Gula västar vill ha rättvisa, medan miljardärer gör PR genom småsummor av förmögenheten till Notre Dame. Frankrike mest negativt till EU.

0
1052
Gula Västar 20 april 2019

Gula västarna demonstrerade i lördags för 23:de veckan i följd. Startade som uppror mot skatt på bränsle, men har förvandlat sig till en proteströrelse mot regeringens skatte- och socialpolitik. Man gick lugnt utanför ekonomiministeriet med franska flaggor och med paroller som ”Macron tar du från de fattiga för att ge de rika.”

Där fanns kritik mot att miljardärer och rika satsar mer än 1 miljard euro för att bygga upp Notre Dame-katedralen och mot att företagsledare inte hade gjort någonting för att ta itu med låga löner och situationen för människor som inte kunde få slut träffa. ”Människor först, ge en 1 miljard euro till Gula västarnas krav” var en paroll. ”Allt för Notre Dame, inget för Les Misérables” var en annan paroll med syftning på Viktor Hugos roman.

Det blev som vanligt en del bråk. Parispolisen sa att myndigheterna kvarhållit mer än 200 personer på lördag och hade utfört kontroller av mer än 17 000 personer som försökt gå in i huvudstaden för protesterna före demonstrationerna eller försökte ansluta sig till dem. Inrikesministeriet sade att antalet demonstranter var större än förra lördagen och uppskattat att mer än 27 900 personer hade marscherat över Frankrike, varav 9 000 i Paris. Sputniknews.

Frankrike är verkligen fullt av motsägelser, eller rättare sagt av skilda klasståndpunkter. Figuren nedan från en rapport om en stor opinionsundersökning med 46 000 intervjuade potentiella väljare i 16 EU-länder visar att endast 10 % i Frankrike ”litar på att det politiska systemet fungerar både i EU och nationellt, kallas ”de systemtrogna” (DN:s text). Endast 24 % (14+10 %) litar på EU, lägst av de undersökta länderna. Medan andelen är 53 % i Sverige. I hälften av länderna hade en majoritet av de svarande inte tilllit till EU. DN: Stor misstro mot politiska systemet inför EU-valet. och Rapporten från ECFR: Vad vill européerna? Fem myter avslöjade.

Medan fransmännen ligger i botten då det gäller tilltron till EU ligger Frankrikes president Macron i toppen. DN: Macron eller Orbán – måste man välja mellan EU:s två extremer? och DN: Macrons program för EUropa.

Valet till EU:s parlament blir spännande!

Flera artiklar om det kommer!

Föregående artikelSkriftställaren Jan Myrdal under 75 år i offentligheten. Jan Myrdalseminariet 14 april.
Nästa artikelSöndagsmorgnar med Jan Myrdal. Hans O Sjöström, journalist och författare vid Jan Myrdalseminariet 14 april.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here