Julian Assange pinas – Sanningen är det sista vi har

23
1724

Detta publicerades idag på den mycket läsvärda hemsidan för Folket i Bild Kulturfront. Sanningen är det sista vi har.

Tidningen Expressen har nyligen publicerat en mycket alarmerande rapport om hans hälsotillstånd. Expressen.Ett utdrag: ”Wikileaksgrundaren Julian Assange är inlagd på sjukavdelning i så dåligt tillstånd ”att det inte går att föra ett normalt samtal med honom”. Julian Assange ville skjuta upp häktningsförhandling som är inbokad på måndag – men fick avslag av tingsrätten, uppger hans svenska advokat Per E Samuelson.

Hon säger ”I en kommentar till Expressen skriver Elisabeth Massi Fritz, som företräder en av kvinnorna som anklagat Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande i samband med ett Sverige-besök 2010:

”Misstankarna om våldtäkt är exakt samma som tidigare. Samuelson har redan fått anstånd i målet. Häktningsförhandlingen kommer hållas utan Assanges närvaro och kan därmed hållas så som tingsrätten har planerat den 3/6. Kan inte se vad problemet är?”.

Elisabeth Massi Fritz fortsätter: ”På målsägandesidan är vi rädda för att Assange kan komma att förhala processen. Det är ont om tid och samtliga återstående åtgärderna måste vidtas skyndsamt”.

När Expressen når Per E Samuelson berättar han att hans begäran fått avslag.

– Skälen var många, men tingsrätten har prövat dem och det blir häktningsförhandling den 3 juni. Det går inte att överklaga heller så det är bara att rätta munnen efter matsäcken och göra så gott det går, säger han.

Assange sitter fängslad i Belmarsh-fängelset i London för brott mot landets borgensregler. I fredags fick Per E Samuelson under två timmar besöka honom på fängelsets sjukavdelning.” (Slut på utdraget från Expressen).

Kommentar: Efter vad jag känner till har åtalet lagts ned två gånger och har aldrig avsett våldtäkt. Huvudfrågan är att Julian Assange har avslöjat framför USA:s krigsbrott och korruption. Det går inte att utesluta att påtryckningar från USA ligger bakom det förhållande att åtal åter väcks.


 

Nedan följer Julian Assanges brev till Gordon Dimmack, en oberoende brittisk journalist. Detta har nyligen publicerats på hemsidan för Folket i Bild Kulturfront. Folket i Bild Kulturfront: Sanningen är det sista vi har. Dimmak offentliggjorde brevet när USA:s justitieministerium tillkännagav att journalisten Assange skulle åtalas för spioneri. Han sitter nu isolerad i det brittiska säkerhetsfängelset Belmarsh:

Jag har isolerats från alla möjligheter att förbereda mitt eget försvar, ingen laptop, inget internet, ingen dator, hittills inget bibliotek, men även om jag får tillgång blir det bara en halvtimme en gång i veckan. Bara två besök i månaden och det tar veckor att få upp någon på telefonlistan och ett moment-22 att få dem säkerhetskontrollerade. Sedan spelas alla samtal in, utom med advokaten, och får vara högst tio minuter under en daglig period på begränsade 30 minuter då alla fångar tävlar om telefonen. Och telefonkostnader? Bara några pund i veckan och ingen får ringa in.

En supermakt som förberett sig i nio år med hundratals människor och med kostnader på oräkneliga miljoner för fallet. Jag är försvarslös och räknar med er och andra med god vilja att ni räddar mitt liv.

Jag är inte nedbruten fastän jag är bokstavligen omgiven av mördare. En gång kunde kunde jag läsa och tala och organisera mitt eget försvar, mina ideal och mina medarbetare, men det är slut med sådant tills jag åter är fri. Någon annan måste göra det i stället för mig.

USA:s regering eller snarare de beklagansvärda element i den som hatar sanning, frihet och rättvisa och tänker fuska fram min utlämning och död, snarare än att låta allmänheten höra den sanning som jag har fått de högsta journalistiska belöningar för och nominerats fem gånger till Nobels fredspris för.

Sanningen är det sista vi har.

Föregående artikelGasattacken i Douma i Syrien våren 2018 var arrangerad säger ledande USA-expert.
Nästa artikelFN-rapport: Julian Assange har utsatts för psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

23 KOMMENTARER

 1. Det är just denna DemoNkrati som bankirvampyren säljer som enda, bästa och unika!

  John Wight som är en riktig journalist, d v s har inte sålt sin själ till bankirvampyren, skriver detta om det döende DemoNkartiska imperiet:

  ”empires are sustained over the long term by the force of their idea not the idea of their force. And when the idea is no longer sufficient to sustain them and all they have left is force, nothing can halt their decline. Of this, history leaves no doubt.”

  https://www.rt.com/op-ed/460543-pence-west-point-war/

  Det imperiet gör mot Assange är ett tecken av svaghet. Bankirvampyrens grepp om världen är inte längre säker. Övertrampen på Assange – fysiska så väl psykiska – är ett kanske det mest symptomatisk eftersom en avslöjar imperiet för vad den ä – ett bankirens DemoNkrati

 2. Såsom relativt ung australienare har Julian Assange förmodligen aldrig hört en visa som passar som hand i handske i situationen.
  Jag har ingen aning om någon har tolkat denna pärla till svenska, men om inte så är det dags, ty den skulle passa desto bättre att sjunga på demonstrationerna som Guy Béart var en kosmopolitisk civilingenjör som hade ett samvete.

  La Vérité (1968) Guy Béart Sanningen
  Omkväde:
  (X) / Il a dit la vérité (X) / Han/Hän berättade sanningen
  Il doit être exécuté. Han/Hen måste avrättas.

  https://www.paroles.net/guy-beart/paroles-la-verite Paroles de la chanson La Vérité (1968) par Guy Béart
  https://eo.wikipedia.org/wiki/Guy_B%C3%A9art Guy Béart

  Bonus:
  https://www.paroles.net/guy-beart/paroles-rotatives Paroles de la chanson Rotatives (1968) par Guy Béart (EX)Pressen

 3. Det är nog dags, att den del av befolkningen som inte ingår i F eministstimmet i Sverige, börjar tala om för dem att den normala motsatsen ännu finns kvar. Assange är medias ynkryggar och feministernas företrädares offer i fjäsket för USA. Kan ingen sätta namn på de svenskar som är ansvariga för rättsbesluten? Ett mer välförkänt drev är svårt att finna.

 4. Gång på gång har Anders Romelsjö publicerat artikelar om Assange. Men när det är vanliga människor som tystas ner i USA när de protesterar mot olje- och frackingindustrin är han mycket knäpp tyst. Alla som protesterar i vissa delstater, t ex Texas men även andra stater, skall betraktas som kriminella och kan därmed fängslas. Men inget av detta har Romelsjö tagit upp, torts att detta är känt i åtminstone ett halvår.
  https://therealnews.com/stories/texas-pipeline-bill-criminalizes-water-protectors
  Men jag har noterat att arbetarklassen och dom fattiga – alltså vanliga människor – inte betraktas värdiga på den här bloggen. De flesta – sannolikt 99 procent – av artikelförfattarna tillhör medel- och överklassen.

  Du har inte heller haft reportage om Standing Rock protesterna.

  • @Kerstin
   Jag har knappt hunnit börja att följa denna blogg men jag tänker redan på Vakttornet när jag ser dina inlägg dyka upp. Det tråkigt, eftersom du kommer ofta med värdefulla tips, om man orkar läsa.
   Den typen av språkbruk och debattvanor är passé sedan länge.
   Vi som inte tillhörde bokstavsvänstern kräktes över den redan då.
   Sjuttiotalets machovänster tedde sig fullkomligt löjlig för den – exempelvis jag – som hamnade i Sverige då, och den kom heller aldrig någon vart rent politiskt.
   I sist lidet val kom SKP inte ens med på valmyndighetens resultatlistan, utan hamnade bland de 1,1 % ”övriga”, trots tryckta valsedlar och utdelning av folder i brevlådorna. Har man årtionden av verksamhet i bagaget borde det framkalla eftertanke.

   En blogg är inte en tidskrift, än mindre tidning. Ingen kan täcka allt, om någon ens ville. Det finns ett oändligt antal ställen att följa, på hundratals språk, om någon nu hade tillgång till 200 timmar varje dygn och hade dessutom ingenting annat att göra.

   Annars är du gäst i denna blogg, men du klagar på att värden han inte serverar nubbe till sillen.

   • Rättelse
    Annars är du gäst i denna blogg, men du klagar på att värden inte serverar nubbe till sillen.

   • 🙂 🙂
    Guy Coste, det är det att jag vill att Romelsjö tar upp ämnen som ligger nära mitt hjärta. Och till hit hör situationen för arbetarklassen i Ryssland, och inte bara arbetarklassen i Väst. Och olje- och frackingundustrin. Och ingen kritik till oligarkerna i Ryssland. Och en hel del annat …
    Faktum är att det är tråkigt att Romelsjö ideligen (på gränsen till tjat) tar upp ämnen om Assange, Putin, etc. Jag tycker att han borde bredda sig lite …

    • ”…det är det att jag vill att Romelsjö tar upp ämnen som ligger nära mitt hjärta.”
     1. Anders har ingen skyldighet att ta upp dom ämne som du vill!!
     2. SKAFFA EGEN BLOGG OCH PROBLEMET ÄR LÖST.
     3. …kan du aldrig lära dig att skriva inlägg som respektive artikeln handlar om??

  • Kerstin S, antager att Du, så väl som flertalet somav oss, som genom bl.a denna blogg, får möjlighet att skriva vad vi tycker, haranledning att vara tacksam för att A. R ger möjligheten. Pk media är för PK media.
   Här en länk med något Du bör se https://youtu.be/ErW1taJEPrs

   • Mycket bra video Torsten. Fattar vi inte hur viktigt det är att stå upp för Julian Assange så fattar vi inte heller vikten av yttrandefrihet.
    Tortyren av Assange är bland det vidrigaste vi sett, men antagligen bara förspelet till ett mer generellt angrepp på yttrandefriheten.
    Den primitiva krigarklanen som styr USA och dom bjäbbande ryggradslösa knähundarna i Europa är helt klart på offensiven nu och oberoende visselblåsare och alternativa media som t.ex. den här bloggen är måltavlorna.
    Helt rätt av Anders Romelsjö att lägga mycket kraft på övergreppen mot Assange.

   • Torsten, jag är tacksam för varje form av yttrandefrihet. Men detta innebär inte att jag slutar upp att kritiserar …
    Att kritisera är en del av yttrandefriheten!

    Egentligen borde man inte vara tacksam. Yttrandefrihet är given i varje form av medier och samtal.

    Vi bör även ställa upp för vanliga människors rätt till yttrandefrihet. Men inte ett ljud från Anders Romelsjö hur oligarker (amerikanska) försöker med myndigheternas hjälp begränsar de som protesterar mot fracking och oljeindustrin.
    (https://therealnews.com/columns/bills-criminalizing-pipeline-protest-arise-in-statehouses-nationwide)
    Fattar vi inte hur viktigt det är att stå upp för vanliga människors rättigheter att yttra sig så fattar vi inte heller vikten av yttrandefrihet.
    För det är väl inte så att vi kämpar för att en (1) person ska ha rätt att yttra sig, medan vi försöker ignorera vanliga människors rätt att yttra sig?
    Det skulle vara helt av Anders Romelsjö att lägga mycket kraft på övergreppen (t ex protesterande kriminaliseras för att de enbart yttrar sig) mot vanliga människor som protesterar.

 5. ”UN High Commissioner for Human Right’s” uttalar sig om Assange situation:

  The UN special rapporteur on torture has issued a stinging rebuke to the United States, Great Britain, Sweden and Ecuador for “deliberately” exposing WikiLeaks founder Julian Assange to years of “cruel, inhuman or degrading treatment or punishment,” which can only be described as “psychological torture.”

  “In 20 years of work with victims of war, violence and political persecution I have never seen a group of democratic States ganging up to deliberately isolate, demonise and abuse a single individual for such a long time and with so little regard for human dignity and the rule of law,” Nils Melzer said in a statement published on the UN High Commissioner for Human Right’s website on Friday. “The collective persecution of Julian Assange must end here and now!”

  Melzer visited Assange at Belmarsh prison in London on May 9 with two doctors, expert in recognizing potential torture victims, who examined the WikiLeaks founder. Melzer’s statement makes no mention of Assange having been hospitalized in the prison after he was unable to converse with his Swedish lawyer.

  Och brittiske FM:
  Britain’s foreign secretary, Jeremy Hunt, condemned Melzer for his report. Hunt said it was “wrong” for the UN rapporteur to interfere with British justice by uttering “inflammatory accusations.”
  https://consortiumnews.com/2019/05/31/un-torture-report-demonized-assange-has-faced-psychological-torture/

 6. I nedanstående länk framkommer även internationellt, att något hände mellan åtal 1 och åtal 2 mot J.A. Vilka politiker, Säpochefer eller diplomater hade åklagare M Ny kontakt med inför åtal nr 2 ? Det är i detta tidsutrymme Sverige drar på sig det ynkansvärda rykte vi nu har som delaktiga i tortyr av medmänniska.
  https://youtu.be/zpM0vr0Br8g

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here