Krigshysteri och ”fake news” i stora USA-media – Journalist vid NBC protesterar

14
1445

Föregående artikelVart går Gula västarna?
Nästa artikelKriget i Syrien och Australiens utrikespolitik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. De har mer frihet i USA tydligen, därför ser vi INGA journalister i sverige som protesterar mot krigen och krigspropagandan, nix istället sprider det den varje dag!

  • Jag hoppas att din länk inte var avsedd som en släng mot Jimmy Dore, som är sin egen, en komiker med YouTube-blogg. Har du ingen åsikt om honom ?
   Michael Parenti är en person som vi båda uppskattar, men han kan inte beskrivas som en visselblåsare. En visselblåsare är en insider, som till följd av sin position inom en organisation kommer över hemlig information med sprängkraft som han eller hon beslutar att offentliggöra. Ex. Daniel Ellsbergs Pentagonpapper eller Edward Snowden om NSA:s totalövervakning av nätet. För dig borde Snowdens insats vara en tankeställare eftersom han är politiskt konservativ. Även konservativa kan handla rättrådigt och modigt.
   Michael Parenti är likt Noam Chomsky en forskare och analytiker, en duktig sådan, som är hänvisad till material som finns att tillgå offentligt, eller även om undangömt, något som någon överlämnat. Parenti blev bl.a. känd för att ha slagit larm om övergreppen mot Jugoslavien.
   Parentis inlägg ovan är tio år gammalt, fortfarande aktuellt, även om sk. liberala oligarker tagit över medier i USA från konservativa. Ur europeisk synvinkel är skillnaden marginell. I USA talar man på högerhåll om vänstermedier när man avser nyliberala och om kulturmarxism när man likaså avser nyliberala. USA:s stora medier, höger eller ”vänster” omhuldar den amerikanska exceptionalismen utan undantag, vilken i praktiken innebär krigisk interventionspolitik som sätter sig över internationell rätt.

   • Du får ta det som du vill. Jag vill utveckla debatten vidare, fördjupa den, än bara åskådliggöra de händelserna som vi ser.

    Jag har aldrig sett Jimmy Dore eller läst något han har skrivit. Så därför kan jag inte ha någon åsikt om honom.

    Jovisst kan Parenti vara en visselblåsare som avslöjar och fördjupa USA och andras staters roll kapitalets och imperialismens värld och på så sätt lära oss förstå den värld som vi lever i. På så sätt har han en större roll än det du beskriver som visselblåsare. Lyssna på den här videon så förstår du vad jag menar.
    https://www.youtube.com/watch?v=JLChXjWNnO0
    Dom konservativa har agendor, precis som dom liberala. Dom agerar inte räddrådig och modigt – särskilt inte sådana som har Thatcher som idol. Dom konservativa och dom liberala agerar i ett särskilt syfte – och det att behålla det politiska system vi har idag. Emellertid slåss dessa två om makten, som två syskon (samma politiska system), och slänger anklagelser mot varandra, varav det ena är värre än det andra.
    Men när det kommer till kritan inleder de ett samarbete. Denna kritan är kommunismen. Under nästan hela 1900-talet samarbetade dessa två ’syskon’ mot kommunismen.

    • Du har aldrig sett Jimmy Dore men kommenterar under ett inlägg där han talar ! Nämen, gör dig besväret då ! Kommentera sedan.
     Agerade Edward Snowden rättrådigt eller inte ? Enligt din katekes kunde han inte göra det eftersom han är konservativ.
     Och sudda inte ut begreppens mening: en visselblåsare är en insider, det är mig veterligen varken Chomsky eller Parenti. Eller vilka myndigheter har de jobbat för ?

     • Artikelns rubrik heter ’Krigshysteri och Fake News i de stora USA-media – Journalist på NBC protesterar’ och ämnet för artikeln. Så en video om USA-media och Fake News av Parenti passar exakt under den här artikeln.
      Varför kan inte en visselblåsare vara en outsider? En privatperson kan anmäla ett brott där hen endast är en privatperson som inte har något med en myndighet att göra. Men som av någon anledning har information om en eller flera händelser.

      Ett skyddsombud kan vara en outsider visselblåsare, som larmar om farliga arbeten. Ett skyddsombud behöver inte vara anställd av det företaget – eller myndighet – han eller hon arbetar på.
      Visselblåsare kan även vara fackliga representanter som uppmärksammar missförhållande på företag eller myndighet. Dessa fackliga representanterna är oftast inte anställa inom det företaget han eller hon anmäler om.

      Daniel Ellsberg var en outsider. Han arbetade inte inom en myndighet, och han hade ingen position inom Pentagon. Han var journalist som kom över dokument från Pentagon som han publicerade.

     • Daniel Ellsbeerg jobbade på en tankesmedja som försvarsanalytiker och som arbetar för BLAND ANNAT för det amerikanska utrikesdepartementet (wikipedia). De anlitas även av företag, ideella organisationer, etc.
      I Snowdens fall så låter jag KKE svara för mig, det eftersom jag har samma åsikt som dom när det gäller fallet Snowden.
      https://inter.kke.gr/en/articles/On-the-Snowden-Affair/
      Och jag anser fortfarande att visselblåsare kan vara en outsider som inte behöver arbetar på företaget eller myndigheten det gäller. Han eller behöver bara ha kommit i kontakt med företaget av någon anledning och kommit över dokument eller ser brister i hur företaget arbetar som riskerar arbetarnas liv. Det är rätt så vanligt att arbetare inte behöver vara anställda av det företaget eller myndigheten som de arbetar på. Det kallas för att vara anställda vid bemanningsföretag.

     • ”Visselblåsare eller visslare, av engelskans whistleblower, person som läcker information, oftast till massmedia, i syfte att avslöja oegentligheter som förekommer inom personens organisation.” (Wikipedia). Ellsberg uppgav att han fick kunskap om ”Pentagon Papers” då han arbetade på Rand, och kanske någon annan myndighet.

      Viktig information om myndigheters lögner och hemlighetsmakeri kan komma från en ”outsider” som Assange.

     • Tack, Anders!
      Carls Bernstein, Bob Woodward och Mark Felt var alla visselblåsare i Watergateskandalen. Felt var en insider som tipsade journalisterna, och Bernstein och Woodward var outsiders som gjorde inbrottet och att de valde att publicera det de fann.

     • Maark Felt var visselblåsaren i organisationen, och de två andra var journalister och inte visselblåsare enligt den vanliga definitionen på visselblåsare. Som tidigare nämnts. Behöver knappast diskuteras vidare. Vad sägs om artikelnsinnehåll?

     • Handlar artikeln om Jimmy Dore eller det han rapporterar om? Om det är William M Arkin så säger jag – Varför gå över ån för att hämta vatten?
      Här är från William M Arkins egen site, där han skriver mera om det som Jimmy Dore utesluter i videon.
      https://williamaarkin.wordpress.com/

    • Vissa sätter självmant ögonbindel på sig. Har man ideologiska skyddslappar behöver man inte läsa. Svaret är givet av Lenin eller Trotsky eller Parenti. Sak samma vem, man vet.

     • Vänd dig till språknämnden, Kerstin.
      Ellsberg var i högsta grad en insider. Jobbade för Rand Corporation som jobbade för Pentagon. Ellsberg informerade Robert McNamara personligen, mer insider kan man inte bli. Papperen smugglade han ut för kopiering.
      Du svarade inte på frågan om Snowden handlade rättrådigt i allas vårt intresse.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here