Moon of Alabama: Nyheter och synpunkter om krigen i Ukraina och i Palestina

2
165

Personen bakom ”Moon of Alabama” Är en träffsäker iakttagare som jag publicerat flera artiklar av. Artiklar av eller som är relaterade till Moon of Alabama
Här bara några kommentarer som Rolf Nilsson översatt.

Från Moon of Alabama den 6/7 2024

Nyheter och synpunkter relaterade till kriget i Ukraina https://www.moonofalabama.org/2024/07/ukraine-open-thread-2024-159.html

I Ukraina splittrar dödandet av ryssar som kapitulerat en amerikanskledd enhet (arkiverad) – New York Times

En tysk läkare sa att han var så bekymrad att han konfronterade sin befälhavare. Andra skröt om mord i en gruppchatt.

Caspar Grosse, en tysk läkare i den enheten, sa att han såg soldaten be om läkarvård på en blandning av bruten engelska och ryska. Det var skymning. En gruppmedlem letade efter bandage.

Det var då, enligt Grosse, som en soldatkamrat kom och avfyrade sitt vapen i den ryske soldatens överkropp. Han sjönk ihop, men andades fortfarande. En annan soldat sköt – ”sköt honom bara i huvudet”, minns Grosse i en intervju.

Grosse sade att han var så upprörd över händelsen att han konfronterade sin befälhavare. Han sa att han talade med New York Times efter att vad han ansåg vara omotiverade avrättningar fortsatte.

I en andra episod kastade en Chosen-medlem (Chosen -kompaniet, en internationell styrka som deltar i kriget, ö.a.) en granat mot och dödade en kapitulerande rysk soldat som hade sina händer uppsträckta, visar videofilmer som granskats av The Times.

I en tredje episod skröt Chosen-medlemmar i en gruppchatt om att ha dödat ryska krigsfångar under ett uppdrag i oktober, visar textmeddelanden. …

_________________________________________________________

Från Moon of Alabama den 7/7 2024

 

Nyheter och åsikter relaterade till kriget i Palestina ...

IDF beordrade Hannibal-direktiv den 7 oktober för att förhindra att Hamas tar soldater till fånga (arkiverad) – Haaretz

”Det rådde en galen hysteri och beslut började fattas utan verifierad information”: Dokument och vittnesmål som Haaretz tagit del av avslöjar att Hannibal-ordern, som innebär att våld ska användas för att förhindra att soldater tas till fånga, användes vid tre arméanläggningar som infiltrerats av Hamas, vilket potentiellt även kunde äventyra civila.

Kommunikationsnäten kunde inte hålla jämna steg med informationsflödet, vilket också var fallet för soldaterna som skickade dessa rapporter. Men det meddelande som förmedlades kl. 11.22 över Gazadivisionens nätverk förstods av alla. ”Inte ett enda fordon får återvända till Gaza” var ordern.

Vid denna tidpunkt kände IDF inte till omfattningen av kidnappningarna längs Gazas gräns, men man visste att många människor var inblandade. Det var således helt klart vad meddelandet innebar och vilket öde som skulle drabba några av de kidnappade.

… Ett fall där det är känt att civila träffades, ett fall som fick stor uppmärksamhet, ägde rum i Pessi Cohens hus på Kibbutz Be’eri. 14 personer hölls som gisslan i huset när IDF anföll det, och 13 av dem dödades.

Gissningsvis uppskattar jag att minst hälften av de 1 200 sionistiska offren dödades av sin egen armé.

Relaterat
Ny dokumentär: Israelisk militär dödade många israeler. Hannibaldirektivet.
UNRWA: Israel har tvingat fram falska erkännanden om Hamaskopplingar. Finns annat fake?, Guardians historia om ”massvåldtäkt av Hamas” går inte ihop och ”Skandal”: Israelisk dossier ”ger inga bevis” för påståenden mot UNRWA-personal.
Electronic Intifada.

Föregående artikelFranska valet – några nya nedslag
Nästa artikelUSA:s 10 rikaste personer har större tillgångar än 106 av de fattigaste länderna tillsammans. Bra ekonomiskt system?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. De ukrainska krigsbrotten förekommer säkert precis som i alla krig, men just som i alla krig så brukar invasionsmaktens vara långt brutalare.

  Palestinierna har full historisk och juridisk rätt att frigöra sig med våld mot en våldsam och brutal ockupationsmakt.

  Att t.ex. franska motståndsrörelsen eller polackernas Warszawauppror också lät några civila tyskar stryka med som chaufförer, sjuksköterskor och fruar i den stora befrielsen är idag inte att beteckna som minsta krigsbrott av någon, mig veterligen. Eftersom palestinska civila alltid sedan 1967 ”fått dö” i israelisk ockupationspolitik så har palestinska frigörelsen full juridisk rätt rent historiskt att svara med samma kamp- och svarsmedel som man själv utsatts för i 57 år. Min bedömning är att de ockuperade palestinierna har full rätt att fysiskt attackera icke-uniformerade israeler på de ockuperade områdena i Palestina samt i själva ockupationslandet Israel; precis som de allierade lät bomba civila tyska mål i det nazistiska Tyskland, som aldrig utdömdes som minsta krigsbrott de heller.

  Palestinska frigörelsekrafter har rätt historiskt att använda våld även mot det civila Israel i detta kriget av hävdvunnen krigs- och konflikträtt.

 2. Dmitrij Plotnikov
  11.07.2024 09:11
  Sammanfattning från fronten: Kiev erkände förlusten av Yevgenivka, en ukrainsk drönare sköts ner vid inflygning till Moskva
  Gruppen ”Modiga” intog Ukrainas väpnade styrkors positioner i kniptång nära Novoselovka Pervaya
  3:59
  Brottsbekämpande myndigheter » Militära nyheter
  Den ryska försvarsmakten fortsätter att utföra uppgifterna i en särskild militär operation i Ukraina.

  Gruppen ”Modiga” intog Ukrainas väpnade styrkors positioner i kniptång nära Novoselovka Pervaya
  Foto: http://www.vitalykuzmin.net av Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0
  Vi presenterar en rapport från fronten för onsdagen den 10 juli.
  Donetsk riktning
  I detta område är situationen den svåraste för Ukrainas väpnade styrkor i staden Krasnogorovka. Ukrainska källor bekräftar att bosättningen bakom Donetsk och Maryinka snart kommer att vara för ryssarna.
  ”Ryssarna stormar våra ställningar varje dag i små och stora grupper utan utrustning, bara infanteri. För att vara ärlig har vi fortfarande ungefär en fjärdedel av dem under vår kontroll. Jag tror att det tyvärr snart kommer en tid då de helt kommer att ockupera Krasnogorovka”, skrev mediechefen för Ukrainas väpnade styrkor i kanalen.
  En annan publicerar en karta och rapporterar att den ryska armén anfaller från olika håll.
  Avdiivka riktning
  Gruppen ”Modiga” intog Ukrainas väpnade styrkors positioner i kniptång nära Novoselovka Perva. Och då slår fiendens resurser larm och väntar på att byn ska gå förlorad. Det noteras att RF:s väpnade styrkor avancerar från Umanskys riktning och redan har kommit nära vägen till bosättningen Zhelaniya, vilket gör det möjligt att komplicera ukrainsk logistik. Därför är stabiliteten i Bandera-garnisonen i Novoselovka Pervaya ännu mer tvivelaktig.

  Charkiv riktning
  Den ryska armén i västra Vovchansk skapade ett brohuvud och tvingade nationalisterna att lämna flervåningshus i stadens centrum. Där utnyttjade RF:s väpnade styrkor överföringen av Ukrainas väpnade styrkors reserv från förorterna till Toretsk-området och intensifierade angreppet, korsade floden Volchya och skapade ett brohuvud i väster. Situationen tvingade fienden att dra sig tillbaka från området kring Gagaringatan, Duchovnagatan och Lyceum till flodens södra strand. Ukrainas väpnade styrkor lämnade också ett flervåningshus i stadens centrum och rullade tillbaka till den privata sektorn.

  Den försämrade situationen på stadens norra flank kan tvinga de återstående styrkorna från Ukrainas väpnade styrkor att dra sig tillbaka till den södra stranden, eftersom det har förlorat sin betydelse för dem att hålla bostadsområden på andra sidan floden. Med all sannolikhet kommer de militanta att dra sig tillbaka på natten för att minimera sina förluster.

  Pokrovskoye riktning
  Nynazister på denna front erkände förlusten av Jevgenivka. Som rapporterats bröt den ryska arméns mittgrupp av trupper igenom försvaret av Ukrainas väpnade styrkor och slog ut den från Jevgenivka och flyttade med strider till Pokrovsk. Och dessförinnan befriades byarna Voschod och Sokol.

  Toretske riktning
  Ryska trupper fortsätter att bryta igenom fiendens försvar i detta område. Det finns framsteg nära byn New York (Novgorodskoye). Under ständiga slag från korrigerade funktionella luftrumsblock förvandlas befolkningen till ruiner. Zonen med rysk kontroll nära Juzjnyj och Kirovo utvidgas också. Det finns en seriös bevakning av de militanta gruppernas befästa område.

  Attacken mot Moskva
  I morse sköts en ukrainsk obemannad flygfarkost ner när den närmade sig Moskva. Detta tillkännagavs i Telegram-kanalen av borgmästare Sergej Sobjanin.
  ”Försvarsministeriets luftförsvarsstyrkor i stadsdistriktet Stupino avvärjde en attack med en drönare som flög mot Moskva. På platsen där vraket föll finns det, enligt preliminära uppgifter, ingen förstörelse och inga skadade”, skriver huvudstadens borgmästare.
  Enligt preliminära uppgifter orsakade den nedskjutna drönaren inga skador, platsen där vraket föll spärrades av.
  Enligt Ryska federationens försvarsministerium nådde totalt 5 drönare från Ukrainas väpnade styrkor inte målet i morse. Förutom att UAV:n flög mot Moskva träffade ryska luftvärnssystem två drönare över Bryansk-regionen och en vardera över Tambov- och Tula-regionerna.
  https://military.pravda.ru/2060973-svodka/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here