Palestinier talar Israels språk!

2
1154
Out of Sight, Out of Mind – av Mr Fish
Av Chris Hedges. Först publicerad på https://scheerpost.com/category/chris-hedges/

Israel följer den koloniala regelboken. Död för död. Grymhet för grymhet. Men det är alltid ockupanten som initierar denna makabra dans och byter ut likhögar mot högre likhögar.
Av Chris Hedges.

ScheerPost 9 oktober 2023.

Chris Hedges är en Pulitzer-prisbelönt journalist som var utrikeskorrespondent för  The New York Times i 15 år och  tjänstgjorde som tidningens byråchef för Mellanöstern och Balkan. Han har tidigare arbetat utomlands för The  Dallas Morning News ,  The Christian Science Monitor  och NPR. Han är värd för showen ”The Chris Hedges Report”.

Urskillningslös skjutning av israeler av Hamas och andra palestinska motståndsorganisationer, kidnappning av civila, bombardering av raketer in i Israel, drönareattacker mot en mängd olika mål, från stridsvagnar till automatiserade maskingevärsbon, är den israeliska ockupantens välbekanta språk.

Israel har talat detta bloddränkta våldsspråk till palestinierna sedan sionistisk milis erövrade mer än 78 procent av det historiska Palestina, förstörde uppskattningsvis 530 palestinska byar och städer och dödade omkring 15 000 palestinier i mer än 70 massakrer. Omkring 750 000  palestinier  rensades etniskt mellan 1947 och 1949 för att skapa staten Israel 1948.

Israels svar på dessa väpnade attacker kommer att bli en folkmordsattack på Gaza. Israel kommer att döda dussintals palestinier för varje dödad israel. Hundratals palestinier har redan dött i israeliska flygangrepp sedan lanseringen av ” Operation Al-Aqsa översvämning” på lördagsmorgonen, som gjorde att 700 israeler dödades.

På söndagen varnade premiärminister  Netanyahu  palestinier i Gaza att ”ge er av nu” eftersom Israel kommer att ”förvandla alla Hamas gömställen till ruiner” .

Men vart ska palestinierna i Gaza ta vägen? Israel och Egypten blockerar gränserna. Det finns ingen utgång via luft eller sjö, som kontrolleras av Israel.

Den kollektiva vedergällningen mot de oskyldiga är en välbekant taktik som används av koloniala härskare. USA använde det mot indianer och senare på  Filippinerna  och i Vietnam.

Tyskarna använde det mot Herero och Namaqua i  Namibia . Britterna i  Kenya  och Malaysia. Nazisterna  använde den i de områden de ockuperade i Sovjetunionen, Öst- och Centraleuropa.

Israel följer samma regelbok. Död för död. Grymhet för grymhet. Men det är alltid ockupanten som initierar denna makabra dans och byter ut likhögar mot högre likhögar.

Detta är inte för att försvara krigsförbrytelserna från någon sida. Attackerna ska inte avnjutas. Jag har sett tillräckligt med våld i de israeliskt ockuperade områdena, där jag bevakat konflikten i sju år, för att avsky våld. Men detta är det kända resultatet av alla nybyggare-koloniala projekt.

Regimer som implanteras och upprätthålls av våld föder våld. Det haitiska befrielsekriget. Mau Mau-upproret i Kenya. African National Congress i Sydafrika. Dessa uppror är inte alltid framgångsrika, men de följer välbekanta mönster. Palestinierna  har, liksom alla koloniserade människor, rätt  till väpnat motstånd enligt internationell lag.

Israel hade aldrig något intresse av en rättvis lösning med palestinierna. De byggde en apartheidstat och har stadigt  absorberat  större och större områden av palestinsk mark i en slow motion-kampanj av etnisk rensning. 2007 gjorde de Gaza till världens största friluftsfängelse.

Vad förväntar sig Israel, eller världssamfundet?

Hur kan man stänga in 2,3 miljoner människor i Gaza i 16 år? Hälften är arbetslösa, på en av de mest tätbefolkade platserna på planeten, minska livet för medborgarna, varav hälften är barn, till ett absolut minimum, beröva dem av grundläggande medicinska förnödenheter, mat, vatten och elektricitet, med hjälp av  attackflygplan , artilleri, mekaniserade enheter, missiler, vapen på krigsfartyg och infanterienheter, för att slakta obeväpnade civila och inte förvänta sig ett våldsamt svar?

Israel genomför just nu vågor av luftangrepp mot Gaza, förbereder en markinvasion och har stängt av  strömmen  till Gaza, som normalt bara är i drift i två till fyra timmar per dag.

Många av motståndsmännen som infiltrerade Israel visste utan tvekan att de skulle dödas. Men som motståndsmän i andra befrielsekrig bestämde de sig för att om de inte kunde välja hur de skulle leva skulle de välja hur de skulle dö.

Warszawa

Undertryckandet av Warszawas gettouppror – Tillfångatagna judar leds av tyska Waffen-SS-soldater till samlingsplatsen för deportation, ”Umschlagplatz”. (Okänd författare, Wikimedia Commons, Public domain)

Jag var nära vän till  Alina Margolis-Edelman , som var en del av det väpnade motståndet i Warszawas gettouppror under andra världskriget. Hennes man,  Marek Edelman , var den näst högste befälhavare för upproret och den enda ledaren som överlevde kriget.

Nazisterna hade låst in 400 000 polska judar i Warszawas getto. De fängslade judarna dog i tusental av hunger, sjukdomar och urskillningslöst våld. När nazisterna började transportera de kvarvarande judarna till förintelselägren slog motståndsmännen tillbaka. Ingen förväntade sig att överleva.

Efter kriget fördömde Marek Edelman sionismen som en rasistisk ideologi som användes för att rättfärdiga stöld av palestinsk mark. Han ställde sig på palestiniernas sida, stödde deras väpnade motstånd och träffade ofta palestinska ledare. Han dundrade mot Israels tillägnande av Förintelsen för att rättfärdiga dess förtryck av det palestinska folket.

Medan Israel utnyttjade mytologin om gettoupproret, behandlade det den enda överlevande ledaren för upproret, som vägrade att lämna Polen, som en paria. Edelman förstod att lärdomen av Förintelsen och gettoupproret inte var att judarna är moraliskt överlägsna eller eviga offer. Historien, sa Edelman, tillhör alla. De förtryckta, inklusive palestinierna, hade rätt att kämpa för jämlikhet, värdighet och frihet.

”Att vara jude betyder att alltid vara med de förtryckta och aldrig förtryckarna”, sa  Edelman .

Warszawaupproret har länge inspirerat palestinierna. Representanter för Palestina Liberation Organization (PLO) brukade lägga ner en krans vid det årliga minnet av upproret i Polen vid monumentet över Warszawas getto.

Ju mer våld kolonisatören använder för att förtrycka de ockuperade, desto mer förvandlar den sig till ett monster.

Den nuvarande regeringen i Israel är  befolkad  av judiska extremister, fanatiska sionister och religiösa rasister som avvecklar den israeliska demokratin och kräver massutvisning eller dödande av palestinier, inklusive de som bor i Israel.

Den israeliska filosofen  Yeshayahu Leibowitz , som Isiah Berlin kallade ”Israels samvete” , varnade för att om Israel inte separerade kyrka och stat, skulle det ge upphov till ett korrupt rabbinat som skulle förvränga judendomen till en fascistisk kult.

”Religiös nationalism är för religion vad nationalsocialism var för socialism”, sa Leibowitz, som dog 1994.

Han förstod att den blinda respekten för militären, särskilt efter kriget 1967 som erövrade Egyptens Sinai, Gaza, Västbanken (inklusive östra Jerusalem) och Syriens Golanhöjder, var farlig och skulle leda till den ultimata förstörelsen av Israel, tillsammans med alla hopp om demokrati.

”Vår situation kommer att försämras till ett nytt Vietnam, till ett krig av ständig eskalering utan utsikter till någon ultimat lösning”, varnade han.

Han förutspådde att:

”Araberna skulle vara det arbetande folket och judarna administratörerna, inspektörerna, tjänstemännen och polisen – främst den hemliga polisen. En stat som styr en fientlig befolkning på 1,5 miljoner till 2 miljoner utlänningar skulle med nödvändighet bli en hemlig polisstat, med allt detta innebär för utbildning, yttrandefrihet och demokratiska institutioner.
Den korruption som är utmärkande för vilken kolonial regim som helst kommer också att råda i staten Israel. Administrationen var tvungen att undertrycka arabiskt uppror å ena sidan och skaffa arabiska quislingar å andra sidan. Det finns också goda skäl att frukta att de israeliska försvarsstyrkorna, som hittills har varit en folkarmé, till följd av att de förvandlats till en ockupationsarmé, skulle urarta, och dess befälhavare, som kommer att ha blivit militärguvernörer, liknar deras motsvarigheter i andra nationer” .

Han såg att en långvarig ockupation av palestinierna oundvikligen skulle leda till ”koncentrationsläger” .

”Israel,” sa han, ”skulle inte förtjäna att existera, och det skulle inte vara värt att bevara.”

Nästa fas i denna kamp kommer att vara en massiv kampanj av industriell slakt i Gaza av Israel, som redan har börjat. Israel är övertygat om att större våld slutligen kommer att krossa palestinska ambitioner.

Israel har fel. Den terror Israel åstadkommer är den terror landet kommer att ta emot.


Författarens anmärkning till läsarna:  Det finns nu inget sätt kvar för mig att fortsätta skriva en veckokolumn för ScheerPost och producera mitt veckovisa TV-program utan din hjälp. Murarna stängs, med häpnadsväckande snabbhet, för oberoende journalistik, med eliten, inklusive Demokratiska partiets eliter, som kräver mer och mer censur. Bob Scheer, som driver ScheerPost med en knapp budget, och jag kommer inte att överge vårt engagemang för oberoende och ärlig journalistik, och vi kommer aldrig att placera ScheerPost bakom en betalvägg, ta ut en prenumeration för den, sälja din data eller acceptera reklam. Vänligen, om du kan, registrera dig på  chrishedges.substack.com så att jag kan fortsätta att bidra med min måndagskolumn till ScheerPost och producera mitt veckovisa tv-program, ”The Chris Hedges Report.”

Den här  kolumnen är från Scheerpost , för vilken Chris Hedges skriver  en vanlig kolumn  . Klicka här för att registrera dig  för e-postmeddelanden.


 

Föregående artikelVarför angriper Hamas Israel i hopplöst underläge?
Nästa artikelUkraina: Dömd att förlora – del 3.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Mycket bra artikel av Chris Hedges, och så påpassligt att hitta artikeln och publicera honom på Global Politics. Chris Hedges har gett ut flera böcker. Den senaste jag läste var ”America: The farewell tour” (Simon & Schuster, 2018). Den behandlar ett antal sociala frågor, av den arten att man undrar om staten USA – sooner or later – faller ihop. Kapitlen i boken är:; Decay, heroin, work, sadism, hate, gambling och freedom. Boken har några år på nacken men är fortfarande läsvärd

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here