Hur många barn har Trump dödat i dag?

6
1421

Denna artikel publicerades 12/9 i Sydöstran. Sydöstran: Hur många barn har Trump dödat i dag? Den är skriven av Zoltan Tiroler, Jönköping, ordförande i Svensk-kubanska föreningen och Ulf Bjerén, Karlskrona, och aktiv bl.a. i Folket i Bild Kulturfront. Med författarnas goda minne hjälper jag dem och Sydöstran att få spridning och fler läsare av artikeln.


Hur många barn har Trump dödat i dag?

USA-regimens ekonomiska krig mot Kuba och Venezuela, liksom för övrigt mot Iran, Syrien och Nordkorea, är brottsligt och inhumant.

En tankesmedja i USA uppger att sanktionerna mot Venezuela under ett år, mellan 2017 och 2018, orsakat fler än 40 000 döda. Landet hindras från att importera livsnödvändiga mediciner och livsmedel. Wall Street Journal kallar de alltmer omfattande sanktionerna för ”en total ekonomisk blockad”.

* Fartyg med tiotusentals ton livsmedel har stoppats av USA i Panamakanalen.
* Betalda mediciner släpps inte över gränsen.
* Läkemedels- och andra företag utsätts för påtryckningar att inte sälja till Kuba eller Venezuela.
* Venezuelas mångmiljardtillgångar i USA har beslagtagits.
* Venezuela får inte ta hem sin guldreserv från London.

Svenska banker har anslutit sig till blockaden och Kuba och Venezuela är uteslutna från den internationella valutamarknaden. En talesperson för USA säger att banker och företag ”får välja mellan att ha affärer med Kuba och Venezuela eller USA”.

Varför sker detta? USA har inte lyckats störta regeringarna i dessa länder och vill nu svälta dem till underkastelse. Att Venezuela har enorma oljereserver hör förstås till saken. USA-regimen har uttalat att ”socialismen ska sopas bort från Latinamerikas yta” och ”nu ska USA uppnå det som misslyckades vid Grisbukten” (det vill säga USA:s militära nederlag vid invasionen av Kuba 1961.)

Blockaderna strider mot FN-stadgan, internationell rätt, stadgan för OAS och lagar i USA. Kollektiv bestraffning av miljontals människor, som detta är, räknas som en krigshandling. Det kan vara lika dödligt som bomber.

Men inga protester hörs.

Våra politiker och medier är knäpptysta, i den mån de inte för angriparens talan. Västvärlden verkar tycka att det är naturligt att USA sätter sig över internationell rätt och bestämmer vilka regeringar som är goda och vilka som är dåliga, vilka befolkningar som ska straffas, svälta och dö.

Tystnaden är öronbedövande.Politik

Föregående artikelNewsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien
Nästa artikelVad anser Ryssland om protesterna i Moskva?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Det är ingen artikel. Det är en insändare. Tidningsartiklar skrivs av journalister (i tjänst) och insändare författas publikt. Oftast av privatpersoner men också företrädare för organisationer och liknande.

  Jag känner inte Bjerén alls. Däremot är den sydöstra landsänden ganska bekant. Just residensstaden Karlskrona är lite speciell därför det är en gammal och betydande garnisionsstad och som sådan får den stark koppling till huvudstaden Stockholm som förmodligen är Sveriges både starkaste och mäktigaste fäste för politisk vänster. Personligen har jag uppfattad Karlskrona som något ’vänstervridet’ och det tämligen närliggande samhället Rödeby gör skäl för namnet som jag uppfattat. Men rör man sig vidare i länet så kan det politiskt genast se helt annorlunda ut. I samhällen som Fridlevstad, Eringsboda m.fl. kanske inte är så tydligt åt vänsterhållet? Men Ulf Bjerén kanske inte alls håller med eller vet mera ingående?

  I Blekinge är det väldigt naturskönt. Det är inget flackt landskap som Skåne utan snarare kuperat. Många vattenfall i Blekinges åar vilket har under lång tid givit verksamhet och idag ett flertal vattenkraftverk. Blekinge brukar i folkmun kallas ”Sveriges trädgård”. Det ligger verkligen något i det tycker jag.

  Sydöstran var en socialdemokratisk tidning som tillhörde A-press på den tiden det fanns. I dag uppfattar jag alla dagstidningar som tämligen likriktade. Substansen i Hasse och Tages sketch ”Expressen eller Aftonbladet?” har upphört gälla. Vänster och höger har ersatts med en mer allmänt gällande ”demokratisk ordning”.

  • Titeln ”journalist”, vilken i Sverige kan fritt användas utan restriktioner, definieras i lagen som ”en person som bedriver journalistiskt arbete”. Journalistiskt arbete är att söka nyheter, dokumentera, dissekera, analysera, och presentera. Det är ingen skillnad på anställda, frilansande eller medborgarjournalister. Världens mest berömda journalister är varken anställda eller utbildade som journalister. Journalister skriver artiklar. Fundamentalt anses vara sanningsenligt, noggrannhet, objektivitet, oberoende, rättvist, och ansvarsfullt. Knappas någon som kallar sig ”journalist” i Sverige uppfyller de kraven. I Kina är det en skyldighet i lag. Ditt inlägg kan bäst beskrivas som en personlig åsikt.

 2. Blir förvånad då 2 av de väldigt få personer i detta land där man kan skymta någon som helst form av medvetenhet, Ulf Bjerén o Anders Romelsjö. Den verkliga makten i Usa ligger hos neocons o zionister.

  • Titeln är från en debattartikel i Sydöstran av Ulf Bjerén och Zoltan Tiroler. Om de eller redaktionen givit titeln vet jag inte.

 3. Vill upplysningsvis meddela att titeln anspelar på Vietnamrörelsens paroll ”Lyndon Johnson – hur många barn har du dödat idag?”
  Att USA:s president till stor del är en galjonsfigur med en begränsad makt att påverka den politik som den djupa staten, monopolkapitalet, det militärindustriella komplexet, Wall Street i grunden bestämmer står inte i motsättning till att presidenten med den exekutiva makt han har också bär ansvaret för den politik som förs.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here