Jonas Sjöstedt avgår. Bra eller dåligt?

13
1719

SvT Meddelar ”Jonas Sjöstedt meddelar nu att han avgår som partiledare för Vänsterpartiet. I sommar flyttar han till sin familj i Vietnam.
Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval under partiets kongress i maj. Han meddelar sin avgång på Facebook:
”För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig”, skriver han.
Jonas Sjöstedt menar att han har tänkt på sin familj när han tagit beslutet: ”Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam”. I sommar lämnar han sitt uppdrag som riksdagsledamot och flyttar till sin familj i Vietnams huvudstad Hanoi. Hans fru arbetar som ambassadör där.”

SVT: Jonas Sjöstedt avgår som partiledare.

* Det är en lämplig tidpunkt attavgå nu när V har klart ökat stöd i opinionen och då det ges tid för en efterädare att profilera sig. Jonas Sjöstedt har varit framgångsrik med konventionella mått mätt.

Här ges ett tillfälle för V att vända om från den högerinriktning som V fått alltmer under Jonas Sjöstedt, som också profilerat sig som en anhängare av USA:s imperialistiska politik i viktiga frågor.


Några exempel i viss hast.

1. Januariöverenskommelsen. Jonas Sjöstedts V la ned sina röster, vilket möjliggjorde den arbetarfientliga Januariöverenskommelsen. Olika uppfattningar finns. Jag anser att det var fel. Bättre att försöka föra en vänsterpolitik i opposition, och i det läget för ett år sedan låta SD visa sig och interagera med M m.fl. Varför kunde V inte rösta Nej?

2. EU. Han tror att man kan omvandla EU inifrån, och gick inför vårens EU-val ifrån V:s gamla politik manifesterat i partiprogram och kongressbeslut att Sverige ska lämna EU. Exempel på att det går att vrida V åt vänster saknas nu 63 år efter det att EU bildats, fast försök skett. Ska Vänstern bygga ett bättre EU?

3. Venezuela: I partiledardebatten framgick bland annat (i inlägg kl 11.24-11.26) att Jonas Sjöstedt instämmer i att Ryssland är riktigt aggressivt, vilket även Liberalerna hävdade i debatten.
På fråga från Liberalernas debattör (Johan Persson) om Venezuela menar Jonas Sjöstedt att valet av Maduro som president var ojust. Han menar att ett nytt val måste hållas och att Venezuelas regering har vanskött landet grovt. Problemen i Venezuela sägs bero på att Venezuela regering fört en mycket dålig politik ur humanitär och politisk synvinkel.
Inte ett ord om kritik av USA:s politik och sanktioner.

* Jonas Sjöstedt sa att han gärna skriver en artikel om Venezuela tillsammans med Liberalen…

Jonas Sjöstedt talar i denna fråga som en kopia av John Bolton, Mike Pompeo och Donald Trump. Jonas Sjöstedt banerförare för USA:s krigspolitik i partiledardebatten.

4. Syrien:
* I december 2018 ville Jonas Sjöstedt att angriparen USA stannar kvar i Syrien, liksom hökarna i Pentagon, försvarsminister Mattis, senator Lyndon Graham och andra. Jonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien.

Jonas Sjöstedt säger inget om att:
1. Kriget är ett sedan länge planerat angrepp av USA mot Syrien. Vem startade kriget i Syrien?
2. Kurderna sedan flera månader strider i USA:s intresse för att splittra Syrien och hoppas på en egen stat. Vem startade kriget i Syrien?
3. Syriens regering har erbjudit kurderna ökat självstyre.
4. Syrien tillsammans med Ryssland och Iran var och är huvudkraften för att besegra terroristerna, fast kurderna också gjort en insats.
5. USA genast måste upphöra med sitt angreppskrig
6. USA genast måste lägga ned sina illegala baser i norra Syrien.
7. Starka belägg finns för att kemgasattackerna i Syrien utförts av USA-stödda “White Helmets” (“Vita hjälmarna”)
8. Sverige, övriga EU och USA genast måste upphöra med sina illegala hårda sanktioner mot Syrien, som gör stor skada enligt FN
9. Sverige måste ge sitt stöd Syriens nationella självständighet
10. Sverige måste uttala tydligt att Syriens befolkning själv måste få bestämma sin framtid, i linje med FN-resolutioner.
Kommer USA att lämna Syrien?

Detta är tyvärr ingen överraskning.

Jag hörde i oktober 2016 statsminister Löfvén, Mp-språkröret Fridolin, f.d. försvarsministern Karin Enström (M) och Jonas Sjöstedt (V) tala vid ett möte på Wallenbergs lilla torg i Stockholm. Talen var närmast identiska – förutom att en av talarna framförde USA-hökarnas förslag om att inrätta en flygförbudszon, vilket särskilt skulle gynna terroristerna. Det var Jonas Sjöstedt.

Och detta var inget ”olycksfall i arbetet”. Ledarskribenter i Flamman har framfört en bedömning som i viktiga avseenden påminner om angriparen USA.

Flammans Syrienbild är Trumps
Flamman förleder om Syrien som vanligt
Vänsterpartiets ledning stödjer USA:s linje om Aleppo och Syrien, som tyvärr gynnar terrorismen

Fyra V-märkta debattörer kritiserade V:s officiella Syrienpolitik juli 2018.
Flamman: Dags för en översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik!

5. Ryssland och Sovjetunionen.

30/7 2017 skrev jag ”Jonas Sjöstedt tweetade i diskussion med annan person:
”Sverige hotar ingen, Ryssland angriper grannar och stöder slaktaren Assad.”

Jag svarade med två tweets:
”Du har helt fel Jonas. Syrien bedriver en legal kamp med legalt stöd av Ryssland mot slaktarna i terroristorganisationer, stödda av bl.a. USA- huvudangriparen och främste slaktaren. Syrien behandlar terrorister väl, har tagit steg mot demokrati.
Ryssland angriper inte grannar. Däremot stödjer Sverige, USA, EU den fascistinfluerade statskuppen mot folkvald president i Ukraina 22/2 2014. Du delar din världsbild med USA-imperialisternas propaganda i denna fråga liksom då det gäller Syrien. En skam för V!”
Jonas Sjöstedt fördömer Ryssland och Sovjetunionen.

* Inget beröm för Rysslands Mellanösternpolitik med legalt stöd till Syrien för dess kamp mot USA-stödd terrorism och för nationell självständighet.

Han har kritiserat Sovjetunionen, det första försöket att bygga socialismen i ett land, på ett sådant som påminner om CIA:s och Pentagonhökarnas.Jonas Sjöstedts grova kritik av Sovjetunionen.

Sammanfattningsvis: V:s partiledare Jonas Sjöstedt förespråkar en proimperialistisk politik. Är det inte hög tid för V:s medlemmar och sympatisörer att få bort Sjöstedt som partiledare och vrida V-ledningens politik 180 grader till att bli antiimperialistisk?

Men jag har också noterat skillnaden mellan hans politik och den politik och utmärkta insatser av medlemmar i V, som jag möter på basplanet.

Protester har funnits inom V, t.ex. i en debattartikel i SvD 16/9. SvD: Vårt parti måste bli mer radikalt.

Bland de 24 undertecknarna av artikeln nämns ordförandena för V i Stockholm Göteborg, Malmö och flera andra städer, tre riksdagsledamöter och en före detta riksdagsledamot (Rossana Dimarca).


”Vårt parti måste bli mera radikalt.”

De skriver bland annat:
* Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst.
* Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring.
* I och med att partiledningen släppte igenom en högerregering ledd av Socialdemokraterna lyckades man tillfälligt stoppa en regering stödd av SD, men tog också ett tydligt kliv mot den politiska mitten. Just avsaknaden av politiska alternativ genom en samling i mitten är bland annat det som bidragit till SD:s framväxt.
* Den nuvarande regeringen står för en försämring av arbetsrätten och välfärden som inte den tidigare alliansregeringen hade kunnat mer än drömma om. Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst.
* Vänsterpartiet måste också ha en beredskap för att klimatförändringarna …. Partiet måste välja en annan väg än den nuvarande för att vara relevant.
* Vänsterpartiet är den viktigaste och starkaste kraften för ett rättvist och jämlikt samhälle och för att vi gemensamt ska hindra fortsatta klimatförändringar. Men för att partiet verkligen ska kunna axla den viktiga rollen för framtiden krävs ett radikalt och modigt politiskt projekt!

Kommer de att lyckas?

Föregående artikelIngen grund för svensk trupp i Irak!
Nästa artikelDödade Soleimani 600 militärer från USA?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

  1. Bra eller dåligt?

    Jag tycker det tråkigt. En klart redbar ledare för Vänsterpartiet.
    Inga skandaler runt Jonas Sjöstedt precis.
    Nu har jag inte följt Vänsterpartiet på senaste åren men för mig är Jonas ärlig och rak med sina politiska budskap.
    Kom ihåg att partiet heter Vänsterpartiet och inte Kommunisterna. Även om dylikt innehåll kan existera.
    Sedan tycker jag mig se den strategiska färdigheten. Det imponerar. På mig i alla fall.

    Nej, jag tycker det dåligt att Jonas Sjöstedt avgår som partiledare.
    Det kanske inte blir helt enkelt att hitta en ny partiledare som kan leva upp till sin föregångare?

    • Jag också. Är väldigt nyfiken på vilken ny ledare Vänsterpartiet kommer välja.
      SVT redogjorde för fem möjliga kandidater på sin hemsida i går kväll.
      Vänsterpartiet har alla möjligheter att värva missnöjda (s) väljare.
      Frågan är bara om de finns förutsättningar för partiet att ta chansen.
      Till viss del absolut men fullt ut tvivlar jag på.
      Men uppåt tio procent på ett radikalt vänsterparti i Sverige är alls ingen dålig siffra.
      Min åsikt är att ”lilla avläggaren” Vänsterpartiet ligger betydligt bättre till än sin ”massrörelse” där den en gång kom ifrån.
      ”Kamrat fyra procent” blev med tiden mogen att stå på egna ben.

  2. Det här var litet väl mycket varken hackat eller malet och man är litet blind om man inte kan se en hel del fördelar med Januariavtalet som jag tyckte var ett skickligt snickeriarbete. En helt annan sak är att vi i S borde haft förmågan att hålla två bollar i luften samtidigt: januariavtalet/regerandet och vår vänsterpolitik.

  3. Högermannen Thoralf Alfsson har börjat lyssna på riksdagsdebatter.
    På morgonen lyssnade han till partiledardebatten enligt hans blogg. Efteråt betygsatte han de olika partiledarna på en femgradig skala. Jonas fick betyget tre. Det måste betyda godkänt.
    Får en partiledare för Vänsterpartiet godkänt av en så uti fingerspetsarna högerman som Thoralf Alfsson måste Jonas Sjöstedt verkligen vara bra. Jag tror faktiskt Thoralf menar precis vad han säger.
    Jag delar uppfattning om kärnkraften med Vänsterpartiet. Däremot inte alls med Thoralf som är ivrig förespråkare för kärnkraft. Precis lika ivrig förespråkare som ”högerpartiet” Moderata Samlingspartiet var på sin tid. Vad det partiet precis är idag vet jag inte riktigt men jag uppfattar Moderaterna som ett parti på den borgerliga sidan.

    https://thoralfsblogg.com/2020/01/15/3215/

  4. Jonas har under sin tid som partiledare mer än fördubblats sina sympatisörer och har ett högt förtroende som partiledare. Man kan fundera på hur siffrorna hade sett ut om han hade delat Anders åsikter.

    • Vad du förespråkar är alltså en populistisk följa med strömmen politik? Jag håller snarare med Anders. En skymf att V inte stått upp mot den amerikanska imperialismen, det militärindustriella komplexet som alltjämt är det största hotet mot världsfreden. Ta bara Trumps försäkringar när han blev kritiserad av en journalist först ha dragit tillbaka sina trupper från norra Syrien: ”But we kept troops to secure the oil”…

  5. Sjöstedts åsikter om att det är OK att US-koalitionen har mördat miljoner syrier och ockuperar gas och oljefält. Dessutom pågår en försäljning till omgivande länder.Sjöstedt kan själv åka ner och ta för sig om inte olja så kan han göra som israelerna,nämligen att såga ner och stjäla flertusenåriga artefakts och sälja dem hos Bukowski eller i Tel Aviv.

  6. Vänsterpartiet är idag ett högerparti. Alla partierna är i princip överens om både den nyliberala utplundringen av vårt land och om uppslutningen bakom den galna krigarklanen i USA.
    Troligen måste V spricka i flera delar innan det kan formeras något som liknar en verklig vänster i Sverige.
    Förhoppningsvis sker det snart.

  7. Håkan Boström skriver elakt och träffande om Sjöstedt och Vänsterpartiet i GP:

    ”Även om det var länge sedan Vänsterpartiet förknippades med gruvarbetare i Norrlands inland har resan mot att bli ett parti för den intellektuella medelklassen definitivt stadfästs under Sjöstedt. Begreppet ”intellektuell” ska här närmast ses sociologiskt. En tidigare ledamot av partistyrelsen betecknade för ett par år sedan partiet som en ”terapigrupp för dem som vill manifestera att de har goda intentioner för mänskligheten för att de själva tycker det känns bra?” /—/. Han är inte den ende som noterat att känslor inte sällan trumfar analys i dagens Vänsterparti.
    Partiet är idag inte så mycket ett parti av arbetarklassen som ett parti för folk som tycker synd om arbetarklassen, eller invandrarna, transpersonerna, kvinnorna och så vidare.”

    Det är väl det snällaste man kan säga om Vänsterpartiet och Sjöstedt: Att bristen på analys lett till en ideologisk kursändring likt den beskriven av George Orwell i “Djurfarmen”(Animal Farm).

    • Det stämmer dåligt. Bodström (vem det nu är?) gör en nidbild av både Sjöstedt och Vänsterpartiet.
      Men GP är väl liberal?
      Liberaler avskyr socialism. Även om de understundom kan ha något gemensamt.
      Men liberaler hatar inte socialdemokrater. De är lika mycket konkurrent och möjlighet.
      Bara inte det socialistiska Vänsterpartiet får vara med.

      Jag har slutat läsa dagstidningar. Särskilt orkar jag inte längre med (betalda) ledarskribenters ansträngda försök till att göra karikatyrer av dagspolitiska händelser.
      Finns det verkligen behov av sådant längre?
      För mig känns det som ur tiden och lika gärna kan försvinna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here