Ingen grund för svensk trupp i Irak!

14
1266
USA Uncle Sam. Bild Calvin Sheen. I urspungsartikeln.

Detta är en inte publicerad insändare av Ulf Bjerén till Blekinge Läns Tidning, vilken jag fått författarens tillåtelse att publicera.

Men efter publiceringen här får jag besked att den publicerat i Sydöstran. Sydöstran.


Ingen grund för svensk trupp i Irak!

Den av president Trump beordrade attacken 3 januari, som bland annat dödade den iranske generalmajor Soleimani och den irakiska befälhavaren al-Muhandis, är exempel på öppen statsterrorism. Alla kan se att USA fullständigt nonchalerar folkrätt, FN-stadga och Irans och Iraks suveränitet.

Soleimani var på inbjudan av Iraks regering för ett möte som syftade till att minska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien när han mördades på Bagdads flygplats genom en drönarattack.
I USA-imperialisternas föreställningsvärld hotade fred Västasien och detta var en mardröm som måste förhindras. Att söndra för att härska, att skapa kaos och krig är deras livsluft.

Både Soleimani och al-Muhandis ledde effektivt kampen mot de av USA och dess allierade från början skapade och sedan till stor del låtsas-bekämpade Al Qaida- och IS-arméerna.

Svensk militär deltar i den Irak-baserade USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve. De är stationerade på USA-baser.
Utrikesminister Ann Linde tvekar inte att kalla den USA-ledda styrkan ”fredsbevarande” trots att den saknar mandat från FN och är en fortsättning på ockupationen från 2003. Den gör också illegala raider på syriskt territorium.

Efter mordet på Soleimani krävde Iraks parlament 6 januari att de utländska trupperna ska lämna landet. Utrikesminister al-Hakim upprepade på ett möte med sin turkiska motsvarighet 9 januari samma krav. Så vad tvekar regeringen om? Det finns inget legalt stöd för truppernas närvaro i Irak. Tag omgående hem dem!

I skrivande stund (11.1) meddelar Irans myndigheter att iranska trupper i den mycket spända atmosfären efter USA:s upprepade hot om massiva angrepp av misstag skjutit ner ett passagerarplan. En stor tragedi som nu cyniskt utnyttjas i krigspropagandan mot Iran.

Iran är ingen krigarnation och har levt i fred med sina grannar i 300 år om vi bortser från det för alla parter förödande kriget mellan Iran och Irak 1980 – 88. Men det var ett försvarskrig mot Saddam Husseins av västmakter uppmuntrade och stödda angrepp.

Det är USA som är en notorisk krigsanstiftare bland annat genom angreppen på Afghanistan 2001, Irak 2003, Libyen 2011, kriget genom ombud i Syrien från 2011 och i Jemen och som trasat sönder denna region.

USA:s krigspolitik riskerar att leda till ett storkrig.

Föregående artikelTortyren av visselblåsarna Julian Assange i Storbritannien och Chelsea Manning.
Nästa artikelJonas Sjöstedt avgår. Bra eller dåligt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Mycket bra artikel av Ulf Bjerén, men naturligtvis får inte sådant publiceras i dagens Sverige.
  Sverige har, under socialdemokratiskt fögderi blivit en del av det amerikanska militärindustriella
  komplexet som den avgående presidenten Eisenhower varnade för redan 1961. Vi arbetar numera för krigets krafter i världen och det vet alla etablerade media och samtliga riksdagspartier om.
  Som knähundar i ondskans imperium vet vi också att man inte ostraffat biter husse i benet så som Ulf Bjerén gjorde här.

 2. Befann mig sen 1976 i Irak, var där när och efter kriget brutit ut, Reste fritt över hela Irak även under stora trupptransporter 1980. De av vänner utsagda anledningen till kriget var, att Irak hade enligt ett bilateralt avtal överlämnat en bit av det så kallade Kurdistan till Iran, men inte fått det i överenskomna Arabistan i motprestation. Arabistan är området där Iranska staden Ahvaz och kärnkraftverket Busher ingår. Om denna uteblivna bytesaffär läste jag, trots att jag hade Svenska tidningaroch bra kontakt med Svenska Ambasaden, aldrig någonting. Irak var enligt min mening ett bra land att leva i, även under Saddam. Var det problem var det oftast män från andra arabisktalande stater som bjöd på dem. Flyttade 1983 till Iran och levde där i många år , Länder på väg in i humanistisk välvilja , vill inte kalla det demokrati, behöver tid på sig, och de som nekar dessa länder det, är vi i väst. Själv är jag tacksam för tiden jag haft glädjen att vara där. till sist, I både Irak och Iran upplevde jag mer intresse för politik, än för religion. Religionen bara fanns där, presis som vädret. Allt detta kanske inte har mycket att göra med rubrikens avsikt, men jag kände för att ge en bild av Sverige utan amerikanska stövlar

  • Din far var stuveriarbetare säger du men vilket är ditt yrke och vad har du arbetat som?
   Du verkar sett en del av världen med egna ögon. Urban är ordet jag tänker på.

 3. Universitetet i Bagdad hade ett världsrykte om en läkarutbildning som tom överträffade den svenska.
  Saddam använde oljetillgångarna till att bygga upp landet i en sekulär anda till folkets bästa.Han bjöd också på ex fri el och nästan gratis oljeprodukter har jag läst.Det är ett fruktansvärt övergrepp från USA som ”bombade tillbaka landet till stenåldern” som det hette.

  • Saddam hade många förtjänster. Inporterade produkter t.ex ägg , kyckling mm. stannade i tullen tills summaköpen fansi landet. Släpptes ut över hela regioner på samma dag för att hindra ockerpriser och favorisering. Han fixade i stora drag analfabetismen. Icke läskunniga karar läste på förmiddagen kvinnor på eftermiddagen. Icke läskunniga soldater och fångar stannade där de satt ellertjänstgjorde tills de kunde läsa och skriva. Ägare till restaoranger som kastade ut avfallet på gatan fick personligen städa upp.Icke Irakiska brottslingar kastades ut ur landet efter avtjänat straff. Att Irak hade dödsstraff var en del av även statschefens jobb, hemskt, men så är det.

   • Saddam hade många förtjänster? Förtryck och mord på kurder och shiiter. Startade krig med Iran, invaderade Kuwait. Offentliga hängningar var gratis underhållning. Ja sannerligen en man med många förtjänster

    • Men han ligger verkligen i lä jämfört med USA:s folvalda presidenter, närmast Clinton, Bush .d.y, Obama och Trump.

    • Kurder, kurder, kurder. de är och var som människor är som mest, mär man möter dem i sina hemtrakter De som lämnat hentrakterna i dag har oftast gjort det på grund av brist på betalda jobb. Oljeindustrin är ingen massarbetsplats, och var det inte för 40 år sedan heller. Infrastrukturen eftersatt av naturliga skäl som nomadiserande folk för med sig. Få och dåliga vägar långt till cement och nära till sysslolösa skjutglada ungdommar, med lite Israeliska förebilder om det förlovade landet. De hade säkerligen själva ingen aning om Sionismen, men ambitionen om ett eget expanderande land, av typ Israel fannns att hantera redan då. Kurderna hade förtur till många statliga jobb i resten av landet, oftast enkla jobb utan krav på utbildning. Det var inget lätt jobb Saddam eller rättare sagt det Soccialistiska Baathpartiet hade. Kurdiska problemen var i dåtida förhållandet ganska små..

     • Tack och lov att sanningarna har längre räckvidd än lögnen av de som lärt sig att förneka ett folk med ett historia som är mycket länge, rikare och humanare än de förfalskade scharlatanerna kan eller vill ta till sig! Det finns tyvärr fortfarande tussen åter tusen tals kurder belästa, intellektuella och politiskt arbetande som är flyktingar över hela världen! Många av oss vet fortfarande inte var våra bortgångnas grav är! Bara för att att såna som du anhängare av Saddam. De Iranska Mollaerna som också berikat sig genom blodiga händer, och Erdogan som den senaste diktatorn med blod på sina händer dagligen i Syrien, i Libyen, i KURDiSTAN!
      Varifrån får ni denna hat mot det kurdiska folket och kurder och varför? Vad har det kurdiska folket gjort mot dig! Vad har du förlorat på det?
      Lägg av !

    • Det var mycket elände där på en och samma gång H2. Men jag minns ändå Irak som ett fungerande land. Visserligen inte intresserad då men jag kunde ju inte missa allting. Irak verkar fungera sämre nu, mera splittrat, men det senare har drabbat fler länder i tiden vi lever i nu. På ett sätt tror jag däremot västvärlden påverkat Mellanösternländer till det bättre. Jag hör inte längre något om offentliga hängningar till allmänt nöje eller stening av kvinnor för den delen. Så västvärldens strävan till ”demokratisering” av världens annorlunda länder måste inte vara fel i alla lägen.

     • Javisst fungerade Irak under Saddam problemet var ju hans galna utrikespolitiska ambitioner i regionen. Irak är ju ett land ”uppfunnet” av de forna kolonialmakterna GB och Frankrike och egentligen helt dysfunktionellt. Irak utan en stark ledare som Saddam fungerar givetvis inte och kaoset som råder numera i Irak beror på USA:s krig och att de saknar en ledare och administration som kan hålla islam stången.

 4. Det har sagts att svenska trupper har bjudits dit av Irak för att utbilda säkerhetsstyrkor mo IS och andra jihadiska grupper.Irakiska armén har däremot mkt att lära dom svenska trupperna och resonemanget är rent skrattretande.Svenska trupper befinner sig på de amerikanska baserna och har definitivt ”bjudits” dit av US/NATO.Irak var ett blomstrande och välutvecklat samhälle och det är anledningen till att Israel såg landet som en fara.Man har gått på de västvänliga länderna och inte de islamistiska,pga deras välutvecklade försvarssystem.Troligen kommer Israel inte att acceptera att dessa länder utvecklas,utan kommer att skicka dom till stenåldern med jämna mellanrum.MKT intressant att läsa Torsten Johansson inlägg med en personlig erfarenhet av Saddams Irak och särskilt anledningen till Irak,Irankriget för dom uppgifterna är nya för mig.

 5. Intressanta synpunkter från terrorforskaren Magnus Norell:

  ”Samtidigt visar reaktioner i exempelvis Irak och Libanon att Soleimanis död inte beklagas, snarast tvärtom. De protester som skakat båda dessa länder (och även Iran) har fortsatt och att den iranska regimen av många araber fortfarande ses om ett hot, står utom all tvivel.
  Att både Soleimani och al-Muhandis verksamt hjälpt till att blodigt slå ner de folkliga irakiska protesterna har inte gjort dem mer populära.”
  ”Men rätt hanterat kan de mer långsiktiga konsekvenserna bli en reell nedtrappning av spänningarna i regionen.”

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/kJGRbj/iran-lattar-pa-slojan–avspanning-ar-i-sikte?fbclid=IwAR11uN4tY3YptRApABYBgzgEdiNlGlKuw9GQrbGHHcXDHsXnI1RTl_J45A4

  • Hans partiska bedömning är inte ointressant. USA:s krig har dödat uppskattningsvis 2-3 miljonr i Mellanöstern, skadata fler och drivit fler på flykt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here