FN:s säkerhetsråd enas om att söka fredlig lösning på konflikten i Ukraina, medan USA sänder stora mängder vapen

7
1524
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

RT rapporterar nu att FN är enigt om att söka fredlig lösning på konflikten i Ukraina.

Samtidigt rapporterar SvT att ”Ett nytt stort amerikanskt vapenpaket kan vara på väg till Ukraina. Det uppger tre myndighetskällor för nyhetsbyrån Reuters.” Medan den kände svenske journalisten Niklas Ekdal skriver att Nato har inget annat val än att invadera Ukraina.

Jag hittar nu på morgonen 7/5 inget om FN:s samförstånd i etablerade svenska medier och återger nedan en artikel i RT. Men finner samma uppgifter i en artikel i Aftonbladet och i
Aljazeera.

Aftonbladet skriver vidare: ”Strax efter att deklarationen antogs lade Ryssland in sitt veto mot en resolution som fördömde Rysslands invasion av Ukraina och som bad Moskva att dra tillbaka sina soldater.” Min bedömning är att detta veto kan vara förenligt med strävanden efter en fredlig lösning.

Storbritanniens premiärminister saboterade fredssamtalen mellan Kiev och Moskva – ukrainska medier. Framträdande organ hävdar att Boris Johnsons oväntade besök spelade en nyckelroll för att förhindra ett slut på striderna. Källa: Ukrainska Pravda

_______________________________________________________________

FN når för första gången samförstånd om Ukraina.

Säkerhetsrådet stöder enhälligt ”sökandet efter en fredlig lösning” på konflikten

FN:s säkerhetsråd antog på fredagen enhälligt ett uttalande som stöder generalsekreterarens ansträngningar att söka en fredlig lösning på konflikten i Ukraina, i den första sådana uppvisningen av enighet sedan den 24 februari. Rysslands samtycke visade Moskvas beredskap för diplomati, sade Mexiko, som var medförfattare till uttalandet.

”Säkerhetsrådet uttrycker ett starkt stöd för generalsekreterarens ansträngningar i sökandet efter en fredlig lösning”, står det i uttalandet, enligt AP.

Rådet ”uttrycker också en djup oro över upprätthållandet av fred och säkerhet i Ukraina” och ”påminner om att alla medlemsstater enligt FN-stadgan har åtagit sig att lösa sina internationella tvister med fredliga medel”.

Även om AP säger att texten i uttalandet inte innehåller fraserna ”krig”, ”konflikt”, ”invasion” eller ”särskild militär operation”, hänvisade säkerhetsrådets pressmeddelande till en ”invasion” av Ukraina.

USA har också begärt att generalsekreterare Antonio Guterres ska ge säkerhetsrådet en genomgång av denna fråga ”i vederbörlig ordning”. Hela mötet i fredags varade bara ungefär en minut.

Rysslands stöd för uttalandet, som utarbetats av Mexiko och Norge, visar Moskvas beredskap för diplomati, sade Mexikos ständiga representant vid FN Juan Ramón de la Fuente Ramírez till TASS.

Guterres besökte Moskva och Kiev i slutet av april. Hittills har han framgångsrikt arrangerat två evakueringar av civila från Azovstal-fabriken i Mariupol, där ”Azov”-militanter som är lojala mot regeringen i Kiev och andra ukrainska krigare håller till.

RT skriver också: Ryssland attackerade grannstaten i slutet av februari, efter att Ukraina misslyckats med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas eventuella erkännande av Donbassrepublikerna Donetsk och Lugansk. De av Tyskland och Frankrike förmedlade protokollen syftade till att ge utbrytarregionerna särskild status inom den ukrainska staten.

Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt ska förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda militärblocket Nato. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden om att man planerade att återta de två republikerna med våld.

 

Föregående artikelMiljontals deltog i Sri Lankas generalstrejk som krävde Rajapakse-regeringens avgång
Nästa artikelNej till svenskt medlemskap i Nato! Möten lördag på Medborgarplatsen kl 12, på Norra Bantorget kl 15+demonstration+nytt möte. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. CHISINAU, 6 maj /TASS/.
  Transnistrien kommer att söka internationellt erkännande genom förhandlingar snarare än krig, sade Vadim Krasnoselsky, ledaren för den okända republiken, på fredagen.
  Han har uppmanat reportrar att avstå från att underblåsa konflikten i regionen som nyligen hade skakat av ett antal terroristattacker, med lokala myndigheters officiella webbplatser upprepade gånger blockerade av DDoS-attacker. ”Jag har många gånger frågat vad nationen skulle föredra – att vinna erkännande genom krig och blodsutgjutelse eller att leva i ett fredligt land som har gjort goda framsteg, men som ändå saknar internationellt erkännande?
  Svaret är tydligt: ​​Transnistrien bör och kommer att erkännas, men Processen kommer att vara fredlig, uppnås i förhandlingar, via dialog. Detta bör vara en exklusivt demokratisk och evolutionär process utan några militära aktioner eller offer”, sa han på sin Telegram-kanal.
  Krasnoselsky uppmanade att avstå från att orsaka förödelse eller eskalera situationen. ”Ingen behöver ett krig. Du bör inte lägga bränsle på elden med provocerande terrordåd, telefonsamtal eller nyhetsreportage. Åsikter som uttrycks av vältalighet eller med målet att höja betygen hos medier och individer kan tända en eld,” sa Transnistriens ledare.
  Förra veckan skakades Transnistrien av ett antal terrorattacker. Den 25 april användes handhållna granatkastare för att attackera det lokala säkerhetsministeriets kontor, och senare samma dag hördes explosioner på ett militärt flygfält nära Tiraspol. Följande dag sprängdes två radioantenner vid en sändningscentral i byn Mayak, medan den 27 april attackerades lokalerna för militära lager i närheten av byn Kolbasna med en granatkastare.
  Krasnoselsky sa att attackerna organiserades i Ukraina och höjde republikens terrorhot till det allvarligaste.
  https://tass.com/world/1447795

 2. Nyligen rapporterade amerikanska medier att Washington överför uppgifter om fientligheter till Ukraina. Kiev ska ha använt dem för att attackera den ryska militären.
  Chefen för SOTSPROF, Vostretsov, beskrev USA:s underrättelsetjänst till Ukraina med ett ordspråk
  7 maj 2022 11:08
  Ukraina är för USA ett laboratorium för odling av ”biofascister” för att bekämpa Ryssland. Så säger chefen för SOTSPROF Sergey Vostretsov.
  Han kommenterade USA:s president Joe Bidens missnöje på grund av att information läckt ut till media om utbyte av underrättelsedata med Ukraina. Mot denna bakgrund mindes han det aktuella talesättet. ”Fisken ruttnar från huvudet. Det var tack vare berusning genom falska läroböcker och andra informationsresurser som ukrainska tjänstemän förgiftade sinnena och pudrade hjärnan på ukrainare som, liksom Ivans, som inte minns släktskap, redan växte ifrån sina släktingar från Ryssland, sade Vostretsov i en kommentar till Federal News Agency. Enligt honom vet de sedan flera generationer av medborgare i Ukraina om Ryssland bara vad de gamla säger till dem eller vad Kievregimen försöker lägga in i deras huvuden. ”Alla Ukraina för dem (USA. – Notera FAN) är en gåva av ödet och ett stort laboratorium för produktion av biofascister för att bekämpa Ryssland. Vi måste hylla, de gjorde det bra”, tillade SOTSPROFs chef. Han betonade att Washington är huvudideologen för konflikten i Ukraina. ”Huvudet är Zelenskij med hans administrationer, och amerikanerna sätter röta i sina huvuden,” sammanfattade Vostretsov.
  https://riafan.ru/23174542-glava_sotsprof_vostretsov_odnoi_pogovorkoi_opisal_razvedivatel_nuyu_pomosch_ssha_dlya_ukraini

 3. 7 maj 2022, 14:07..”48 enheter inaktiverade”:
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav förstörelsen av ansamlingen av västerländsk militär utrustning i Ukraina.
  I området för järnvägsstationen Bogodukhov i Charkiv-regionen förstördes en stor ansamling av militär utrustning som överfördes till Kiev av länderna i USA och Europa.
  Enligt Ryska federationens försvarsministerium dödades upp till 280 nationalister som ett resultat av strejkerna, 48 vapenenheter och militärutrustning inaktiverades.

 4. 8 maj 2022, 08:46 .. Ukrainska myndigheter har fått landet att kollaps.
  Kirill Stremousov, vice ordförande för den militär-civila administrationen i Kherson-regionen, sa att Ukraina inte längre skulle behålla sina nuvarande gränser och att dess kollaps bara var en tidsfråga.
  Enligt honom kommer den sydöstra delen av Ukraina under den ryska specialoperationen att befrias från ”nazistisk makt”, och västra delen av landet kommer att gå till Polen, som kommer att bygga sin stat i de nya territorierna.
  ”Ingen kommer att utmana åsikten från de människor som fortsätter att vara nazister, ingen kommer att omskola och övertyga dem i dag, låta dem leva med Polen”.
  Han betonade också att de som ”har kontrollerat Ukraina under de senaste tre decennierna har fört det till upplösning och förstörelse” och visat att ”demokrati i ukrainska är dold fascism”.
  Tidigare sa Stremousov att ”Cherson-regionen skulle sträva efter att bli en av Ryssland”.
  I mitten av mars rapporterade det ryska försvarsdepartementet att den ryska militären hade tagit kontroll över hela territoriet i Kherson-regionen i södra Ukraina. Civil-militära förvaltningar har bildats i regionerna, sändningar av ryska TV-kanaler och radio har organiserats och handelsbanden med Krim håller på att återställas. Rapporterar RIA Novosti .

 5. 8 maj 2022, 09:29
  Mer än hälften av polackerna är för att skicka trupper till Ukraina.
  Cirka 57 % av den polska befolkningen är för att skicka en fredsbevarande kontingent av trupper till Ukraina om uppdraget organiseras genom Nato , FN eller EU . Detta bevisas av resultaten från en undersökning av IBRiS, som beställdes av Rzeczpospolita .
  Mer än 30 % av de tillfrågade var emot detta beslut. Resten av respondenterna hade svårt att svara på frågan.

  Pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov sa på kvällen att Polens retorik under de senaste månaderna har blivit den mest fientliga och att det kan vara ett hot mot Ukrainas territoriella integritet.
  Tidigare uttryckte Polens president Andrzej Duda hopp om att det inte skulle finnas fler gränser mellan Polen och Ukraina, och att folken i de två länderna skulle kunna ”leva tillsammans på detta land”. Vitrysslands president Alexander Lukasjenko sa att vissa politiker i Polen redan ”vässar sina svärd” och ser västra Ukraina som en del av sitt land.

 6. Även om Satan 11 .. Rysslands senaste supertunga RS-28 Sarmat interkontinentala ballistiska missil (ICBM), ger ett dödligt slag, är den inte i sig en spelförändring.
  NATO kommer inte att sluta med sitt krigsutbrott förrän det är avhugget, avväpnat och demobbad. Även om Satan 11 är nödvändigt för att avskräcka Natos aggression, är det inte tillnärmelsevis tillräckligt för att ändra Natos jingoistiska tänkesätt, som nu har medelålders svenska och finska kvinnor som klättrar för att starta Harmageddon. Om dessa svenska och finska mamasaner vill att Lappland ska kärnvapen, så är det rimligt.

  På den positiva sidan skulle förebyggande kärnvapenangrepp få ett slut på Sveriges skenande stadsterrorism och göra det möjligt för framtida entreprenörer att bygga upp bättre efter Assa Abloy, Electrolux, Ericcson, Essity, H&M, Ikea, Skanska, Spotify, Vattenfall, Volvo, Abba och Greta Thunberg lösas upp i mängder av kärnkraftsrök, med finska företag Nordia, Nokia, Neste och UPM som följer med för enkelresan.

  Även om alla sansade svenskar och finländare, som alla sansade norrmän och danskar, inte vill vara Natos offerlamm, har de ingen röst i detta. Skandinavien är inte Schweiz. Sveriges och Finlands statsministrar är bara imperiets verktyg .. som är Nato. Om Finland och Sverige går med i Nato, då borde de betala straffen över hela världen, precis som lilla Litauen för närvarande lär ut några grundläggande sätt av Kina.

  När det gäller uppförande var det inte särskilt trevligt av Sverige att låtsas förmedla fred mellan Iran och Irak, trots att de sålde vapen till båda sidor. Även om man kan förstå Sveriges behov av att mobba upp med Nato för att behålla sin giftiga vapenexport, borde Sverige inte bli så förvånad om Satan 11 eller någon mildare dödens budbärare kallar det till ansvar för sin dubbelhet; President Putin fortsätter att säga lika mycket om Sverige och Perfidious Albion.

  När man har att göra med Nato-djävulen behöver man en mycket lång sked eftersom globalt tillbakaslag är givet. H&M har redan drabbats av ett mycket välförtjänt slag i Kina och Bangladesh lovar mycket mer av det tills Sverige backar eller Satan 11 gör slut på Malmös kaos

  Även om det skulle dämpa Natos krigsentusiasm att släppa Satan 11-korten för kärnvapen i London, Helsingfors och Washington, skulle det inte släcka den. Det beror på att både London och Washington är förberedda för plundring och inte för fredlig samexistens. Bankirerna, industrimännen och oligarkerna, som är i hjärtat av dessa nav, vet inget annat sätt.
  När deras legioner plundrar Syrien, Ukraina, Irak, Jemen och Libyen, måste deras media för alltid avleda deras medborgare som köper Barbiedockor, sport, Botox och porrfixerade medborgare för att titta där borta på vad Putin, Asma Assad, Xi och pakistanierna, venezuelaner, Indianer och Salomonöbor gör för att undergräva det amerikanska sättet att undertrycka liv, frihet och strävan efter lycka.

  Tyskland är inte bättre. Även om viceamiral Kay-Achim Schoenbachs varning Tyskland mot ett annat Stalingrad av Dnepr skulle hörsammas i en förnuftig värld, till karriärsinnade tyska generaler med ett öga på framtida konsulttjänster, det var inte vad de ville höra och därför var Schoenbach tvungen att falla på sitt ceremoniella svärd. Tyskland kan välja Hitlers sätt eller Bismarcks sätt. De kan antingen välja diplomati eller återigen se världen, via Satan 11, dundra ner omkring dem. De kan inte ha båda. Bismarcks sätt hade varit att fortsätta importera rysk olja och exportera tyska varor som är beroende av att tillföra tyskt hantverk till ryska råvaror. Tyskland väljer återigen Wagners Götterdämmerung, Ragnaröks gudarnas skymning, där Oden, Thor, Týr, Freyr, Heimdallr, Loke och miljarder av oss mindre dödliga går under.

  Rysslands president Putin och utrikesminister Lavrov, inga triviala män, har upprepade gånger gjort klart att det är här Natos stensaxpappersspel slutar, kanske till och med innan årets mellanårsval där irländske Joe Bidens krigsparti står för att få en klistring. Om Tyskland och Danmark inte kan se att de förtjänar en massiv vedergällning för att de fortsätter att hälla massförstörelsevapen i Ukraina, så har deras kollektiva mentala funktioner gått på samma sätt som Bidens, som inte ens kan kontrollera sina tarmrörelser inför påven.

  Slutvalet är klart. Den första är Satan 11, en nukleär High Noon och allt vad det innebär för City of London, Bryssel, Köpenhamns lilla sjöjungfru, börserna i New York och Chicago, Disneyland och Kaliforniens Silicon and Silicone Valleys. Den andra är för förhandlingar mellan Ryssland å ena sidan och alla sansade västerlänningar å andra sidan. Eftersom det utesluter amerikanerna skulle den första prioriteringen vara att komma överens om att de sju eller så fredsfördrag som avslutade första världskriget och de väldigt många andra som följde under de följande 100 åren har lämnat många territoriella frågor olösta och till och med lämnat Andra världskrigets blodbad åt sidan, att alldeles för många tiotusentals i onödan har dött till följd av Europas tvister, som enligt alternativ 2 måste lösas denna sida av Harmageddon.
  https://www.strategic-culture.org/news/2022/05/07/is-satan-11-a-game-changer/

 7. Läs direkt på FNs hemsida:
  https://news.un.org/en/story/2022/05/1117742
  The UN chief welcomed on Friday afternoon, the unity of the Security Council in support of peace in Ukraine, while also assuring that he would continue to “spare no effort” in saving lives, reducing suffering and finding the path of peace.

  “As I have often said, the world must come together to silence the guns and uphold the values of the UN Charter,” Secretary-General António Guterres said in a statement.

  “For the first time, the Security Council spoke with one voice for peace in Ukraine”.

  Last week the UN chief flew to Europe where he met with Russian President Vladimir Putin in Moscow and Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy in Kyiv.

  His diplomacy paved the way for joint UN-Red Cross humanitarian missions, which have so far evacuated about 500 civilians from Mariupol and the beleaguer steel plant in Azovstal.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here