Anders Romelsjö: Skulderna galopperar i världen – vad göra?

11
1396
Anders Romelsjö, 2018, privat foto
Anders Romelsjö, 2018, privat foto

Denna inledande text i viktigt ämne har jag fått översatt av en läsare och insänt som kommentar. Jag kompletterar med resten av texten från RT, och gör det till en rapport-artikel här. RT Artikeln är skriven av Darius Shahtahmasebi som är jurist och geopolitisk analytiker från Nya Zeeland.

Jag uppfattar att hans bedömning och oro är väl grundad. Mitt enkla förslag är att ersätta detta primitiva, odemokratiska, orättvisa och farliga ekonomiska system med en demokratisk socialism då jorden gemensamma tillgångar demokratisk kan användas för en rättvisare värld som kan planeras bort stor skuldsättning, arbetslöshet och med mycket mindre miljöförstöring. Har gjort enkla beskrivningar av en sådan socialism i slutet av vissa artiklar. Är demokratisk socialism den amerikanska drömmen? Och det finns en stark opinion för sådan socialism i bland annat USA – se artikeln.

Sverige nämns inte i artikeln. Statsskulden har minskat – men inte andra skulder. Jag har förkortat artikeln något.

Artikeln i RT

Världen drunknar i skulder och det leder till katastrof för alla

Text: Darius Shahtahmasebi, politisk analytiker, ”World is drowning in debt and it spells disaster for everyone” | Översättning: Anders Romelsjö

Darius Shahtahmasebi, pressfoto
Darius Shahtahmasebi – Foto: Idesi Legal

Världen drunknar i skulder men ingen verkar kritisera själva systemet som är fundamentalt bristfälligt.

”En man i skuld är en slav”, sa den amerikanska essayisten Ralph Waldo Emerson en gång. Man behöver inte ha en högskoleexamen i ekonomi för att berätta att vårt nuvarande finansiella system som behärskar hela världen inte är hållbart – och kommer att leda till en fruktansvärd krasch.

Förra månaden, publicerade Washington-baserade Institute of International Finance sin senaste statistik. Den globala skulden hade nått 247.200 miljarder i slutet av mars i år, en ökning med 11,1 procent jämfört med förra året. Med andra ord, sedan början av året har den globala skulden ökat med 8 biljoner dollar på bara tre till fyra månader.

Enligt Institute of International Finance (IIF) inger takten i skuldökningen det första kvartalet oro. Man noterar att skuldkvaliteten har minskat också.

År 2016 var den globala skulden på 164 biljoner dollar, vilket motsvarade 225 procent av den globala BNP. Den globala skuld-BNP-kvoten överstiger idag 318 procent.

Bara USA:s skuldsättning i förhållande till BNP överstiger idag 100 procent. Denna skuldkvot är 12 procentenheter högre än 2009, efter den globala finanskrisen. Vi är nu på nivåer som inte setts sedan 1980-talet och Internationella valutafonden (IMF) förväntar sig att denna uppåtgående trend ska fortsätta.

Skulder är big business och är faktiskt ganska lönsam – för vissa människor.

Saudiarabiens skuld borde inte överraska Detta är ett land som tvingats kidnappa några av sina rikaste medborgare och konfiskera tillgångar på 800 miljarder dollar. Kanske skulle det vara enklare att bara dra ut sin militär ut ur Jemen och låta den fattigaste arabiska nationen få andrum efter fyra år av krigsförbrytelser.

Enligt IMF år 2016 var länderna med de största skulderna, både offentliga och företagande, USA med över 48,1 biljoner dollar, Kina med över 25 biljoner dollar och Japan med över 18 biljoner dollar.

Avancerade ekonomier såg en skuldökning på 64,1 biljoner dollar mellan 2001 och 2016.
Allvarligt talat finns det en anledning att USA spenderar så mycket pengar på krig. Med ett så stort och ökande finanspolitiskt underskott måste USA få fram ännu mer pengar för att betala sina räkningar. Skulder i sig är en sak, men vi måste också beakta räntebetalningarna. Vissa uppskattningar tyder på att om dessa trender fortsätter så kan USA:s räntebetalningarna klättra upp till över en biljoner dollar före 2028. Det innebär att räntebetalningar skulle överträffa finansieringen för USA:s krigsmakt.

Verkligheten är att detta måste sluta i katastrof

Kom ihåg nu, vi kommer att se en hel del diskussioner och litteratur om hur detta kan lösas. Kanske kommer man att höra rapporter om att USAs ekonomiska tillväxt fortfarande är stark och växer mycket. Men skulderna måste ned.

Oavsett om företagsmedia erkänner det eller inte, är måste hela världen förbereda sig för denna oundvikliga krasch. Är det ett slump att Ryssland och Kina har lagrat guld i åratal? Är det ett slump att Ryssland i juni sålde ut 47,4 miljarder dollar av de 96,1 miljarder dollar som landet hade i amerikanska statsobligationer? Även Kirgizistan, Indien och Turkiet har arbetat för att öka egna guldreserver.

Vad händer med USA:s skuld om USA förlorar den starkaste tillgången, nämligen det inflytande som amerikanska dollarn har över de globala finansmarknaderna?

Den amerikanska dollarn används i upp till 80 procent av valutafinansieringen av tillväxtekonomier. Ett sammanbrott för den amerikanska dollarn innebär ett sammanbrott för det globala finansiella systemet. Ingen verkar ha en realistisk plan för att få världen tillbaka på på rätt köl .

Och Donald Trumps handelskrig kommer säkert att slå tillbaka. På internationell nivå är handelskriget inget annat än självmord.

Om du tror att det finns resurser för att betala av dessa skulder ås lurar du dig själv.

Text: Darius Shahtahmasebi

Föregående artikelPål Steigan: Elbilen har repor i lacken – kräver oftast fossila bränslen
Nästa artikelManifestation mot kärnvapen 25/8 2018 på Sergels torg
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Den Globala skulden slår rekord – 184.000.000.000.000 $
  https://www.rt.com/business/446526-global-debt-hits-record/
  Världens skuld ligger idag över 86 000 dollar per person i genomsnitt, enligt Internationella valutafonden (IMF). USA, Kina och Japan är de tre största globala låntagarna, som står för mer än hälften av den globala skulden. IMF har beräknat att deras andel av skulden överstiger produktionen. Det uppgav att Kinas framväxt bland topprankningen är en relativt ny utveckling. Kinas andel av den globala skulden har sedan början av årtusendet ökat från mindre än tre procent till över 15 procent, vilket understryker den snabba kreditökningen i efterdyningarna av den globala finanskrisen.
  Enligt IMF har den globala skulden uppnått en rekordhöjd på $ 184 biljoner i nominella termer. Det motsvarar 225 procent av världens BNP år 2017. Skuldsiffran är 2 biljoner dollar högre än det beräknade antalet frigjorda av fonden i oktober, eftersom det inkluderar skulder från flera länder som inte tidigare rapporterat sina uppdaterade data.
  ”Genom att inkludera både de suveräna och privata sidorna av upplåning för hela världen, erbjuder GDD (Global Debt Database) en aldrig tidigare skådad bild av den globala skulden efter den andra världskriget,” sa IMF. GDD är en omfattande dataset som täcker offentlig och privat skuld för 190 länder från 1950-talet.

  • Behöver inte alls vara så. Skulden kan avse skuld vid olika tidpunkter och inkluderar kanske exakt samma poster. Det viktiga är att den är väldigt stor, och farlig.

 2. I inlägget hänvisas till arabländer. Om jag inte har helt fel tillåter inte religionen islam ränta i samband med penningutlåning. Hur kan det då komma sig att arabländer kan integreras med västvärldens lånesystem där räntan är själva grunden i kreditsystemet?

  Jag håller med om att kreditgivning börjar likna vansinne. Krediter har ju bara eskalerat i liknande takt som befolkningsexplosionen. Jag kan inte se något av dem som en hållbar framtidsutveckling. Hur länge kan det här fortsätta utan katastrof?

 3. Samtidigt är ju fodringarna lika stora och hur många av dom här lånen är tagna av banker och finansinstitut som också har fodringar av sina långivare? Jag är verkligen ingen ekonom, men jag får känslan av att om vi hade tillgång till all information om detta och gjorde experimentet att kvitta lån mot fodringar hos vissa stora låntagare och långivare så skulle vi bli överraskade. Dessutom verkar stora delar av detta vara ren luft. Låtsaspengar som uppstår i och med lånen och sedan betalas tillbaka med andra låtsaspengar.

  Kanske borde vi lära av Saudiarabien i det här fallet.

  • Så är det säkert Gunnar, även om blotta tanken på den praktiska sidan av själva genomförandet får mig att svettas.
   I somras var jag på en motdemonstration mot NMR i Kungälv och lustigt nog föreslog NMRs talare precis det. Man kan undra hur genomtänkt det var, men kanske passar den tanken även in i deras framtidsvision.

   • Anders
    Långt innan du började svettas förstod folk att den som är ägare också håvar in vinsterna.
    Det är liksom det som skiten handlar om…

   • Att förstatliga alla världens centralbanker blir nog mer än svettigt, för att inte säga helt omöjligt.
    Det finns endast tre länder kvar i världen utan en Rothschildägd Central Bank! Familjen Rothschild har sakta men säkert etablerat sina centralbanker i alla länder i denna värld, vilket ger dem otroligt mängder rikedom och makt. De enda länder som lämnades 2011 utan en centralbank som ägs eller kontrolleras av Rothschild-familjen är: Kuba, Nordkorea och Iran. Rothschilds vill åt Irans banker.
    Före 9-11 rapporterades sju länder: Afghanistan, Irak, Sudan, Libyen, Kuba, Nordkorea och Iran.
    År 2003 slogs Afghanistan och Irak sönder av Rothschild-bläckfisken, och 2011 var Sudan och Libyen också borta. I Libyen etablerades en Rothschild-bank i Benghazi medan landet fortfarande var i krig.
    Islam förbud mot ränta är ett stort problem för Rothschild banksystemet. Fram till för några hundra år sedan var det också förbjudet att ladda ränta i den kristna världen. Det till och med bestraffas med döden. Det ansågs som utnyttjande och slaveri.
    http://americanfreepress.net/rothschilds-want-irans-banks/
    https://ideapod.com/rothschild-family-control-worlds-money-supply-heres-truth/
    http://uppenbar.info/uppenbar/rev/nvo.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here