Biden begärde ökning av USA:s enorma militärbudget – som var tio gånger större än Rysslands

14
1380

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Nytillkommen är uppgiften att USA planerar en ökning med 4,5 % av sin enorma militärbudget för år 2025. https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3703751/dods-2025-budget-request-provides-45-raise-for-service-members/. Uppgifterna uppgår till nästan 900 miljarder dollar enligt https://news.antiwar.com/2024/03/12/biden-requests-895-billion-for-military-spending-for-2025/

Vidare har Ryssland ökat sin militärbudget med 9 % 2022 och med än mer 2023, men jag finner inga aktuella siffror.https://www.reuters.com/world/europe/russia-doubles-2023-defence-spending-plan-war-costs-soar-document-2023-08-04/

En rapport av Dave DeCamp, den 9 mars, 2023  https://news.antiwar.com/2023/03/09/biden-asks-for-massive-886-billion-military-budget-for-2024/ 

Dave DeCamp är nyhetsredaktör på Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Visa alla inlägg av Dave DeCamp 

OBS! att Red lägger till intressanta uppgifter mot slutet!

________________________________________________

”Kongressen har lagt till tiotals miljarder till Bidens tidigare krav. 

 Vita huset ber kongressen om en enorm militärbudget på 886,4 miljarder dollar för budgetåret 2024, varav 842 miljarder dollar går till Pentagon. Resten skulle gå till andra federala myndigheters militära utgifter, inklusive energidepartementets kärnvapenprogram. 

 National Defense Authorization Act 2024 kommer troligen att vara mycket högre än Vita husets begäran eftersom kongressen lade till tiotals miljarder till de två föregående militärbudgetarna. För 2023 begärde president Biden 813 miljarder dollar, men kongressen lade till 45 miljarder dollar, vilket gav den färdiga NDAA 858 miljarder dollar. 

 Kongressen kan lätt föra upp NDAA 2024 till över 900 miljarder dollar och närma sig 1 biljon dollar. NDAA:erna inkluderar inte de medel som godkänts för kriget i Ukraina, vilket skulle kunna lägga till ytterligare 100 miljarder dollar om USA fortsätter att spendera på konflikten i samma takt. 

 I ett uttalande om begäran sade försvarsminister Lloyd Austin att medlen behövs för att konfrontera Kina, som Pentagon har identifierat som sin högsta prioritet. 

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

 ”Presidentens budgetbegäran ger de resurser som behövs för att ta itu med den stadiga utmaning som Folkrepubliken Kina utgör, hantera avancerade och ihållande hot, påskynda innovation och modernisering samt säkerställa operativ motståndskraft i vårt föränderliga klimat”, sade Austin, tidigare styrelseledamot i Raytheon, i ett uttalande. 

 Enligt Responsible Statecraft kommer mer än hälften av budgeten sannolikt att till försvarsföretag, där Lockheed Martin, General Dynamics, Boeing, Northrop Grumman och Raytheon får den största delen. Budgeten omfattar 170 miljarder dollar för vapenanskaffning och 145 miljarder dollar för forskning och utveckling av nya vapen. 

Redaktörens tillägg

Utdrag ur artikeln: Minskning av USA: s militära utgifter möter alltid motstånd; Ökning gör det aldrig. här

 • USA
 • USA: s militära utgifts- / försvarsbudget för 2019 var 731,75 miljarder dollar, en ökning med 7,22% från 2018.
 • USA: s militära utgifts- / försvarsbudget för 2018 var 682,49 miljarder dollar, en ökning med 5,53% från 2017.
 • USA: s militära utgifts- / försvarsbudget för 2017 var $ 646,75 miljarder, en ökning med 1,08% från 2016.
 • USA: s militära utgifts- / försvarsbudget för 2016 var $ 639,86 miljarder, en ökning med 0,95% från 2015.
 • Ryssland: Militärutgifterna uppgick till knappt 9 % av USA:s 2019. Ökningen för USA är nästan 18 % på 5 år. Rysslands utgifter har minskat med 6 % samma tid, och med drygt 23 % sedan 2013.Och detta är bara de officiella siffrorna på de pengar som går direkt till den officiella ”försvarsbudgeten”. Som en artikel i the Nation, med titeln ”America’s Defense Budget Is Bigger Than You Think” förklarade 2019 – när du har lagt samman de fulla kostnaderna för USA:s krig, förberedelser för krig och konsekvenserna av dessa krig, är den årliga budgeten faktiskt på redan långt över en biljon dollar.
Föregående artikelGaza: världens första AI-drivna, robotaktiverade folkmord
Nästa artikelNy dokumentär: Israelisk militär dödade många israeler.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Den uppsvällda USA militär budgeten kan och kommer inte att säkra Lögnimperiets herravälde.
  Mycket av pengarna kommer dessutom att försvinna i korruptionslabyrinten som är kännetecknande för USAs militär budget. Sedan så kvarstår det ständiga problemet som är typisk för USAs privata militärindustriella monopolbolagen – de producerar bara avancerad skrot (F-35; Patriot missilen; hangarfartyg, mm). Det är precis det som Operation Z har avslöjat – lögnimperiets så hypade vapen är egentligen DYRBAR SKRÄP. Lögnimperiet föreställer sig självt som ”the baddest army in the galaxy” – sanningen är att den är ”the most expensive junk in the galaxy”🤣🤣🤣

 2. En närmast alltid glömd (avsiktligt ?) sida av alla konflikter är vad som driver intressena i den andra änden av kriget och konflikten: vapenindustrin.

  Världens mest skuldsatta nation, dessutom genom hela världshistorien, de amerikanska Förenta staterna, lär enligt många statistiska värderingar, bl.a. från SIPRI-institutet baserat i Stockholm, ha cirka 45-55% av världens vapenhandelsandel. Det är en farligt drivande kraft för (för det är alltid slutresultatet) död och förstörelse runtom i världen.

  Häromåret beslutade vi länder i Europeiska unionen att samordna den egna försvarsindustrin och koordinera industriella åtaganden.

  Det blev ett fasligt liv i Washington.

  Ett hot, direkt och indirekt, med andra ord. Det var där skon klämde.

 3. USA har verkligen inte råd med denna militärbudget då landet är nära konkurs! Paradoxalt nog så gör nog USA bankrutt ännu fortare om de inte kan hota andra länder militärt att fortsätta med att handla med dollar. Och detta vet maffian i Washington om givetvis! Ett avskaffande av de svindyra militärbaserna man har runt hela jorden skulle befria massor av länder från USA:s stövel av hot och politiska påtryckningar! Militärbaserna är en viktig del av USA:s aggressiva utrikespolitik och kan således svårligen läggas ner frivilligt.

 4. Börjar det inte bli jobbigt att skriva samma sak hela tiden? Inte du personligen men jag har hört samma ramsa i snart 20 år snart så faller USA dom är så ineffektiva och dåliga usch usch. När ska det här hända?
  På vilket sätt har operation Z avslöjat det avancerade skrotet väst använder? Varken f 35 eller patriot används i Ukraina så jag undrar lite hur du tänker här. Dom flesta skulle väl säga att det visar på exempelvis Himars effektivt då ett väldigt begränsat antal visat sig vara just väldigt effektiva.

  • Även om USA:s krig misslyckats och dess styrka politiskt, ekonomiskt och militärt har försvagats i f.a. relativa termer är USA starkt på flera områden och har stort inflytande i EU, övriga ”Väst” och i några andra stater. Det förefaller möjligt att en del av USA:s vapensystem är bra eller mycket bra.

   • @Anders Romelsjö (red) 13 mars, 2023 At 16:57
    Som ingenjör av den gamla stammen håller jag inte med. USAs teknologi är skrämmande föråldrad och dysfunktionell .

    Ta Patriot som exempel. Patriot är en över 40 år gammal konstruktion som t ex visade sig hjälplös mot hemmagjorda raketer i Jemen. Detta inom elektronik där man anser att ett generationsskifte i teknologin sker vartannat år.

    Patriot är dessutom ett gammalt system konstruerat för attackerande missiler och flygplan, alltså högtflygande vapen. Det klara inte moderna snabba drönare som flyger i trätopparna eller på låg höjd flyger lägre än trätopparna och följer vägar och kraftledningsgator.

    Värdet av Patriot för USA är att det är ett nätverkande övervakningssystem där USA kan övervaka länder som Sverige, och Patriot kan även användas för från USA fjärrstyrda attacker mot länder som Sverige om USA anser att det behövs.

    Samtidigt läser jag i olika artiklar att USAs jaktflyg är så teknisk dysfunktionellt att det inte klarar annat än patrull flygningar, att 25% till 50% av USAs flotta rapporteras vara rost burkar som permanent ligger i hamn för reparationer och det finns inte längre besättningar som klara att driva de gamla ångsystemen. Dom har gått i pension. USA har fortfarande de så kallade ”Liberty Ships”, och dom drevs med tripple expansion ångmaskiner. Flera av USAs nyaste marina fartyg har fått bogseras hem från jungfruresan.

    När Australien träffade på ett grupp kinesiska jaktplan Chengdu J-20 och skulle föröka lära kineserna lite om att flyga, blev australiensarna å chockade att man fick skicka dom till psykiatriker.

    DoD: 77 procent av unga amerikaner olämpliga för militärtjänst
    https://www.worldtribune.com/dod-77-percent-of-young-americans-unfit-for-military-service/
    Orsak, fetma, outbildade, droger, kriminellt belastade. USA har just förbjudit soldater på baserna har vapen. Dom skjuter sig själva.

    Den som söker källor gör det bäst här.
    https://html.duckduckgo.com/html/
    Sökord föreslås som
    ”usa youth unfit for military service”
    ”rusty usa military ships”
    Använd inte Google då en är kraftigt censurerad.

    USAs styrka är propaganda.

    • USA kan förlora 9 biljoner dollar på konfiskering av ryska tillgångar.

     Konfiskeringen av ryska tillgångar hotar USA med nio biljoner dollar i förluster. Dessa uppgifter delades av finansanalytiker från Kina.
     Förenta staterna och dess allierade införde sanktioner mot Ryssland, som ett resultat av vilket en del av valutareserven i Ryska federationens centralbank frystes. Totalt blockerades tillgångar värda mer än 300 miljarder dollar.
     Enligt kinesiska experter letar västvärlden just nu efter ett sätt att konfiskera ryska pengar och förstår knappt vilken dum sak de gör.

     Detta rapporterar PolitRussia presenterar en exklusiv återberättelse av artikeln.”USA, tillsammans med partners, har infört sanktioner utan motstycke mot Ryssland.
     Dess banker uteslöts från SWIFT-avvecklingssystemet, exporten av olje- och gasresurser och industriella råvaror var avsevärt begränsad, och valutareserver till ett belopp av 300 miljarder dollar frystes, säger experter från Kina.
     NetEase-observatörer noterade att införandet av så storskaliga restriktioner på Ryssland av västländer gjorde ett stort intryck på Kina.
     Den senare följer noga de pågående händelserna och arbetar för att undvika att vara i Ryska federationens plats. Många andra länder runt om i världen gör samma sak, oroade över USA:s illegala handlingar.
     NetEase: USA kan förlora 9 biljoner dollar på konfiskering av ryska tillgångar FBA ”Economy Today”
     ”Förenta staternas tillvägagångssätt har orsakat betydande skada på världsordningen och äventyrat uppförandet av internationella affärer”, sa NetEase-analytiker.

     I Kina ställs frågan alltmer: hur ska man skydda sina internationella tillgångar? USA har visat att det inte är säkert att ha pengar i västerländska banker och obligationer. Det finns bara ett riktigt effektivt sätt att spara besparingar – att ta ut dem från USA och europeiska länder.
     För närvarande är Kinas utländska finansiella tillgångar i storleksordningen 9 biljoner dollar. Mycket av de pengarna kan sanktioneras av USA.
     Mot denna bakgrund överväger Peking möjligheten att, som svar på Amerikas konfiskering av ryska tillgångar, dra tillbaka sina medel från de västerländska finanssystemens jurisdiktion. I det här fallet kommer Förenta staternas förluster att bli katastrofala.
     Tidigare talade PolitRussia om resultatet av Moskvas försäljning av USA:s statsskuld.
     https://politros.com/23938690-netease_ssha_mogut_poteryat_9_trillionov_dollarov_na_konfiskatsii_aktivov_rossii

     • Djupfrysta Natos soldater övar i Arktis för att USA vill lägga beslag på Arktis naturrikedomar för egenvinning.
      Men naturen gav Nato-soldater en otäck överraskning under övningarna. Sexhundra holländska marinsoldater frös nästan ihjäl när de åkte skidor. Detta rapporterade Bloomberg.

      Speciellt för sina läsare presenterar PolitRussia en återberättelse av publikationen.
      Enligt den amerikanska portalen skapade den oväntade uppvärmningen en hel del problem för Nato-soldater som anlände för övningar i Arktis.
      Sexhundra soldater från Holland åkte på en skidresa, under vilken de var tvungna att kasta sig ner i hålet i full växel och sedan åka vidare.
      När marinsoldaterna ”simmade” och återvände till isen gick något fel. ”Vanligtvis bryter en marin efter vatten i torr snö, men den här gången var det åtta grader Celsius. Det översta snölagret var blött.
      Genomdränkt vinterutrustning frös, ”rapporterar Bloomberg orden från en deltagare i manövrarna från Royal Dutch Navy.

      Publikationen lade till: med hänsyn till klimatförändringarna blir det allt svårare att förbereda sig för fientligheter i Arktis, där lufttemperaturerna kan sjunka till minus 60 grader Celsius.
      Väderförhållandena i regionen blir allt mer extrema.
      Minusgrader har redan drivit soldater till sina gränser, men varmare temperaturer och regn skapar nya problem över hela Arktis.
      Bloomberg skriver också att mycket kommer att bero på Natos framgång i Arktis, eftersom denna region är framtiden.
      Dessutom utvecklar och stärker Ryssland aktivt sina arktiska gränser för att säkerställa skyddet av sina egna ekonomiska intressen.
      Tidigare skrev PolitRussia att ubåtsflottan kan bli Rysslands trumfkort i den arktiska konfrontationen med Nato.
      Författare: Viktor Butkevich

     • Många länder och företag i Asien idag har närapå slutat göra affärer i US-dollarn.

      Det råder en synnerligen tveksamhet om ett valutaland som USA verkligen har rätt att bedriva kontroll och utkräva straff och böter gentemot t.ex. företag och personer som bedriver handel och har innehav av denna valuta. Några internationella regler finns inte, bara fastlagda sedvanor.

      Att Washington idag brukar ställa svenska företag som Telia och Ericsson inför höga böter kring avtal de fattat med betalningar i US-dollar i främst Asien, där då lokal asiatisk och svensk avtalslag (skulle) kunna råda, tar ett land på andra sidan jorden rätten att utfärda böter för t.ex. avtal undertecknade i Uzbekistan eller annat land.
      Men denna amerikanska rätt är självpåtagen, den är inte stadgad i internationella lag- och rättssystemet.

      I den fina paragrafvärlden kallas det för extraterritoriell lagstiftning: d.v.s. lagar fattat i ett lands parlament utvidgas ensidigt att gälla parter i länder utanför den, här, amerikanska lagens jurisdiktion (område där det råder rätt att väcka åtal och hålla process, rättegång och förklara dom) mot affärer i låt säga Uzbekistan, mellan dåvarande TeliaSonera och uzbekiska partners.

      Det är inte konstigt att asiatiska företag och parter faktiskt idag avstår och överger US-dollarn för avtal. Indiska och ryska företag och avtal, tror jag, numera helt klokt ha övergivit den amerikanska dollarn i sina mellanhavanden.

      En kraftig motåtgärd mot de nya amerikanska statsunderstöden som riskerar dra över europeiska företag till tillverkning i Amerika, vore ett drag från europeisk sida att upprätta nya avtal med t.ex. arabvärlden i valutan Euro. Skulle Europa börja handla med Euro i olja och LNG-gas från Mellanöstern urgröps den amerikanska ekonomin, som ett motstraff mot Washingtons senaste drag att urholka bl.a. Europas industri.

  • Har du inte hört? De flesta av HIMARS som skickades till ukrozionazi landet har omintetgjorts av ryska missiler. En del skrot är redan i Kina som kommer att använda det för att producera olika varor som exporteras till USA🤣🤣🤣🤣🤣

   USA vågar inte använda F-35 – den vet att det är skrot. Likaså vad gäller den så hypade men endast 4% träffsäker ”Patriot”. Vill du veta mera om lögnimperiets dyrbara skrotarsenal så läser du Andrei Martyanovs böcker – om du törs vill säga

  • USA hade satts i konkurs av bankmaffian för länge sedan om de vågat (men det skulle vara med fara för eget liv) och samtidigt ska man komma ihåg att USA är för stora för att sätta i konkurs! T o m Italien är för stort att kursa, Grekland sattes i konkurs för det är mycket mindre. Så ”Jonas” där har du svaret på varför det inte skett! Angående krigsmaterial från USA så dömer Pentagon själva ut F-35, Israel dömde ut Patriot och byggde om systemet för dyra pengar, Abrams är inte fältmässiga då turbinmotorn är både törstig, går sönder ofta och måste skickas iväg för reparation till Alabama m m. De gamla jetplanen som F-16 och några andra till har visat sig fungera bra däremot. Himars har ryssarna lärt sig att skjuta ner och de har slagit ut många av de Himars som skickats till Ukraina. De få enheter Ukraina har gör absolut ingen skillnad på slagfältet utan ukrainarna har mest använt dem till att skjuta på civila mål i de östra delarna. Tomahawk fungerar bara mot länder utan avancerat luftvärn då det är långsamt och lätt att upptäcka och är bara en leksak jämfört med t ex Kinshal.

 5. Sanningen, eller åtminstone nära den, är väl att det amerikanska samhället hemmavid inte faller samman till kaos, utan dess geopolitiska intressesfär i hela övriga världen, förutom då Europa som det senaste året regredierat tillbaka till 1960-talets amerikanska världssyn -och den duger inte (alls) för 2030-talet.

  Det amerikanska militära problemet är ju att det inkompetent nog inte vinner några som helst krig, vare sig på egen hand eller i koalitioner sedan Japans kapitulation hösten 1945. Det är ju klara historiska och politiska fakta.

  Det är ju det så omsusade amerikanska politiska och militära ”ledarskapet” som sedan decennier tillbaka utraderats precis varhelst i världen, förutom i det mycket udda Europa som inte vare sig orkar, vill eller kan ta ansvar, som enda världsdel på jorden, för den egna diplomatin, säkerhets- och utrikespolitiken.

  Och det är ju där det måste bli en ändring på den europeiska politiska scenen där nu Washington tillåtits att börja slå sönder (med avsikt) Europas ekonomiska viktigaste länk till Asien.

  I det håller ju det amerikanska systemet på att falla ihop: fast i Europa.

 6. För dom HELT otroliga summorna ÅRLIGEN. De HELT otroliga summor ÅRLIGEN. Senaste deccenier. Det är dåligt med tanke på summorna som ingen är ens i närheten av HELA 2000talet. Men jo Usa har tyvärr MYCKET inflytande över Europa och västvärlden som helhet. Inte lite. Det är MYCKET inflytande Usa har över västvärlden. Politiskt, Diplomatiskt, Militärt genom Nato. Men även Ekonomiskt och massmedierna. EU kan EJ sköta om sitt hus, man tillåter Usa sköta om ALLT som en egen delstat. Där ligger stora problemet. EU sviker sina befolkningar dom är ynkryggar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here