FN-rapport (utkast) manar till vapenembargo mot Israel

6
454

FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. (FN/ Foto/Jean Marc Ferré)

Av Brett Wilkins i Consortiumnews 25 mars

Brett Wilkins är annars skribent på Common Dreams.
 

FN:s råd för mänskliga rättigheters framsteg, oredigerade rapport kräver ett omedelbart vapenembargo mot Israel och internationellt skydd för palestinier i de ockuperade områdena, bl.a. rekommendationer.

FN:s råd för mänskliga rättigheter publicerade i måndags ett utkast till rapport som fann ”rimliga skäl att tro” att Israel begår folkmord i Gaza Kom samma dag som FN:s säkerhetråd Godkänt en resolution som kräver en omedelbar vapenvila i det pågående kriget.

Den fredigerade versionen av rapporten – med titeln ”Anatomi av ett folkmord” — drar slutsatsen att Israels högerextrema regering och militär ”avsiktligt har förvrängt jus i bello principer, som undergräver deras skyddande funktioner, i ett försök att legitimera folkmordsvåld mot det palestinska folket.”

”Den överväldigande karaktären och omfattningen av Israels angrepp på Gaza och de destruktiva livsförhållanden som det har tillfogat avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinier som grupp”, står det i utkastet till rapport, som räknar upp israeliska handlingar som kränker Artikel II i konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmordsbrott:

”Döda medlemmar i gruppen; orsaka allvarlig kroppslig eller psykisk skada på gruppmedlemmar; och medvetet tillfoga gruppen livsvillkor som är beräknade att medföra dess fysiska förstörelse helt eller delvis.”

”Israel har de facto behandlat en hel skyddad grupp och dess livsuppehållande infrastruktur som ’terrorist’ eller ’terroriststödjande’, och därmed förvandlat allt och alla till antingen ett mål eller en sidoskada, därav dödbar eller förstörbar”, fortsätter tidningen.

”På detta sätt är ingen palestinier i Gaza säker per definition. Detta har haft förödande, avsiktliga insatser har, kostat tiotusentals palestinier livet, förstört infrastrukturen i Gaza och orsakat irreparabel skada för hela befolkningen.”

 

’Obscen’

Israel förkastas rapporten som ”en obscen inversion av verkligheten.”

Enligt palestinska och internationella humanitära tjänstemän har Israels 171 dagar långa Gaza-angrepp dödat minst 32,333 75,000 palestinier, de flesta kvinnor och barn, samtidigt som nästan 90 000många från Gaza har fördrivits.

Ytterligare tusentals palestinier saknas och tros vara döda och begravda under spillrorna från bombade byggnader. Sjukdom och dödlig svält orsakat och förvärrat av Israels belägring och blockad av Gaza sprider sig snabbt.

”Israels folkmord på palestinierna i Gaza är ett upptrappningsskede av en långvarig utplåningsprocess av bosättare och kolonier”, hävdar utkastet till rapport. ”I över sju decennier har den här processen kvävt det palestinska folket som en grupp – demografiskt, kulturellt, ekonomiskt och politiskt – som försöker tränga undan det och expropriera och kontrollera dess mark och resurser.”

al-Nabka-dagen.

Med hänvisning till flykt och etnisk rensning av mer än 750,000 araber från palestina i samband med grundandet av den moderna staten Israel 1948, hävdar tidningen att ”den pågående Nakba måste stoppas och åtgärdas en gång för alla. Detta är ett imperativ som är skyldigt offren för denna mycket förebyggbara tragedi, och till framtida generationer i det landet.”

”Den pågående Nakba måste stoppas och åtgärdas en gång för alla.”

Utkastet till rapport uppmanar FN:s medlemsländer att ”upprätthålla förbudet mot folkmord i enlighet med deras … skyldigheter” enligt internationell rätt.

En israelisk Merkava Mk IV-stridsvagn på en gata i Gaza, 4 januari. (Yairfridman2003, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

I januari fann FN:s internationella domstol (ICJ) att Israel ”sannolikt”  utförde folkmord i Gaza och beordrade landets regering att ”vidta alla åtgärder inom dess makt” för att förhindra folkmordshandlingar. Människorättsförsvarare anser att Israel har ignorerat ordern.

”Israel och de stater som har varit delaktiga i vad som rimligen kan anses utgöra folkmord måste hållas ansvariga och ge skadestånd i proportion till förstörelsen, döden och skadan som tillfogats det palestinska folket”, hävdar publikationen.

I utkastet till rapport rekommenderades åtgärder inklusive:

Israel på måndag informeras FN att de inte längre kommer att tillåta UNRWA-konvojer som transporterar livsmedelsbistånd till norra Gaza, även när palestinierna svälter ihjäl, ett drag som en humanitär aktivist kallas en ”dödsdom”.

Föregående artikelHotet att Julian Assange utlämnas till USA är bara tillfälligt avvärjt
Nästa artikelRemissvar: Stoppa DCA!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Förvänta er ingen förändring så länge ni fortsätter rösta för och gynnar ”satans synagoga” och deras lakejer. (Uppenbarelseboken 3:9), eller splittrar er i småpartier och använder satans manipulativa plattformar!

    De giriga som massmördar och stjäl land följer inte den judiska lagen och härstammar inte heller från Israel eller Judeen, såsom det palestinska folket gör.

    Många äkta judar vet detta och protesterar därför mot den nazistiska Sionismen. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/23/omkoppling-av-tankemonster-tva-israeler-jamfor-israel-med-nazismen-under-hitler/

    Förvänta er ingen förändring av Sveriges politik, förvänta er ingen fred, förvänta er ingen anständighet, så länge ni inte själva är motiverade att valsamverka och tjäna varann i enhet i nationen för fred i världen!

    Jag hoppas vi ses där!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here