Vart går Gula västarna?

12
1964
Gula västar. Lafranceinsoumise.fr 1024×576

SvT: Franska regeringen utlovar hårdare tag mot protester

SvT skrev igår kväll ”Frankrike avser skärpa straffen för oannonserade protester, som svar på ”Gula västarna”-demonstrationer som utmynnat i våld.” Det meddelar premiärminister Edouard Philippe – en fingervisning om att hårdare nypor från regeringen väntar”.

”Den skärpta lagstiftningen kan enligt Philippe tas fram utifrån befintliga lagar mot bland annat maskering, som har sikte på fotbollshuliganer, enligt nyhetsbyrån Reuters. Regeringen stöder en uppdatering av lagarna i avsikt att bestraffa dem som inte respekterar skyldigheter att annonsera protester, säger premiärministern, och pekar dessutom ut specifikt personer som vid protester maskerar sig med balaklavor.”

Demonstrationen i Paris var till en början fredlig, men senare på lördagseftermiddagen uppstod sammandrabbningar. Polisen sköt tårgas mot demonstranter för att hindra dem från att korsa Seine och ta sig till nationalförsamlingen (det franska parlamentets underhus). Demonstranterna uppges också ha kastat föremål mot polisen. Det har även rapporterats sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Caen.

De förnyade protesterna kommer efter det att president Emmanuel Macron och hans regering har skärpt tonen mot Gula västarna och kallat dem agitatorer som är ute efter att avsätta regeringen.I onsdags grep polisen Eric Drouet, en av Gula västarnas ledare. Han är misstänkt för att ha organiserat en demonstration utan att meddela det. Polisen sköt tårgas mot Gula västarna

Inrikesministern Christophe Castaner har också en hårdare ton. ”Mot ultravåld vill vi visa ultrafasthet». Le Parisien

För egen del anser jag våld och skadegörelse som kontraproduktivt, om än kanske psykologiskt förklarligt. Men detta försvagar demonstrationerna, sammanhållningen bland de Gula västarna och stödet i befolkningen som i början låg på över 70 %. Det mest omfattande våldet på personnivå svarar dock polisen för.

Notera att antalet demonstranter som skadast anges vara betydligt fler än antalet skadade poliser-

Medan Melenchon kritiserar polisvåldet.

Lastbilschauffören Eric Drouet en av ledarna för de Gula västarna har arresterats ett par gånger misstänkt för att ha organiserat olovliga demonstrationer med hänvisning till en lag från 1935. Han riskerar fängelse i ett halvt år eller böter på 7 500 euros. Pål Steigan Notera hur media låter bli att reagera på detta, medan man stort slåt upp de ryska myndigheternas ingripanden mot Navalny i Ryssland som gång efter annan arrangerar demonstrationer på andra ställen än där han har tillstånd. Och han hotas mig veterligen inte av dessa stränga straff.

Minns också att Gula Västarna har tvingat Macron till eftergifter. vid sitt tal 10/12 lovade han. Macron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna
* en ökning av minimilönen (SMIC) med 100 euros (drygt 1000 kronor). Nu är minimilönen omkring 1500 euros och närmare 1200 euros efter avdrag för skatt och sociala avgifter vid en arbetsvecka på 35 timmar.
* inga sociala avgifter (CSG) för de med en pension på under 2000 euros. Tidigare var gränsen 1280 euros. I Frankrike har man vid sidan av vanlig skatt denna avgift, CSG, sedan 1991. Många pensionärer är aktiva i de Gula västarna.
* Ingen extra skatt eller avgift för övertidsarbete från och med 2019.
* Att bonus vid slutet av året, som är ganska vanligt i Frankrike, inte skulle beskattas.
* Men han ville inte åter införa förmögenhetsskatt.
Le Monde

Framtiden?

Jag tror att protesterna fortsätter. Bara en liten del av Gula västarnas 42 krav har bifallits. De 42 kraven från de Gula västarna De grundläggande motsättningarna i Frankrike kvarstår.
Och liknande motsättningarna finns i väldigt många andra kapitalistiska länder i Europaa och annorstädes. Gula västar har framträtt i Belgien. Och det är sannolikt att polisen och myndigheterna kommer att använda hårdare tag. Vilket kan provocera en del Gula västar.

De ekonomiska utsikterna i Frankrike är dystra mätt på vanligt sätt. Och kapitalismen går mot lågkonjunktur. Budgeten beräknas vara underbalanserad på 3,2 % av BNP, betydligt mer än Italien som fick kraftig kritik då dess budget var underbalanserad på 2,4 %. Le Parisien: Om Frankrikes ekonomiska utsikter. Medan budgetunderskottet i USA är högre.

DN skriver ”Tomas Lindbom, Frankrikekännare och författare till ”Slaget om Frankrike”, säger till TT att den nya hårda framtoningen är en medveten strategi från Macron. Inte minst sedan Gula västarna sagt att de planerar att organisera sig och delta i vårens EU-parlamentsval.
– Om det är någonting som Macron nu måste inrikta sig på så är det att göra ett bra Europaval. Lyckas han inte med det så har han en ännu sämre position än i dag, säger han till TT.”
DN
Det blir ett eldprov. Gula västarna måste kunnas enas om huvudkraft och bygga en organisation, må den vara löslig.

Inga rapporter har nått mig om eventuellt France-EU-exit. Sannolikt finns olika uppfattningar om EU:s roll bland de Gula västarna. Inget aav de 42 kraven riktar sig tydligt mot EU.

Relaterat.

Den franska våren
De 42 kraven från de Gula västarna

Föregående artikelMöte på ABF: ”Syrien – finns det någon ände på tragedin?”
Nästa artikelKrigshysteri och ”fake news” i stora USA-media – Journalist vid NBC protesterar
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. ”Medan budgetunderskottet i USA ligger på 20 %.” Vad jag sett i pressen ligger det för 2018 på 3,9 %, högt men långtifrån 20 %, som det står i artikeln. Statsskulden är ju också hög i USA, 2020 beräknas den uppgå till 102 % av BNP. Vad avser siffran 20 % eller är det en felskrivning?

 2. Denna rörelse ser ut att spreta åt alla håll det är ett nödrop från fattiga folk, trängda småföretagare av banker och monopolkapital. Ett rörelse som ej har en ”lösning” på de problem de har utan det är en massmobilisering av folk som är lätt att skapa med sociala medier mm. Men utan en grundläggande politisk struktur och organisation och tydligt ledarskap är den dömd att misslyckas. Det kommer att fungera på liknade sätt som när fackföreningar startar nederlags strejker med syftet att låta folk få ”strejka av sig” för att sedan teckna ett dåligt avtal. Tror att denna rörelse kommer att rinna ut i sanden när folk har fått ”demonstrera av sig” tyvärr.

  • Torgny
   Antagligen har du alldeles rätt, men det är första seriösa försöket att sparka tillbaka på det nyliberala fjärde riket. Vanligt folk runtom i hela Europa fattar att dom inte är ensamma med knuten näve i fickan.
   Om makaronen segrar så är det trots allt något att referera till och dra lärdom av, även för oss här hemma.

   Lågkonjunkturen lurar bakom hörnet och erfarenheterna från dom gula västarna kan visa sig mycket viktiga i den försvarskamp som sannolikt kommer att bli nödvändig. Den kampen kommer troligen också att innehålla ett antal misslyckanden. Till skillnad från folket är fienden mycket välorganiserad. Dom har otrolig ekonomisk makt, polis, militär, diverse förvillare, provokatörer och högerpopulister i sin arsenal.
   Vi bör vara mentalt förberedda på en långvarig strid mot överheten innan hållbara politiska alternativ kanske kan utkristallisera sig, men den här gången lär vi nog inte ha några andra val än kamp eller slaveri.

 3. Idag hörde jag talas om gula västar i Sverige. Jag har letat runt en del men inte hittat så mycket mer än kritik mot migrationsavtalet. Är det någon som vet något mer?

 4. Gula västarna är ett klassiskt bondeuppror och är inte drivet av att ett antal personer driver detta utan är framkallat av rådande omständigheter. Människor likväl som kemiska föreningar har olika kokpunkt och det Macron likväl som andra despoter tidigare har gjort är att med våld avlägsna de med lägst kokpunkt. Problemet är att de metoder han använder kommer att ange riktningen på de metoder som kommer att riktas mot honom när han slutligen förlorar makten. Den nyliberala galenskap som i dag pågår visar inga tecken på att avta utan driver på i en blind hybris med avsikten att ytterligare öka klyftorna i samhället vilket kommer att höja temperaturen i denna konflikt vilket gör att ytterligare människor når kokpunkten. Till slut når även polis och militär kokpunkten och då är det färdigt för Macron. Detta har även vissa av hans ministrar redan insett och avgått av ren självbevarelsedrift. När man läser i media kallas Macron för västerliberal, min fråga är vad hos Macron är vänster? Vad i PK-vänstern är vänster? Är det inte dags att slänga ut krämarna ur templet?

 5. Från de Gula västarna till de blågula
  Jag är fransman, jag är glad att mina landsmän som länge varit bedövade till sist har vaknat för att säga NEJ till det fjärde riket. Nästan hela Frankrike (75%) stöder denna rörelse. Det finns många som tror att i Sverige har vi det så bra men ni lever under samma omständigheter, med samma kapitalistiska mafia som håller all media i egen hand och censurerar nyheter. Ni har samma politiker som vi i Frankrike som är varken från höger eller vänster men lyder order från Bryssel på samma sätt som en hund lystrar till ”sitt vackert”.
  För oss fransmän det finns ingen väg tillbaka det gäller att vinna striden mot kapitalism och orättvisa.

  PS Det pratas om de gula västarnas våld men alltför lite om polisens och ordningsmaktens våldsamheter: 10 döda varav en kvinna i 80-årsåldern, 1227 skadade, många lemlästade för livet (skadade ögon, njurar mm), attacker mot kvinnor osv.

 6. Idag är det Lördag. Vi vet vad det betyder. Macron kommer att vakan med huvudvärk bekymrad om dagens demonstration och krav på hans avgång från Gula västarna som har stöd av minst 70% av fransmännen. Röster höjs med krav om att ”Macron måste avgå” samt att ”Macron har inge plats i morgondagens Frankrike”. Franska folket är desillusionerat och kräver en regering som tjänar folket i första hand och inte bankirvampyrer.

  https://www.globalresearch.ca/yellow-vests-movement-another-indicator-disillusionment-masses/5662366

 7. Idag är det Lördag. Vi vet vad det betyder. Macron kommer att vakan med huvudverk bekymrad om dagens demonstration och krav på hans avgång från Gula västarna som har stöd av minst 70% av fransmännen. Röster höjs med krav om att ”Macron måste avgå” samt att ”Macron har inge plats i morgondagens Frankrike”. Franska folket är desillusionerade och kräver en regering som tjänar folket i första hand och inte bankirvampyrer.

  https://www.globalresearch.ca/yellow-vests-movement-another-indicator-disillusionment-masses/5662366

 8. Den franske diktatorn och Rothschild-bankirens president har i natt arresterat över 200 demonstarter och skadat många andra. Omvärlden måste agera. Hur länge ska denne diktators hålla på förtrycka sitt eget folk? Nato flygplan och bombningar av Elysée palatset vore på sin plats. Kom ihåg att det var så man stoppade Gaddafi och Milosevic. Dags att visa att man inte tolerera Macrons fasoner! Sverige borde skicka några Jas-plan som hjälper Nato med att samtal in strategisk information precis som en gjorde i fallet Libyen. Man behöver inte förstora Paris precis som Dresden. Det räcker om den fria världens flygplan bombar Macrons kända gömställen.

  https://sputniknews.com/europe/201901121071427561-france-protests-police-video/

  På tal om det varför jazzar inte Andreas Malm om att skicka JAS-flygplan till bomba Paris som han gjorde då bombningen av Libyen begav sig??

 9. Miljöfascistiska socialliberaler regerar även i Frankrike, och visar vägen till Le Pen. Precis som i mellanmjölkens land.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here