Hur ska vi tolka alla dessa nyheter om Kina?

4
2191

Denna artikel av Caitlin Johnstone: Hur ska vi tolka alla dessa nyheter om Kina? som först publicerats i norska Midti fleisen har vänligen översatts av en kvinna i västra Sverige. Tack!


Hur ska vi tolka alla dessa nyheter om Kina?

Kina är med på nyheterna varje dag nu. Här i Australien låtsas vi vara förolämpade eftersom en kinesisk tabloidtidning har publicerat en anklagelse om att vårt land är en ”jättekänguru som agerar som USA: s lydiga hund,” även om vi alla vet att detta är fullständigt rätt, och att vi bör bli smickrade över att de åtminstone sa ”jätte”.

Innan det här hände, var vi upprörda över en stor höjning av tullavgiften på korn, som svar på vårt främjande av USA: s globala propagandakampanj mot Kina om COVID – sen visade det sig att Washington blåste oss och tog över marknaden.

Den antikinesiska allmänna opinionen har frodats i Australien, tack vare våra Murdoch-dominerade nyhetsmedier, och tankesmedjor som finansieras av det amerikanska utrikesdepartementet, särskilt utformade för att manipulera berättelsen om Kina, och naturligtvis vår egen djupt rotade rasism och främlingsfientlighet. På grund av vårt geografiska läge, har Australien, den amerikanska militärens och underrättelsetjänstens springpojke, varit en viktig inkörsport för det USA-centraliserade imperiets propagandakampanj mot den mäktigaste nationen i världen som ännu inte har slukats.

Kina är med i nyheterna hela tiden nu, och det är inte på grund av ett virus. Det är inte på grund av Hongkong, inte på grund av uigurer, inte på grund av piratkopiering av patent eller någon av de andra orsakerna i salig blandning av ursäkter som man matas med som motivering till varför den kinesiska regeringen plötsligt måste betraktas som den senaste Hitlern för dagen™. .

Kina är med i nyheterna hela tiden på grund av imperialism.

För att förstå vad som händer med Kina och varför ”nyhets” medierna fortsätter att ge oss en snyting med berättelser om hur hemskt landet är, behöver man egentligen bara förstå två grundläggande punkter:

PUNKT 1: VI BEFINNER OSS MITT I ETT LÅNGSAMT TREDJE VÄRLDSKRIG MELLAN DEN USA-CENTRALISERADE MAKTALLIANSEN OCH DE NATIONER SOM HAR MOTSATT SIG ATT ABSORBERAS AV DEN.

En lös allians av oligarker utan nationell tillhörighet använder regeringar som vapen och har säkrat kontrollen över ett stort imperium-liknande kluster av nationer med ekonomiska och militära centra i USA. För att få mer makt och säkra sin befintliga hegemoni, måste detta oligarkiska imperium fortsätta att expandera, genom att absorbera allt fler nationer och krossa dem om de motsätter sig. Kina är den överlägset mäktigaste av dessa olydiga nationer, följt av Ryssland på en avlägsen andra plats och Iran på en ännu mer avlägsen tredje plats.

I ett nytt hett världskrig är kärnvapen oönskat, så det här kriget formerar sig som kamp för kontroll av resurser, ekonomisk krigföring, organisationen av kupper, beväpning av oppositionsmiliser som används som proxyarméer, utbyggnaden av militär närvaro i viktiga geostrategiska regioner under förevändning av terroristbekämpning, och ”humanitär intervention.” Stora, gamla hederliga markinvasioner används endast som en sista utväg, och först efter att ha erhållit tillräckligt internationellt samtycke, för att säkerställa fortsatt enighet i denna imperieliknande maktallians.

Men det slutliga målet är detsamma som i ett konventionellt världskrig: att knockouta den andra sidan till underkastelse och foglighet. Och i det här fallet innebär underkastelse att absorberas i det imperialistiska klustret. Efter Sovjetunionens fall var det rådande tänkandet i amerikanska maktstrukturer att USA måste upprätthålla en ensidig dominerande hegemoni till varje pris, för att upprätthålla en ”liberal världsordning” (även om det innebär att överge ”liberala” värden när det passar). Från och med då var dagordningen global dominans och det långsamma, kvävande undergrävandet av allt och alla som står i deras väg.

PUNKT 2: PROPAGANDA SOM ANVÄNDS FÖR ATT LEDA DETTA VÄRLDSKRIG

I ett konventionellt krig, har varje sida tydliga militära mål som alla förstår, och krafterna flyttas runt naturligt för att uppnå dessa mål. I detta märkliga världskrig i slow motion förstår ingen vad som händer, förutom de mest centrala makthavarna och de som ägnar det stor uppmärksamhet. I själva verket kommer vi att se olika politiska fraktioner som stöder några av dessa agendor, men inte andra. Det enda som förenar, denna långsamma offensiv för ödeläggelse och absorption av alla nationer som ännu inte har absorberats, är noggrant konstruerade propagandaberättelser.

Hur dessa större propagandaberättelser fungerar är enkelt. Det kommer aldrig att falla vanliga medborgare in, att en nation på andra sidan jordklotet som oftast bara sysselsätter sig med sina egna saker måste sanktioneras, undermineras och tvingas att bli lydigt, så de imperialistiska oligarker som äger politikernas och mediernas röster, ser till att alla matas med skräddarsydda berättelser som passar deras ideologiska världsbild och som förhindrar inhemska politiska frågor som kan komplicera deras agendor. När tillräcklig samstämmighet uppnåtts om att Saddam/Khadaffi/ Morales/Assad/Maduro/vem som helst måste bort kan kampanjen för att undergräva, sabotera och absorbera dennes regering trappas upp på ett säkert sätt.

Om man förstår dessa två punkter, förstår man lätt allt som händer med Kina och allt som kommer att hända i fortsättningen
. Propagandaberättelser kommer att komma som på ett löpande band och med ökande aggression.

Det långsiktiga målet är att fjärma Kina från sina allierade, skada Kinas ekonomiska intressen och hindra Kina från att verkligen bli en supermakt och skapa en multipolär värld.

Och det intressanta är att inget av detta är nödvändigt. Människor i väst översvämmas medvetet av propaganda som vill få dem att tro att Kina vill ta över världen, och kommer att göra det om de inte hålls efter av USA, som har omringat Kina med militärbaser. Detta är en extrem aggression, som Förenta staterna självt aldrig skulle ha accepterat från någon regering som man inte har kontroll över. Men om man verkligen frågar folk lite om hur de vet att Kina vill ta över världen, kommer man att upptäcka att de inte har några verkliga bevis för det.

De kommer att tala om för er att Kina har en auktoritär regering som förföljer etniska och religiösa minoriteter, med det falska påståendet att detta innebär att Kina kommer att ta över världen och göra samma sak mot alla andra. De kommer att berätta för er att Kina har försökt att utöka kontrollen över några direkt intilliggande territorier, och felaktigt hävda att detta innebär att de vill dominera planeten militärt, som USA för närvarande gör. De kommer att citera bevis som visar att Kina försöker bli en supermakt och skapa en multipolär värld (något Kina öppet medger) och felaktigt hävda att detta är ett bevis på att man försöker dominera världen som en unipolär makt. De kommer inte att kunna lägga fram några faktiska, konkreta bevis på att Kina försöker ta över världen och censurera Internet och ta bort våra rättigheter, eftersom det inte finns några sådana bevis. Det är en helt tom uppfattning som härstammar från aggressiv manipulering av narrativet.

”En myt som verkligen behöver krossas är att Kina på något sätt syftar till att ersätta Amerika och kommer att styra världen. Det kommer det inte att göra”, säger den kinesiske riskkapitalisten och samhällsvetaren Eric Li i John Pilgers dokumentärfilm ”The Coming War on China” ”För det första är kineserna inte så dumma. Västvärlden, med sina kristna rötter, håller på att konvertera andra människor till sin tro. Kineserna gör inte det. Så det är bara – återigen, jag nedgraderar inte västerländsk kultur, jag bara pekar på beskaffenheten, DNA:t i två olika kulturer – det var två tusen år sedan kineserna byggde kinesiska muren för att hålla barbarerna ute, inte för att invadera dem.”

Jag tycker att detta är en rimlig sammanfattning. Efter att europeiska nationer för bara några generationer sedan har försökt erövra planeten, med den uttalade önskan att sprida kristendom och ”civilisation”, projicerar vi våra sjuka rester av koloniala värderingar på en nation vars kultur aldrig har lett till sådan galenskap.

Att med våld dominera hela planeten för evigt, på grund av den vaga misstanken att ett annat land vill göra samma sak mot er, är inte förnuftigt och inte ett alternativ. Oberoende nationer bör tillåtas att förbli oberoende, absorberade nationer bör få tillbaks sin suveränitet (eller i Australiens fall, beviljas det, med tanke på att det vore för första gången), och USA bör börja bete sig som ett normalt land. Begreppet ”pre-crime” hör hemma i dystopiska skräckfilmer när de tillämpas på individer, och det finns ingen anledning till varför vi inte skulle uppfatta möjligheten till attack och ödeläggelse av länder, för hypotetiska framtida brott, som mindre vansinniga när det tillämpas på internationell nivå.

Det fanns aldrig någon anledning till att coronaviruset skulle bli ett ämne för internationella stridigheter, när det lika gärna kunde ha blivit en fråga om internationellt samarbete. I själva verket är samarbete vad vi alla bör sträva efter, med detta virus och med allt annat. Låt oss avsluta detta märkliga långsamma världskrig och börja agera klokare.

Föregående artikelSko-strejk för en klimatsmart omstart på lördag!
Nästa artikelTio år sedan morden på 9 Palestina-solidaritets-aktivister på turkiska båten Mavi Marmara
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Kan det sägas bättre ? Det är något speciellt med Australien som gör att de har så många bra skribenter även om de har en massa usla sådana också. Australiens ställning som en i gruppen Five Eyes, det gemensamma språket som gör att lögn och hyckleri är lättare att genomskåda för den observante och närvaron av Murdoch-pressen.

  2. ”En väldig känguru som agerar USAs hund” – utsökt sätt att beskriva convict nation Aussi.

  3. Mycket bra och korrekt artikel, men den visar även i del klar hur dåligt västerlännings förstår vad som pågår i Kina. Kina är alldeles för klyftigt för att ge sig in på en väg som USA, att bilda hegemonier, man söker inte underkastelse och foglighet som USA, man söker samarbete, och söker absolut inte att etablera något kluster och imperium. Då tar man ju bara över USAs problem och gör dom värre. Kina lägger nu om sin strategi radikalt, och väst har helt missat det, men jag återkommer till det. Ta Hong Kong. Kinas beroende av Hong Kong är omkring 2%, USAs och EUs beroende av Hong Kong är kritiskt och centralt för tillgång till Kina och Asien. Hong Kong är USAs och EUs ”gateway”. Idioterna i Sverige ville ha sanktioner, ingen lyssnade, ingen följde. Bara USA har 85,000 medborgare i Hong Kong, mer än 1,300 företag, nästan 300 regionala huvudkontor och mer än 400 regionkontor i Hong Kong. Nästan alla stora amerikanska finansiella företag verkar i Hong Kong för tillgång till Kina och Asien. Hong Kong’s beroende av USA är 0.1 %. Kinas ”makt” kommer som alltid genom historien att vara att sätta föredömliga exempel andra finner det värt att följa. Trump och USA kan fräsa, spotta, tugga fradga, och stampa i golvet, med i verkligheten just nu går USA samma väg som romarriket. Vad som händer i Hong Kong är att USA/UK stängs ute från alla kontroll, och Kina startar om Hong Kong. Hong Kong är som ett gammalt ruttet hus som är ockuperat av aktivister. Kina renoverar nu huset, och erbjuder ockupanterna att bli hyresgäster.

  4. Det verkliga problemet är att västerlandet inte ges tillfälle att tolka vad som händer. Omkring 50% av Hong Kong’s arbetande befolkning har just i en petition uttryck stöd för den nya säkerhetslagstiftningen. Det fanns ingen opposition alls, ingen petition mot den. ”Demokratiligisterna ” är helt tysta. Idag har ASEAN länderna, inklusive Kambodja, Vietnam, Laos and Myanmar, officiellt uttryckt stöd för den nya lagstiftningen i Hong Kong. Svenska media mörkar. Ingen skall få veta. USAs och västs problem är att Hong Kong är porten till affärer i Asien, och Asien är framtidens marknad. Banken HSBC till exempel har huvudkontor i London, men 70% av deras vinst i hela värden kommer från Asien, där Hong Kong är centrum. Stänger USA och väst, USA och EU, Hong Kong, då utestänger man sig från Asien.
    https://mychinaway.wordpress.com/2020/06/02/ett-massivt-och-oemotsagt-folkligt-stod-for-sakerhetslagen-i-hong-kong/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here