Möte på ABF: ”Syrien – finns det någon ände på tragedin?”

6
1158

Idag kl 18 ordnar ABF-Stockholm ett möte om Syrien med titeln som ovan.

Jag annonserar mötet, fast jag tror att viktiga förhållanden inte kommer att nämnas. Baserat på tidigare erfarenheter.

Kan tyvärr ej närvara själv.

Medverkande:
Aron Lund, journalist och författare, Syrienkännare,
Melker Måbeck, chef för internationella avdelningen, Svenska Röda korset,
Per Örnéus, utrikesdepartementets sändebud för Syrien

Samtalsledare:
Thomas Hammarberg, riksdagsledamot, sakkunnig i frågor om mänskliga rättigheter.

Svaret på frågan för mötet: Kriget och tragedin upphör då USA & Co drar sig bort, slutar stödja terroristerna och tillsammans med andra börjar bygga upp Syrien, som de förstört.

Nedan ett flygblad som medlemmar av föreningen Syriensolidaritet kommer att dela ut. Jag är med i styrelsen för Syriensolidaritet.


Vad för slags krig pågår i Syrien?

Kriget i Syrien baseras på kända Pentagon-planer enligt förre Nato-chefen och presidentkandidaten Wesley Clark och utförs till stor del av kvinnoförtryckande terrorister som stöds av USA & Co. Ja, det är väl belagt att USA och allierade i åratal stött terroristerna från många olika länder med vapen och utbildning. Källor är bland annat förre vicepresident Biden, generalerna Clark och Flynn, New York Times, BBC, Reuters, Newsweek, Süddeutscher Zeitung.
Men varför gör då USA detta? Därför att terroristerna arbetar för samma mål som USA – med svenskt stöd – uttalade offentligt redan våren 2012 – att störta Assad. USA. I Syrien pågår alltså ett angreppskrig, inte ett inbördeskrig. Samtidigt för USA-koalitionen ett lågfrekvent krig mot ISIS. Närvaron av USA, Frankrike, Turkiet i Syrien är i strid med FN-stadga och folkrätt.
Den verkliga huvudkraften i kampen mot terrorismen är Syriens armé, med legalt stöd av bl.a. Ryssland och Iran efter inbjudan av Syrien. Hundratusentals flyktingar har återvänt till Syrien som tagit viktiga steg mot demokrati. I parlamentet finns lika många partier som i Sveriges Riksdag, och man ser fram mot fria val under FN-övervakning när terroristerna besegrats.
Svenska media tiger om stöd till terrorismen från USA & Co och att USA:s närvaro i Syrien är olaglig, i motsats till Rysslands. Det är bra om Trump drar tillbaka trupperna från Syrien, men det är oklart när det kan ske. Det är utmärkt att Syriens regering samarbetar med kurderna som lovats större självständighet.

Stöd FN-stadga och folkrätt!

Kräv bättre och allsidigare mediabevakning av kriget!

USA ut ur Syrien!


Uttalande av föreningen Syriensolidaritet 25 november 2018

USA har meddelat att landet nu lämnar Syrien. Det är inget frivilligt åtagande utan ett beslut betingat av nödvändigheten. En del av Syrien kontrolleras fortfarande av olika terroristorganisationer och ockupationstrupper, men det är en tidsfråga innan hela landet är befriat.

Återuppbyggnaden av landet har redan inletts. I stora delar av Syrien är infrastrukturen förstörd efter snart åtta års krig. Sveriges radio har i flera reportage rapporterat från återuppbyggnadsarbetet, bland annat från Aleppo, som före angreppskriget mot Syrien var landets folkrikaste stad. Där råder nu fred men skadorna är stora på både vägar, elnät och på vattennät. Skadorna på vattennätet leder till att miljontals människor tvingas leva med undermålig och till och med hälsofarlig vattentillgång. En av orsakerna till att reparationerna av Aleppos vattenverk inte kan återställas till ursprungligt skick är brist på reservdelar som inte får levereras på grund av ekonomiska sanktioner.

Det är därför hårresande och skamligt att Sveriges stöder dessa sanktioner.

Enligt en 40-sidig rapport från FN hösten 2016 (Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive measures) har sanktionerna mot Syrien orsakat stor skada. Sanktionerna och krisen i Syrien har destabiliserat varje sektor av syriska ekonomin. Till följd av sanktionerna har det blivit svårt att få tag på utrustning, läkemedel, medicinsk utrustning, mat, bränsle, vattenpumpar, reservdelar till kraftverk med mera. USA:s och EU:s sanktioner vara ”några av de mest komplicerade och långtgående sanktioner som något land någonsin ålagts”. Den beskriver ett komplext system med ”oförutsägbara och tidskrävande” finansiella restriktioner och licenskrav. Rapporten uppger att USA:s sanktioner mot syriska banker har gjort överföringen av medel till landet nästan omöjlig.

Vi menar att Sverige och övriga länder genast ska upphöra med de nuvarande sanktionerna. De är olagliga och står i strid med folkrätten, eftersom de ej baseras på beslut i FN:s säkerhetsråd.

Sverige bör genast upphäva de inhumana och olagliga sanktionerna mot Syrien!

Föregående artikelSluta skjuta upp rättvisan för palestinierna!
Nästa artikelVart går Gula västarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Fyra präktiga män ledd av Tomas Hammarberg i en panel som i olika grader uppvisade sin avsmak för Assad.
  Alla följde i den dominerande berättelsen och jag blev i alla fall inte klokare. Jag ställde frågan om Israels
  delaktighet och fick ett grumligt mångordigt svar av experten på mellanöstern vars namn jag nu glömde bort -du vet vem det är.
  Jag fick ordet en gång till i slutet och presenterade då Syriensolidaritet. Dessa sammankomster har inte till uppgift att sprida ljus över händelserna utan fungerar mer som en pseudo öppenhet…UD tjänstemannen var obehaglig när han besvarade frågan varför angriparna idag får ekonomiskt stöd.
  Jag ställde mig vid utgången och delade ut de blad jag fick dig. Vi behövs verkligen.

  Salen var rätt full men inte så många frågeställningar som ifrågasatte den negativa bilden av Assad
  Utom en som satt bredvid mig som ifrågasatte berättelsen.

  * Medlem i styrelsen för föreningen Syriensolidaritet

 2. Enligt en rapport från en annan besökare var kritik av Syrien och Assad dominerande tema i mötet. Aron Lund berättade om de tidiga protesterna, men nämnde inte att rapporten om att ungdomar skrev protester på en vägg i Dara i maars 2011 har avslöjats som ”Fake News” från en nu avslöjad f.d. Spiegel-journalist. På en fråga sa han att Fria Syriska Armen var en paraplyorganisation som gjorde det enklare för olika länder att stödja den väpnande oppositionen i Syrien. (Vilket är förbjudet enligt FN:s stadgan). Vidare påstod UD:s representant Per Örnéus att det var naturligt att en del av den svenska hjälpen hamnade hos terrorister. Han kunde inte besvara motfrågan om det var rätt att Sverige stödjer terrorister. Förslag att mötet skulle anta uttalandet från föreningen Syriensolidaritet avvisades av moderatorn med motivering att detta inte var en beslutande församling. Jag skickar nu flygbladet till UD.

  • Du skriver: ”men nämnde inte att rapporten om att ungdomar skrev protester på en vägg i Dara i mars 2011 har avslöjats som ’Fake News’ från en nu avslöjad f.d. Spiegel-journalist.” För att göra detta påstående trovärdigt bör du ange källan.

 3. Här i svart och vitt vilka som ligger bakom terrorkriget mot Syrien som pågått i drygt 8 år. Läs det memo som en viss James Rubin skrev och som avslöjades av Wikileaks. Det enda relevanta frågan är vem är denne Rubin då? Jo, en sionist som rekommenderar att USA för krig i MÖ för Israels räkning. Vi är trötta på dessa lömska typer som ligger bakom krig, mord, förstörelse och fördrivning. Konspirationsteori? Skiter vi väl i! Faktum är att det förklarar allt det som drabbar i MÖ

  https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/18328

  https://consortiumnews.com/2019/01/13/the-memo-that-helped-kill-a-half-million-people-in-syria/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here