Världens dummaste folk? Julklappstips!

0
1751

Detta är en viktig, mycket rik, välskriven, lättläst och faktainriktad bok om många av vår tids stora frågor. Sven Ruin är mycket väl insatt i de många frågor han behandlar. Bokens framsida besvarar författarens fråga i titeln. Man kan tyckande att titeln är nedsättande, men efter en läsning av boken upplever man och dras in i en stark känsla av frustration från författaren och egna erfarenheter.

Temat i boken är att svenskarna låter sig luras av politiker, myndigheter, medier och företag på ett sätt som håller på att föra landet helt ur kurs och sätta demokratin och självständigheten ur spel. Sven Ruins kan vara att vi svenskar har utvecklat ett slags godtrogenhet som leder till att vi blir lurade eftersom svenskar är ett i grunden ärligt folk. Svårt att bevisa förstås. Många har inte förstått att det finns svensk propaganda och att informationen vi får från våra medier ofta är hårt vinklad. Jag har publicerat många artiklar på detta tema.

Sven Ruin är från byn Odensvi norr om Köping. Hans arbetsliv har mycket kretsat kring vindkraft i många länder i världen. Nu är han sedan några år tillbaka i Odensvi.


Bokförlagets presentation

säger en hel del om innehållet.

Är svenskarna världens dummaste folk?
I Amerika har det varit ett begrepp att svenskar som emigrerade dit ansågs som dumma, i den bemärkelsen att de var lättlurade. Är detta sant i dagens Sverige? Håller vi på att luras in på farliga vägar?

Häpnadsväckande och obehagliga uppgifter visar att så är fallet och för första gången träder en helhetsbild fram. De godtrogna svenskarna har blivit grundlurade, bland annat på freden.

Denna bok visar att vi i Sverige är med och skapar krig, att dessa krig är en huvudorsak till flyktingkrisen och att dessa flyktingar lätt drabbas av människo­handel.

Boken tar även upp vårt felinriktade ”försvar” och att mycket av detta sker på grund av att vår demokrati inte fungerar som vi tror.

Ett exempel är Sveriges roll i så kallade ”utomrättsliga avrättningar”. Flera sådana uppgifter har redan publicerats offentligt men ingen verkar då ha tagit någon större notis om, eller lagt ihop de olika uppgifterna, vilket nu görs i denna bok.

Kärnvapenfrågan belyses också från ett nytt perspektiv. Vi har länge fått höra att vårt samarbete med kärnvapenmakter gör oss säkrare, men är det verkligen så?

Vi göds med lögner, något vi måste ändra på. Sven Ruin lyfter fram behovet av en ärlighetskultur och berättar även om hur lögner inom näringslivet kan förstöra verksamheter.

Håkan Juholt rätt när han uttryckte sin oro över att Sverige kan vara på väg att förlora demokratin? Mycket tyder på att så är fallet!”


Nedan några nedslag av mig

Irak-kriget. Vi har lurats tro att detta är ett krig främst mot en diktatur. Minns ni att utrikesminister Anna Lindh sa i riksdagen i februari 2003, en månad efter USA:s folkrättsvidriga anfall ”Massförstörelsevapnen i Irak är främst ett hot mot regionen men kan också hota oss”. Inga bevis fanns då för att det fanns massförstörelsevapen i Irak, och inga har framkommit senare. Gemene man tror nu att Sverige är i Irak på FN-uppdrag, vilket är fel. (Jag gissar att majoriteten inte vet att Sverige har trupp i Irak). Och vem vet att svensk militär hjälpte USA att hitta bombmål i Irak, fast statsminister Göran Persson officiellt fördömde kriget som ett folkrättsbrott. Sven Ruin reser frågan om inte Carl Bildt är en av de ansvariga för det brutala Irak-kriget med uppemot 3 miljoner döda. Som moderat statsminister och politiker torde han ha hjälpt krigsaktivister i statsorgan och privata tankesmedjor i USA med mobiliseringen.

Libyens förstörelse i Natos folkrättsvidriga krig bidrog Sverige verksamt till.

Syrien-kriget har i etablerade media och av etablerade politiker presenterats på samma sätt som av angriparen USA. Om man är mycket snäll kan man säga att den svenska regeringen helt saknar källkritik. Men verkligheten är att Sverige alltmer är en vasallstat till USA, då det gäller utrikespolitik. Sven Ruin nämner också att svenskt bistånd hamnat hos terroristorganisationer.’

Ukraina. Visste du att svenska militär varit i Ukraina för att utbilda Ukrainas armé efter statskuppen mot folkvald president 22/2 2014?

Människohandel behandlas också, främst genom en intervju med den för mig tidigare okända Dr. Sandra Morgan. Mycket informativt. Enligt en källa utreddes totalt 150 fall av misstänkt människohandel i Sverige.

Palme-utredningen. Ett utredande kapital på 30 sidor handlar om mordet på Olof Palme. En mycket bra sammanfattning. Man hamnar av goda skäl hos Gunnar Wall och ”Stay Behind” som alltfler gör. Ett politiskt mord i USA-imperialismens tjänst med andra ord.
Hur mycket dold eller gömd kunskap finns hos de av Olof Palmes medarbetare dom nu lever?

Det svenska försvaret. Två viktiga kapitel handlar om det svenska försvaret. Det första har den väl underbyggda titeln ”Vår egen militär eller någon annans”? Man påminns om att vi vet mycket litet av vad våra hemliga elitsoldater gör. Hur många har hört talas om ”Särskilda Operationsgruppen, Särskilda Skyddsgruppen och Särskilda Insamlingsgruppen”? Det andra kapitlet utgörs av en unik intervju med en svensk reservofficer. Denne säger bland annat ”Många tror till exempel att Aftonbladet och Svenska Dagbladet står för olika åsikter, men de har samma ägare – bakom dem står banken Goldman Sachs.”

Nato-propagandan och demoniseringen av Ryssland beskrivs och avslöjas med väl valda exempel. Jag har liksom Sven Ruin besökt Marinmuseum i Karlskrona och instämmer i att man där får ”intrycket av att lögnerna institutionaliserats genom att en falsk historia presenteras i en utställning om kalla kriget.”

Förbud mot kärnvapen. I en SIFO-undersökning vill 86 % att svenskar vill att Sverige ska ratificera FN:s förslag om förbud mot kärnvapen. Regeringen tillsätter en utredning vars tid för rapport skjuts framöver. I detta kapitel liksom i flera andra blottläggs konkreta brister i demokratin i Sverige. Man påminns om att endast 15 % av svenskar upplever politiskt inflytande mellan valen. Bra med extraval?De politiska partierna är mer toppstyrda idag och de interna konflikterna är större” säger Tommy Möller, känd professor i statsvetenskap.

SÄPO:s åsiktsregistrering. Man påminns om att Amnestys ordförande Anita Klum fann att minst 100 000 personer var åsiktsregistrerade av SÄPO, däribland hon själv. Vem tror att inte Sven Ruin eller jag är det?

I denna översikt kommer inte allt av intresse med, till exempel inte ubåtsfrågan eller de svenska insatserna i USA:s orättfärdiga krig i Afghanistan.

Vägen framåt. I sista kapitlet vill Sven Ruin väcka hopp om möjligheter för en positiv utveckling. Huruvida han lyckas kan Du bedöma då du läst boken.

Köp den!

Föregående artikelKommer USA att lämna Syrien?
Nästa artikelJonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here