Jonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien

10
3599

Jonas Sjöstedt vill att angriparen USA stannar kvar i Syrien, liksom hökarna i Pentagon, försvarsminister Mattis, senator Lyndon Graham och andra.

På Facebook skriver Jonas Sjöstedt

”Turkiet säger öppet att de vill anfalla norra Syrien, där lever de kurder, araber, kristna och muslimer som offrade så mycket för att besegra IS. Omvärlden måste stoppa detta överfall.
– Ingen vapenexport till Turkiet.
– Inga EU-pengar till Turkiet.
– FN bör skicka observatörer som skydd.” Jonas Sjöstedt på Facebook.

Fint?! Det är riktigt att Turkiet inte har någon rätt eller tillåtelse av Syriens regering att vara i Syrien, än mindre att föraa krig där.

Men ändå, något som saknas i Sjöstedts skriverier och videoinspelade tal på Facebook-sidan?

Jonas Sjöstedt säger inget om att:
1. Kriget är ett sedan länge planerat angrepp av USA mot Syrien. Vem startade kriget i Syrien?
2. Kurderna sedan flera månader strider i USA:s intresse för att splittra Syrien och hoppas på en egen stat. Vem startade kriget i Syrien?
3. Syriens regering har erbjudit kurderna ökat självstyre.
4. Syrien tillsammans med Ryssland och Iran var och är huvudkraften för att besegra terroristerna, fast kurderna också gjort en insats.
5. USA genast måste upphöra med sitt angreppskrig
6. USA genast måste lägga ned sina illegala baser i norra Syrien.
7. Starka belägg finns för att kemgasattackerna i Syrien utförts av USA-stödda ”White Helmets” (”Vita hjälmarna”)
8. Sverige, övriga EU och USA genast måste upphöra med sina illegala hårda sanktioner mot Syrien, som gör stor skada enligt FN
9. Sverige måste ge sitt stöd Syriens nationella självständighet
10. Sverige måste uttala tydligt att Syriens befolkning själv måste få bestämma sin framtid, i linje med FN-resolutioner.
Kommer USA att lämna Syrien?

Detta är tyvärr ingen överraskning.
Jag hörde i oktober 2016 statsminister Löfvén, Mp-språkröret Fridolin, f.d. försvarsministern Karin Enström (M) och Jonas Sjöstedt (V) tala vid ett möte på Wallenbergs lilla torg i Stockholm. Talen var närmast identiska – förutom att en av talarna framförde USA-hökarnas förslag om att inrätta en flygförbudszon, vilket särskilt skulle gynna terroristerna. Det var Jonas Sjöstedt.

Och detta var inget ”olycksfall i arbetet”. Ledarskribenter i Flamman har framfört en bedömning som i viktiga avseenden påminner om angriparen USA.

Flammans Syrienbild är Trumps
Flamman förleder om Syrien som vanligt
Vänsterpartiets ledning stödjer USA:s linje om Aleppo och Syrien, som tyvärr gynnar terrorismen

Fyra V-märkta debattörer kritiserade V:s officiella Syrienpolitik juli 2018.
Flamman: Dags för en översyn av Vänsterpartiets Syrienpolitik!

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

Vad bör göras av antiimperialistiska medlemmar/anhängare till V?

Det minsta man kan göra är att tillsammans ta hård och öppen strid för en antiimperialistisk linje i V, mot partiledaren och de som stödjer dennes linje. Tycker jag som mer än en gång röstat på V. Om detta inte leder någon vart kan dessa lämna partiet och sluta sig till andra organisationer som väsentligen har en riktig linje i denna fråga, som Kommunistiska Partiet. Mycket mindre.

Men vad är viktigast? Storleken eller politikens innehåll?

Föregående artikelVärldens dummaste folk? Julklappstips!
Nästa artikelEn liten essä om ”vi och dom” – litet om SD-praktik?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Trump fredsduvan – Sjöstedt höken ? Trump har svängt som en vindflöjel och har utnämnt stollar till ledande positioner tidigare, Pompeo och Bolton. Men nu sparkar han Mad Dog Mattis. Trump lever farligt men det verkar som att med mellanvalen till kongressen bakom sig han har tänkt att – nu tusan. Neddragning i Afghanistan har aviserats. Motsätter sig Sjöstedt ?
  Turkiet har trumf(p)korten och har spelat ut dem. De har aviserat flera jätteorder från USA. Patriot-missiler och F-35 jaktplan. I vågskålen har man kunnat spela med sitt NATO-medlemskap. Trots det vägrar Turkiet att minska på handel och annat samarbete med Iran. Och varför skulle man det ?
  USA hade ingen laglig rätt att etablera baser i Syrien. Om Syrien tillsammans med sina allierade hade gått in för att befria området från ockupanter hade vi haft en kamp mellan två kärnvapenmakter – det hade varit kul, eller hur Sjöstedt ?

 2. […] amerikanska medierna. Sveriges Radio ger också en negativ bild. Och…. vänsterpartiledaren Sjöstedt lär ha sagt att det är illavarslande att USA ska lämna Syrien!!! Vad är det med den människan? […]

 3. Spelar det egentligen någon roll vilken av de skenbara politiska ytterligheternas företrädare (socialism eller kapitalism) som styr världen mot en katastrof för mänskligheten?
  En globalistiskt, socialistiskt, imperialistiskt styrd världsordning är lika skrämmande som en globalistiskt, kapitalistiskt, imperialistiskt styrd världsordning. De är som siamesiska tvillingar, som båda är lika skrämmande och förgörande för mänskligheten.

 4. Skulle herr Sjöstedt bemöda sig att beklaga slakten av Palestinier? Av erfarenhet vet vi att sionisterna går bärsärkagång lagom till Jul, så också i år. Sionisterna mördade tre Palestinier: en har rörelsehinder, en är journalist och den tredje är 28 årig civilperson. Med facit i handen så kan vi konstart att sionisternas Jul-mods turné har börjat. Men herr Sjöstedt kommer inte att tid att beklaga slakten av Palestinier. Han ska ju fira Jul med de sina …

  https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-kills-teen-disabled-man-gaza-protests

 5. Det er ikke å forvente at alle skal forstå alt som skjer rundt om i verden. Da syrerne i september ble lurt til å skyte ned Ilusjin flyet som drev etterening for kmeimim basen, blev Putin så arg at han straks leverte S-300 systemet til syrerne. De har nå åtte mobile enheter hver med en rekkevidde på 250 km. Etter det ble det slutt for Israels mangeårige flytokt over Syria. Israelerne var i Ukraina for å trene mot dette avanserte bakkebaserte missilsystemet, men kom visstnok slukøret hjem igjen. Russland har i praksis innført flyforbudssone i Syria. De amerikanske flyene kan ikek hjelpe troppene lenger, de vil da risikere å bli skutt ned. USAs hegemoni er dermed over i Syria. De vil nok aldri offisielt innrømme at det er på grunn av dette.

 6. När kommer ”anti-imperialisterna” inse att små partier måste valsamverka om de ska komma över 4%, istället för att enbart utgöra irriterande lusparasiter på den imperialistiska EU-vurmande Vänsterparti-ledningen?

  När kommer ”anti-imperialisterna” sluta använda ohållbara argument mot folkets demokratiska revolution? Vi måste givetvis alla samverka mot de spärrar som korruptionen inrättat för att förhindra förändringen!

  Att INTE vara motiverad att göra det är i relaiteten att stödja imperialism. (sic) Gör er av med imperialismens agenter i era partier, eller starta nya där de är permanent portade genom konsensusstyrning i centralkommittéerna!

 7. ILL KONGRESSEN I Örebro gjorde jag en hälsomotion med tre attsatser: Den tredje fick följande behandling:
  …” Utöver detta föreslås även att Vänsterpartiet ska bilda ett opinionstryck för att
  kraftfullt belysa det enorma makt som Rockefeller haft, inte bara över läkemedelsindustrin utan också över vetenskapssyn, forskning, läkarutbildning och den allmänna
  debatten.
  . Vad gäller motionens tredje att-sats är teorin om Rockefellers
  makt över samhällsekonomin en antisemitisk konspirationsteori som Vänsterpartiet
  helt avfärdar….”
  Motionen avslogs, men det var flera med mig som ansåg att skrivningen var irrelevant. Efter det har jag inte betalt någon medlemsavgift och de kamrater till mig som krävt en förklaring har inte fått någon sådan.
  Bilden ovan av en Jonas Sjöstedt som glider i sin antimperialistiska analys/ställningstagande måste bero på att det finns personer i hans närhet som vilsefört honom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here