USA: Vi ska störta regeringen och ta hand om Venezuelas olja.

24
2395
John Bolton och Mike Pompeo

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Inget talar för att USA:s Venezuelapolitik ändrats fastän John Bolton är borta.

 


Detta är en rapport av Ron Paul och Daniel McAdams 29 januari 2019 om USA:s Venezuelapolitik förmedlad av dess förr säkerhetspolitiska rådgivare John Boltorn. Ron Paul Institute
John Bolton, USA: Vi tar över kontroll av Venezuelas olja

President Trumps säkerhetsrådgivare, John Bolton, gjorde amerikanska politiken mot Venezuela mycket tydlig i en intervju på FoxNews nyligen: Vi ska störta regeringen och ta landets olja. Men vilka är de ”demokratiska krafterna” som USA försöker installera för att ”återställa Venezuelas konstitution”? De var alla utbildade av samma amerikanska statsfinansierade ”regimbytefabriker” bakom färgrevolutionerna från Bushs och Obamas administrationer. Med andra ord är de skapelserna från den amerikanska regeringen, inte det venezuelanska folket.

Ron Paul

* Ron” Paul var är en amerikansk libertariansk politiker och fram till 2013 republikansk ledamot av USA:s representanthus för en valkrets i sydöstra Texas. Han var aktuell som kandidat för den republikanska nomineringen till de amerikanska presidentvalen 2008 och 2012. Wikipedia

Föregående artikelSuccé-möte om Vilhelm Moberg
Nästa artikelVärldens största strejk i Indien, med högerextremt regeringsparti
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. Wow Ron Paul! Vilken klarsyn! Kanske den bästa förklaringen till det som händer i Venezuela jag sett.
  Synnerligen intressant och det borde verkligen ruska om alla som svävar i tveksamhet om detta.

 2. Missa inte Tantrum tantrum – senaste teater från Junkee-stan, producerad av den djupa statens och neokonservativa sionisterna som styr USAs finans- och utrikespolitik.

  Denna lömska plan för Venezuela har hittills inte lyckat att avsätta Bolivarianska regeringen och Maduro. Enda alternativ dessa plundrare och tjuvar har är en militär invasion. Men den kommer inte heller att lyckas inte minst p g a att USAs armé har aldrig vunnit ett krig under senaste 75 åren och utsikten att den kommer att göra den nu är noll. 80% av befolkningen stödjer den Bolivarianska regeringen inte en imperiet lakej som ser ut som en Monty Python figur. Syriens vapenförråd sägs vara fulla med vapen från USA ( t ex TOW) – det skulle svar ödets ironi om Syriens gav dessa till Venezuela och de användes för att stekt Junkee invasionsstyrkor. Vidare !Currently, the US Navy lacks the necessary ships to mount a contested seaborn invasion that would likely suffer massive losses.”

  Janken-stan styrs av fullständig galna typer. Annars är lärdomen för USA kriga inte för bankirvampyr maffian och/eller israel. Därför kommer USAs politiker att fortsätta vara världens åtlöje.

  https://www.moonofalabama.org/2019/01/venezuela-coup-attempt-part-of-a-larger-project-military-intervention-likely-to-fail.html#more

 3. Förstår inte poängen från USAs sida. Sedan när har man blivit hindrad att köpa så mycket olja de vill från Venezuela? Se på export/import siffrorna:
  https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c3070.html
  En annan sak är att Venezuelas oljeindustri är så förstörd att de inte klarar av att producera de kvantiter de producerade innan. De får hjälp av ryssar och kineser nu, räcker inte det kanske amerikanska oljebolag kan få igång produktionen. Bolivia har valt att ha mängder av utländska oljebolag i Bolivia som efter Evo fick makten får betala en bra hacka, pengar som går till att bygga valfärden i Bolivia. Att Venezuelas oljebolag valt en avdankad general som VD verkar inte ha varit en bra lösning.

  • Jag ser det inte som någon tillfällighet att socialister lyser med sin frånvaro i allt vad produktivt näringsliv heter. Åtminstone numera sedan drömmen om möjligheten till ’världskommunismen’ kapsejsade och Sovjetunionen föll ihop som ett korthus. Jag tror nog de här människorna med drömmar om en bättre värld passar bättre i skrivarstugor, teaterscener, konstnärsvernissage och liknande än som ledare i en värld som hela tiden utvecklas. Det känns som socialismen lider av allvarliga brister, något som en gång för alla aldrig kan planläggas i en ständigt pågående dynamisk utveckling. Som samhällssystem tror jag inte socialismen kommer att överleva därför uppkomna brister ständigt kommer att aktualiseras. I längden brukar sanningen hinna ikapp och då kan arbetaren börjar undra vad denne egentligen satsat sitt förtroende på.

  • Men att poängen skulle vara omsorg om Venezuelas demokrati kan vi utesluta direkt, så någon annan poäng måste det vara. Kanske är det nog med att landet inte dansar viljelöst efter USA:s pipa. Det har också pratats om att Venezuela kan tänkas sälja sin olja i annan valuta än dollar, vilket verkar ha varit en avgörande faktor vid anfallet på Irak.
   Whatever, den pågående statskuppen måste motarbetas iallafall.

  • Det är en attack på alla de länder runt Mellan Amerika – Kuba, Venezuela och Nicaragua. D v s trojkan. Bolton sa direkt ut den 1 november 2018 att de ska bekämpa med alla medel denna trojka.
   https://www.foxnews.com/politics/bolton-labels-cuba-venezuela-nicaragua-a-troika-of-tyranny-announces-new-sanctions
   Så det kvittar nog om Venezuela har olja eller inte. USA och övriga västvärlden hade ändå ekonomiskt attackerat Venezuela. Det verkar som, enligt Benny Andersson på Clarté, att maten har blivit dyrare på Kuba det senaste halvåret, och alla säger att det är den amerikanska blockadens fel. Det är en ren mobbning, anser Andersson. Jag anser att USA har förklarat ekonomiskt krig mot dessa tre länder. Länderna sitter i USAs skruvstäd och USA skruvar allt hårade åt. Och vad gör EU och den övriga världen? Jo, de tittar på, och är allt för rädda för att försvara Venezuela, Nicaragua och Kuba. Om de tar dessa länder i försvar så råkar de själva illa ut.
   Allt bara för att USA inte gillar att de har ett annat ekonomiskt system … Kina går bra, det eftersom de har ett kapitalistiskt system. Även Nordkorea går an, enligt alla konservativa i USA. Men när det gäller det socialistiska systemet som liknar det sovjetiska så skall det omedelbart inofficiellt slåss ner. Undrar varför? Kan det vara så att USA fortfarande bekämpa det sovjetiska socialistiska systemet? Och att de anser att det systemet är det rätta (och inte det kinesiska – maoismen)? Att de ser det som ett hot mot kapitalismen?

 4. Invasion måste motarbetas, V måste lösa det här själv. För mig var det redan en statskupp när Maduro totalt blockerade det valda parlamentet där år 2015 oppositionen tog 66% av platserna i parlamentet. Antalet röstande var drygt 70%. Parlamentet blev valt för 5 år fram till 2021.

  • Vad menar du med att Venezuela måste lösa det själv? Innebär det att vi alla ska dra undan vårt stöd till Venezuela mot USA sanktionerna, och den sannolika invasionen?

 5. dom styrande i usa är endast ett gäng terrorister i kostym och slips, fullastade oljetankers på väg till usa, olja levererad i usa, terroristerna har har redan beslagtagit tillgångar för 7 miljarder dollar av venezuelas tillgångar , dom tänker på folket i venezuela lika mycket som folket i usa, nu lämnar inga oljetankers venezuela utan kontant betalning, största beslaget drabbar PDVSA och det venezuleanska folket ,mest dom fattigaste naturligtvis, china och ryssland har stora investeringar i venezuela vilket galningarna i senaten önskar i konkurs, den som försvarar ett sådan grisig handlande mot en fattig befolkning är utom all hjälp

 6. Även om USAs sanktioner från 2017 mot Venezuela är ilegala så började Venezuelas allvarliga kris redan 2016 vilket nedanstående artikel visar:

  https://venezuelablog.org/crude-realities-understanding-venezuelas-economic-collapse/

  Samma artikel visar också varför många länder tvekat att ge Venezuela krediter långt innan sanktionernas införande. Venezuela är redan skuldsatt upp till 110% av BNP vilket gjort att t.ex Kina i det längsta tvekade att ge fler krediter. Först efter att Venezuelas opposition garanterat att de kommer att respektera Kinas lån till Venezuela när Maduro faller accepterade kineserna att bevilja fler lån.

  https://www.google.com/amp/s/amp.ft.com/content/18169fbe-33da-11e6-bda0-04585c31b153

  Sanktionerna mot krediter drabbade naturligtvis Venezuela hårdare än t.ex sanktionerna mot Iran som endast hade en skuldsättning motsvarande 9% av BNP mot Venezuelas 110%. Venezuelas kasinoekonomi skiljer sig skarpt mot t.ex Bolivias ekonomi där t.om Världsbanken motvilligt tvingats erkänna hur väl man lyckats. Möjligtvis är Venezuelas skyhöga korruption en del av förklaringen. Militärledningen och Maduros närmaste har inte gått lottlösa ur Venezuelas kris, tvärtom, svartabörs-affärerna har gjort dom stormrika.

  • De hårda sanktionerna började 2015. USA:s oljepolitik under samtidig framväxt av skifferolja fick ned oljepriserna avsevärt. Hur vet du att ”Militärledningen och Maduros närmaste har inte gått lottlösa ur Venezuelas kris, tvärtom, svartabörs-affärerna har gjort dom stormrika.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here