Tortyren av visselblåsarna Julian Assange i Storbritannien och Chelsea Manning.

0
1481
Assange förs ut från Ecuadors ambassad i april 2019.

Som rapporterats i media och här har FN: specielle rapportör om tortyr Nils Melzer sedan månader muntligen och skriftligen hävdat att behandlingen av Julian Assange av Sverige, Storbritannien Ecuador efter 2017, och av USA skett i tortyrliknande former. Rättsstatens omhuldade priciper tillämpas inte. Nils Melzer menar att även behandlingen av visselblåsaren Chelsea Manning sker under tortyrliknande former.

Här dels en rapport från Julian Assanges framträdande i rätten 13/1 och om hur Julian Assange vägras tillgång till sina advokater.och dels en längre rapport om behandlingen av Chelsea Mannings, som som tillbringat större delen av de gångna tio åren i fängsel för att hon avslöjat USA:s grymma krigshandlingar, med all sannolikhet krigsförbrytelser.

Boris Johnson, högste ansvarig för tortyr i Storbritannien.

Behandlingen av Julian Assange.

Julian Assange kom rakad och var klädd i en marindräkt (navy suit) och grå t-shirt i Westminster Magistrates Court på måndag dit han kom för en administrativ förhandling. Han har anklagats i USA för 17 åtalspunkter för spioneri och ett antal datorhackningar i  samband med WikiLeaks frisläppande av tusentals hemlighetsstämplade Pentagon-filer gällande kriget i Irak och Afghanistan.

De flesta av dessa tillhandahölls av den tidigare amerikanska underrättelseanalytikern Chelsea Manning. Assanges supportrar i vilka inkluderade den brittiska rapparen M.I.A., vinkade tyst och höjde knytnävar till honom och han log och nickade innan han gav dem en hälsning.

De brittiska fängelsemyndigheterna begränsar Julian Assanges tillgång till juridiska rådgivare när Wikileaks grundare förbereder sig för sin utlämningsförhandling, säger hans advokater. Distriktsdomare Vanessa Baraitser sa till försvarsadvokaten Gareth Pierce att hennes team endast skulle få en timme för att lämna bevis för Assange på grund av en anhopning av 47 personer väntandes i celler som hålls i domstolen.

” Detta pressar tillbaka vår tidtabell enormt,” sa Pierce till domstolen.” Vi kommer att göra vårt bästa men den här ändringen i tidtabellen är extremt oroande.” Tortyren måste sluta”:

Hon sa att hennes klient bara hade haft två timmar med sitt lagliga team sedan han senast dök upp i domstolen i december. Pierce beskrev hur administrationen av Belmarsh-fängelset, där han hålls, hade hindrat dem att träffa sin klient, varvid även amerikanska regeringsadvokater till och med hade försökt assistera.

Läkare uppmanar Australien att ta hem Julian Assange.


Chelsea Manning

Behandlingen av Chelsea Manning.

Chelsea Manning tillbringade det mesta av det sista decenniet i fängelse. FN säger att detta är att likställa med tortyr.

Det är själva definitionen av tortyr att underkasta en person ett fysiskt och psykiskt lidande i ett försök att framtvinga en handling eller erkännande. Sedan maj har Manning hållits i ett fängelse i Virginia för att ha vägrat vittna inför en federala jury.

På nyårsafton, vid personliga reflektioner över det senaste decenniet översvämmade, tweetade Chelsea Manning att hon hade tillbringat 78 procent av sin tid sedan 2009 i fängelse. Samma dag offentliggjorde FN: s specialrapportör för tortyr Nils Melzer ett brev från slutet av förra året där han anklagade Förenta staterna för att ge Manning en behandling som liknar tortyr. ”Ett sådan frihetsberövande utgör inte en sanktion för ett specifikt brott, utan innebär en öppen gradvis allvarlig åtgärd av tvång.”

Det krävs inte en amerikansk expert att förstå att de nuvarande villkoren för Manning fängelsevistelse innebär en form av tortyr. Sedan maj har Manning hållits i ett fängelse i Virginia för att ha vägrat vittna för en federal jury som undersöker WikiLeaks. Manning har inte anklagats för eller dömts för ett brott.

Och hennes inspärrning i fängelse på grund av ”civil olydnad” innebär tydligt tvång: Om hon går med på att vittna kan hon gå fri. Om hon fortsätter att förbli tyst, kan hon hållas kvar under en 18-månadersperiod ender en grand juryn eller ”på obestämd tid med efterföljande inrättande av på varandra följande grand juryer.” Varje dag hon är inlåst ska också få böta 1 000 dollar. Om hon släpps efter 18 månader blir hon skyldig staten i USA nästan 500 000 dollar – ett enastående högt straff för motstånd mot en grand jury.

Och Manning har klargjort att hon ”hellre skulle svälta ihjäl” än att följa det repressiva jurysystemet. ”En sådan frihetsberövning utgör inte en omskriven sanktion för ett specifikt brott, utan en öppen ökande allvarlig åtgärd av tvång,” skrev Melzer, FN:s specialföredragande i tortyrfrågor, om Mannings behandling.

 

Melzers brev från november, som offentliggjordes denna vecka, uppgav att behandlingen av Manning uppfyller ”alla konstitutiva delar av tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller straff” och ”bör avbrytas ller upphöra utan dröjsmål” av USA:s regering, ”särskilt som hennes kategoriska och ihållande vägran att lämna vittnesmål visar på brist på effekt av dessa åtgärder. ” Mannings supportrar och juridiska team har länge betonat att laglig grund saknas. … Den federala domaren Anthony Trenga, som beordrade Mannings tortyrlika fängelsevistelse, borde tvingas släppa henne. Tvångsförvaring är inte försvarbar för att tvinga fram vittnesbörd – det är det inte.

Rapport från professor Nils Melzer, FN:s speciella expert på tortyr.

Mannings motstånd har framhävt domstolens brutala praxis. Mannings civilrättsadvokat Moira Meltzer-Cohen, sade att hon hoppas att brevet från FN:s expert Nils Melzer skulle väcka större uppmärksamhet på användningen av tvångsåtgärder i allmänhet, liksom den specifika grymma behandlingen av hennes klient.

Donal Trump, högste chef för USA:s tortyrverksamhet.

”Medan Förenta staterna inte lyckats uppfylla sina åtaganden om mänskliga rättigheter, förblir jag hoppfull att regeringen kommer att ompröva sin politik mot bakgrund av U.N.s uppmaning,” sade Meltzer-Cohen i ett offentligt uttalande. Hon berättade också för mig att FN:s påvisande av Mannings vägran kan tjäna som ytterligare bevis för domaren.I ett uttalande från fängelset sa Manning: ”Jag är tillfredsställd över att det klargörs att den tvångsmässiga praxisen är oförenlig med internationella normer för mänskliga rättigheter.”

Föregående artikelVarför kunde V inte rösta Nej?
Nästa artikelIngen grund för svensk trupp i Irak!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here