om det allvarliga i att ’chatcontrol’ (”förevändningen’ är bl a att jaga pedofiler, vällovligt syfte alltså) ska införas och alla privatmeddelanden därmed ska kunna avlyssnas, samt såklart att de asociala plattformarna skall tvingas fortsätta censurera allt som går emot globalistnarrativet (vare sig det handlar om who’s nya ’läroplan’ där 4åringar ska undervisas i sex och ha ’sexpartners’, el att mrnagiftinjektioner är ”riskfritt”, el att chemtrails inte ”alls” påverkar miljö och väder t ex när solljuset stängs ute, el att ett kontantfritt samhälle ”inte innebär” totalitär kontroll, el att krig är ”fred”, slaveri är ”frihet”, okunskap är ”styrka”). Inget av detta får diskuteras, eller annat de kommer påföra mänskligheten i väst. Sms samtal om detta, kommer efter den 25e att betraktas som desinformation och terrorism. Att sedan facebook, instagram, you tube osv fortsätter sända västukrainsk barnporr (artikel på Newsvoice fyra dagar sedan) på sina ’sociala plattformar’, det är ju ”marginellt”eftersom plattformarna juu företräder globalisterna och globalisterna ju är de som promotar all vulgaritet i väst (bl a därför de fått på käften i öst/syd).

    Så nä, efter den 25e är det än mer fritt fram för avantgardet.. i city of london och washington, att härja från sina träsk. Medan människorna (75%) fortsätter tro att allt är ”jättetoppen”. Censur har alltid varit effektivt, tills människor fått nog

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here