Guardian: Fånge i hemligt CIA-läger fungerade som träningsredskap för att lära ut tortyrteknik till blivande förhörsledare

5
2305
Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, lika aktuell som tidigare efter vad jag vet.

Denna artikel 14/3 2022 i The Guardian https://www.theguardian.com/law/2022/mar/14/cia-black-site-detainee-training-prop-torture-techniques har noterats och översatts av Rolf Nilsson.

______________________________________________________________________

Fånge i hemligt CIA-läger fungerade som träningsredskap för att lära ut tortyrteknik till blivande förhörsledare

Nyligen offentliggjorda dokument avslöjar att Ammar al-Baluchi upprepade gånger naken slogs mot en vägg, tills alla praktikanter erhållit ”certifiering”

Redaktören: Foto på Ammar al-Baluchi finns i artikel i The Guardian

En fånge i ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan användes som levande rekvisita, för att undervisa förhörspraktikanter, som ställde upp sig på led för att turas om att slå hans huvud mot en plywoodvägg, vilket lämnade honom med hjärnskador, enligt en amerikansk regeringsrapport.

Detaljerna om tortyren av Ammar al-Baluchi finns i en rapport från 2008 av CIA:s generalinspektör, och som nyligen offentliggjorts som en del av en domstolsansökan av hans advokater, i syfte att få honom till en oberoende medicinsk undersökning.

Baluchi, en 44-årig kuwaitier, är en av fem åtalade inför en militärdomstol i Guantánamo Bay, anklagad för deltagande i 9/11-komplotten, men fallet har varit under förberedande förhör i 10 år, fast i en tvist över lagligheten i vittnesmål, som erhållits efter tortyr.

Enligt generalinspektörens rapport var CIA medveten om att 2003 års överlämnande av fången, Ammar al-Baluchi, från pakistanskt förvar till den ”svarta platsen (black site)” norr om Kabul, genomfördes ”icke-lagenligt”, eftersom han vid den tidpunkten var under pakistansk jurisdiktion och inte längre representerade ett terroristhot.

Rapporten sa att förhörsledare på platsen, känd både som Cobalt och the Salt Pit, gick utöver CIA:s riktlinjer för att tortera Baluchi, och använde två icke-godkända tekniker: att använda en pinne bakom knäna i belastningsposition som involverade att luta fången bakåt medan han knäböjde, och sköljningar med iskallt vatten.

Tekniken med ”walling” var godkänd i riktlinjerna för ”förbättrad förhörsteknik (EIT, ö.a.)” som skickades ut från CIA:s högkvarter. Det innebar att placera fångens hälar mot en specialdesignad plywoodvägg ”som hade flexibilitet” och lägga en ihoprullad handduk runt fångens hals.

”Förhörsledarna skulle sedan ta tag i ändarna av handduken framför och under ansiktet av fångarna och trycka [Baluchi] bakåt in i väggen, utan att släppa handduken”, står det i rapporten. En av förhörsledarna (enbart identifierad med en kod) sa att målet var att ”studsa” den fångne från väggen. Rapporten noterade att Baluchi var ”naken under förfarandet.”

Det fanns ingen tidsgräns för ”walling”-sessionerna, men ”en session varade vanligtvis inte i mer än två timmar åt gången.” De fortsatte så länge, eftersom Baluchi användes som undervisningsrekvisita.

En före detta praktikant berättade för utredarna att ”alla förhörselever ställde upp sig för att utsätta Ammar för ”walling” så att [instruktören] kunde ge dem ett intyg om deras förmåga att använda tekniken.”

Här är en länk till rapporten, vilken är på 67 sidor.

Rapporten sade att: ”Särskilt i fallet med ”walling” hade [Generalinspektörens kontor] svårt att avgöra om sessionen var utformad för att få fram information från Ammar, eller för att säkerställa att alla förhörsdeltagare fick sin certifiering.”

Det faktum att förhörsledare ställde upp sig på led för att utföra ”walling” av Ammar, antydde att ”certifiering var det viktiga”, sammanfattade rapporten.

En neuropsykolog genomförde en MRT av Baluchis huvud i slutet av 2018 och fann ”avvikelser som tyder på måttlig till svår hjärnskada” i delar av hans hjärna, vilket påverkade minnesbildning och återhämtning, samt beteendereglering. Specialisten fann att de ”avvikelser som observerades överensstämde med traumatisk hjärnskada.”

Generalinspektörens rapport drog också slutsatsen att behandlingen av Baluchi inte ledde till några användbara underrättelseuppgifter. Den noterade att förhörsledarna vid Cobalt ”fokuserade mer på om Ammar var ”kompatibel” än på kvaliteten på den information han gav.” Den kallade CIA:s logik för att motivera frihetsberövandet ”suddig och cirkulär”.

”Ammar hittade på den information han gav, när han genomgick EITs”, stod det. ”Han erkände senare för sina förhörsledare/debriefers att han var livrädd och ljög för att få byråns tjänstemän att stoppa åtgärderna … Ammar förklarade också att han var rädd för att ljuga och var rädd för att berätta sanningen eftersom han inte visste hur någondera skulle tas emot.”

Förhörsledarna var övertygade om att Baluchi visste mer än han sa, eftersom han var en brorson till den självutnämnda hjärnan bakom attackerna den 11 september, Khaled Sheikh Mohammed. Baluchi tillbringade mer än tre år i CIA-förvar, flyttade mellan totalt sex ”svarta platser” innan han 2006 överfördes till Guantánamo Bay, där han fortfarande väntar på rättegång.

Alka Pradhan, en av hans advokater sa: ”Om CIA inte hade dolt sina egna slutsatser om olagligheten i tortyren av Ammar så länge, skulle den amerikanska regeringen inte ha kunnat väcka åtal mot Ammar, eftersom vi nu vet att tortyren av Ammar ledde till bestående hjärnskador, i form av en traumatisk hjärnskada och andra försvagande sjukdomar, som inte kan behandlas i Guantánamo Bay.”

Relaterat
FN-rapport: Julian Assange har utsatts för psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador.
Om tortyr och krigsförbrytelser i Syrien.
Stoppa tortyren i Israels fängelser!

Föregående artikelRemissvar till DCA
Nästa artikelUkraina: CIA:s 75-åriga proxy
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Vem är förvånad. Detta är dem amerikanska kulturen, att uppnå målen med våld. ”Meritlistan” är mycket lång.
  —USA har varit på plundringståg, krig, sedan det skapades eller 93% av sin existens. Totalt 201, eller cirka 81 procent, av de 248 väpnade angrepp, plundringståg, som ägde rum i 153 regioner mellan slutet av andra världskriget 1945 och 2001, utfördes av USA. USAs rustnings- och krigsindustri är USAs kärna och grunden för dess existens.
  —NATO är inget försvarssystem, dess avsikt och syfte är för att underlätta USAs framtida plundringståg, krig, vilket USA alltid har ägnat sig åt under hela sin existens.
  —NATO är en förberedelse för USAs framtida plundringståg. Zelensky har rätt. Alla tror att NATO är en försvarspakt, och om dom blir angripna av någon inbillad fiende, för Ryssland eller Kina kommer inte att börja erövra Europa, då skulle USA komma galopperande för att rädda dom. USA kommer inte att bry sig om det inte gagnar USA.
  —Hela USAs existensform, grundläggande nationella existensfilosofi, är plundring och krig. Att kolonisera och suga ut andra.
  —Vi har hört att Ryssland vill ”demilitarisera och denazifiera” Ukraina, men för att få fred i världen är det USA som måste demilitariseras, och vi kan inte använda metoderna från förra WW2, då att demilitarisera nazisterna.
  —Kina är väldigt tyst, men jag kan se att vad som pågår öppnar för det nuvarande USAs kollaps. Vi är på väg, galopperande underskott, rasande militarisering, förlamande inflation och energi kostnader, ökande interna spänningar, osv. Kina sitter på en möjlig lösning, men typiskt Kina säger inget.
  Robert Townsend, mannen som byggde AVIS, skrev i sin bok ungefär. ”Om du hittar en metod att avskaffa värdens problem för 1 dollar, tala inte om det för någon, för du kommer inte att leva till solnedgången. Istället, börja göra det.” Det låter som Kina idag.

 2. Det är höjt över all tvivel att USA har begått krigsbrott och bör ställas inför rätta. Det betyder inte att deras brott rättfärdigar andras brott.

  Det verkar som lotsas-vänstern i sitt USA hat godtar både Rysslands övergrepp, inte bara i Ukraina men också i tjetjenien, Georgien och Moldavien. Kinas övergrepp i Östturkistan förnekas trots överväldigande bevis och bortförklaras som CIA propaganda, skamligt!

  Trots alla fel man kan se i västlig demokrati så finns det möjlighet för rättvisa: https://www.theguardian.com/law/2022/mar/16/abu-zubaydah-uk-spies-cia-torture-english-law

  När kan vi se samma om ryska och kinesiska agenter?

  • Jag har inte noterat att någon godtar Rysslands övergrepp. Tjetjenien, Georgien och Moldavien och Kinas påstådda övergrepp i Östturkistan har knappast diskuterats här i detta sammanhang.

  • Det har funnits två islamska stater, identiska med dagens IS, med namnet ”Östturkistan” förra seklet. Ingen fick erkännande av någon annan nation. Båda föll sönder i interna strider efter ett par år. Regionen som officiellt heter Xinjiang har varit en provins i Kina i över 2,000 år, och existerade innan Uigurernas hemland Altishahr bildades långt 1,000 år senare. Altishahr ligger i Xinjiang provinsen och har självstyre och har 97% uigurisk befolkning. Jag behöver inte bortförklara något. Jag har förstahands information och är på plats. Folk är mycket nöjda med att Peking stoppade de USA utbildade terroristerna, inte ett terrordåd på över fem år nu. De ”överväldigande bevisen” har spårats till just CIA. Skulle folk på plats kanske inte veta, bara CIA vet. ”Turkistan” betyder ”Turkarnas land” och var en region likt Europa som sträckte sig från Kaspiska Havet in i nuvarande Kina, som då ännu inte existerade. Det var omkring 5,000 år sedan. Även journalisten Assange faller under USA och Brittisk lag. Rättvisa? Skärpning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here