Ny dokumentär: Israelisk militär dödade många israeler.

3
959


Vad som egentligen hände vid Hamas attack mot terrorist-stats stämplade Israel är oklart. Uppgifter från Israel om halshuggning av 40 barn och massvåldtäkter har på goda grunder tillbakavisats. Globalpolitics.se har publicerat artiklar om detta.

Läs exempelvis UNRWA: Israel har tvingat fram falska erkännanden om Hamaskopplingar. Finns annat fake?, Guardians historia om ”massvåldtäkt av Hamas” går inte ihop och ”Skandal”: Israelisk dossier ”ger inga bevis” för påståenden mot UNRWA-personal.

Nu utdrag ur artikel om vad som hände i Israel 7 oktober
Electronic Intifada.

_______________________________

Militärexperten Chris Cobb-Smith säger att mycket av den förstörelse som drabbade israeliska hem den 7 oktober inte kunde ha orsakats av Hamas.

En ny dokumentär från Al Jazeeras undersökningsenhet har visat att många av de mest fruktansvärda israeliska berättelserna om det palestinska militära angreppet som inleddes den 7 oktober var osanna.

”Missinformation har använts, och ibland har avsiktlig desinformation använts av officiella talesmän”, säger en kommentator som citeras i dokumentären, October 7.

Filmen visades av The Electronic Intifada innan den sändes första gången denna vecka. Videon med hela Al Jazeera-dokumentären kommer att läggas till på denna sida så snart den blir tillgänglig på YouTube.

Även om dokumentären inte är den omfattande undersökning av internationella experter som många har krävt, bekräftar den mycket av den rapportering som gjordes om den 7 oktober av en liten grupp oberoende journalister, som har avslöjat den israeliska grymhetspropagandan, till priset av att bli smutskastade och attackerade av företagsmedier.

The Electronic Intifada, The Grayzone, Mondoweiss och The Cradle har alla funnit att många – om inte de flesta – av de 1.154 israeler som regeringen hävdar dödades av palestinier i själva verket dödades av Israel självt.

Dokumentären bekräftar The Electronic Intifadas rapport från januari om att den israeliska armén vid middagstid den 7 oktober åberopade Hannibal-direktivet.

Den israeliske historikern Uri Bar-Joseph förklarar i dokumentären att ”Hannibal-direktivet är ett informellt protokoll som säger att vi föredrar att soldaten dödas än att han tas levande”.

Hannibal i massformat
Som The Electronic Intifada rapporterade i december beskrev en överste i det israeliska flygvapnet den 7 oktober som ett ”mass-Hannibal”. I sin reaktiverade form verkar doktrinen ha utvidgats från soldater till alla israeler, inklusive civila.

Al Jazeeras utredningsenhet genomförde en datainriktad analys och granskade sju timmars filmmaterial, varav en stor del togs från huvudkamerorna på döda Hamas-krigare. Man granskade vittnesmålen från hundratals överlevande och sammanställde en omfattande lista över offren.

Utredningen drar slutsatsen att minst 27 av de israeliska fångarna i palestinsk fångenskap ”dog någonstans mellan sitt hem och Gazastängslet under omständigheter som inte har förklarats”.

Den konstaterar också att minst ytterligare 18 av de 782 israeliska och utländska civila som Israel säger dödades i anfallet dödades av israeliska marktrupper.

Även om man inte når en definitiv slutsats om hur många av de döda civila som dödades av Israel självt, säger man att ”ett antal andra kroppar” som återfanns under rasmassorna tillhörde dem ”som dog under omständigheter som är oklara”.

Man nämner också den israeliska pressens rapportering – som avslöjades på engelska av The Electronic Intifada i januari – att 70 fordon som kördes av palestinska krigare som återvände Gaza sprängdes i luften av israeliska helikoptrar, drönare eller stridsvagnar.
Dessa siffror bör därför ses som ett absolut minimum i avsaknad av en omfattande, trovärdig och oberoende utredning av händelserna den 7 oktober.

Med tanke på Israels dokumenterade användning av tunga vapen som stridsvagnar och stridshelikoptrar i stor skala är det troligt att antalet israeler som dödats av sina egna styrkor är mycket högre.

Israel har dock vägrat att låta en oberoende FN-grupp komma in i landet för att genomföra just en sådan undersökning.

”Inte en chans” utfört av Hamas
Utredningsenheten samlade också in bilder från kibbutzim – de israeliska bosättningar nära gränsen till Gaza som attackerades av Hamas med början den 7 oktober.

Filmmaterialet visade både attacken mot bosättningarna och efterspelet, vilket rapporterats utförligt i israeliska och internationella medier.

Al Jazeera visade bilderna för en militär expert, den före detta brittiska artilleriofficeren Chris Cobb-Smith.

Cobb-Smith drog slutsatsen att en stor del av skadorna inte kunde ha orsakats av Hamas.

”Alla bilder jag har sett av Hamas anfall över gränsen, över stängslet och in i [kibbutzim], de är i stort sett bara beväpnade med lätta vapen”, säger han i dokumentären. ”Raketdrivna granater och personliga sidovapen.”

Han visade bilder från Kibbutz Be’eri och Kibbutz Kfar Azza och sade att sådana ”katastrofala strukturella skador” ”uppenbarligen inte orsakats av en strukturell kollaps från en brand” och skulle ha ”orsakats av någon form av tungt vapensystem under strid. Denna katastrofala strukturella skada på många av dessa byggnader, detta kan bara ha hänt genom att tunga vapensystem använts mot själva kibbutzen.”

När han visades bilder på två hål i väggen på ett kibbutzhus, ”skulle jag säga att det förmodligen var någon form av tungt vapen som avfyrades mot huset, troligen en stridsvagn”, förklarade han att ”det finns inte en chans att en RPG skulle göra den typen av skada”.
Dokumentären stöder också en del av The Electronic Intifadas avslöjande av den israeliska regeringens misskrediterade propganda om ”massvåldtäkter”.

Den noterar att den senaste FN-rapporten i frågan uppgav att de visuella bevis som samlades in gav ”inga konkreta indikationer på våldtäkt” och säger att detta var ”en slutsats som stöds av [Al Jazeera Investigative] Unit’s egen analys av filmmaterial och fotografier.”

Rapporten, som leddes av Pramila Patten, hjälpte Israel och The New York Times att tvätta sin grymhetspropaganda genom FN-systemet.

Men i motsats till vad många medier hävdar, avslöjar Patten-rapporten ytterligare påståendena om systematiskt sexuellt våld som ett bedrägeri.

Föregående artikelBiden begärde ökning av USA:s enorma militärbudget – som var tio gånger större än Rysslands
Nästa artikelTortyrspåret från Tel Aviv: Israels roll i Abu Ghraib-skandalen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. De första timmarna och dagarna avgör segern i ett propagandakrig. Israel kammade hem segern och man kan bara hoppas att det var deras sista. Vem minns ännu den excentriske iranske presidenten Ahmanidejad som med en poetisk formulering, ”from the face of time”, sade att Israel bör upphöra. För det fick han ta en massa glåpord då man hävdade något han inte sagt. Det var staten Israel som skulle upphöra.

  Det börjar således klarna att Israel hade förvarnats och bara satt och väntade på Hamas angrepp som för dem tjänade som en anledning till att kunna tömma hela Gaza på folk och hus i en masslakt. ”Aldrig mer” – och det utfört av dem själva.

  Israel har ställt sig utanför den mänskliga gemenskapen. Titta på de förvridna minerna och glasartade blickarna hos folket där. Skammen är evig.

 2. Vad skall till för att nå fred i denna evighetskonflikt som innehåller delar av mycket starka intressen där inte minst religiösa urkunder ingår på båda sidor hos dom mest inblandade parter? Egentligen en omöjlig fråga som hänger i luften.
  Därtill kommer maktfullkomliga stormaktsintressen in i bilden och då inte minst USA och Europa som gärna önskar en utpost i denna del av världen.
  Och nu pågår en mänsklig katastrof i Gaza som kommer att sätta djupa spår i framtida generationers historiska minnen. Visst kan Hamas som organisation förlora sin betydelse precis som PLO en gång gjort men det betyder enbart att någon annan träder fram med samma inneboende hat mot sin fiende.
  Hur Väst tillsammans med Israel skall vinna den striden förblir en omöjlig uppgift.
  För övrigt: Hamas borde kalkylerat Israels reaktion och vilka konsekvenser detta skulle innebära för det palestinska folket. Och då med tanke på detta förödande höga pris deras folk har betalt, vilken plan är nästa drag den palestinska ledningen kommer att välja?
  En fråga Israel också måste ställa sig ty det palestinska folket försvinner inte från Jordens yta som byggnader och i övrigt raserade samhällen gör.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here