Finsk militär expert: Mycket osannolikt att Ryssland attackerarUkraina

9
1339
Satellitbilder av rysk militär.

 

Ingress: Den här artikeln har publicerats 8/2 i den ledande finska kvällstidningen Iltalehti Iltalehti har uppskattningsvis 40 procent av kvällstidningsmarknaden i Finland.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/00534031-7d6a-42e9-bb03-b311b0a2b9fb

När får vi se/höra en svensk officer uttala sig så pass vettigt. Som lekman har jag tidigare påpekat att överraskning är viktigt vid ett anfall. Rysslands truppnärvaro är snarast motsatsen till detta. Vem har förtroende för ledande svenska militärers och försvarsministerns förmåga till vettig analys av det geopolitiska läget? Som statsministern upprepar.

Fler artiklar om ”krigshystering” kommer under dagen.

____________________________________________________________________

Finsk militär expert: Av dessa skäl attackerar Ryssland troligen inte Ukraina

Satellitbilder som delas av västerländska medier visar att Ryssland har överfört trupper och utrustning till den ukrainska gränsen.

När trupper är synligt mobiliserade nära gränsen berättar det inte om den kommande överraskningsattacken, det är mer ett politiskt budskap, säger överstelöjtnant evp. Juhani Pihlajamaa .

Han var Finlands försvarsombudsman i Ryssland och Ukraina från 2013 till 2016, då Ryssland tog över Krimhalvön.

På satellitbilderna kan man se att stridsvagnarna och lastbilarna står i lägergrupperingen, sida vid sida som en depå. Det är ingen offensiv grupp där fordon är decentraliserade och på väg mot gränsen, säger Pihlajamaa.

Ukrainare verkar vara ganska fast beslutna att slå en potentiell inkräktare hårt.

Utöver utrustningen har Ryssland uppskattningsvis 130 000 soldater vid Ukrainas östra gräns. Det är alldeles för få av dem för att ta över stora områden eller städer, som Kiev. Det skulle behövas betydligt fler soldater i striderna i bosättningscentrum, säger Pihlajamaa.

Han påminner om att inte heller efter ett eventuellt övertagande skulle kontrollen över området vara lätt.

Ukrainarnas nationella försvarsanda är på en annan nivå än vid tiden för erövringen av Krim 2014. Då rådde osäkerhet om vad som skulle hända. Nu skulle varje ukrainsk mormor vilja sätta käppar i ockupanternas vagnar.

Den ukrainska armén är också starkare, bättre tränad och utrustad än den var för bara några år sedan.

Vladimir Putin har tvingat västvärlden att föra honom till förhandlingsbordet och svara på hans uttalanden. 
Rysslands militära smide är därför en politisk kommunikation, inte en förberedelse för en riktig attack.

Vad vill president Vladimir Putin uppnå med det?

Han vill gå in i en diskussion och ta fram sina egna åsikter, kanske skärpa något. Taktiken verkar fungera. Han besöktes senast av Frankrikes president Emmanuel Macron i måndags säger Pihlajamaa.

Och han vill skaka ihop Western-packet. Det skulle passa Putin att västvärlden inte framträder som en enad grupp.

 

 

 

 

Föregående artikelFint samarbete mellan USA:s underrättelsetjänst och regeringen? En liten tankeställare på kvällskvisten
Nästa artikelDrivkrafter för krig i Ukraina
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Måste hålla med här helt hållet. Jag har ALDRIG från första början,våren 2021 trott på detta en sekund. Detta fortsatt sedan från hösten nu,och ALL propaganda och desinformation saknat motstycke sedan dess tills idag. Globalt i väst,och inte bara publik service och DN. Gått halvår med detta DAGLIGEN. Lovar att har inte tvekat en sekund om detta helt år nu. För det första,varför skulle Ryssland invadera och slakta sina yngre bröder. Denna så kallade trupp INOM EGNA GRÄNSER, motsvarar inte ens en 6del av ryska armén. Men man har upprepat också sagt,och nämnt att man ska,och kommer hålla en defensiv militärövning med Belarus. Något även Belarus president upprepat sa i höstas.OCH tillade, att han ville vara i god tid att säga detta,FÖR att undvika anklagalser om invasion propaganda. Men hade Ryssland velat invadera Ukraina som dessa idioter sagt helt år nu,då hade vi sett en mycket större trupp samling än detta. Det hade varit trippelt så många soldater redo,och man hade ALDRIG väntat tills nu,det hade redan skett då och man skulle svälja Ukraina. Det är påhittat lögner, propaganda,kalla det för vad ni vill,helt startat från Washington iallafall. Och om det är ett sorts maktspel av Putin,har han redan lyckats med målet. Genom att ENDAST ha färdig trupp på ca100000,som ändå ska hålla militärövning med Belarus, HAR DET VARIT OCH SETT UT PÅ DETTA SÄTTET av hela västvärlden med Usa Nato 🤔 Putin är en renodlad schack mästare måste man erkänna. Han förnedrar ju alla dessa Washingtons lydiga städer, på lite liknande sätt som han gjorde i Venezuela,eller Syrien😂🤣 Men hur ska jag annars beskriva detta bättre ärligt talat. Utan att avfyra ett skott,eller någon soldat som korsat någon som helst linje,har det sätt ut på DETTA SÄTTET i VÄSTVÄRLDEN DAGLIGEN över HALVÅR nu från hösten. Propagandan och desinformationen saknat motstycke. Det finns absolut INGA rubriker jag inte sett DAGLIGEN sedan dess,alla dessa”självutnämnda experter”också har saknat motstycke,där man missar världens lättaste detaljer. Man kan kalla sej expert hur som helst,utan kunna språket eller på något sätt förstå dom kulturella skillnaderna minsta lilla. Men får då säga bra jobbat av Putin 👍 Genom detta enkla (Nästan utan ATT GÖRA SKIT) Fått det att bli OCH se ut på DETTA sätt i HELA västvärlden. Putin är en renodlad schack mästare,inte bara här och nu. Han varit en sann och bra president för sitt land också alla dessa åren

 2. Pihlajamaa  verkar ha köpt nynazisternas propaganda om Ukrainas nationella försvarsanda.

  Som den ryska UN ambassadören sa i sitt samtal med Max Blumenthal och Aaron Mate, att det finns inte denna stora nationella försvarsanda, då 25% i Ukraina är etniska ryssar och sedan en stor del av övriga Ukraina sympatiserar med dem.

  Eller som en rebell i Donbass sa: De vill inte slåss mot oss, de är våra vänner, släktingar och grannar, men regimen i Kiev tvingar dem. Knappast en nationell försvarsanda. 

  Nu har jag sett flera media bl.a. även från Tjeckoslovakien som säger att bilderna av mormödrarns som skall slåss mot Putin är nynazisternas propagandabidrag. Nu senast ASB Nyheterna, där man kan se nazisten som instruerar mormor har det nazistiska märket på sin arm.
  ASB Nyheter meddelar: Mormor Valentina glömde att nämna att hon blev tränad av nynazistiska Azovbataljonen.

  https://twitter.com/ASBMilitary/status/1493251278746570760

 3. En långt vettigare analys än den som svenska och andra ”experter” från Nato framfört! Men jag tror inte alls att den ukrainska försvarsförmågan är något att hänga i granen! Det är utländska legosoldater som man anställt som står för de flesta övergreppen i Donbass, detta är ingen större hemlighet! Pihlajamaa vet säkert också detta men kan av förklarliga skäl inte tala om detta. Jag tror att de enda trupper som Kiev kan räkna med vid en konflikt just är legionärerna och dessa nynazistiska bataljoner! Sen vet man av erfarenhet att köpta legionärer inte har den stridsmoral som krävs och de är inte beredda att offra livet för en förlorad sak som Ukraina. Nynazister skränar och låter mycket men helt odugliga ute i fält! Deras paradgren är att trakassera och skrämma folk i Kiev-regimens tjänst!

 4. Såg nu att det kanske kan verka som att jag helt håller med denna finske Pihlajaama. Verkligen INTE! Håller med rubriken om att Ryssland inte kommer att invadera Ukraina och ALDRIG tänkt göra det. Har inte tvekat en sekund på detta hela året.Hade Ryssland velat”invadera”Ukraina hade det redan sedan längesen skett. Och Ryssland hade haft trippelt fler soldater dvs kring 300tusen och inte dessa kring 100tusen som varit. Man hade slagit till fort och hårt och svalt hela Ukraina då. Det är min gissning sedan våren 2021. Varför skulle Putin slakta sina yngre bröder. Har aldrig trott på detta. Försvara sej mot nynazister och extremister är helt annat,eller försvara Donbass rysktalande befolkning undan nynazister och extremister är helt annat, OCH har INGET med invasion att göra. Skulle helst velat se detta också,att Ryssland läxor upp alla dessa extremister och nynazister som strömmat till Ukraina från hela EU dessa åren,även Sverige är inget undantag. Då bör Putin snabbt sätta dessa på plats. Det är rena terrorister och mördare dessa,som redan begått hundratals mord mot Donbass regionen,sedan förra året men utan att väst propaganda medier någonsin skriver detta. Jag hoppas då att Putin jävligt hårt sätter dessa mördare på plats. Dessa korkade EU med Washington som ledare,fattar inte vilka man beväpnat och fortsätter att beväpna som KORKADE idioter. Man spelar VIDRIGA och FARLIGA spel enbart för att det är Ryssland. EU leker jävligt farligt med dessa terrorister och nynazister utan att nånsin tänka på att det kan smälla tillbaka mot dom också så småningom,som dom KORKADE idioter man är,bara för att Washington gillar detta. Hoppas då Putin slaktar dessa på alla sätt. Dom är ett allvarligt hot mot Ryssland också i längden,när dessa terrorist grupperna härjar fritt med pengar och tunga vapen av väst. Till Putin,slakta dessa parasiter då, men är tvärsäker att han har bra koll på detta redan

 5. Västmedia genomför propaganda åt sina ägare som äger vapenindustri. Syftet är att skaka fram mer pengar ur statsbudgetar till vapenköp, medan folket luras att rösta på den som hetsar mest mot ryssarna.

  Folk läser Dagens Nys, den norska Aftonhoran, Svenska NATO-bladet, och tror på dem. Inte ens SVT gör sitt opartiska jobb och Kommunistiska Partiet har fastnat i vinkelvolten, medan folket gör revolt mot de totalitära regimerna. Det hela är bisarrt.

  När kommer kommunisterna valsamverka med folket mot den totalitära regimen?

 6. Det är självklart att Putin vill uppnå sina mål utan att faktiskt låta sin armé gå över gränsen. Ett ryskt angrepp har både omedelbara kostnader och en eskaleringsrisk vi inte gärna vill tänka på. Nato har redan deklarerat att man inte tänker ingripa militärt, men Ukraina i sig självt kan göra ett ryskt angrepp mycket dyrbart. Väst kan också skära av Ryssland från det globala banksystemet, det tar inte så lång tid för den medicinen att ta skruv.

  Problemet för Ryssland är som de själva säger ett ukrainskt natomedlemskap. Putin anser alltså att Ryssland äger ett veto, Ryssland kan bara meddela att Ukraina, Sverige och Finland inte får gå med i Nato, och alla ska lyda som snälla cockerspaniels. Detta är just själva anledningen till att Rysslands grannar vill gå med i Nato. När Ryssland klagar på att Polen och andra gått med i Nato, och låtsas att de fick någon slags löfte av Nato när deras socialistiska terrorregim föll ihop av sig själv så döljer de problemets kärna. Problemet är inte Nato. Problemets kärna är att Rysslands grannar är rädda för Ryssland. Då vill de gå med i Nato.

  Nato har framgångsrikt hindrat krig mellan västeuropas marknadsekonomier efter andra världskriget. Ur ett ryskt perspektiv är ett enat väst inte alls bra, eftersom det hindrar Ryssland från att spela ut västländer mot varandra. Av just den anledningen är ett enat väst mycket bra för att alla medborgare i västvärlden, men även för ryssarna. Deras postsovjetiska korrupta befälsordning är inte synkroniserad med omvärlden.

  • Ja, men enligt din ”logik” så är det bara för Ryssland att placera ut missiler i Mexiko och andra länder i regionen eftersom USA uppfattas som ett ständigt hot så slipper de fundera mer på det! Sen har väl Anders ”glömt” vilken organisation och land som står bakom de flesta krigen i världen…Som vanligt av Nato-kramare som inte tänker efter! USA:s korrupta egenmäktigt införda ”regelbaserade” system är ju det som skapar problem i världen inget annat! Ur USA:s perspektiv är ett enat Europa inte alls bra för det skulle leda till deras slutliga ruin och det är därför man trilskas och bråkar och försöker starta konflikter! Inget nytt alltså!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here