Varför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?

64
7534

Ur en slags mänsklig, och politisk synvinkel är Hamas attacker förståeliga. Vi bör akta oss för att sitta i våra trygga platser och döma mycket starkt förtrycktas reaktioner, som Franz Fanon en gång skrev. Attackerna har stärkt Netanyahus ställning i Israel, som helt vill blockera Gaza. Lyckas det lär många tusen svälta ihjäl och dö. Stödet från f.a. Västvärlden visar sig vara starkt. Opinionsläget i f.a. ”Väst” är sådant att Israel nu kan ta till våldsamma motåtgärder.

Denna artikel publicerades första gången 2019 och handlar  om relationen mellan Hamas och Israel. Denna väcker frågetecken och undran… Konspirationsteori? Dålig politisk analys? Något annat?


Varför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?

Hamas har i början av maj 2019 attackerat Israel med missilanfall, och Israel svarar som vanligt. DN skriver ”Över 400 missiler mot Israel – som svarat med flygattacker” DN

Denna artikel nedan av Pål Steigan tar fram viktig information, som delvis var ny för mig i alla fall.Israel skapade Hamas för att skada PLO

Israel är fullständigt överlägset Hamas militärt. Själv har jag ibland undrat varför Hamas tar till sådana spektakulära och farliga insatser i ett läge då man är så mycket svagare. Desperation? Folkligt tryck? Eller?

Israel är en brutal folkrättsvidrig apartheidstat som nu hittar ”skäl” för vedergällning.

Jag är medveten om att artikeln kan uppfattas som konspiratorisk.
Men Hamas konfrontationspolitik (ibland) är inte framgångsrik. Tror Hamas att den behövs? Varför i så fall?Artikeln av Pål Steigan.
När israeliska soldater mejar ner försvarslösa civila och dödar eller lemlästar dem, skyller Israels ledare och deras anhängare i Norge på Hamas. Och Hamas är en ganska reaktionär islamisk organisation. Men hur uppstod Hamas egentligen?

Är du medveten om att det var Israel som hjälpte till ett ganska isolerat gäng palestinska islamister att bygga det vi idag känner som Hamas?

Detta är inte en konspirationsteori. Läs bara vad den tidigare brigadgeneralen Yitzhak Segev, Israels guvernör i Gaza på 1980-talet, berättade för en New York Times-reporter. Han sa att han hade hjälpt till att finansiera den islamiska palestinska rörelsen för att skapa en motvikt till den sekulära och vänsterorienterade PLO och al Fatah under ledning av Yasser Arafat.

I boken Arab and Jew: Wounded Spirits in a Promised Land, en bok han fick Pulitzer-priset för, skriver David K. Shipler:

”Den israeliska militärguvernör i Gaza, brigadgeneral Yitzhak Segev, berättade en gång för mig om hur han hade finansierat islamiska rörelsen för att skapa en motvikt till PLO och kommunister. ”Den israeliska regeringen gav mig en budget och militären gav den till moskéerna,” sa han.

I en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera, sa Yassir Arafat på sin tid detsamma. ”Hamas skapades av Israel. Premiärminister Shamirs gav dem pengar och 700 institutioner, inklusive skolor, universitet och moskéer. Även premiärminister Rabin erkände detta när jag anklagade honom för det inför Eyptens förre president) Mubarak. ”

Hamas flagga

För tidningen L’Espresso sa Arafat:
”Hamas skapades med stöd av Israel. Målet var att skapa en organisation fientlig mot PLO. De fick pengar och utbildning från Israel. ”

Samma sak har Washington Post skrivit. Washington Post

Titta på den här videon från The Intercept:

Avner Cohen, som var en israelisk tjänsteman religiösa frågor sa detsamma i Wall Street Journal 2009. Wall Street JournalCohen är en jude, född i Tunisien, som arbetade i Gaza under mer än två decennier. Han sa,

”Jag beklagar det, men Hamas är skapad av Israel.” Cohen upplevde själv hur Hamas på grund av detta stöd växte och sköt sekulära palestinska rivalerna åt sidan och blev vad vi känner som den militanta Hamas.

WSJ skriver:

”När Israel först kom i kontakt islamisterna i Gaza under 1970- och 1980-talet var de angelägna om att studera Koranen och slogs inte mot Israel. Den israeliska regeringen erkände föregångaren till Hamas, som kallades Mujama al-Islamiya och registrerade organisationen som en välgörenhetsorganisation. De tillät Mujama att bygga ett islamiskt universitet och bygga moskéer, klubbar och skolor. ”

Cohen rapporterar att han talade med en islamisk forskare från 1970-talet som varnade Israel för att stödja det Muslimska Brödraskapet. ”Ni kommer att få ångra detta under kommande 20-30 år,” sa han. Han hade rätt. ”Men om människor som Benjamin Netanyahu ser någon anledning att ångra detta, är osäkert. Genom att stödja islamisterna lyckades Israel att rasera den sekulära och vänsterorienterade palestinska motståndsrörelsen, och ger nu Hamas ett perfekt alibi för att massakrera palestinier och genom det också förstöra vad som kan ha varit ett humanistiskt motstånd i Israel.

Kommentar: Pål Steigan är inte den förste som är inne på dessa tankar.
Israel’s Hamas
Hamas is largely an Israeli Creation
. Artikel publicerad 27/1 2006. Där står inledningsvis ”The victory of Hamas in the January 2006 elections ultimatelty serves Israeli interests. It provides a justification for Israeli military actions directed against the Palestinaian people. It is the culmination of a process initiated in the 1970s.”

Och detta var inte den första artikeln. Här en från 2002 här

Kommentar: Enligt min bedömning är detta indicier, men inget avgörande bevis. Ledningen i Hamas kan tro att man bedriver bästa tänkbara politik utifrån läget.

i Andra om: Israel, Al-Nabka, Gaza massmedia Hamas apartheid, folkrätt imperialism, Palestina, krig, USA, Politik, apartheid, bosättning, demokrati,fred, desinformation, terrorism, barn, Syrien, Assad, Nato, FN, media krig

Föregående artikelUSA rustar upp än mer i stället för att satsa på utbildningen. Varför?
Nästa artikelPalestinier talar Israels språk!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

64 KOMMENTARER

 1. Gamla nyheter, Anders. Washington Post hade en artikel om detta redan den 30 juli 2014. Men den är endast för prenumeranter. Rubriken är ’How Israel created Hamas’. Wikipedia säger så här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hamas

  Jag tror faktiskt att jag skrev (eller tänkte göra det, kommer inte ihåg vilket) en kommentar om detta för något år sedan på din gamla blogg.

  • Det är riktigt att jag publicerat huvuddelen av artikeln tidigare. Men inledningsvis utgått från dagens situation. Som framgår är har funderingarna om Hamas egentliga relation till Israel funnits i många år.

   • Israeliskt media har släppt ut en serie inspelningar, i vilka två rabbiner från en religiös akademi på Västbanken kan höras som berömmer slaveri, försvarar Adolf Hitlers ideologi och gör rasistiska kommentarer när man talar om judisk övermakt.
    I en inspelning som publiceras av Channel 13-nyheter, berättar Rabbi Eliezer Kashtiel, chefen för den pre-militära akademin i Bnei David i avvecklingen av Eli på Västbanken en klass som att vara en ”slav till en jude är det bästa”: ”Hedningarna vill bli våra slavar. De är glada att vara slavar, de vill vara slavar. I stället för att bara gå på gatorna och vara dumma och våldsamma och skada varandra, när de är slavar, kan deras liv börja ta former ”, säger Kashtiel som citeras av Channel 13. Enligt medieutloppet går rabbinen så långt som att hävda att araberna vill ”vara under ockupationen” på grund av vad han beskrivit som ”genetiska problem” och främjar judisk överlägsenhet. ”Omkring oss är vi omgivna av människor med genetiska problem. Fråga en enkel arabisk ”vart vill du vara?” Han vill vara under ockupationen. Varför? Eftersom de har genetiska problem, vet de inte hur man kör ett land, de vet inte hur man gör någonting. Titta på dom.
    Ja, vi är racister. Vi tror på rasism. Det finns raser i världen och människor har genetiska egenskaper, och det kräver att vi försöker hjälpa dem. Judarna är en mer framgångsrik ras”.
    I en annan video från satsen kan Rabbi Giora Redler höras öppet och säga att Adolf Hitler var den mest ”korrekta personen som någonsin var” under en lektion om förintelsen och beklagade att Fuhrer var helt enkelt på fel sida.
    ”Låt oss börja om Hitler hade rätt eller inte. Han var den mest korrekta personen som någonsin funnits och var korrekt i varje ord han sa … han var bara på fel sida. Den verkliga förintelsen var inte när de mördade judarna, det var det inte. Alla dessa ursäkter – att det var ideologiskt eller systematiskt – är nonsens. Humanism och den sekulära kulturen av ”Vi tror på människan”, det är förintelse ”, sade Redler, enligt Channel 13.
    https://sputniknews.com/middleeast/201905051074724787-rabbis-recorded-endorsing-hitler-arab-slavery/

    • Det som Rabbinen säger var nog inte tänkt att komma ut till vilka som helst ”otrogna”.

     Sådana läckor stärker min tro på att de öververbala storvulna protokoll (som jag håller på att översätta och publicerar efter hand) faktiskt inte är en ”konspirationsteori”, men sannolikt följs och nyskapas kontinuerligt av en samling äldre herrar, som lider av grandiositet, som tror sig vara visa, och att frimurare som har infiltrerat riksdagspartierna, inkl. SD, kan vara underställda dem och underkastar sig dem, hur bisarrt det än kan verka. Den bisarra verkligheten i svenska medier är förmodligen en del av resultatet.

     Jag förmodar att nyare protokoll skrivs på Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen och är precis lika globalistiska och ekonomistiska som de gamla protokollen från 1902 och att de strävar efter världsherravälde, även om jag misstänker att massvis med mord på otrogna, samt den nazi-sionistiska rasismen har tonats ned i nyare protokoll.

     Likväl har jag sett att rasismen finns där när jag har talat med israeler i Indien efter deras militärtjänst. De anser sig faktiskt vara en överlägsen ras, hur märkligt det än kan låta för den som talar med dem, eftersom israeler, i min mening, är ungefär lika fördelade efter ungefär samma normalfördelningskurva som de flesta andra människoraser. Det är liksom som att tala med ett israeliskt NMR som röker hasch för att glömma vad de har gjort mot oskyldiga människor.

     En sak som slog mig var hur rädda de var för Mossad, sin egen underrättelsetjänst, samt deras paranoia. Det kan säkert bero på att de ständigt hetsas av sin nazi-sionistiska regim om att de befinner sig under attack, samt kanske p.g.a. haschet?

     Detta förklarar också regimens vilja att ha Hamas och attacker, kanske även haschet? Det skapar lydnad, passivitet och underkastelse hos israelerna. På så vis kan den lilla rasistiska svansen i regimen s.a.s. vifta med hela hunden.

     Israelerna är övertygade om att de har demokrati, men de styrs helt uppenbart mentalt av en liten nazi-sionistisk svans i maskopi med Hamas.

     Svenskarna styrs uppenbarligen av något liknande via media-inducerad masspsykos.

 2. Ja, den teorin stämmer mycket väl överens med hur USA bidragit till uppbyggt av IS – liknande metoder av samma taktiska orsaker: ”Vill du ha fred, rusta för krig (och sälj vapen)”

 3. Trams varför publicerar du ens detta, Israel attackerar palestinierna! Att påstå att palestinierna vill bli attackerade är en idiotisk konspirationsteori.

  • Kanske det. Men varför skjuter Hamas raketer i fullständigt underläge? Medför dels attack av Israel och dels att krigs- och apartheidopinionen stärkas.

   • Vi vet inte för säkert om det var Hamas som skickade raketerna eller om det var sionisterna själva. Om man beaktar psy. op. attacker eller händelser även i Europa, så finns det fog för antagandet om att det är sionisterna som själva som utför attacker. Vilka används sedan för att ropa ”anti-semitism” eller som i fallet Palestina för att legitimera barnamord och slakt av civila.

    • Barnamorden i Syrien är väl ointressanta.
     3000 palestinska barn har dödats i kriget, men jag hör ingen protestera.
     För att det är muslimer som mördar andra muslimer?
     I Gaza skickas barn ut med bombbälten, försöker ta dig hjärntvättade in i fiendens land.
     Sjukhus , skolor och barnträdgårdar används som skjutramper och misilförråd!
     Helt legitimt enligt dig förstås men inte enligt Genèvekonventionen!

   • ” varför skjuter Hamas raketer i fullständigt underläge ” ?
    Svar – Det kallas Jihad.

  • Det är fler som ställer den frågan: ’Are Palestinians living under double occupation?’
   https://therealnews.com/series/are-palestinians-living-under-a-double-occupation

   Situationen påminner om konflikten i Nordirland på 70- 80- och 90-talet där britterna hade taktpinnen på båda sidor, medan republikanska IRA och lojalistiska UDR, UFF, UVF, etc stod för terrorn mot sin egen befolkning, med knäskjutningar, knarkhandel, ’beskyddar’-verksamhet, etc. Allt var Status Quo.

 4. Anders har rätt. Israel har all nytta av raketskjutar-regimen Hamas. Det är tack vare dem som Israel i viss mån kan få världsopinionen med sig. Gammalt ordspråk gäller; Där hjärnan slutar tar nävarna vid. Hade Hamas varit fredliga så hade det också varit sämre för Israel. Hamas har heller inte hela folket med sig med sin raketskjutarpolitik i israeliska bostadsområden. Det har förekommit folkliga protester mot raketskjutarpolitiken i Gaza men de slås ned med våld av Hamas-regimen. Israel handlar defensivt mot Hamas. Det är det perfekta läget. Israel vinner.

 5. kloakvatten till palestinierna ,nermejade olivlundar minimal import för att leva, bulldozernermejade hem, 70 års ockupation 10 tusentals mördade 90 procent av landet beslagtagits, bombade med bomber samt kemiska bomber, alla är fångar i världens största gulag, OCH SÅ PÅSTÅR DENNA BLOGG ATT DOM SKA SITTA NER OCH DÖ UTAN FÖRSVAR, VILKET SKÄMT,

  • På vilket sätt skulle palestinskt våld mot Israel hjälpa menar du? Jag tycker du gör det lite enkelt för dig när du sitter här och är stursk och uppmanar till våld när du vet att det bara gör plågan än värre. Kanske dags och stanna upp, tänka till i nya banor och försöka se andra vägar till en frigörelse för det palestinska folket?

   • Vilka är alternativen? En förändrad politik från USA? EU? Ryssland? Knappast. Möjligen Kina i en framtid. Att det överhuvudtaget finns några palestinier upptäcktes 1972 i München. Alltså ett kvarts sekel efter den olagliga delningen av Palestina. Hur länge det dröjde innan en representant för det palestinska folket tilläts tala i FN kommer jag inte ihåg idag. Sionisterna är ursprungligen européer som säger sig vara semiter och anklagar ockuperade palestinska semiter för antisemitism. Ungefär som nazister som ansåg sig vara arier med mandat och rättigheter utfärdade av högre makter.
    En mentalt frisk människa eller ett barn behöver 5 minuter på sig för att totalt döma ut den sionistiska människohanteringen i Palestina. Nu har den pågått i mer än 70 år, tala om kristallsekel. Sionisternas hantering av palestinierna ser jag som en katalysator för västvärldens hanteringen av irakier, libyer, syrier och andra under senare tid. En oväntad utveckling är flyktingströmmarna till Europa. Migrationen verkar ha kylt ner dessa satans mördare till politiker som satsat sin begåvning på att förstöra länder som inte förklarat krig eller gjort Europa det minsta ont. Kan den utvecklingen hålla i sig är mycket vunnet. Låt oss hoppas att vi i framtiden slipper höra folkvalda politiker uttala att 500 000 döda barn är värt priset.

   • Med ditt resonemang hade Hitler fått härja bäst han ville, arbetarklass! Israel är som bekant en ockupationsmakt och palestinierna har all rätt att strida för sitt land! Punkt!

  • Din historiebeskrivning är något ensidig. Det är OK om du tror på den själv.
   Jag undrar bara var alla protester mot de miljontals färgade människor i Afrika och Mellan Östern som mördats av andra färgade människor , fördrivits, våldtagits, i fr a religiösa konflikter med muslimer på minst en sida i Sudan, Syrien, Iraq, Jemen, Egypten, Somalia, Mali, Nigeria, Marocco, Mauritanien, Libyen finns.
   Jag hör knappt en viskning…
   Själv tror jag det det beror på att de som skriker skiter i människor, målet är en annan världsordning och där är enbart utvalda konflikter som räknas…

 6. Hamas har funnits i 30 år och har en stor del av det palestinska folket bakom sig , Om det skulle bli val idag kommer Hamas att vinna stort .
  Hamas ser på kampen mot Israel som existenskamp och inte gränskonflikt samt ser på Israel som en del av västerländsk kolonial projekt som syftar till att kasta ut alla palestinier från sina hem och vara USA:s förlängda arm i Mellanöstern .
  Hamas anser att väpnad kamp är det enda sättet att befria Palestina och att förhandlingarna med Israel är slöseri med tiden .
  Den palestinska myndigheten är fredlig mot Israel och har ett stort säkerhetssamarbete med ockupationsmakten har förhandlat med Israel i 25 år utan att få nånting alls och av den anledningen majoritet av palestinierna tror inte att förhandlingarna med Israel skulle ge de en stat .
  Palestinierna och särskilt Hamas vill hålla konflikten brinnande tills dess mål uppnås , USA har lagt Hamas på sin terroristlistan med tanke på motståndet mot Israel .
  Att Hamas är underlägsen betyder inte att de ska vifta med den vita flaggan och underkasta sig Israel , Alla folk som var koloniserade och ockuperade var underlägsna men de kämpade med de enkla medel de hade och vann till slut .

 7. USA kan ge Nord och Syd Carolina till marktjuvarna. Syriens ambassador i FN, Bashar Jaffari, tillrättavisade i starka ordalag USAs underdånighet och försök marktjuvarna belåtna peruken erkände den ockuperade Golan Höjderna som marktjuvens territorium. Ambassadorren har rätt! Om USAs politiker älskar dessa avskyvärda marktjuvar och sionister så kan de skänka hela Alaska till de, eller varför inte hela Texas, eller Florida? För världen är trött på dessa avskyvärda typer som springer omkring och förpestar en hel värld. Marktjuven kan ha city on the hel (Washington) som deras nya tempel plats. Marktjuvarna kan fara åt helvete. Huvudsaken är att de lämnar Palestina!!!

  https://www.rt.com/news/454934-golan-heights-south-carolina/

 8. Ett år av slakt utfört av de rasistiska marktjuvarna mot Palestinier. Först stjäl sionisterna Palestina, sedan skriker ”det är vårt”, vår fastighetsmäklare till gud har gett oss detta land”. De har varken skam eller ett uns av humanitet. Avskyvärda sionister är typer som dödar och sedan ropar ”vi blev attackerade”, ”existentiellt hot” . Världen har fullständigt tröttnat på dessa mördare! Död åt sionismen! Viva Palestina! Free Palestine and you free the world!!!

  https://www.rt.com/news/455138-gaza-protests-1year-anniversary/

 9. Om du tror att du och dina gelikar kommer att få Palestina då ska ni veta att era våtdrömmar kommer aldrig att besannas. Palestina kommer att blir sionist fritt. Ni kommer att fara tillbaka till alla de hålor dit ni kröp ifrån. Palestinier kommer aldrig att ge upp. Världen har inte en strimma av empati för sionistiska mördarer som slaktar barn, kvinnor och civila. Den enda frågan är hur snabbt detta kommer att ske.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=RP83EoJkIOQ

 10. ”Varför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?”

  Har du som rubrik, hur naiv är du?! Ungefär som att påstå att judar attackerade Hitler 1930.
  Ta bort denna artikel.

  • Israel är en brutal folkrättsvidrig apartheidstat som nu hittar ”skäl” för vedergällning.

 11. Hesam Bahari menade att det industrialiserade våldet, signerat den ”civiliserade” världen, är tusenfalt värre än det ”religiöst” färgade våld som uppstår i söndertrasade lemmar efter tidigare fungerande samhällen. Desinformation som sprids av msm i våra samhällen är en väsentlig del av detta industrialiserade våld.

  Så länge palestinafrågan är olöst är västvärldens politiska svammel om mänskliga rättigheter ett dåligt skämt. I en mansålder har palestinierna ensamma kämpat för FN:s skrivningar om rätten till liv och egendom. Den dag bestulna människor avslutar den kampen, avstår från sin egendom och likt tamboskap låter sig låsas in i väntan på slutet. har de förvandlats till – ja vadå?

 12. Hamas har all rätt i världen att angripa marktjuvarnas enhet israel. Enligt FN stadgan har ett koloniserat folk all rätt i världen att använda alla medel till buds för att bli kvitt förtryckarna och ockupanterna. Dessa satans mördar sionister som dödat en gravid kvinna i dag förtjänar att bombas in i helvete! Jämfört med det våld som Palestinska kvinnor, barn civila utsatts under en sekel är det marktjuvarna utsatt för ingenting!

  • Ja, reaktionerna är förståeliga – men taktiskt okloka. Man ska angripa då man har chans till framgång om man kan välja.

   • Det taktiska vansinnet i Hamas attacker stämmer allt till eftertanke.
    Visst kan man ana ett mönster som liknar dom påhittade gasattackerna i Syrien.
    Svaret på den obligatoriska frågan, vem tjänar på det, blir också klart oroande. Israel vinner hela tiden och snart finns inga palestinska områden kvar.

    Palestinierna må ha all rätt i världen att slå tillbaka mot Israel, men om sättet man gör det på leder till den egna undergången, så är man antingen på fel spår och förblindade av sitt hat, eller utsatta för ett imperialistiskt fulspel av mycket stor omfattning. Jag kan inte vara säker på vilken av varianterna det är, men jag är säker på att Palestinas enda väg till någon form av frihet går via en massiv världsopinion och inte via en religiös extremistorganisation som i princip garanterar att den opinionen aldrig blir till.

    Stödet till palestinierna blir inte mindre av att man avslöjar eventuella femtekolonner, tvärtom.

 13. I sverige blir man dömd för övervåld…men svenskar ser inget övervåld någon annanstans. Israel vet att palestinierna har barn som skyddsskjöldar runt sjukhus men ändock bombar man dessa sjukhus när dom kunde med marktrupper erövra sjukhuset på 5 sekunder utan att skada barnen. Är totalt emot att barn ska drabbas, vilken konflikt det än gäller

 14. israel kan behandla palestinierna hur mordiskt och brutalt som helst, till israels glädje fungerade ju vit fosfor perfekt, barn blev en geleklump i mammans famn, dom enda gångerna gaza uppmärksammas är när palestinierna försöker slå tillbaka mot all djävulskap dessa eilien påtvingar palestinierna som detta herrefolk kan komma på, därför skjuter hamas iväg deras stenålders missiler, ett rop på hjälp i denna av israel byggd djävulska avgrund som herrefolket applåderar

 15. Israels regim styr svenska medier – Folket i Bild Kulturfront
  Svenska medier friserar verkligheten när de beskriver världens mest välbevakade konflikt. Israel har de senaste åren drivit en framgångsrik kampanj för att styra rapporteringen från konflikten mellan Israel och palestinierna. Det handlar om inskränkningar i journalisters rörelsefrihet och statlig censur på plats, och lobbying mot redaktioner hemma i Sverige. En verksamhet som borde kritiseras skarpare när den utgår från ett land som vi håller som en demokratisk jämlike. Men de svenska medierna hukar när deras reportrar och redaktioner utsätts för censur och lobbying.
  http://web.fib.se/visa_info.asp?PostId=25&Avdelning=017&Sidrubrik=Om%20tidningen&e=e003

  • ”Israels regim styr svenska medier”

   Jaha. Sionismen en konspiration?
   Det är ungefär den uppfattningen jag får när jag läser på NMR:s hemsida.

  • Ja visst är det så. sionisterna ska inte kritiseras oavsett om de slaktar palestinier eller begår andra hemska brott. Frågan är dock huruvida man ”hukar” eller om det handlar snarare om att hantera saken släkten emellan, så att säga?

 16. Hej, alla!
  Jag skulle vilja be om en sak: ange alltid titel på det som ni länkar till, i synnerhet om det inte framgår av länken vad det handlar om och vem som har skrivit det.
  Varför då?
  – Därför att jag hamnar gång efter annan på antingen döda länkar eller på sajter som inte svarar (snabbt nog?).
  Finns titeln på artikel och namn på författaren kan man söka på dem; finns artikeln inte kvar på det ursprungliga stället finns den ofta kvar någon annanstans, ty många artiklar cirkulerar runt både i pressen och på nätet, ofta i olika omgångar och med en något förändrad titel.
  Journalisterna och vissa skribenter skriver ofta bara om byråmaterial och pressmeddelanden, när de inte rentav kopierar de rakt av, inklusive språkfel och absurditeter.
  Det som anges som ursprungsställe är ofta INTE den sajt där artikeln först publicerades. En uppgift som cirkulerar i olika skepnader på tusen ställen kan ha ett enda ursprung, och visa sig vara omöjlig att få bekräftad.

  – Andra skälet är att det kan hända att man har läst artikeln tidigare eller någon annanstans och i så fall generar det onödig tidspillan, i synnerhet när det handlar om en video som kan ta minuter att ladda på en gammal dator eller via en slö ADSL-uppkoppling.

  Exempel av vad jag önskar mig nedan, med ursprungsnotisen och en av de tillgängliga översättningarna:
  https://www.voltairenet.org/article209831.html
  Corruption de la presse
  Réseau Voltaire | 6 mai 2020

  https://www.voltairenet.org/article209846.html
  Press corruption
  Voltaire Network | 7 May 2020

  Dessvärre anger inte notisen sin/a källa/or, i motsats till vad Voltaire Network brukar göra i sina signerade artiklar.

  • Bengt Nilsson skriver ”Jag har bytt ståndpunkt och anser i dag att det är en plikt för var och en som tror på betydelsen av demokratiska rättsstater att stödja Israel i hennes kamp för överlevnad.” här.

   • En bok som målar en mördar regim till en ”demokratisk rättstat” är inget man ens vill bläddra i

 17. Din fråga: Men varför skjuter Hamas raketer i fullständigt underläge? Medför dels attack av Israel och dels att krigs- och apartheidopinionen stärkas.
  Mitt svar: Det är just det de vill uppnå för att locka fram just sådana reaktioner och legitimera sin ”kamp” för palestiniernas frihet, en frihet dock som knappt någon palestinier vill. De är nämligen inte knäppa i huvudet de heller. De vill leva i fred med judarna och inte ständig kamp för sin överlevnad och mot förtryck av Hamas.

 18. Jag läser idag på högertabloiden Fria Tider om en arabisk journalist från den över hela världen väl kända arabiska nyhetskanalen Al Jazeera som bokstavligen mördats med ett skott i huvudet utfört av israelisk militär då hon med flera journalister gjorde ett nyhetsreportage från Palestinska Västbanken i landet Israel.

  Självklart ett bestialiskt illdåd som borde vara med på SVT Public Service löpsedlar men jag ser ingenting av dådet på deras hemsida.
  Varför så tyst från SVT Public Service om en sådan viktig händelse?

  Har det med hänsyn till USA att göra nu när hela det svenska politiskt involverade etablissemanget, och det är många, vill ha med Sverige i NATO snabbast och med så lite motstånd som möjligt då avgörande i det stora hela tagits från folket och förts över till makthavarna?

  Jag har förstått att vänstern både här och annorstädes har en positiv inställning till SVT Public Service men jag har det absolut inte och tycker att hela vänstern borde ompröva sin inställning till det liberalt totalitära och statliga mediebolaget.
  Med min deklaration fick jag en skatteuträkning där det framgick att jag via skattetvång även tvingades betala en summa till det statliga mediebolaget SVT Public Service.
  Det kändes som jag fick en örfil och inte kunde ge tillbaka.

  Jag hade hellre betalat den summan till högertabloiden Fria Tiders allmännyttiga verksamhet men de måste tyvärr klara sig med mestadels ideella krafter.
  Det är storartat gjort tycker jag.
  Publikationen Fria Tider beskriver sig som ”rak höger” men jag håller inte riktigt med.
  På Fria Tider finns även en proletär profil tillsammans med en ofta diger utrikes bevakning på sådant som det statliga mediebolaget medvetet mörkar och av propagandaskäl avstår från att publicera.
  Summa summarum tycker jag Fria Tider är en oppositionell publikation som förtjänar både att läsas och uppmärksammas i ett medielandskap som i princip totalt domineras av högerliberala och vänsterliberala mediala påverkanskrafter som i första hand tjänar och försvarar kapitalism och Fri Marknad.
  Jag har inget emot Fri Marknad men de mediala krafterna borde stå över den och inte låta sig köpas till deras tjänare.

  Israel bär sig vidrigt åt när de mördar en journalist.
  Hon hade inte gjort något fel. Hon var bara budbäraren.

  https://www.friatider.se/israelisk-militar-skot-ihjal-al-jazeera-journalist

 19. Palestina har all rätt i världen att med alla medel till buds försvara sig!
  Palestina ska försvara sig tills alla marktjuvar är borta från hela Palestina!
  Världens folk (utom sionist arsle slickande västpolitiker plus andra avskyvärda typer) är med det Palestinas folk!

  Sedan igår har den avskyvärda apartheid regimen stängt av vatten och mattillförsel till Gaza.
  I länken nedan kan man se vad dessa satans avkomma gör mot barna

  https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-cuts-food-water-millions-palestinians-it-calls-human-animals

  Det är just därför som Palestina Måsta och Ska försvara sig med alla medel till buds tills sionist problemet finner sin lösning en gång för alltid!!!

 20. Till rubriken ”Varför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?”

  Brian Berletic, the New Atlas, igår 9 okt. 2023.
  https://youtu.be/ne7Rsa7vba0?si=IRA-x-33ytxWzfSO

  Väldigt bra video. Lyssna drygt 18 min. in om Hamas om dess befarade bakgrund m.m. och jämförelser med andra grupper som i första hand kämpat för USA-imperialismens intressen.

  Brian Berletic säger därefter att: ”Palestine has every right to take up arms and resist Israely occupation. … However that does not mean every single armed group claiming to fight for Palestine is a legitimate resistance group and. …

  Ca 23.40 . …Hamas has av very troubled history background. It stems from the Muslim Brotherhood and the Muslim Brotherhood just like Israel was a creation of the British Empire that continued to be used by the United States as it succeeded the British Empire in its pursuit of global hegemony and it has been used all around the region including in Palestine to control and impede resistance to perpetuate occupation not end it. And it works very similar to the way Al-Quaida and say the so-called Islamic State or ISIS works. ”Controlled opposition. .. wipe out legitimate resistance. ..”

  The US uses proxies like this. .. Africa (US/Africom), Syria, Iraq, the Phillipines.

  Ca 36:40. And now we see them (=Hamas) storming into Israeli held territory attacking military targets entirely legitimate. .. and we also see them killing civilians, capturing and killing civilians which is indefensible and why why is Hamas doing that and what exactly is their objective? Do we even know what their real objective is? Is it to overrun the entirely Israeli military? Does anyone believe that´s going to happen? I don´t think so. .. just provoking Israel to what end. … to give Israel a constant excuse to militarize its population and to brutalize the Palestinian people.

  Man bör nog ha med sig detta när man funderar på vad denna Hamasoperation syftar till och vilka intressen som ligger bakom. Vem tjänar på den? Är det en sk. FALSK FLAGG?

  Ukraina plötsligen bortglömt. Fokus flyttar till Mellanöstern. Främst USA (skriver inte här varför jag anser det) och Israel tjänar på det. Israel kan slutligen bomba Gaza till grus och tvinga 2,3 miljoner Gazabor på flykt och sedan bygga nya bosättningar på fd. Gazaområdet, alltså fullfölja en plan som existerat sedan länge. Detaljer varför USA och Israel är de som tjänar på det får bli en annan diskussion när skeendena klarnat och mer info finns att tillgå.

  Det palestinska folkets kamp för befrielse från kolonialt förtryck är legitim och skall stödjas, men knappast genom Hamas, en ytterst reaktionär islamistisk grupp, som troligen utgör en proxiarmé för fortsatt imperialistiskt och kolonialt förtryck av palestinier fram till åtminstone dess alla palestinier är fördrivna från de landområden som 1948 avsåg att vara Palestina.

 21. TILLÄGG!

  Idag 10 okt. 2023 så har Proletären publicerat en artikel enligt följande:
  https://proletaren.se/artikel/historiskt-anfall-mot-israel-manga-doda-pa-bada-sidor

  Där framgår det i sjätte stycket: ”Den palestinska offensiven genomfördes av, förutom al-Qassam-brigaderna, också Islamiska Jihads väpnade gren al-Quds-brigaderna och socialistiska PFLP:s och DFLP:s respektive väpnade styrkor, Abu Ali Mustafa-brigaderna och Nationella motståndsbrigaderna.”

  Enligt en tidigare länk i kommentarerna till den övergripande artikeln ”Varför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?” så finns en länk –> History of Hamas https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hamas

  På MSM talar man bara om Hamas, som det är svårt ha tillit till.

  Verkligheten ter sig mer komplex och det är bara att avvakta och se hur det hela utvecklar sig.

  Det är trots allt de som bedriver motståndskamp som har rätt att bestämma hur den skall gå till.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here