Folkomröstningarna i Ukraina, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien

31
2247

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

I diskussioner om folkomröstningarna i 4 oblast i Ukraina hösten 2022 kan detta nämnas. Eva Bartlett lagt ut denna information på sin Telegramkanal.

Dr Marcus Papadopoulos:

”Under åren 1991, 1992 och 2008 godkände väst ett antal folkomröstningar om självständighet på Balkan. 1991, 1992 godkände och erkände Väst inte bara folkomröstningar om självständighet i Slovenien, Kroatien och Bosnien-Hercegovina, som i sociala slaviska federationer en medlem av FN vars gränser var internationellt erkända.

Under 2008 godkände och erkände västvärlden inte bara en folkomröstning om självständighet i den medeltida provinsen Kosovo och Metohija. I Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Kosovo och Metohija hänvisade väst till principen om självbestämmande när de redogjorde för varför de erkände dessa folkomröstningar om självständighet, även om det bör sägas att västvärlden aldrig tillämpade principen om självbestämmande på serberna om Kroatien och serberna i Bosnien, men det är en annan historia.

Så i dag 2022 är frågan som måste ställas till västerländska delar denna; om, som de gjorde erkände folkomröstningarna om självständighet i Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina och Kosovo och Metohija på grundval av principen om självständighet, varför kommer då inte västvärlden att tillämpa principen om självbestämmande på folket i Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson.
Det är därför jag säger att västvärldens ståndpunkt om folkomröstningarna i Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson är helt ohållbar.
Det är helt motsägelsefullt. Verkligheten är att västvärlden kommer att tillämpa principen om självbestämmande när det passar sina egna geopolitiska mål, och när principen om självbestämmande inte passar västvärldens mål, då kommer Väst helt enkelt att förkasta den principen.”

Marcus Papadopoulos tog sin kandidatexamen i juridik och modern historia vid London Guildhall University, tog en masterexamen i modern historia vid Royal Holloway, University of London, och även vid Royal Holloway tog han en doktorsexamen i 1900-talets ryska historia..

Föregående artikelLäs nya FIB-Kulturfront nr 9!
Nästa artikelHur är USA involverat i Armenien?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Ryssland anklagar Guterres för att ha brutit mot FN-stadgan.
  FN:s generalsekreterare António Guterres, som sa att folkomröstningar i regionerna DPR, LPR, Zaporozhye och Cherson påstås inte kunna antas, bröt mot artikeln i FN-stadgan om opartiskhet i handlingar, sade Rysslands permanenta beskickning.
  Guterres sa att återföreningen av dessa regioner med Ryssland påstås inte följa internationell lag.
  Permanenta beskickningen anser att Guterres bröt mot artikel 100 – den beordrar generalsekreteraren och FN:s sekretariat ”att avstå från alla åtgärder som kan påverka deras ställning som internationella tjänstemän som endast ansvarar för organisationen.” Det permanenta uppdraget pekade också på artikel 97, där generalsekreteraren förklaras som FN:s ”chefsadministrativa officer”, det vill säga han har inte rätt att göra politiska uttalanden på uppdrag av FN som helhet, rapporterar RIA Novosti.

  Den ryska ständiga beskickningen uppgav att Guterres i frågan om Ukraina visar samma selektiva inställning som västländerna och ställer sig i paritet med dem. Det påpekas att den ignorerar principen om folkens lika rättigheter och självbestämmande: ”Skapandet av en suverän och oberoende stat, fri förening eller integration med en oberoende stat, eller förvärvet av någon annan politisk status som fritt bestäms av en människor, är sätt att utöva detta folks rätt till självbestämmande.”
  Den ständiga beskickningen kallade FN:s generalsekreterares attack mot den grundläggande rätten till självbestämmande, uttryckt i folkomröstningar i regionerna DPR, LPR, Kherson och Zaporozhye, som dubbelmoral.

  Rysslands förste vice ständige representant vid FN Dmitrij Polyanskij beklagade att Guterres beslutade att påverka FN:s medlemsländers ställning inför diskussionen om frågan om folkomröstningar i generalförsamlingen.
  Förmodligen på fredag, eller i början av nästa vecka, kommer USA och Albanien att gå till omröstning i FN:s säkerhetsråd om sitt förslag till resolution som fördömer folkomröstningarna. Ryssland förväntas lägga sitt veto. Sedan ska frågan enligt reglerna flyttas till fullmäktige för diskussion.
  Från 23 till 27 september i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, såväl som i Kherson-regionen och de befriade territorierna i Zaporozhye-regionen, hölls folkomröstningar om anslutning till Ryssland. Putin försäkrade att han skulle stödja beslutet från invånarna i regionerna Donbass, Zaporozhye och Cherson.

  DPR:s inträde i Ryssland som ett ämne i en folkomröstning stöddes av 99,23 % av väljarna. LPR:s återkomst till Ryssland stöddes av 98,42 % av väljarna. Integreringen av Kherson-regionen i Ryssland stöddes av 87,05 % av invånarna i regionen som röstade. Zaporozhye-regionens inträde i Ryssland stöddes av 93,11 % av väljarna.

  Undertecknandet av fördragen om anslutning till Ryssland för dessa regioner, Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk väntas på fredag ​​i Kreml.

 2. Idag undertecknade Rysslands President Vladimir Putin fördragen om anslutning av Donbas, Zaporozhye och Kherson till Ryssland.

  Från och med i morgon 1 oktober finns inte ”Ukraina” längre.

 3. Ukraina kommer inte att acceptera den ryska ockupationen, och väst kan inte tvinga Ukraina till att underkasta sig Moskvas dekret utan att samtidigt svika Ukraina, som bara står först i offerkön. Baltikum och Polen vet att den ryska övermakten anser att de också ska styras från Moskva. Imperiestaten Ryssland är Europas största imperialist.

  • Ukraina kan deklarera vad den vill och hur mycket den vill. Regionerna är förenade med Moderlandet. Historien förtäljer följand
   ”In 1922 Vladimir Il’ich Lenin, head of the revolutionary Union of Soviet Socialist Republics, decided that several regions which for centuries had been Russian and under Russian rule were to be put, for reasons unknown, under the administration of the Soviet Socialist Republic of Ukraine. In 1954 a similar decision was taken with regards to autonomous republic of Crimea.”

   Odessa nästa!

   https://www.moonofalabama.org/2022/09/ukraine-four-oblasts-join-russia.html#more

  • Det är väl snarare så att folken i de östra provinserna i Ukraina inte längre accepterar den av Sovjet-diktaturen genomförda omförflyttningen av ryska landområden till Ukraina under Sovjettiden ”Johan Wärn”. Om du hade läst historia så hade du förstått den bakomliggande orsaken till varför Donetsk och Luhansk inte vill vara en del av Ukraina och särskilt inte efter statskuppen 2014 där nazisterna började styra och ställa i Kiev och såg till att beskjutningen av de östra delarna tog fart. Polen som är Europas hyenor är att mycket större hot mot balterna än Ryssland och det hade du också förstått om du läst historia. Och nog är det väl Storbritannien som är Europas största imperialiststat även om de numera går under USA-flagg med sitt imperiebygge. Det är faktiskt lite rörande med alla som plötsligt är väldigt måna om sovjetdiktaturens påhitt som att skapa konstgjorda länder som Ukraina? Vilka andra beslut som Sovjet tog tycker ”Johan” är ok att vurma för?

   • @Benny, kan du inte vara snäll och förklara hur kriget i Ukraina kan fortfarande hålla på? Redan den 25 februari så basunerade du ju ut att den ukrainska armen var besegrad och de ukrainska styrkorna massdeserterade och gav upp. De enda som gjorde motstånd enligt dig, var en liten grupp nazister. Hur kan de komma sig att en liten grupp nazister lyckades besegra hela denna fantastiska ryska armen att Ryssland nu måste tvångsinkalla soldater?

    • Christian,
     Så småningom bör du också inse det här inte är ett krig mellan Ukraina och Ryssland.
     Den allt mer allvarliga krisen i Ukraina är istället ett krig mellan USA/NATO och Ryssland.
     Där Sverige utom varje demokratiskt inflytande blivit ”snabbansluten” till NATO via dess ”röda” Socialdemokratiska regering.

     Du måste förstå vi inte lever i någon demokrati.
     Istället tvingas vi leva i borgarnas diktatur vars huvudsakliga syfte är att konsolidera sin egna nu närmast totalitära makt.

     Autokratier, som man kan betrakta det stora landet Ryssland, kan vara totalitära som till exempel kommuniststyret i Sovjetunionen.
     Men en autokrati måste inte vara totalitär.
     Det vill jag kalla Ryska Federationen.
     En demokratisk Autokrati.
     Med Fria Val.
     Dock ej sådana som hotar centralmakten i Kreml och rikets skydd och säkerhet mot yttre hot.

     Om du Christian sätter dig in ovan kommer du förstå Ryssland är och förblir en vinnare och inte alls den förloraren som förmodligen du, men absolut som den giriga och makthungriga borgerligheten så gärna önskar.

     Visst, borgarna knep makten i Franska Revolutionen i slutet av 1700-talet men Franska Revolutionen nådde aldrig Ryssland.
     I Ryssland satt Tsaren säkert kvar ända tills kommunistrevolutionen 1917.
     Den perioden är passé med vissa förbehåll och nu är ’tsarmakten’ tillbaka men i folkligare skepnad.
     Den makten kommer hålla Västerlandets borgardiktatur utom sina gränser.
     Var så säker!
     Minst 6.000 kärnvapenstridsspetsar är yttersta garantin.
     Västerlandets Borgares våta dröm att erövra Ryssland är bara en elitistisk illusion.
     Försök fatta.

  • Johan Wärn.
   Fattar du vad du själv säger? ”svika Ukraina”!! Det är väst och NATO som svikit Ukraina. I åtta år har dom beväpnat nazistiska mördarband som beskjutit civila i Donbass. Samtidigt har dom byggt upp Ukrainas armé till den näst starkaste i Europa, enbart för att kunna använda den som kanonmat i sitt eget krig mot Ryssland.
   Ruska hårt på skallen, Johan, så får vi se om det hjälper. Du har inget att förlora.

   • Väst har svikit Ukraina. Man skulle gå in med betydligt mer resurser redan när det stod klart att Ryssland planerade att göra ett anfallskrig.

    T.o.m. Indien och Kina tar avstånd från de ryska handlingarna för de inser att det är kört för Putin och hans imperieplaner.
    Putin blir mer och mer lik Hitler då han står och ler och pratar om sina imperiedrömmar medans hans soldater förlorar slag efter slag på fältet. Nu faller Liman vilken stund som helst och då är vägen öppen för att återta Luhansk oblast.
    Förhoppningsvis förstår han att om han skulle använda kärnvapen i Ukraina skulle hans dagar som president vara räknade och att hela federationen riskerar att falla samman på ett ögonblick.

    • Nej, Väst har inte svikit i sitt stöd till statskuppen mot folkvald president 22/2 2014 och i sitt stöd till följande regeringar. Och i sitt stöd åt Ukrainas vägran att följa FN-stödda resolutionen Minsk II. Hade denna tillämpats hade det med största sannolikhet inte blivit något krig.

     USA har visat sig vara en betydligt mer imperialistisk stat, med över 700 militärbaser i ett sjuttiotal länder. De folkrättsstridiga oprovocerade krigen i Afghanistan, Irak, Libyen via Nato, Syrien via allierade och av BBC, Reuters, Ny Times väl belagt stöd till terrorister har dödat miljoner, kanske 25-50 gånger fler än i Ukraina. Läs även USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder. Varning för enögdhet

     • Europeiska stater skulle oberoende av NATO och USA gått in och garanterat Ukrainas säkerhet, det hade varit det bästa. Vilket man borde göra även nu.

      Men vad USA har gjort i andra världsdelar är ointressant för vad som händer i Ukraina, två fel blir ju inte ett rätt. Nu är det Ryssland överfall på Ukraina som är i fokus och Ukraina har enligt internationell rätt rättigheter att försvara sig och ta emot hjälp utifrån.

      Nu är förvirringen i Kreml total. Ingen vet vad som gäller och källor från Kreml tror att inte ens att Putin själv har nån riktig plan för framtiden. Det blir allt tydligare att han lider av vanföreställningar och inte kan hålla isär sin drömmar och vad som är realistiskt. Han drömmer om forna imperier medans han i verkligheten håller på att förlora kriget. Det är dessutom oroligt på flera håll i federationen p.g.a. mobiliseringen med 100.000-tals intellektuella och välbärgade som flyr landet
      https://www.expressen.se/nyheter/ryska-forvirringen-efter-putins-ceremoni/

      Han hade kunnat backa ur Ukraina och förklarat målen uppnådda långt innan Rysslands militärt totala sammanbrott men valde p.g.a. sitt ego att sumpa den chansen. Nu är det många som tror att det även blir själva centralmakten som bryter ihop. Klantigt är ordet.

    • Inget förnuft i ditt inlägg här det är uppenbart! Nu var det ju Ukraina som planerade ett anfallskrig mot de östra regionerna och Rysslands intervention förhindrade en massaker på befolkningen. Och nog är det Biden som alltmer liknar en Hitler med sitt sneda grin. Ryssland har väl inte förlorat ett enda slag i Ukraina var har du fått den desinformationen ifrån? Ett råd, skit i att läsa MSM så klarnar det i skallen på dig också. Läs alternativmedia i stället….

  • @Johan Wärn 30 september, 2022 At 16:45
   Enligt internationell lag, folkrätten och FN stadgan, var folkrepublikerna Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson ockuperade av främmande makt, ett annat folk. Dom har nu befriats från den ockupationen, och själva valt att ansluta sig till Ryssland, alltså samma etniska folk i Ryssland och Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson. Glöm heller inte att USA själva en gång deklarerade oberoende av UK och etablerade så oberoende och nationen USA. Det är alltså inte något dekret från Moskva vi talar om, utan ett antal regioner som deklarerat oberoende från ett annat folks, Ukraina/USA, ockupation.

 4. Vilka av de länder som Eva Bartlett nämner i sin postning var ockuperade av ett fientligt land när folkomröstningarne/ besluten om självständighet togs?

  • H2: Nu skall du inte ställa sådana frågor. Här gäller det att själva den putinska retoriken utan att ifrågasätta.
   För övrigt tror jag inte att du kommer att få något svar på din fråga.

  • Dags att gratulera Frankrike som blivit Europas största land efter det att Republikerna förenades med moderlandet Ryssland. Kartritarna ger nya kartor härnäst.

  • Fientligt land enligt vems definition, H2? Definitivt inte enligt de lokala invånarnas definition i alla fall, de bokstavligen välkomnande Ryssland till sina hem…
   Fakta, vare sig jag gillar Putin eller inte. Är det så svårt att försöka vara objektiv, när blev det så giftigt?

 5. Ryssland är inga imperialistister. Man hade tålamod över 8års tid utan att MINSTA lilla press fanns på regimen i Ukraina att fullfölja Minsk avtalen. Man behandlade dessa till majoriteten ryssar som skräp och begick alla sorts övergrepp, mord och krigsbrott mot dessa över 8år. Man behandlade regimen med silkesvantarna och stöttade dessa stenhårt militärt, politiskt och ekonomiskt alla åren utan MINSTA krav. Motståndet råkade vara Ryssland,därför brydde man sej inte MINSTA skit om alla brotten och korruptionen. Väst kunde EJ låta bli att förstöra och förvandla Ukraina till rena brottslingar mot egna befolkningen. Dessa är Rysslands landsmän över gränsen och det är väst med Usa i spetsen som är skyldiga till all denna röran. Det är så många punkter som man hela tiden genom åren vägrade lyssna till Ryssland på alla punkter och fronter. Det är Usa som är imperialistister och störst i världen med EU som sina pungkulor på mycket förnedrade sätt. Massmedierna kan dra åt skogen för dom har inte MINSTA mjöl i påsen tvärtom är dom mer än katastrof

  • Zelensky är bara redskapet som används för att dela upp Ukraina. Det forna Jugoslavien var också ett sådant låtsasland precis som Tjeckoslovakien för övrigt. Varför ska just Ukraina bevaras medan andra låtsasländer ska kan delas upp? Det beror endast på att USA och EU kunnat använda Ukraina för sin egen geopolitiska agenda mot Ryssland och när ska idioterna i Bryssel inse att USA lurat skjortan av dem?

 6. Vi skall heller inte glömma att USA själva var en del av UK som deklarerade självständighet. På samma sätt har nu fyra traditionella ryska regioner med etnisk rysk befolkning förklarat självständighet från deras ockupationsmakt, Ukraina och USA, och sedan röstat för att ansluta sig till Ryssland. Det är alltså inte Ryssland som annekterat dom, det är regionerna som agerat.

  Begreppet ”folkrätt” är per definition att alla folk har rätt att sköta sina egna affärer utan inblandning av andra folk. Att behålla dessa regioner som en del av Ukraina är alltså ett brott mot folkrätten och att som dom gjort bryta sig ur en utländsk stats ockupation är helt i enlighet med folkrätten, internationell lag och FN stadgan. Propaganda har försökt vända på begreppen.

 7. Intressant att läsa hur många som är ”upprörda” här på bloggen av att befolkningen i östra Ukraina inte får välja vilket land de vill tillhöra och tycker det är skandal. Dock blir det konstigt nog snabbt ett annat ljud i skällan om rätten att välja vilket land man vill tillhöra då inte också borde gälla befolkningen på Taiwan, i Hong Kong eller Tibet. Hyckleri kallas det.

  • Hyckleriet står nog ditt omhuldade USA för som alltid ”Christian”! Vem här har något emot att t ex Tibet folkomröstar? Hongkong är ju en del av Kina och det var britterna som med vapenmakt olagligen skapade en koloni där. Taiwan är ett resultat av kalla kriget då USA såg kommunister bakom varje buske och befolkningen där är delad så det är bäst att låta status quo råda där. Det man kan konstatera är att historiekunskaperna hos en del är mycket låga, för att inte säga obefintliga, eller är det bara hyckleri för västvärldens fula nykoloniala politik?

   • @Benny 1 oktober, 2022 At 09:25
    För att fylla i. Taiwan befolkades från vad som idag är fastlandskina för omkring 30,000 år sedan. Taiwan har sedan alltid varit en del av Kina, så vad skall man rösta om? Samma sak med Hong Kong. Det var Tibetanerna under den tibetanska stormakten för omkring 1,000 år sedan som erövrade och ockuperade nästan hela Kina. När den tibetanska stormakten föll sönder och makten flyttade österut blev Tibet kvar som en del av Kina, eller gärna tvärt om, Kina blev kvar som en del av Tibet om du vill.

  • Det du tar upp är en icke-fråga. Folket har sagt sitt. Frågan är avgjort i o m att Republikerna är numer en del av Ryssland.

   Odessa nästa!

  • @Christian 1 oktober, 2022 At 08:22
   Inte säker på vad du syftar på, men befolkningen på Taiwan, Hong Kong, och Tibet har alltid varit uttryckligen tydliga att dom är en del av Kina. Däremot har extrema smågrupper, alltid backade av USA, velat tvinga hela befolkningen till att underordna sig främmande makt. Alla dessa platser är platser jag har bott eller ofta besökt, så det är förstahnads information. Glöm samtidigt inte att den aspirerande ockupationsmakten USA och UK är de som drivit propaganda i media.

 8. USA okuperar delar av Syrien där man just nu bygger upp en militärbas på okuperad mark, där man även själ olja.
  Varför reagera inte något land i EU på detta övergrepp?
  Vågar ingen peka på värdens värsta terrorstat, USA.

 9. Om jämförelsen med Slovenien, Kroatien och Bosnien-Hercegovina ska vara användbar måste jag få veta hur det var med närvaron av olika militärstyrkor vid dessa omröstningar. Övervakades de av FN eller annan opartisk organisation? I Ukraina vet vi att allt övervakades av ryska styrkor och ingen utomstående organisation övervakade.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here