Varför kunde V inte rösta Nej?

33
3466

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Stödet för Vänsterpartiet (och SD) har ökat i olika opinionsundersökningar. V förklarar att man är beredd att fälla regeringen Löfven och att man bereder sig på nyval.

Men hur resonerade man för ett år sedan?


Varför kan V inte rösta Nej?

Vad vill V? Svar:Släppa fram Löfvéns högerinriktade regering.

Sveriges Radio informerar ”Orimligt om Vänsterpartiet ställs utan inflytande – Stefan Löfven måste kommande dagarna förhandla om partiets ja-röster i omröstningen. Det var vänsterledaren Jonas Sjöstedt budskap på en pressträff efter möte med talmannen. Vänsterpartiet släpper inte fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i nuläget, meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Den allmänna högervridningen i överenskommelsen är en av huvudorsakerna till att Jonas Sjöstedt inte släpper fram Stefan Löfven i nuläget, säger V-ledaren.
Samt att V ställs utanför samarbetet.
– Det är orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt, säger han.

Exakt vilka krav Vänsterpartiet har på Stefan Löfven vill Sjöstedt inte gå närmare in på.
– Vi är inte Liberalerna. Vi förhandlar inte inför media, vi samtalar med Stefan Löfven, säger Sjöstedt.

Han sa på presskonferensen efter mötet med talmannen att Stefan Löfven har tagit några steg i sitt uttalande om skrivningarna i överenskommelsen, men det räcker inte, enligt Sjöstedt. Enligt Löfven så finns det möjligheter för regeringen att samarbeta med Vänsterpartiet i andra frågor som inte ingår i överenskommelsen.

Jonas Sjöstedt kräver dessutom att de reformer Vänsterpartiet fått igenom inte ska rullas tillbaka och – kanske viktigast – att det står alldeles klart att partiet också i framtiden kan vara med och påverka politiken på områden som ligger utanför överrenskommelsen.

Rimligen kommer Sjöstedt att kunna få uppgifter som han kommer att tolka som garantier. Och då kommer Löfven att kunna väljas.

Talmannen är kl 15 kritisk mot att överenskommelsen inte är tillräckligt förankrad redan och är beredd till kort förlängd tid till på fredag.

Diskussionsämne:* Om V vill framstå som socialistiskt bör man rösta Nej, eller?

Motargument:
a) Då kan M-ledaren väljas till till statsminister. Men detta innebär väsentligen samma politik som finns i den överenskommelse som ingåtts mellan S,C och L och som är bas för regeringsarbetet – ingen större skillnad.
b) C och L måste ge sitt stöd och får framstå som en slaggs hoppjerkor. Javisst, varför inte?

c) Inflytande från SD. Förutsätter att S och annat/andra partier röstar med SD. Kan rimligen pareras. Och mycket i överenskommelse ligger nära SD:s ekonomiska politik.

* I opposition kan S utveckla en mindre borgerlig politik och vi kan få en slags parlamentarisk vänster. Som dock inte är inriktad på att ersätta kapitalism med socialism.

* ”Alla” etablerade verkar fasa för extraval. Men extraval innebär ökad demokrati! Endast 15 % av svenskar anser sig ha politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen (Olle Wästberg).

Övertyga mig om att jag har fel!

Föregående artikelAnn Linde på Folk och Försvar – ett tidens tecken
Nästa artikelTortyren av visselblåsarna Julian Assange i Storbritannien och Chelsea Manning.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

33 KOMMENTARER

 1. En provocerad Sjöstedt står offside.
  Överenskommelsen för en mittenregering innehåller en grov provokation mot Vänsterpartiet. Partiet ska ”uteslutas från allt politiskt inflytande”. Man kan undra varför formuleringen finns där. Den är helt onödig. Kanske finns den för att Björklund skulle kunna övertyga bångstyriga partikamrater.
  Den förra regeringen med S och MP budgetförhandlade med V som fick igenom en del reformer. Nu har SAP hoppat åt höger vilket är naturligt med deras grundläggande liberala ekonomiska politik. Den socialdemokratiska ledningen har gjort slut med vänsterpartiet för den förväntar sig en mysigare samvaro med MP, L och C. Den har lämnat den ”demokratiska socialism” som hävdats och drivits från Erlander till Palme. Hoppet till höger är inte ett vanligt längdhopp på åtta meter. Nej, det är ett hopp som motsvarar Christian Olssons bästa trestegshopp.
  De fyra partiernas uppgörelse innebär att V inte längre sitter i avbytarbåset. Partiet har förpassats till läktaren. Är den provokativa passusen medveten för att skapa politisk kasperteater?
  Överenskommelsen cementerar den nyliberala ekonomiska politiken. Den viktiga frågan om huruvida riskkapitalbolag ska parasitera på skatteunderlaget för skola, vård och omsorg är begravd för alltid. Ett återförstatligande av skolan kommer att sopas bort av en utredning.
  Kommande SAP-kongress ska bli ytterst intressant att följa.
  Hans Skagerlind

 2. Sjöstedt väljer nog till slut att stödja Löfven för den egna karriären är viktigare än partiet. Säger han nej så kan han glömma alla utnämningar till låtsasjobb på någon statlig förvaltning eller landshövdingspost efter han fått sparken från V! Så här fungerar det inom den korrumperade byken av politiker som ”styr” Sverige. Så stalltipset är att Sjöstedt får några fagra muntliga ”löften” från Löfven som han sen kan presentera för V:s partistyrelse som en uppmuntran och rösta för fortsatt S-styre. Alla normalbegåvade vet ju vad Löfvens löften är värda vid det här laget….Ingenting. Väljarna är dock inte lika lättlurade och V som parti kommer att halveras till gagn för oss övriga som aldrig skulle komma på tanken att rösta på V.

  • ”Väljarna är dock inte lika lättlurade och V som parti kommer att halveras till gagn för oss övriga som aldrig skulle komma på tanken att rösta på V.”

   Ursäkta Benny men där tror jag du har fel. Vänsterpartiet är ett parti med många ’kärnväljare’ som inte kan tänka sig att rösta på något annat parti. Kamrat 4% tror jag inte längre behöver göra sig besvär för Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har genom nyliberaliseringar vuxit i styrka och klarar numera den saken på egen hand. Vad jag nu förstått på min korta resa genom politiken är att man främst hittar de rörliga väljarna bland mittenpartierna.

 3. Sjöstedt vågar inte annat än rösta ja tyvärr.
  Nen V kommer förlora på detta som S. MP ska vi inte prata om.
  Vinnare är C SD.

 4. Sjöstedt är lika nyliberal som Löfven, Lööf och Reinfeldt. Naturligtvis måste Sjöstedt anpassa snacket lite med tanke på sitt nuvarande jobb, men jag tror inte han tänker leva hela sitt liv som en förbannad kommunist så det kommer att gå från nej till nja till ja och sedan till ett nytt välbetalt jobb där man inte behöver spela kommunist.

 5. Hur vänder man en marknadsliberal samhällsmodel som är väl förankrad i hela vår omvärld?
  Jag menar på kort sikt spelar det nog ingen roll hur Vänsterpartiet röstar -gult eller rött.
  Men om partiet skall följa sin övertygelse som innebär att det går att förändra, måste deras val bli att trycka på röd knapp.
  Överenskommelsen S,Mp,C, L bygger på en högermodell som vi alla vet medverkar till en graderad skala i synen på människors förmåga att utvecklas .Om Vänsterpartiet tror på sin värdegrund och alla människors lika värde och möjligheter finns inget annat alternativ än att trycka rött på fredag.

 6. Väljarna har kastat bort sin röst när de röstade på vänstern och socialdemokraterna. Vad kommer de att offra, vilka vallöften kommer de att svika, för att godta Löfven? En ny fräsch artikel om detta finns på Riktpunkts hemsida.

 7. Viljan att kontrollera vem som regerar bör inte ignorera det faktum att folkviljan har valt en hel hög med EU-vurmande högerpartier, som faktisk bör få regera under en av alla högervridna galjonsfigurer.

  Det är i min mening olämpligt att Löfven, med de s.k. ”Socialdemokraterna”, får regera, eftersom de inte är varken socalistiska eller demokratiska i sin realpolitik, men enbart är ytterligare ett extremt marknadsliberalt monopolkapitalistiskt frihandelsparti som undergräver båda två begreppen.(sic)

  Demokrati vore att alla de andra högerpartierna får bilda regering precis hur de vill, helt utan att V lägger sig i detta, samt att V istället påpekar faktum i opposition, d.v.s. påtalar att demokrati i en mediasituation där medierna ljuger konstant är en omöjlighet, samt att välfärdspolitik inom EU-projektet är en omöjlighet, samt att de inte kan eller vill regera innan en riktig vänsterpolitik har demokratiskt stöd av befolkningen för demokrati och välfärdspolitik, vilket innebär att folket måste stödja ett nytt slags samarbete i Europa som INTE leder till ett frihandels-”race to the bottom”.

  EU har de senaste decennierna lett till sänkt välfärd och sänkt förmögenhet för 90% av folket medan högerpartierna (inkl. S och MP) vill plocka bort värnskatten för de allra rikaste och subventionera deras butlers och städerskor med rutavdrag.

  • Visst, naturligtvis skall vi ha en högerregering. Valresultatet är ju entydigt. Vi på vänsterkanten borde egentligen inte ens ha åsikter om det. Vårt problem är att det saknas opposition och demokratiska organisationer som försvarar vanligt folks rättigheter.
   Taskspeleriet i riksdagen förtjänar enbart hånskratt och i all praktisk mening är Sverige en enpartistat.

   Förhoppningsvis inser fler och fler att ett demokratiskt och civiliserat samhälle inte kan byggas utan folkligt deltagande. Göran Greider verkar ha gjort det ”Det närmaste året är det därför helt avgörande att fackföreningar, ilskna rödgröna gräsrötter, hyresgäster och allehanda sociala rörelser ger sig ut på gatorna och på nätet och in i föreningar och partier och visar vad de anser om saker och ting. I långa loppet är det bara det som kan förändra ett samhälles färdriktning.” https://www.etc.se/ledare/sjostedt-var-tvungen-att-kasta-grus-i-maskineriet
   En del av oss som skriver på bloggar som denna inser det också, men stora delar arbetarklassen vänder sig istället till högerpopulismen, som lyckats med konststycket att beskriva sin egen anslutning till den rådande politiken som ett alternativ till den rådande politiken. Ett mycket skickligt bedrägeri, minst sagt, men det hade varit omöjligt i en situation där starka folkliga organisationer hela tiden bevakade politiken och dessutom hade tillgång till media.

   Slutsatsen är att vi i princip kan strunta i dom parlamentariska krumbukterna och satsa den lilla kraft vi har på att försöka genomföra det som Göran Greider beskriver, men för att det skall ha någon chans att lyckas måste vi nog börja med att dra ner brallorna på SD.

   • ”som Göran Greider beskriver, men för att det skall ha någon chans att lyckas måste vi nog börja med att dra ner brallorna på SD.”

    Jag vill höra argumenten. Före det vill jag nog betrakta era avsikter som ett försök att lugga en flintskallig. Högern är oftast rakryggad och ärlig även om jag inte alltid delar dess åsikter.

    • Ja den gamla högern var nog ärlig på sitt vis, den var öppet emot nästan alla demokratiska rättigheter vi har idag. Högerpopulismen är dock konsekvent oärlig. Höger är inget alternativ till höger, men dom lyckas, mest tack vare dom andra partiernas egen oärlighet, framställa det på det viset. Många vanliga människor har gått på bluffen och tycks tro att SD tänker kringskära dom multinationella storföretagens makt och återställa välfärdssamhället.
     SD har dock aldrig haft några sådana planer. Nu har dom godkänt högerns katastrofbudget och vill bilda ett konservativt block ihop med M och KD. Dvs. ett politiskt block som kommer att föra samma eller värre välfärdsskrotande klasspolitik som den vi har och som många antagligen har sökt sig till SD för att bekämpa.
     Man tycker att polletten borde trilla ner nu hos dom som tänker efter lite, men överhetens media vill inte att så skall ske och än så länge så har dom närmast total dominans och kan fortsätta att skydda dom verkliga välfärdsskrotarna, vilket också fortsätter att ge SD chansen att skylla problemen på invandrarna.

     • Jag skyller inte på invandrarna. De som bär skulden är politiker och myndighetspersoner som skapat samhällsproblemen. Jag menar att de måste bort innan vi kan reparera samhället någorlunda i det skick det var förut. Som det är idag bär det utför på många sätt. På skattekistans botten ligger bara en hög skuldebrev och både underhåll och investeringar är kraftigt eftersatta. Eliten verkar heller behöva stå till svars. Bara håva in höga löner och förmåner som småfolket släpat ihop.

   • Om vi skall vi ha en högerregering, varför ska då V legitimera den? Det kommer enbart V göra om V INTE är ett riktigt vänsterparti.

    Jag anser INTE att vi som är vänster på riktigt, d.v.s. vill ut ur EU och skapa mer nationellt fungerande demokrati och nationell välfärd, ska hoppas på att fler och fler inser att ett demokratiskt och civiliserat samhälle måste byggas på ett “folkligt deltagande”.

    Deltagandet sjunker p.g.a. att fackföreningarna och partierna infiltreras av korrumperade karriärister. Varje normal hederlig människa som går in i detta blir naturligtvis spyfärdig, vilket ofta gör att folket ger upp om de någon gång skulle försöka.

    Även jag har varit i den fasen, efter psykopatins övertagande av Miljöpartiet de Islamismgröna och Dollargröna, samt i Direktdemokraterna där psykopater gick in och stal demokratin från folket interndemokratiskt och gav makten till programmerarna i ett dolt shaddowbannat forum.

    Jag anser därför att det är vårt vänster-ansvar att erbjuda folket nya medier och partier som folket inte kan kräkas på, medier och partier som INTE ljuger och INTE gör dem förbannade på den s.k. “vänstern”, med alla sina frånstötande nya hittepå som ex. klimatalarmism, islamism-vurm, radikalt normkritiska, skräniga, tatuerde, trasproletariat, våldsvänster, skrikvänster, så att folket i ren avsky går över till det konservativt folkliga som fulmedia kallar för “rasister”, “nazister” och “högerpopulister”, vilket i princip dessutom är den osanning som 1 miljon svenskar genomskådat med råge.

    SD är visserlign höger. Det är sant, men alla raser är hövligt välkomna i SD. SD är emot en anti-judiskhet som extrema islamister numera propagerar för i sina moskéer, ofta till invandrade sekulära muslimers och frihets- och demokrati-älskande muslimska apostaters stora förskräckelse, ex. Bassam Al Baghdady som islamisterna nu hotat till tystnad, eftersom högern inkl. Vänsterpatiet proppsat på att ta hit den islamistiska extremismen som inte vill anpassa sig till vår kultur. Höger-SD tar hövligt i hand, medan Ohly och islamisterna vägrar.

    Att vänstern tar det nedsättande ordet “populism” i sin mun är klandervärt eftersom det är ett nedsättande ord på partier som faktiskt försöker tillfredställa folkets vilja demokratiskt på olika vis, vilket naturligtvis borde vara hela vänsterns inre kall också.

    Den EU-vurmande Göran Greider är i min mening en monopolkapitalistisk agent som man inte kan lita på, lika lite som ETC och deras klandervärda lögner om invandringens nyttighet eller att man kallar folk ”flyktingar” fastän de till en mycket hög andel enbart är ekonomiska migranter, icke-barn, ankarbarn, droghandlare, professionella tiggare och IS-folk.

    Är det en CIA-operation för att skapa konflikt och kaos i Europa eller enbart för att nedmontera välfärden åt monopolkapitalet? Jag skulle inte bli förvånad om planen är båda delar.

    Det har varit lätt som en plätt för högern att lura 92% av folket att köra upp den iskalla högerdildon rakt upp i rektum på sig själva, via fulmedierna, eftersom den riktigta vänsten inte har gjort det som den riktiga vänstern måste göra, nämligen att fördöma ägarförhållandena av medierna, mediernas lögner, samt bli anständig, folklig och tilltalande.

    Högern har varit skicklig och aktiv, diversifierat sig och gjort sig tilltalande för olika målgrupper och kontrollerar i princip alla fulpartier som varit öppna för infiltation och all fulmedia som gått att köpa, även den s.k. alternativa median, men vad har vänstern gjort?

    Folket kommer enbart ha tillgång till sin egen media via bloggar som denna, inte via vilseledande lögnmedier. ETC är helt uppenbart också en lögnmedia som inte heller ger folket rätt att protestera mot de lögner som de kontinuerligt repeterar. Är de också köpta agenter? Skulle inte förvåna mig ett dugg.

    Högerns nya tidningar, som ex. Samhällsnytt och Nya Tider ljuger också om vänstern, men där får man i vart fall protestera i kommentarsfältet när de ljuger.

    Göran Greider är inte tilltalande för folket eftersom han INTE är folklig och heller inte utgöt någon riktig vänster, eftersom han är för monopolkapitalets EU. Storvulet orerar han i s.k. vänstermedier, i vilka folket inte kan protestera mot hans svammel.

    För att dra ner brallorna på högerpartierna inkl. SD måste fokus ligga på att presentera ojämlikheten, exakt som den är, i siffror och diagram, d.v.s. den ojämlikhet som högern skapat i Sverige, genom EU-medlemskapets frihandel och den misär som flera medlemsstaters Nato-imperialism skapat i världen i hop med USA, samt avsluta den signalpolitik som mördar och torterar massvis med människor i Libyen och i Medlehavet. Vem redovisar detta idag? Jo en
    “libertarian” med njutånger, eftersom han ser vad det gjort med vårt fina Sverige. 2018-03-16 ”Globalismens konsekvenser för demokratin”

    Vänstern vill lösa problemen genom att dalta med illegal fullvuxna migranter utan asylskäl. På svenska arbetares bekostnad ska de ges storbilds TV och nybyggda lägenheter, samtidigt som vi befinner oss i frihandel med Ungern. Hur dum får man vara? DETTA är ett gott recept för vänstern att få brallorna nerdragna av SD och resten av EU:s högerregeringar. Inget annat. Utförs det av högerinfiltratörer i våra svenska vänster? -Skulle inte förvåna mig det minsta. Ohly var faktiskt en f.d. folkpartist som gjorde ett riktigt förlustval åt vänstern.

    • Mitt i all din ilska försäger du dig Martin. Högerpopulisterna är ”partier som faktiskt försöker tillfredställa folkets vilja demokratiskt på olika vis”
     Högerpopulismen utnyttjar det faktum att alla riksdagspartier har deltagit i nyliberalismens skrotning av välfärden och därför inte kan berätta sanningen och peka ut dom verkliga bovarna. Därför diskuteras aldrig någon annan tänkbar orsak till sämre välfärd än invandringen i MSM. Det gör det svårt för svenska folket att orientera sig i frågan. Dom måste själva komma på att det i själva verket är nyliberala skattesänkningar och annat som är orsaken och det kräver större intresse för politik än vad dom flesta nog har.
     Åkesson är naturligtvis medveten om att han ljuger oss rakt upp i ansiktet, men han vet också att han kommer undan med det, iallafall i MSM.

     Din ilskna utläggning till försvar för SD är bara ytterligare ett exempel på SD:s taktik att värva röster även från arbetarklassen och som jag ser det en del i högerns försök att lura skjortan av svenska folket.

     Greider är visserligen sosse, men det han skrev var helt sant. Det finns bara en väg framåt om vi vill ha kvar demokrati och ett civiliserat samhälle och det är genom folklig organisering. Att du som SD propagandist inte gillar det är helt naturligt.

    • Faktum är att Europa stadigt, långsamt men säkert går mot met islamisering. Samtidigt fördärvas Europa självt av ”politisk korrekthet” och tro på multikulturalism, lider av ånger över vad européerna har gjort tidigare med de ursprungsbefolkningar som bebodde olika delar av världen.
     Därför förklaras den som nu är emot invandring omedelbart för att vara en skurk som trampar på mänskliga rättigheter och den som bryr sig om sitt eget folk får omedelbart rasismens stigma.
     Alla som vågar oroa sig för sitt lands framtid är nu anklagade för fascismen, och de som dessutom tillåter sig att oroa sig för sitt folks öde, kallas nazistiska. Reglerna i spelet förändras.
     Som ett resultat av den islamiska invandringen som har skett under de senaste åren började politiska spelets regler förändras i Europa. Riksdagspartierna, för fem år sedan, utsatta för offentlig ostracism på grund av anklagelser om rasism, blir alltmer populära, vinnande erkännande och politiskt inflytande i fler och fler länder.
     Allt detta kan uppenbarligen inte vara för evigt. En av de möjliga scenarierna är att rätten kommer att kunna förena och börja en seriös invändning mot invandring, främst genom att strama lagarna och sända migranterna tillbaka, oavsett hur svår vänsteristerna står emot.
     Men om spelets regler inte förändras väsentligt, kommer Europa att finna sig i en hänsynslös fälla, vilket oundvikligen leder till kulturell kollaps.

     • Ovanligt dåligt t.om. för att komma från dig korpen. Bara det gamla vanliga högerpopulistiska skräckscenariot och den gamla slitna offerkoftan.
      Alltid lika tvärsäkert, oavsett om det handlar om klimatet eller Islam.
      Detta är högerpropaganda när den är som sämst.

 8. Sjöstedt släpper fram Löfven med hot om misstroendevotum om Lövfen föreslår försämringar i arbetsrätten, slopad värnskatt och marknadshyror. Herre jösses vilken löjlig bluff! Tillsammans med vilka skall han få igenom ett misstroendevotum? Är M emot detta? Antingen tror Sjöstedt att V:s väljare är dumma i huvudet eller så har han rätt i att de är dumma i huvudet. V måste omgående inkalla en extra partikongress och ställa partiledningen till svars. Rekommenderar att man inhandlar tjära och fjädrar!

   • ”Doppa Jonas i tunnan!”
    Helt otrolig utveckling. Ännu ett av riksdagens partier destabiliserat. Vi har ett parti i riksdagen som fått inflytande blott med sin existens. Det påminner om Ryssland, om man nu ska tro svenska statens säkerhetsmyndigheters offentliga uttalanden. Måste säga jag är verkligen med på det här. Håll rasistpartiet utanför! 🙂

    • Om det är någonting du aldrig skall tro på så är det svenska statens säkerhetsmyndigheter. Dessa pentagonkramare ljuger fullständigt hämningslöst.
     ”Sverige kommer att tvingas fortsätta rusta upp så länge Vladimir Putin driver sin aggressiva politik” Står det i Aftonbladet om den pågående krigshetsarcirkusen Folk och försvar i Sälen.
     Vilka är Putin aggressiv mot? Jo muslimska terrorister och nazistinfluerade upprorsmakare i Ukraina. Vilka stöder terroristerna och upprorsmakarna? Jo USA och NATO, med Sverige som lydig påhejare.
     Sverige är fantastiskt!

     • Jag har aldrig sagt jag tror på alla de här uttalandena från myndigheterna. Hur många gör det idag? Trovärdigheten till myndigheter och media är fallande sedan ett antal år tillbaka. Vi lever i ett tillstånd av propagandapolitik. Inte helt utan paralleller till vad som försegick bakom järnridån.

 9. Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänstern.

  Jonas Sjöstedt var en av mina politiska favoriter under min socialisttid för runt tio år sedan.
  Men faktiskt ännu mer före. Sjöstedt var en ivrig motståndare till EU-inträdet vilket jag också var.
  Det var i mitten av 1990-talet men för övrigt var jag inte så jätteintresserad av politiken då. Engagemanget kom kanske tio år senare. I mitten av 2000-talet.
  Det jag minns av Jonas Sjöstedt i EU-parlamentet var att jag ville se honom som partiledare när jag hörde hans uttalanden i TV-rutan.
  Jonas blev poppis bland vänsterns vänner ungefär som Kalle Bildt blev populär för de borgerliga sympatisörerna.
  Färgstarka personligheter kanske?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here