EU: Splittrad bild om kriget i Ukraina. De flesta vill ha fred – medan EU-ledarna mest gör tvärtom.

16
1338
Statue of Justice on the Old Bailey, close to St Paul’s Cathedral in LondonImage byVicente Villamón Creative Commons BY-SA

EU har gjort en opinionsundersökning i mitten av maj.
https://ecfr.eu/publication/peace-versus-justice-the-coming-european-split-over-the-war-in-ukraine/

De cirka 8 000 personer som deltog i undersökningen kom från hela Europa. De länder som deltog i undersökningen var Polen och Rumänien – frontlinjestater i Centraleuropa som traditionellt varit Rysslandsskeptiska; Frankrike, Tyskland och Italien – stora västeuropeiska stater som tidigare fått rykte om sig att vara Rysslandförståare; Portugal och Spanien – sydeuropeiska stater som tidigare i allmänhet varit mindre engagerade i Rysslandspolitiken; Finland och Sverige – nordeuropeiska stater som ansöker om medlemskap i Nato till följd av invasionen; samt Storbritannien.

Sammanfattning

Under de första 100 dagarna av Rysslands krig mot Ukraina bidrog den europeiska allmänna opinionen till att befästa Europas politiska svar. Men en ny undersökning visar att divergerande allmänna preferenser kan försvaga denna enighet.
ECFR:s undersökning visar att även om européerna känner stor solidaritet med Ukraina och stöder sanktioner mot Ryssland är de splittrade om de långsiktiga målen.

De är uppdelade mellan ett ”freds”-läger (35 procent av befolkningen) som vill att kriget ska upphöra så snart som möjligt, och ett ”rättviseläger” (Justice Camp) som anser att det mer angelägna målet är att straffa Ryssland (25 procent av befolkningen).

I alla länder, utom Polen, är ”fredslägret” större än ”rättviselägret”.
EU-medborgarna oroar sig för kostnaderna för ekonomiska sanktioner och hotet om en nukleär upptrappning. Om inget dramatiskt förändras kommer de att motsätta sig ett långt och utdraget krig. Endast i Polen, Tyskland, Sverige och Finland finns det ett betydande offentligt stöd för att öka militärutgifterna.

Regeringarna måste hitta ett nytt språk för att överbrygga klyftan mellan dessa framväxande läger
, för att stärka den europeiska enigheten och undvika polarisering mellan och inom länderna. Nyckeln kommer att vara att presentera vapenleveranser och sanktioner som en del av ett försvarskrig.

Resultaten av undersökningen tyder på att den allmänna opinionen i Europa håller på att förändras och att de svåraste dagarna kan ligga framför oss.

Undersökningen avslöjar en växande klyfta mellan många europeiska regeringars uttalade ståndpunkter och den allmänna stämningen i deras länder. Den stora hotande klyftan går mellan dem som vill avsluta kriget så snabbt som möjligt och dem som vill fortsätta att kämpa tills Ryssland har besegrats.

Summary
In the first 100 days of Russia’s war on Ukraine, European public opinion helped to solidify Europe’s political response. But a new poll reveals that diverging public preferences could weaken this unity.
ECFR’s research shows that, while Europeans feel great solidarity with Ukraine and support sanctions against Russia, they are split about the long-term goals. They divide between a “Peace” camp (35 per cent of people) that wants the war to end as soon as possible, and a “Justice” camp that believes the more pressing goal is to punish Russia (25 per cent of people).
In all countries, apart from Poland, the “Peace” camp is larger than the “Justice” camp. European citizens worry about the cost of economic sanctions and the threat of nuclear escalation. Unless something dramatically changes, they will oppose a long and protracted war. Only in Poland, Germany, Sweden, and Finland is there substantial public support for boosting military spending.
Governments will need to find a new language to bridge the gap between these emerging camps, in order to strengthen European unity and avoid polarisation between and within countries. The key will be to present arms deliveries and sanctions as part of a defensive war.

Föregående artikelUSA och Storbritannien önskar mer krig medan Frankrike och Tyskland önskar fred
Nästa artikelJimmy Dore om att Ukraina tvingas avskeda sin ombudsman för ”mänskliga rättigheter”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Så lite information om vad människor i Ukraina egentligen vill. USAID gjorde en gigantisk undersökning år 2019, om vad medborgarna i Ukraina önskade av sina politiker. Resultatet måste ha blivit en stor besvikelse för USA och EU, då vi inte fått se detta i de tongivande medierna i Sverige,
  69% vill ha fred, och endast 10% tycker det är viktigt att Krim återinförlivas i Ukraina. Enbart 3% ville ha närmare integration med Väst.
  Ändå är krigshetsen inom EU att medborgarna i Ukraina vill inget hellre än vara tillsammans med EU och Väst, och man måste hjälpa dem med det.
  3% av 44 miljoner är ca 1,3 miljoner människor , så det blir lätt att glömma de övriga 42,7 miljonerna som inte får höras.

  Zelensky är en bedragare han gjorde tvärtemot medborgarnas önskan startade upp mer krig i Donbass, och gick ut offentligt och gjorde krigsförklaring mot Krim och sa att han skulle ta Krim med våld.
  Detta trots att 40 miljoner medborgare i Ukraina inte tyckte att Krim var viktigt att det skulle tillhöra Ukraina, var han redo att gå i krig för detta,

  Så få journalister som verkligen förstår vad som händer i Ukraina trots att de är på plats där.
  Hörde att några franska journalister på plats i Lisichansk söder om Severodonetsk där kriget pågår som mest intensivt, blev chockade när de hörde att invånarna som skulle bli evakuerade av ukrainsk militär och majoriteten vägrade för de sa att ryssarna skulle befria dem.

 2. Den ryska aggressionen kan inte mötas med demokratiernas undfallenhet.
  Kravet är möjligt för alla att skriva under; Ryssland ut ur Ukraina nu!

  • Visst kan en sådan åsikt på den mänskliga värdeskalan vid en första anblick vara helt riktig, men om man vidgar begreppet något och väger in vilka intressen som ingår i detta fruktansvärda krig, blir det något mer kompilerat.
   För det första finns det historiskt kulturella humanintressen på båda nationernas sidor- medans å andra sidan, även ekonomiska och maktpolitiska avvägningar som västvärlden framförallt USA gör i ett ”rum” som helt saknar demokratiskt insyn för oss alla och framförallt vad gäller dem som påverkas fruktansvärt med död och förödelse av dessa krigiska beslut.
   Frågan är också vad gäller Ukrainas presidents ansvar som nu ”skickligt” agerar, varhelst på den offentliga scenen, hela västvärlden öppnat för honom; möjligen att han borde fundera i en annan bana och överväga sitt agerande när han ser sitt folk lida i denna katastrof, samt istället söka någon form av diplomatisk dialog med sin motpart Ryssland som också skall värna sitt folks intresse. Om han inte anstränger sig till detta tror jag att det sker ett stort misstag framöver som kan leda till en ännu större katastrof. Ett tillstånd som förhoppningsvis ännu går att förhindra i spåren av en pågående globalt ekonomisk kris som ingen vet vad den för med sig med tanke på annat i övrigt skört och bräckligt på denna vår enda planet.
   Till sist; I min värld kan jag inte se någon krigisk vinnare på detta slagfält.

   • Zelenskys ”folk” är inte ukrainarna! Han har med råge visat att han kan offra alla för egen vinning…

  • Hur vore det om du krävde att USA lämnade Irak, Syrien, Somalia, Tyskland, Japan och en hel hope med andra länder i stället? USA go home….Det vore väl verkligen på tiden!

  • Den ukrainska aggressionen, vem skall bemöta den??
   Den har dolts för oss, det är fortfarande i dag inte många som känner till deras tortyrkammare, vi har fått se
   på twitter en ukrainsk MMS brottare bli svårt torterad för att han tränat med en rysk klubb.

   Tortyren och slakten av rysktalande har dock pågått under flera år, vilket fick ett flertal författare och humanister bege sig till Donbass för att skildra det ukrainska förtrycket på befolkningen där.
   Laurent Brayard, fransk författare har skrivit en bok ”Ukraine, The Kingdom of Desinformation”.
   Han har också varit ett år i Ukraina och tagit upp vittnesmål från miliser, läkare, aktivister och humanister. Han har spelat in och filmat en del av personerna som vittnat. Han har deras namn och id.
   Speciellt en kvinna berörde honom starkt, hon skötte elen vid fronten och både ukrainska och rebellsidan kände henne och lät henne vara, men så hade hon otur och träffade på en nynazistisk grupp på ukrainsk sida som tog henne till tortyrkammaren. De drog ut hennes naglar och slog ut hennes tänder. Hon utsattes för skenavrättningar i ett rum med blodiga väggar och bitar av hjärnsubstanser. Hon hörde en kvinna våldtas av nazisterna ständigt och hörde hennes rop på ”mamma” återkommande.
   Laurent berättar att när han träffade henne såg hon ut som 65 år, men var endast 45 år. Hon hade då blivit utväxlad.

   Man kan se på en karta att de områden där Ryssland befinner sig, så är
   majoriteten av befolkningen för Ryssland. Har sett på videor hur äldre personer griper tag i rysk militär och ber dem att stanna kvar och beskydda dem. Har även sett ryssarna få blommor och kramar av lokalbefolkningen. Så det är ensidig information vi får.

   Man har redan samlat 300 förhör av offer och direkta vittnesmål av ukrainsk militärs krigsbrott.
   De har en hemsida: http://warcrimesofkiev.com

  • Jag kan tänka mig skriva under.
   Men det får i så fall bli för
   Natzist-fascisterna ut ur Donbass Nu!

   Fast jag tror det kommer bli så ändå.
   2014 begav sig de västukrainska nazist-fascisterna till Donbass i halva det Sovjetiska invasionsförsvaret som vart stationerat i Ukraina, och det massivt värre.
   Största militärmakten i Europa sades det då.
   För att köra ut ”rysspacket”.
   Det gick väl så där.
   Men cirka 15.000 civila ryssar har ukrofascisterna lyckas döda i Donbass i alla fall.
   Under åtta års tid.
   Fast jag tycker inte det är någon bedrift.
   Snarare banditer som komna från självaste krigarstaten USA.
   Sedan tröttnade Ryssland för att istället göra något radikalt åt eländet som började närma sig ”etnisk rensning”
   Och det är vad du ser Ryssland göra i Ukraina nu.
   Ryssland tänker slutföra uppgiften annars lär de sätta hela Västeuropa i lågor.
   Var god välj själv.
   Mitt val är redan klart.
   Inget krig här tack, och Västvärlden har ingen rätt till Ukraina.
   De är slaver och får faktiskt lösa sina egna inbördes problem.

   Men en åsikt kan man i varje fall ha.
   Ut med ukrofascisterna från Donbass!
   Frihet åt Donbass!

   Lyssna på nedan låt från folket i Donbass:
   Живи, Донбасс (Donbass lever)
   https://www.youtube.com/watch?v=IDRo-1_gXs0

   Felet med Majdanregimen och dess efterföljare var att de valde fel vänner.
   Belarus har däremot val rätt vänner.
   För östslaver är det självklara valet ”moderlandet” Ryssland.
   Då går det bra.
   Fråga dig själv vilket land vill du bo i nu.
   Belarus eller Ukraina?

   Östslaviska landet Ukraina öster om floden Dnepr kommer aldrig bli någon j*vla USA-koloni.
   Bara så du vet.
   Självständiga stater eller återbördat till Ryssland.
   Jag vet inte.
   Vi får se.

 3. I Tyskland valde de en kommissionär för skydd av ryssarnas rättigheter – förbundsdagsdeputerad från ”Alternativet för Tyskland” (AfD) Jevgenij Schmidt. Ombudsmannen har redan tillkännagett inrättandet av ett särskilt människorättssamhälle för skydd av rysktalande. 24 juni vz.ru

  Men på andra länkar (osäkra?) hävdas det att AfD samtidigt förenar sig med Usa mot Kina och Iran

  • I Tyskland är man mycket oroliga när man nu börjat inse att Ryssland förfogar över vapen och resurser som får Nato att blekna! Och sanktionerna biter bättre i västvärlden än i Ryssland och det beror på att Ryssland inte är beroende av import på samma sätt som västländerna och att Ryssland har en stor real ekonomi till skillnad från västs uppblåsta pappersekonomier. Här i Sverige t ex börjar man inse att bobubblan som är belånad till närmare 3800 miljarder kr nog inte är så bra om räntorna börja skena och politikerna börja få kalla fötter om det de ställt till med. Om det här fortsätter står det snart tomma hus och lägenheter överallt i Sverige och husvagnsparkerna får dimensioner liknande de i USA.

 4. Egentligen spelar det ingen roll vad EU tycker. EU är så patetisk – den är beredd att att göra livet surt för européer för att tillfredsställa husses krav.

  Det som räknas är vad Ryssland gör och vad Ryssland vill. Idag har t ex en viktig stad befriats från ukro-nazi armén.: https://www.rt.com/russia/557823-severodonets-taken/

  Ukrainas ledning har börjat sjunga andra visor. Idag sa Rådgivaren till Zelensky sade idag att Ukraina ska inte eftersträva Nato medlemskap. Vi få avvakta för att se vad Ryssland gör och säger. Notera kan vi däremot att Rysslands berömda ”militär-tekniska” åtgärderna har börjat ge sökt effekt. Är landet 404 kapitulations i görningen, tro? Det tyder på att Ukraina har insett att den har förlorat proxy-kriget mot Ryssland. Spännande tider undantaget ryssofober dock.

  https://www.rt.com/russia/557824-ukraine-doesnt-want-to-join-nato/

  • 26 juni 2022 07:50 Källa: TASS Telegram-kanal.
   Senator Olga Kovitidi, Rysslands federationsråd.. Kiev skapar en konstgjord brist på spannmål i Ukraina för att få ekonomiskt stöd från väst.
   Motsvarande synpunkt, enligt TASS, uttrycktes av en medlem av förbundsrådet Olga Kovitidi.
   ”Federationsrådet anser att säden har blivit föremål för politiska förhandlingar för Zelensky-regimen”, står det i en publikation som publicerades på nyhetsbyråns Telegram-kanal.
   Enligt den ryska senatorn skapar myndigheterna i Kiev ett konstgjort underskott för att få ekonomiskt bistånd från västländer, samtidigt som de offrar den ukrainska befolkningen.
   Tidigare i veckan rapporterades det att tidigare verkhovna Rada-deputerad Ilya Kiva gjorde ett uttalande enligt vilket entreprenörerna Igor Kolomoisky och Viktor Pinchuk beslutade att ersätta Volodymyr Zelensky som president i Ukraina med komikern Serhiy Prytula.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here