Frige dem alla! (Israel – frige 4 500 fängslade politiska palestinier fångar)

9
1937

När sex palestinska ”säkerhetsfångar” nyligen rymde ur ett av Israels bäst bevakade fängelser sände det chockvågor genom den israeliska ockupationsregimen – och satte för ett ögonblick strålkastarljus på de politiska fångarnas situation i Israel. Att några av dem dessutom – med hjälp från personer ute i samhället – lyckades hålla sig undan nästan två veckor blev ytterligare ett nesligt nederlag för fängelsemyndigheten och den israeliska säkerhetstjänsten.

Hämnden lät inte vänta på sig.
Inom några dagar förvandlades livet för alla palestinska fångar i Israel från redan dåligt till ett rent elände. Åtgärderna innefattade saker som beslagtagande av mobiltelefoner och annat för kommunikation med omvärlden, indragna måltider, ökad användning av isolering, nya förhör under tortyr – och de redan sällsynta besöken av anhöriga stoppades helt. Fångarnas anhöriga arresterades istället och pressades på information. Runt 350 fångar har förflyttats till olika centra för att splittra och hindra gemensamma aktioner från fångarna.

I nuläget sitter ungefär 4.650 palestinska fångar i israeliska fängelser, inklusive 200 barn och 520 personer satta i ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom. Var femte palestinier har någon gång suttit fängslad under kortare eller längre tid. Bland den vuxna manliga befolkningen är siffran 40% – alltså snart varannan person. Nästan alla fängslade är politiska fångar som på olika sätt stått upp mot ockupationen. Straffen varierar från några års till upp till livstids fängelse – och kortas nästan aldrig av. Även barn misshandlas, torteras och sätts i fängelse inne i Israel där de inte kan ta emot besök.

Situationen för de politiska fångarna är mycket sämre än för ”vanliga” kriminella – och bland den värsta i västvärlden.
De vistas i trånga celler utsatta för både kyla och hetta, berövas ofta kontakt med omvärlden och nekas tillgång till medicinsk vård. De fåtaliga besöken av anhöriga stoppas ofta utan särskild anledning. När ”Association for Civil Rights in Israel” för några år sedan krävde att utrymmet för varje fånge skulle öka från mindre än tre kvadratmeter till det internationellt accepterade 8,8 kvadratmeter gav Högsta domstolen fängelsemyndigheten 18 månader att åtgärda detta. Sedan dess har ingenting hänt.

I dagarna har flera palestinska organisationer som arbetar för de politiska fångarna inlett en kampanj, ”Frige dem alla!”. Inte minst gäller det sex fångar i ”administrativt förvar” – Kayed Fasfous, Miqbel Qawasmeh, Alaa Al-Araj, Hisham Abu Hawash, Raik Bisharat och Shadi Abu Aker – som hungerstrejkar sedan 20-60 dagar i protest mot att inte få veta vad de anklagas för. Dessa hungerstrejkande, och alla politiska fångar, måste friges!

Ett problem är att den svenska regeringen, oppositionspolitiker och media aldrig har krävt – och inte heller nu kräver – frigivande av några palestinska fångar. Något man annars gärna gör när det gäller politiska fångar i andra länder. När förtrycket av palestinierna ökar, med nya stölder av palestinsk mark, husrivningar och fördrivningar – en ökning med 30-40% mot förra året! – väljer man istället att utveckla och förbättra kontakterna med den israeliska ockupationsregimen.

I ett telefonsamtal med Israels utrikesminister Yair Lapid försäkrar vår egen utrikesminister Ann Linde att hon ”fördömer terrorism” och har ”en stark och solid beslutsamhet vad gäller Israels säkerhet”.

Enligt Lapid är också budskapet från Linde att Sverige nu anser att ”Israel är hemland för det judiska folket”. Och alltså inte även för Israels 20% palestinier?

 

Föregående artikelFrankrike har genomgått en totalitär revolution?
Nästa artikelDen som tror på en självständig kapitalism tror på en död kapitalism
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

9 KOMMENTARER

 1. ”Det är dags för folket i Tyskland och tyska eliter att sluta låta palestinska barn i Gazaremsan betala för det tyska folkets brott mot europeiska judar”
  Journalisten och författaren Ali Abuniamah intervjuas på tyska statliga kanalen. Intervjuaren försöker avbryta honom flera gånger, man upplever att han ogillar det han hör. Jag får intrycket att han vill ge båda sidor en lika del av skulden av vad som hände senast, vilket jag läste att även större dagstidningar i Sverige gjorde precis som vår utrikesminister.
  Abuniamah betonar att det är inte ett jämlikt förhållande i konflikten, där Israel har en betydande större krigsapparat, som de använder mot palestinierna. Dessutom beväpnar Tyskland Israel, vilket de inte gör till Palestina. Palestinierna skall slippa lida för skyldiga tyska samveten som Tysklands regering har. Han säger att EU måste sluta beväpna Israels apartheidregim. Israel måste hållas ansvarig för de krigsbrott som de begår och ställas inför internationella brottmålsdomstolen.

  https://www.youtube.com/watch?v=MPa83wSa9ik

 2. De Palestinska hjältarna använde sig av ett sked för att gräva en tunnel och fly om än tillfälligt från apartheid israels helvete fängelse. Det sägs att det numera är förbjudet att avbilda sked, tala om sked eller visa bilder av sked i apartheid israel. Marktjuvarna påstår att skedet utgör ett existentiell hot (liksom blyertspennor, ritblock och barnleksaker) och anses vara ”antisemitisk”.

  Världen däremot anser att Palestinierna är äkta hjältar. Dock är sannolikheten att Hollywood skulle göra en film om denna hjälte saga som fängslade en hel värld försvinnande liten. Kanske kommer en indiefilm så småningom, typ ”The Palestine List”? Det få man väl hoppas på.

  • En intressant iakttagelse i sammanhanget är att rymlingarna räknat med att enkelt kunna gömma sig bland Israels arabiska befolkning, men så blev inte fallet utan polisen blev i stället tipsad.

 3. Runt om i världen tystats de som står för Palestina. Nu senast är det Dr David Miller från Bristol universitet, England som har fallit i onåd hos samling barnamördare, marktjuvar och sionister.
  https://electronicintifada.net/blogs/asa-winstanley/professor-david-miller-fired-after-israel-lobby-smear-campaign

  För några vekor sedan var det ledamöternas i USA kongress som var föremålet.
  https://electronicintifada.net/blogs/michael-f-brown/democrats-abandon-rashida-tlaib-racist-onslaught

  Och innan var det Marc Lamont Hill och innan dess var det … listan är lång. Att tala sanning om barnamördare, marktjuvar och sionister är farligt för ens hälsa. Att försvara barnamördare, marktjuvar och sionister däremot leder till rikedom och berömmelse

  • Verkar som Rashida Tlaib har lite vårt med matematiken. Om man låter Irans palestinska springpojkar skjuta 4500+ raketer mot civila, israeliska mål så är det väl sannolikt att man får något tillbaks? Borde vara enkel logik. Observera att varje enskild raket är ett ”war crime” i sig som borde bestraffas.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here