Natos krigstoppmöte i Washington

17
293
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i maj 2024. (NATO, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Natos ledare borde göra en klarsynt granskning av hur organisationen som säger sig vara en kraft för fred fortsätter att eskalera med krig som inte kan vinnas och lämna länder i ruiner, säger Medea Benjamin och Nicolas JS Davies.

Common Dreams

Efter Natos katastrofala och illegala invasioner av  Jugoslavien , Libyen  och Afghanistan planerar Nato att invadera Washington DC den 9 juli. Den goda nyheten är att de bara planerar att ockupera Washington i tre dagar. Britterna kommer inte att bränna ner huvudstaden som de gjorde 1814, och tyskarna låtsas fortfarande ödmjukt att de  inte vet  vem som sprängde Nord Stream – deras gasledningar. Så förvänta dig leende fotosessioner och en uppblåst orgie av ömsesidiga gratulationer.

Detaljerna  i Natos agenda för toppmötet i Washington avslöjades vid ett möte med Natos utrikesministrar i Prag i slutet av maj.

Nato kommer att dra in sina medlemmar i USA:s kalla krig mot Kina och anklagar landet för att leverera vapenteknologi med dubbla användningsområden till Ryssland, och det kommer att avslöja nya Nato-initiativ för att spendera amerikanska skattepengar på en mystisk ”drönarvägg” i Baltikum och ett dyrt ”integrerat luftförsvarssystem” över hela Europa.

Men huvuddraget i toppmötet kommer att vara en ytlig uppvisning av enhet, för att försöka övertyga allmänheten om att Nato och Ukraina kan besegra Ryssland, och att förhandlingar med Ryssland skulle vara liktydigt med kapitulation.

Borde bli svårt att sälja in. Det enda de flesta amerikaner är överens om i kriget i Ukraina är att de stöder en förhandlad fred. Tillfrågad i en undersökning av Economist /YouGov i november 2023: ”Skulle du stödja eller motsätta dig att Ukraina och Ryssland går med på en vapenvila nu?” 68 procent sa ”stöd” och bara 8 procent sa ”mot” , medan 24 procent sa att de inte var säkra.

Medan USA:s president Joe Biden och Natos ledare har oändliga debatter om olika sätt att eskalera kriget, har de upprepade gånger förkastat fredssamtal, särskilt i  april 2022 ,  november 2022  och  januari 2024 , även när deras  misslyckade krigsplaner  lämnar Ukraina i en allt sämre förhandlingsposition.

Slutspelet för denna icke-strategi är att Ukraina endast kommer att tillåtas att förhandla med Ryssland när det står inför ett totalt nederlag och inte har något kvar att förhandla med – själva kapitulationen som Nato säger sig vilja undvika.

The Field of Mars på Lychakiv Military Cemetery i Lviv, Ukraina, december 2023. (Ukrainas president/Wikimedia Commons)

Som andra länder har påpekat i FN:s  generalförsamling, är USA och Natos förkastande av förhandlingar och diplomati till förmån för ett långvarigt krig som de hoppas så småningom kommer att ”försvaga” Ryssland, ett skamlöst brott mot ”Stillahavstvisterna”, som alla FN-medlemmar är juridiskt skyldiga enligt kapitel VI i FN-stadgan. Som framgår av artikel 33 nr 1:

”Parterna i varje tvist, vars fortsättning sannolikt kommer att äventyra upprätthållandet av internationell fred och säkerhet, ska i första hand söka en lösning genom förhandlingar, utredningar, medling, förlikning, skiljedom, rättslig lösning, vända sig till regionala organ eller arrangemang, eller andra fredliga medel medel efter eget val”.

Men Natos ledare kommer inte till Washington för att ta reda på hur de ska uppfylla sina internationella åtaganden och förhandla om fred i Ukraina. Tvärtom. Vid ett möte i juni som förberedelse för toppmötet godkände Natos försvarsministrar en plan för att sätta Natos militära stöd till Ukraina ”på en  fastare fot  för kommande år” .

Detta initiativ  kommer att ha sitt högkvarter på en amerikansk militärbas i Wiesbaden, Tyskland och involvera nästan 700 anställda. Det har beskrivits som ett sätt att ” Trump-bevisa ” Natos stöd till Ukraina, ifall tidigare president Donald Trump vinner valet och försöker dra tillbaka USA:s stöd.

På toppmötet vill Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Natos ledare förbinder sig att förse Ukraina med utrustning värd 43 miljarder dollar varje år, på obestämd tid. Efter att ha upprepat George Orwells dubbelhet att ”krig är fred ”, sa Stoltenberg: ”Paradoxen är att ju längre vi planerar, och ju längre vi engagerar oss [att kriga], desto snabbare kan Ukraina få fred.”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg med Ukrainas president Volodymyr Zelensky vid Natos högkvarter i Bryssel den 28 juni 2024. (NATO, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

Toppmötet kommer också att diskutera hur man kan föra Ukraina närmare NATO-medlemskap, ett drag som garanterar att kriget kommer att fortsätta, eftersom ukrainsk neutralitet är Rysslands främsta krigsmål.

Som Ian Davis från  NATO Watch  rapporterade , återspeglar Natos retorik samma rader som han hörde under 20 år av krig i Afghanistan: ”Talibanerna (nu Ryssland) kan inte vänta ut oss.” Men detta vaga hopp om att den andra sidan så småningom kommer att ge upp är ingen strategi.

Det finns inga bevis för att Ukraina kommer att skilja sig från Afghanistan. USA och NATO gör samma antaganden, vilket kommer att leda till samma resultat. Det underliggande antagandet är att Natos större BNP, extravaganta och korrupta militärbudgetar och fetisch för dyr vapenteknologi på något sätt, magiskt, måste leda Ukraina till seger över Ryssland.

När USA och Nato slutligen medgav nederlag i Afghanistan, var det afghanerna som hade betalat i blod för västvärldens dårskap, medan USA:s och Natos krigsmaskin helt enkelt gick vidare till sin nästa ”utmaning”, de lärde sig ingenting och tjänade på  ynkligt förnekande .

Amerikanska soldater med afghaner går ombord på en C-17 Globemaster III på Hamid Karzais internationella flygplats den 21 augusti, efter att talibanerna tagit Kabul. (US Air Force, Brennen Lege)

Mindre än tre år efter det slutliga nederlaget i Afghanistan  kallade  USA:s försvarsminister Lloyd Austin nyligen Nato för ”den mäktigaste och mest framgångsrika alliansen i historien”. Det är ett lovande tecken för Ukrainas framtid att de flesta ukrainare  är ovilliga  att slösa bort sina liv i Natos katastrofala eld.

I  en artikel  med titeln ”Den nya teorin om ukrainsk seger är densamma som den gamla ”, skrev Quincy Institutes Mark Episkopos: ”Västerländsk planering fortsätter att vara i strategisk omvändning. Att hjälpa Kiev har blivit ett mål i sig, skilt från en sammanhängande strategi för att avsluta kriget.”

Episkopos drog slutsatsen att ”nyckeln till att utöva [västerlandets] inflytande effektivt är att slutligen överge en nollsummedefinition av seger…”

Vi vill tillägga att detta var en fälla som USA och Storbritannien satt, inte bara för Ukraina, utan också för deras NATO-allierade. Genom att vägra stödja Ukraina vid förhandlingsbordet i april 2022, och istället kräva denna ”nollsummedefinition av seger” som ett villkor för Nato-stöd, eskalerade USA och Storbritannien vad som kunde ha varit ett mycket kort krig till ett utdraget, potentiellt kärnvapenkrig mellan Nato och Ryssland.

Turkiska ledare och diplomater  klagade på  hur deras amerikanska och brittiska allierade undergrävde deras fredsskapande, medan  Frankrike ,  Italien och Tyskland  höll på i en månad eller två men gav sig snart till krigslägret.

När Natos ledare möts i Washington, vad de borde göra, förutom att ta reda på hur man följer  artikel 33.1  i FN-stadgan, är att göra en klarsynt bedömning av hur denna organisation, som säger sig vara en kraft för fred , fortsätter att eskalera ovinnliga krig och lämnar länder i ruiner.

US Capitol på natten. (Diane Krauthamer, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0)

Den grundläggande frågan är om Nato någonsin kan bli en kraft för fred, eller om det aldrig kan bli något mer än en farlig, underdånig förlängning av den amerikanska krigsmaskinen.

Vi anser att Nato är föråldrat i dagens multipolära värld: en aggressiv, expansionistisk militär allians vars inneboende institutionella närsynthet och själviska hotbedömningar dömer oss alla till oändligt krig och möjlig kärnvapenförintelse.

Vi föreslår att det enda sättet som Nato kan vara en verklig kraft för fred kommer att vara att deklarera att den vid den här tiden nästa år kommer att ta samma steg som dess motsvarighet, Warszawapakten, tog 1991, och slutligen avveckla vad försvarsminister Austin skulle har gjort klokt i att kalla ”den farligaste militäralliansen i historien” .

Medea Benjamin

Medea Benjamin är medgrundare av Global Exchange och CODEPINK: Women for Peace. Hon är medförfattare, tillsammans med Nicolas JS Davies, av  War in Ukraine: Making Sense of a Senseless Conflict , tillgänglig från OR Books i november 2022. Andra böcker inkluderar  Inside Iran: The Real History and Politics of the Islamic Republic of Iran  (2018);  Kingdom of the Unjust: Behind the US-Saudi Connection  (2016).

Nicolas JS Davies

Nicolas JS Davies är en oberoende journalist och forskare på CODEPINK. Han är medförfattare, tillsammans med Medea Benjamin, av  War in Ukraine: Making Sense of a Senseless Conflict, tillgänglig från OR Books i november 2022, och författare till  Blood On Our Hands: the American Invasion and Destruction of Iraq .

Den här artikeln är hämtad från Common Dreams , omtryckt på Consortium News :

 

USA drar sig tillbaka från Saigon, då Sydvietnam, 1975. Foto: AP
USA drar sig ur Kabul, Afghanistan, när talibanerna tar över staden 2021. Foto: NPR
Föregående artikelUSA:s 10 rikaste personer har större tillgångar än 106 av de fattigaste länderna tillsammans. Bra ekonomiskt system?
Nästa artikelMoskva: Tragedin med det träffade barnsjukhuset i Kiev är ”en gåva till Nato”. Olika uppfattningar finns.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Orban är på en fredsresa, han har varit i Ukraina, Ryssland och senast i Kina.
  Han har meddelat Nato att Ungern inte kommer att ställa upp på ett krig mot Ryssland.
  Ungern har inte och kommer inte att skicka vapen till Ukraina.

  Han har skrivit en artikel för fred.
  Utdrag ur hans artikel:
  ”Europa förbereder sig för krig. Varje dag en ny etapp på vägen till helvetet annonseras” //Vi bombarderas med detta varje dag: hundratals miljarder av euros till Ukraina, utplaceringar av kärnvapen i mitten av Europa, rekryteringar av våra söner till utländska armeer, Natos uppdrag i Ukraina, spridning av europeiska militära enheter till Ukraina.

  Mina vänner, det känns som att det militära tåget inte har några bromsar, och tågföraren har blivit tokig. Vi måste få tag i nödbromsen så åtminstone de som vill gå av tåget ska få göra det och inte deltaga i kriget.

  Ni vet, krig slutar alltid annorlunda än vad man hade tänkt sig från början.
  Det är därför millioner av unga ligger i dag i massgravar.
  Krig dödar.
  En sak vet vi säkert: Där kriget bryter ut, finns det ingen återvändo. Kriget kommer att komma i kapp oss. Vi kan inte undvika det, och kan inte gömma oss ifrån det.

  Det enda motgiftet mot krig är Fred. Om vi inte vill att kriget skall komma ifatt oss, så måste vi stoppa det.//

  Orbans fredsresa har retat gallfeber på EU, och Ukraina anser att Ungern skall ut ur EU och ersättas med Ukraina som bättre passar för EU.

  • Swexit är svaret eftersom EU bryter mot internationella lagar genom att bl a ignorera Tysklands krigsbrott när de tyska medborgarnas mark används för ändamål som bryter mot internationella lagar (systematiska droneattacker från baser i Tyskland på Yemens civila befolkning)
   Swexit utan att betala lösensumma för utträde från EU? Ja för att medlemsskapet ska hävas pga EUs brott mot internationella lagar.
   (Går det?) Det gäller att granska det här noga.

   • Då går Sverige ekonomiskt i konkurs. Vill ni också betala 200 kronor för en pizza som i Norge? Eller allt som blivit svindyrt och tomma hyllor som i England? En majoritet av dem som röstade för Brexit i England skulle idag röstat helt annorlunda.

    Swexit är bara ren SD-propaganda.

    • De miljarder som sedan inträdet gått från svensk statskassa till EU är otaliga. Tänka sig hur finurlig deras matematiska formel är: Årlig EU avgift minus det Sverige får tillbaka är lika med, hör och häpna: nettoflöde. Sådan manipulation av vanlig matematisk formel är häpnadsväckande. Men ok, vi köper begreppet i typisk svensk välmenande anpassningsiver och tror att det här handlar om att bistå andra medlemsländer i ngr år så här till att börja med.
     Tyvärr efter decennier så är facit MINUS FLERA HUNDRA MILJARDER för Sveriges del.
     Då förstår en att halva priset i kollektivtrafik för pensionärer är övermäktigt för Sverige, medan norrmännen ser det som en självklarhet att 65+ reser för halva priset. Sedan får pizza kosta hur mycket som helst, festmat som den är.

 2. Den USA-ledda krigsorganisationen NATO kan faktiskt avvecklas, då den är superbyråkratisk med staber på olika nivåer. Man kan ju undra vad dessa gör för nytta. Troligen sysselsätter de en massa krigshökar, som ser krig och förödelse som sitt levebröd.
  När det gäller NATO så finns det motsättningar mellan USA och enskilda medlemsländer, vilka går sina egna vägar. Ungern och Slovakien är två exempel. Förstnämndas Viktor Orban är så pass modig, att han på eget bevåg åker till såväl Moskva som Peking och samtalar med Putin och Xi Ping om fred i Ukraina. Slovakiens nya regering har samtalar också med Putins Ryssland och har bestämt att säga upp sitt DCA-avtal med USA med kort varsel.
  I minst hälften av alla NATO-anslutna länder finns det ett dokumenterat motstånd mot USA och NATO. I Italien vill 74 % av befolkningen kasta ut den amerikanska militären med sina kärnvapen och flygbaser ut ur landet.
  Mycket pekar på att det blir regimskifte i USA i samband med presidentvalet. Mycket pekar på att Trump kommer tillbaka. Denne anser de NATO-anslutna länder som inte kan uppfylla sin militärbudget på minst 2% gentemot USA och NATO inte kan vara fullvärdiga medlemmar i alliansen. Andra länder måste också ta mycket mer eget ansvar när det gäller militären och inte förlita sig på USA.
  USA har svåra inrikespolitiska problem med b la en eftersatt välfärd och infrastruktur, vilket b la beror på att
  USA är en global militär supermakt. Detta tär kraftigt på den amerikanska statskassan.
  USA ser också Kina som sitt största hot istället för Ryssland, vilket de Europeiska NATO-länderna inte gör. De vill i stället ha fredlig handel och utbyte med Kina. Många europeiska industriföretag har också tillverkning i Kina och Kina äger också industriföretag i Europa. I fall USA- trogna ledare i Europa ansluter sig till USA:s krigståg mot Kina kommer deras länder att ekonomiskt att kollapsa.
  I Europa ser man Ryssland som det stora hotet istället för Kina.
  Med ovanstående bakgrund är det bättre att lägga ned och upplösa NATO och ersätta den med något som
  är europeiskt eller rent av mindre allianser med grannländer inriktade på försvar.

  • Har Slovakien sagt upp sitt DCA-avtal med amrisarna? Alltså inga bönder kan oväntat slå sig ned ovälkommet i Slovakien?

   Det var ju en oväntat god frihetsutveckling för ett europeiskt land mitt i Europa!

   Varför har inte det (väldigt väntat i sig!) meddelats i några medier (och jag följer ändå en del väldigt smala och insatta, och anglo-amerikanskt helt oberoende) ?

   Det går alltså, avtalsvägen i alla fall, för ett land i
   Europa att bli av med de amerikanska ockupanterna?

 3. En krigsindustri kan inte förespråka fred, krig göder den och USA har en strategi för NATO:s framtid och med den Ukrainas förödelse, där Sveriges mördarelit, ni vet vilka…aktivt deltar.
  Jag delar ett utdrag från en intressant artikel i The New York Times, 26 juni 2024, av Steven Erlanger.
  ——–
  NATO kommer att erbjuda Ukraina ett nytt högkvarter för att hantera sin militära hjälp vid dess kommande 75-årsjubileumstoppmöte i Washington, sade tjänstemän, en försäkran om alliansens långsiktiga engagemang för landets säkerhet som utropas som en ”bro” till Kievs eventuella medlemskap.

  Alliansen kommer att meddela att den har gått med på att inrätta ett uppdrag i Tyskland för att samordna alla slags bistånd till Ukraina på längre sikt, sa amerikanska och NATO-tjänstemän. Flytten är avsedd att skicka en stark signal om allierat engagemang, både till Kiev och Moskva.

  Biden-administrationen och NATO-tjänstemän ser det som att ge något solitt till Kiev vid toppmötet även om de hävdar att tiden inte är rätt för Ukraina att gå med.

  President Biden och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har sagt att Ukraina måste genomföra viktiga reformer för att minska korruptionen och förbättra dess demokrati och rättsstatsprinciper.

  Förhoppningen är att uppdraget och det engagemang de representerar kommer att tillfredsställa Mr. Zelensky och leda till smidigare toppmöte än det förra, för ett år sedan i Vilnius, Litauen, där han klargjorde sin olycka när Ukraina inte erbjöds en fast tidslinje för medlemsförhandlingar.

  Det nya uppdraget kommer samla aktiviteterna i den nuvarande ”kapacitetskoalitionen” av länder som tillhandahåller olika aspekter av militärt bistånd till Ukraina, som luftförsvar, artilleri, F-16 stridsflygplan, vapen och träning.

  Den kommer också att samordna utbildning av ukrainsk militär personal i allierade länder och de långsiktiga bilaterala säkerhetsavtal som olika länder har undertecknat med Ukraina, enligt USA:s och NATO:s tjänstemän, som talade på villkor att de var anonyma eftersom detaljerna i planen har ännu inte meddelats.
  Men NATO-länderna är alla med på att upprätta uppdraget, sa tjänstemännen, och det kommer att tillkännages vid toppmötet. Kallas NATO Security Assistance and Training for Ukraine, eller NSATU, uppdraget kommer att arbeta för att minska dubbelarbete och komplikationer från de olika typerna av vapen som skickas till Ukraina. Uppdraget kommer baseras på en amerikansk militäranläggning i Wiesbaden, Tyskland, och leds av en trestjärnig general – troligen en amerikan – som rapporterar direkt till högsta NATO-generalen och den amerikanska generalen i Europa, general Christopher G. Cavoli.

  Att placera uppdraget under general Cavolis NATO-hatt kommer att skydda det från alla politiska förändringar i Washington, sade Ivo Daalder, en före detta amerikansk ambassadör till NATO som har blivit informerad om planen.
  —–
  Steven Erlanger är chefskorrespondent i Europa och är baserad i Berlin. Han har rapporterat från över 120 länder, inklusive Thailand, Frankrike, Israel, Tyskland och fd Sovjetunionen.
  More about Steven Erlanger

  • Som med det första och andra världskriget så även nu med den stundande (redan börjat?) tredje världskriget. Samma cabal, samma intressen och samma mål att fullbörda det uråldriga agget mot Ryssland. När tredje världskriget bryter ut på fullt allvar så måst Ryssland se till Generalissimo Zircon & Co. lämna sina visit kort allra i hell aviv, sedan så city of lönndom och Manhattan.

   https://www.unz.com/ishamir/why-do-brits-hate-russians/

 4. Jag såg Orbans Freds resor vilket jag finner intressant. Orban har på mycket kort tid träffat Ukrainas Zelenski, Rysslands Putin och Kinas Xi nu sist. För att sedan fortsätta till Washington där korrupta krigskåta Nato ska ses. Så som man rapporterar om detta Nato möte också finner jag lustigt. Man slår jämt upp 75års firandet av Nato då dessa Usa marionetter ska ses. SvT public service gjorde bort sej igår eller klargjorde saker och ting HELT klart. När man sa att Ungerns Orban fått mycket kritik av EU för sina Freds initativ träffar med Moskva, Då detta går HELT emot EU HELT klara hållning att Fred med Moskva är uteslutet. EU är EJ med på detta och dessa försök. Det är den klara EU hållningen. Inget nytt där. Men Nato EU vill fortfarande EJ ha något Fred eller ens något som helst MINSTA försök mot Fred eller förhandlingar. ALLT man säger med jämna mellanrum är direkt SKITsnack och lögner av EU. På samma sätt som Minsk avtalet under 8år var det. Ukraina behöver göra reformer och minska korruptionen för att ens kunna bli Nato aspiranter. Lycka till med det. Kommer ta så många år om inte deccenier och jag finner Nato medlemskap HELT osannolikt. De egentligen samma med EU medlemskap. Men där har man orättvist mot andra länder som på Balkan gett Ukraina flertalet snabba spår och hoppat över flera spår. Detta för att reta Moskva självfallet. Det lustiga är att Moskva skiter i EU medlemskap. Detta handlar MYCKET mer om den aggressiva korrupta krigskåta Nato. Ett Nato som med desinformation och propaganda kampanjer varit duktiga som försöker tvätta rent sina händer utåt sett. Det rätta och bästa för hela världen vore att nu i Washington i samband med Natos 75års firandet som dom här hemma älskar att kalla det, att HELT avveckla denna korrupta krigs alliansen. Sovjetunionen existerar EJ längre sedan längre än 3deccenier sedan. Warszawa pakten upplöstes ungefär samtidigt. Detta är perfekta tillfället för Nato att HELT klart avvecklas nu genomgående när man firar 75år. Det är EJ samma som på 50-60-70 talet. Den saknar relevans och är HELT korkat men samtidigt livsfarlig. Det är bara Usa som gynnats och gynnas av detta. Lägg ned Nato nu, det är mycket vidrigt gjort att Usa utvidgade och dubblade antalet medlemmar också, där man bröt tydliga löften och ljög hela världen i ansiktet. Sverige kom sist in så efterblivna som man är. Avveckling detta år vore det bästa för hela världen. Man kan bilda nya andra sorters allianser. Vad gäller Ukraina blir det INGET medlemskap. Man bör vara ärliga mot dom. Dom kan sikta in sej på EU medlemskapet där dom redan fått MASSOR med gratis och sluppit många viktiga steg där dom fått såkallade snabba spår in. Medans länder på Balkan som Serbien fått slita av sej håret under 15års tid, utan att ens kommit så nära som Ukraina. Detta TROTS att Serbien förtjänar det mer också under åren. Men gillar Ungerns Freds turne där man redan på så kort tid träffat Ukrainas Zelenski, Rysslands Putin, Kinas Xi, och nu på väg till Terrorist staten Usa med sin dementa och mumlande åsnan Biden. Bra jobbat av Ungerns Orban. Det finns flera intressanta bra intervjuer som Orban gett till media senaste veckan nu om sin Freds turne

 5. Det finns ett annat toppmöte som för vår Euroasiatiska kontinent äger rum, och det är att världens folkrikaste stat, Indien, och dess premiärminister Modi i dessa dagar möter ryska statsledningen i Moskva.

  De stackars europeiska anhöriga besöker vårdhemmet för politiskt tilltagande dementa i Washington. Ett 1900-talsmusealt besök.

  Europas 51:a århundrade, 2000-talet är ekonomiskt riktat mot Asien, inte lillebror Nordamerika.

  Ungerska premiärministern Orban, som ingen vänsterlutande anhängare här gillar det minsta, har dock en tanke om vart den europeiska framtiden faktiskt lutar: Moskva, Delhi och Beijing: Europas ekonomiska framtid.

  Det kommer aldrig byggas någon transatlantisk tunnel med slutstation i Washington. Det är bara att inse det; när Europas dammiga 1900-talsarv avfiras hos den demente patienten i Washington, slavägarnas gamla huvudstad.

  Europa KAN sluta att springa i det imperiala hundkopplet. Europa KAN bli fritt.

  • Är det fortfarande möjligt att undvika ett inbördeskrig i Ukraina?

   Lucas Leiroz
   juli 13, 2024
   Med en beväpnad befolkning och alltmer impopulära militära åtgärder har Kiev & s regim skulle kunna konfronteras med sina egna medborgare.
   Du kan följa Lucas på X (tidigare Twitter) och Telegram.
   Utan tvekan är en av de viktigaste frågorna för Kievjuntan idag hur man ska behålla kontrollen över den beväpnade befolkningen. I början av den särskilda militära operationen delade regimen ut tunga vapen och sprängämnen till civila medborgare med det påstådda målet att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att skapa ett ”folkligt motstånd”. Rädsla och propaganda blandades i de tidiga stadierna av konflikten och ledde till att ukrainska tjänstemän begick ett av de största strategiska misstagen som någonsin gjorts av en stat i krigföringens historia.

   Vid den tiden var diskursen bakom vapendistributionen enkel: ryssarna anlände till huvudstaden och hade redan nått positioner i Kievs förorter. Det fanns inte tid att flytta trupper från alla regioner i Ukraina till huvudstaden, så det var nödvändigt att leverera vapen till folket och upprätta ett gerillakrig mot ryssarna, om den ukrainska arméns positioner i Kiev snabbt kollapsade.

   Den ukrainska kalkylen var dock katastrofal. Regimens tjänstemän trodde faktiskt på sin egen propaganda och började agera som om den ukrainska huvudstaden verkligen var under ”hot”. Det är uppenbart att Ryssland inte skulle gå in i Ukraina med cirka 150 000 soldater om man siktade på att inta Kiev. De mest erfarna ukrainska officerarna visste att allt bara var en distraktion och att så snart regimen flyttade trupper till huvudstaden skulle Moskva dra sig tillbaka från Kiev till Donbass – där det verkligen fanns ryskt intresse.

   Men i ett beslutsfattande sammanhang under krig är det inte bara militärens åsikter som beaktas. Behovet av att mata propagandamaskinen verkar ha spelat en ännu mer central roll i regimens beslut, eftersom det redan från början verkade klart att den enda ukrainska fördelen i denna konflikt var förmågan att mobilisera åsikter och sinnen runt om i världen – genom de två stora vapnen för de västallierade: massmedier och antirysk censur. Så i stället för att omedelbart föra trupper till Kiev valde regimen det mest propagandistiskt intressanta alternativet: att distribuera vapen till civila och visa scener i media som bekräftade ”folkligt stöd” i kampen mot den ”ryska invasionen”.

   Utplaceringen av ukrainska trupper i huvudstaden skedde för sent. Så snart ukrainarna anlände lämnade ryska soldater Kiev och begav sig till Donbass, där de avancerade fritt i en terräng med få fiendepositioner – ett scenario som förändrades först när Kiev äntligen kunde omorganisera och ta bort de trupper som nyligen hade skickats till Kiev. Västerländsk propaganda hade sin första seger: i globala medier vann Ukraina det så kallade ”Slaget om Kiev” genom ”folkligt motstånd” och ryssarna ”misslyckades med att inta” huvudstaden. I den verkliga världen vann Ryssland tid och mark under de första veckorna av konflikten, avancerade i Donbass och parallellt med detta gjorde ukrainarna det allvarliga misstaget att leverera vapen till civila som mycket snart skulle börja orsaka problem i regimens militära planer.

   Romantiseringen av kriget varade inte länge. Inte ens starka propagandainsatser räckte för att dölja konfliktens hårda verklighet. Kievregimens förluster blev enorma på kort tid, med successiva totala mobiliseringsåtgärder som försökte reparera förlusterna av hundratusentals soldater. Ukrainska familjer började bli upprörda så snart de insåg att den ”seger” som utlovats av media inte alls skulle komma – precis som deras släktingar aldrig skulle återvända från fronten, åtminstone inte med alla sina kroppsdelar.

   Kriget blev impopulärt. I dag dör män i militär ålder i drivor när de försöker fly från Ukraina genom att simma över floderna vid den västra gränsen. Bland de mobiliserade soldaterna förintas de flesta av ryskt artilleri utan att ens komma i närheten av kontaktlinjerna. Bland dem som överlever för att åtminstone se fienden på slagfältet är kapitulation det klokaste valet – eftersom redan hela bataljoner i den ryska armén bara består av ukrainare som bytt sida.

   Videor av ukrainska soldater som jagar män på gatorna cirkulerar ofta på internet. Nyligen spreds bilder på sociala medier som visar hur befolkningen i Odessa reser sig för att hindra soldater från att tillfångata några ungdomar. Det är uppenbart att människor i ukrainskkontrollerade områden är trötta på kriget – liksom på etnisk och religiös förföljelse och på avsaknaden av grundläggande medborgerliga rättigheter.

   För närvarande ljuder en oroande fråga i huvudet på ukrainska officerare varje dag: när kommer civila att ”komma ihåg” att de har vapen i sina hem och att de kan använda dem för att förhindra att deras släktingar tillfångatas av mobiliseringsagenter?
   Ingen vet svaret, men när det händer kommer det inte att vara möjligt att stoppa kaoset. Förutom de beväpnade massorna kommer det att finnas krigsveteraner som är missnöjda med att fientligheterna fortsätter. I stället för att gå till fronten för att kapitulera till ryssarna, som de nu gör, kunde ukrainska soldater börja strida i landets städer. Förutom de vapen som ges till civila, som inkluderar granater och raketgevär, kommer det också att finnas ett stort utbud av krigstroféer som veteraner tar med sig.

   Kiev kommer inte att kunna hantera det sociala kaoset. Den här gången kommer de försvagade nynazistiska bataljonerna inte längre att räcka till för att rädda juntan i Kiev. Kaos kommer att göra alla krigsansträngningar meningslösa och ytterligare påskynda regimens fall. Det enda sättet att undvika ett inbördeskrig i Ukraina är kanske att snabbt acceptera Rysslands fredsvillkor.

 6. Igår började NATOs topmöte och den ryske USA-ambassadören Antonov berättar idag att ingen hade nämnt ordet ”fred” igår…

 7. Amerikaner är ett misshandlat folk – Global ResearchGlobal Research – Centrum för globaliseringsforskning
  Och inte bara på stora saker, som att tvingas injiceras med en oprövad ny typ av ”vaccin” med okänd säkerhet och effektivitet.
  Miljontals amerikaner stod inför valet att bli injicerade eller förlora sitt jobb och sin förmåga att betala hyra eller amorteringar, bilbetalningar, el- och vattenförsörjning och köpa mat.
  ”Vaccinet” har orsakat många dödsfall och miljontals skador från nya sjukdomar och överflöd av vad som tidigare var sällsynta sjukdomar bland åldersgrupper som inte tidigare drabbats.
  Amerikanska barn dör nu av stroke och hjärtattacker. Och de sörjande föräldrarna förvägras alla möjligheter.
  Ingen ställs till svars. Och tydligen bryr sig inte amerikanerna. Hur skiljer sig detta från den sionistiska berättelsen om judar som föstes in i gaskamrar?
  Amerikaner kan inte göra något åt de hundratals miljarder dollar som Washington skickar till Ukraina för att föra Washingtons proxykrig mot Ryssland, eller åt de miljarder som skickas till Israel för slakt av palestinier och fysisk förstörelse av Gaza, eller de miljarder som skickas till Taiwan för Washingtons proxykrig mot Kina. Under tiden sover hemlösa amerikanska veteraner på gatorna medan Biden-regimen ger immigrant-inkräktare förbetalda betalkort och inhyser dem på hotell.
  En del amerikaner kanske undrar om de miljarder dollarna kan användas bättre för att få bort de hemlösa från de offentliga parkerna och tältlägren från trottoarerna. Men om de skriver till en representant eller senator om felfördelningen av resurser kommer de att få tillbaka ett brev som förklarar att ”vi måste stoppa dem där borta innan de kommer hit”.
  Det är dags att ta bort skuldhindret för ekonomisk tillväxt
  Budskapet är: ”Vi är här för att tjäna det militära/säkerhetskomplexet och Israellobbyn, finansiärerna av våra valkampanjer, och för att ersätta vita amerikaner med tredje världen i mångfaldens intresse.
  Det är inte de stora sakerna som amerikanerna lägger märke till. De riskerar inte personligen att skickas ut i krig, och det tas inte ut någon särskild skatt från dem för att finansiera Israels och Ukrainas krig.

 8. Här är ännu en film till som visar gatumobilisering i Ukraina.
  Verkar finnas många sådana filmer på Youtube.
  Stackars människor säger jag bara.
  Tvingas bli utsatta för sådant här.
  Vad jag tycker är konstigt är att det inte bli några uppror.
  De som inte vill borde gå samman och göra gemensamt motstånd.
  Ensamma är var och en helt chanslösa.

  Запорожье
  https://www.youtube.com/shorts/cdBSQcaRzqs

  Vad jag förstår av filmen är det ukrainska Polisen som tvångsrekryterar män på gator och torg.
  Den här filmen från Zapporizja östra Ukraina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here