FNs f.d. vice generalsekreterare med skarp kritik av USA och Nato

1
1086
Michael von der Schulenburg.. By Elekes Andor – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132793387

 

Detta är ett från et tal 25/11 av FNs tidigare mångåriga vice (”assistant”) generalsekreterare Michael von der Schulenburg på fredsdemonstration i Berlin 25 november, vilket inte alls är helt ointressant. Ge oss fred ((Dona Nobis Pacem) https://braveneweurope.com/michael-von-der-schulenburg-dona-nobis-pacem-what-kind-of-world-do-we-want-to-live-in

_____________________________________________________________

”Vi i västvärlden gillar att peka finger åt andra. I vår självuppfattning är det bara de andra som är skyldiga. De är de onda diktatorerna, och vi är de goda demokraterna som än en gång tvingas försvara mänsklighetens sanna värden, även om det innebär krig. Men verkligheten är en helt annan.

Med Nato har de västliga demokratierna skapat sig ett formidabelt militärt maktinstrument i världen. Trots att NATO-medlemmarna knappt står för mer än 10% av världens befolkning kontrollerar de nästan 60% av alla globala militärutgifter. Den ledande medlemmen, USA, driver omkring 750 militärbaser över hela världen. NATO-länderna är också världens största vapenhandlare; de står för omkring 70% av världens vapenhandel – vapen som gör många av krigen möjliga. Det finns inget annat statsförbund i världen som ens är i närheten av att ha en militärallians som är jämförbar med NATO.

En sådan koncentration av militär makt i händerna på ett fåtal nordliga stater måste leda till en konflikt med de många länder i den ”globala södern” som representerar de återstående 90% av världens befolkning – länder som ofta befinner sig i den mottagande änden av västliga militära interventioner. Enligt en rapport som den amerikanska Congressional Research Service publicerade förra året har USA 251 gånger intervenerat militärt i andra länder, i stort sett alla länder i den ”Globala Södern”, i samarbete med andra NATO-medlemmar. I denna siffra ingår inte ens CIA-operationer eller krig genom ombud. Dessa militära interventioner motiveras ofta med att man vill införa demokrati i andra länder.

Men såvitt jag vet har inte en enda av dessa interventioner lyckats införa demokrati, utan bara lämnat efter sig förstörelse, kaos, utarmning och omätligt mänskligt lidande. Det finns ingen annan stat eller konfederation av stater som ens är avlägset ansvarig för så många militära interventioner i andra länder. Det välrenommerade Brown University publicerade i år en rapport om kostnaderna för kriget mot terrorismen och drog slutsatsen att detta krig sedan 2002 har kostat över 4,5 miljoner människor livet genom sina direkta och indirekta effekter och har gjort 38 miljoner människor till flyktingar. Detta innebär att kriget måste ha kostat minst 4,0 miljoner civila livet. De som dödades var i stort sett alla människor från den ”globala södern”.

Det finns ingen annan stat eller konfederation av stater som bär det direkta eller indirekta ansvaret för så många civila offer. Om vi vill ha fred måste vi i väst först överge vår absurda moraliska arrogans och känsla av överlägsenhet.”

 

Föregående artikelGenomför USA färgrevolutioner för att störta regeringar och få kontroll?
Nästa artikelArtikel 99 och den svenska moralens ändhållplats
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here