Världens största strejk i Indien, med högerextremt regeringsparti

1
1121
Bild i Clarte från artikel om Indien.

Att rapportera om världshistoriens största strejk är naturligt för en site som denna. Uppgifterna kommer främst från olika källor, bl.a. från en artikel av Marcus Älverbrant i ETC, från Proletären, Jan Myrdal och Clarté.
Världshistoriens största strejk: ”En total succé”

ABF har ett möte om Indien idag kl 18. ABF: Vart är Indien påväg?


Världshistoriens största strejk: ”En total succé” (ETC)

* Den 8 januari bröt den 48 timmar långa generalstrejk ut i Indien som av många bedömare kallats den största strejken i världshistorien. Arbetare över hela landet och i en mängd olika industrier, allt ifrån gruvarbetare till bankanställda, förde fram en tolv punkter lång lista som bland annat innehöll krav på höjda minimilöner, ett fungerande socialt skyddsnät och ett stopp för nedmonteringen av fackens förhandlingsrätt.

* Trots att den landsomfattande generalstrejken nu är över och den statliga infrastrukturen är återupprättad efter att butiker, skolor, sjukhus och transport legat nere – så fortsätter protesterna runt om i landet. Alla statsägda låg- och mellanstadieskolor står fortfarande utan matbespisningspersonal då samtliga 218 000 kockar och diskare vägrat att återvända till jobbet innan deras löner och arbetsvillkor förbättrats.

* Med knappt tre månader kvar till de indiska valet är det bråda tider för Narendra Modi och hans hindu-nationalistiska regeringsvänner i BNJ att vinna tillbaka det indiska folkets förtroende. Efter flera viktiga segrar i regionsvalen i början av regeringsperioden, särskilt i Indiens största delstat Uttar Pradesh, såg det länge ut som att BNJ skulle etablera sig som det naturliga regeringspartiet efter Kongresspartiets fall i valet 2014.

* Men efter att ha misslyckats gång efter annan med att infria löftena om ett förbättrat jobbklimat i världens största demokrati så har vindarna vänt.

* Valet i april kommer därför till stor del handla om hur väl Modi kan bemöta arbetarnas krav på förbättring.

Bild från strejken i Proletären.

Ur Proletären 16 januari

REKORDSTOR STREJK I INDIEN – 200 MILJONER MOT REGERINGENS HÖGERPOLITIK

Proletären tillägger ”Både den Internationella fackliga samorganisationen (ITUC), som svenska LO tillhör, och den klasskampsorienterade Fackliga världsfederationen (WFTU) har gett sitt stöd till strejken.”

* Färska siffror visar att 11 miljoner indier blev av med jobbet 2018 och i december var arbetslösheten 7,4 procent. Det är långt från Modis vallöfte att skapa 10 miljoner jobb om året.


Ur artikel av Jan Myrdal -Tag Hindutva på allvar.

Indien griper människorättsaktivister -fascism på gång?
Jag påminner om en diskriminerande, ja rentav fascistisk hindunationalism: Den nuvarande indiska regeringen för en medveten Hindutva-politik, vilken redan i stora delar av landet lett till inbördeskrigsliknande tillstånd där blodigt klassförtryck klätts i kast och religionsdräkt.

* Det nu regerande partiet, BJP, tog det till sin officiella ideologi 1989.

* I båda fallen tar ideologien sig i praktiken form som blodig rasism och grymt klassförtryck. Det vidriga kastsystemet dolt bakom orden ”beskydda kor och brahmaner” säkrar makt och egendom hos fåtalet överklass och högkast. Det ideologiska ”hinduiska” greppet över även de förtryckta i Indien har bland annat lett till att mellan 1998 och 2018 begick där 300 000 skuldsatta småbönder självmord.


Clarté har behandlat detta

Fascism i saffransgult

Bara ett par utdrag ur en lång artikel:

* Modis parti BJP och massrörelsen RSS söker förvandla landet till en stat blott och bart för hinduer. Muslimer lynchas på öppen gata. B. Sivaraman ock Kumudini Pati rapporterar för Clarté om en fascism med indiska förtecken. Det nya året började med chockvågor genom det indiska samhället. Vid en presskonferens den 12 januari förklarade fyra av de fem mest erfarna domarna vid landets Högsta domstol att rättsväsendets oberoende – och därmed själva demokratin – är i fara i Indien.”

* Ett annat citat ”Framför allt är det en fascism med indiska särdrag. Liksom 1930-talets europeiska fascism uppvisar den ett Janusansikte – främjande av storföretagens intressen kombineras med hänsynslös offensiv mot den liberala demokratin”.

Föregående artikelUSA: Vi ska störta regeringen och ta hand om Venezuelas olja.
Nästa artikelAustraliens – och Sveriges – försvarsstrategi: Vägran att anpassa sig till förändrad geopolitisk verklighet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Händelserna visar på en tragisk sida av ”demokrati”. Att folket skall få välja sina ledare låter ju enkelt, värdigt och fint. Problemet är att man i realiteten väljer en diktator med som oftast dolda planer och målsättningar, och det går sedan inte att påverka vad han beslutar och det går inte att avsätta en oduglig eller inkompetent diktator, eller en som vägrar följa folkviljan. ”Demokrati” har som grundpelare att skapa skillnader och konfrontation, och konfrontation leder ofta till fysisk konfrontation, alltså destruktivt våld. Det är alltså samma sak som diktatur. Ofta hör vi att det finns bara två former av politiska system, diktaturen eller demokratin, men det stämmer inte. Länder och grupper måste helt enkelt börja utveckla mer moderna och passande former av administration där folk reellt och verkligt kan påverka sitt liv i de frågor som berör honom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here