Gaza: världens första AI-drivna, robotaktiverade folkmord

47
1491
Robothund från Ghost Robotics.
Robothund från Ghost Robotics.En artikel av  Thomas Fazi 9 mars

Attacken mot den palestinska enklaven ger en skrämmande inblick i framtiden för 2000-talets krigföring.

______________________

För de flesta av oss är att bli jagad av robothundar eller jagad av mördardrönare en mardröm – eller dystopiska sci-fi-filmer à la Black Mirror. För Gazas invånare är det en vardaglig verklighet. Under de senaste fem månaderna har den palestinska enklaven inte bara varit skådeplatsen för en av de dödligaste och mest destruktiva bombkampanjerna i historien. Det har också varit en testplats, ett levande laboratorium, för nästa generation av israeliska och västerländska högteknologiska vapen och teknik – och ett fönster in i den oroväckande verkligheten av 2000-talets krigföring.

För bara några dagar sedan rapporterade Haaretz att ”[i] ett försök att undvika att skada soldater och hundar har IDF experimenterat med användningen av robotar och fjärrstyrda hundar i Gazakriget.” Att använda robotar och obemannade markfordon är inget nytt för IDF. Gaza har dock upplevt en kraftig ökning av användningen av dessa tekniker. Som författaren skriver, ”försvarsmyndigheter bekräftar att det har skett ett språng i användningen och sofistikeringen av robotar på slagfältet.”

Ett framträdande exempel är en olycksbådande hundformad promenadrobot som kallas Vision 60, gjord av Philadelphia-baserade Ghost Robotics , liknande robothunden Boston Dynamics som vi alla har sett videor på. Företaget beskriver sin robothund som ”ostoppbar” och säger sig redan ha sålt den till ”mer än 25 nationella säkerhetskunder”. Hundarna som är utplacerade i Gaza har också utrustats med en drönare som heter Rooster, som kan lossna från (och fästa på) hundens rygg, vilket resulterar i en robot-drönarhybrid.

Drönaren utvecklades gemensamt av den israeliska start-upen Robotican och Directorate of Defense Research & Development, den israeliska motsvarigheten till DARPA i USA. Det samarbetar med alla stora israeliska försvarsföretag för att utveckla ny teknik för militär användning.

Dessa robothundar används i Gaza enbart för övervakning och underrättelseinsamling, vilket innebär att de inte är utrustade med dödliga vapen. Men en sådan utveckling är förstås bara ett ”tillägg” bort. Faktum är att den amerikanska armén redan har meddelat sin avsikt att montera maskingevär på Vision 60 och till och med ge dem en del AI-kapacitet, och vi kan vara säkra på att israelerna har liknande projekt på gång.

Faktum är att IDF för närvarande använder Gaza som en testplats för en liknande teknik: små quadcopter-drönare, liknande de kommersiella drönare som har blivit vanliga i hushållen, men med maskingevär monterade under .

Till skillnad från traditionella Reaper-liknande militära drönare som skjuter missiler högt över molnen, kan dessa drönare flyga väldigt lågt och komma väldigt nära sitt mål, även inne i byggnader. Gaza är det första kriget där dessa fjärrstyrda drönare har utplacerats i stor skala mot fiendens stridande – och civila.


Den här artikeln publicerades på Thomas Fazis blogg. https://www.thomasfazi.com/p/gaza-the-worlds-first-ai-powered och senare på steigan.no med bilder längst ned i artikeln.

Föregående artikelVinner Ryssland. I vad? Varför i så fall?
Nästa artikelBiden begärde ökning av USA:s enorma militärbudget – som var tio gånger större än Rysslands
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

47 KOMMENTARER

 1. ”Samtidigt fortsätter Israels folkmord i Gaza, liksom på Västbanken. I skuggan av terrorbombningarna av Gaza har fler än 400 palestinier på Västbanken mördats av ockupationsmakten sedan den 7 oktober förra året.

  I Gaza är siffran nu över 31.000 döda, samtidigt som fler än 7.000 saknas där de ligger begravda under sönderbombade hus. De allra flesta av offren är kvinnor och barn.

  Flera barn har också dött av undernäring de senaste dagarna, då Israels svälttaktik börjat fungera i praktiken. I måndags kväll bröt muslimer världen över fastan den första dagen av ramadan, men i Gaza är det många som inte har något att äta överhuvudtaget.

  På måndagskvällen hade sammanlagt 25 palestinier svultits ihjäl i det belägrade Gaza, en siffra som snabbt kommer att öka dramatiskt om inte mycket mer hjälp släpps in. Samma dag sköt israelisk militär ihjäl sju palestinier som väntade på nödhjälp i Gaza city i norra Gaza – bara en dryg vecka efter den så kallade mjölmassakern, då israeliska soldater sköt ihjäl fler än hundra palestinier som väntade på mat utanför Gaza city. Gazas mediekontor uppger att Israel dödat fler än 400 hjälpsökande de senaste veckorna.”

  https://proletaren.se/artikel/fastemanad-i-skuggan-av-folkmord

 2. Mats Larsson skrev en mycket bra artikel i Expressen där han starkt kritiserade användandet av ordet folkmord för det som händer i Gaza. Det är att urholka ordets betydelse. Han hänvisade till Rwanda och så klart Hitlers folkmord på judarna under andra världskriget.

  Ni på denna sidan tycker ju att Putin är gud och har all rätt i världen att mörda långt många fler i Ukraina än vad Israel ens är i närheten av i Gaza. Ryssarna hade inget skäl annat än imperialistiskt i att gå in i Ukraina medan Israel svarar på det fruktansvärda angreppet 7/10. De ämnar se till att det aldrig händer igen. Mycket collateral damage men de fega islamisterna i Hamas gömmer sig mitt bland folket istället för att klä sig i militäruniform och ta sitt ansvar. Det är Hamas fel att så många civila dör i kriget.

  Drömscenariot är att palestinierna flyttar till andra länder i närområdet så att israelerna kan få ha sitt land i fred. Tyvärr hatar merparten av världens muslimer – islamisterna inte minst – judarna och kommer aldrig att låta dem leva i fred. Det finns ingen väg ut.

  • Kanske dags att sluta läsa sagorna i MSM-fulmedia ”Björn”? Det är bara USA-styrd propaganda du läser eller ser så glöm det de bara ljuger eller vinklar. Ryssland svarar för övrigt på angreppet på de östra delarna som inleddes 2014 efter statskuppen i Ukraina vilket du tycks ”glömt”?

   • De östra delarna av Ukraina är inte Ryssland. Och nej, det är inte vad Ryssland gör. De vill utöka sitt territorium och Putin är på ett mission att bygga ett nytt Sovjet.

    Nej, jag har inte glömt vad som hände när ukrainarna tog tillbaka kontrollen över sin egen politik 2014. De ville bort ifrån den ryska kontrollen. Men antar att du inte ser att det är Putin som styr Belarus. Antar vidare att du inte tror att Putin mördar regimkritiker heller.

    Sen ja, hellre läsa media som följer ett narrativ influerat av USA än av Ryssland. Samtidigt är det intressant att komma in här från tid till annan för att förstå hur ni på vänsterflanken resonerar.

    • Janukovitj valdes till president 2010 med 67 % av rösterna i ett val med god kvalitet av OSSE. Hösten 2013 erbjöd både EU och Ryssland ekonomiskt stöd, där Rysslands bud var klart bättre. Protester förekom på Maidan med ledande utländska politiker närvarande. Kontrafaktiskt: Tänk om politiker från Ryssland, Belarus deltagit i protestmöten i t.ex. Frankrike. 22/2 2014 genomfördes en av USA och EU stödd högernationalistisk statskupp, som drastiskt minskade Ukrainas oberoend.

     Läs först https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/

     https://www.globalpolitics.se/dags-att-erkanna-statskuppen-i-kiev-efter-fem-ar/

     • ”genomfördes en av USA och EU stödd högernationalistisk statskupp,”

      God Söndag bästa hr. Anders Romelsjö,
      Frånsett fakta i sak får jag en övertygelse om vår kommentator Johan de Naucler läser ovan kommer han genast få ett bredaste leende.

      Orsaken är förstås du använder högernationalism i misskrediterande syfte.
      Det kan säkert fungera bra bland alla progressiva vänster-vänner men om man utvidga motståndet mot Borgarens välde med samarbeten så gör du genast en björntjänst och därav de Nauclers förmodade breda leende.

      SVT Public Service, som också gärna går Borgerlighetens ärenden formligen älskar att använda uttryck som ”högernationalism”, ”högerextremister” och liknande därför de så noga vet dess splittrande verkan inom radikala grupper.

      Som ni kanske märkt har jag aldrig använt nationalism eller högernationalism som konfronterande eller beskyllande.
      Jag vill helst inte använda dessa ord överhuvudtaget då jag vet hur de kan utnyttjas av den politiska motståndaren.

      Vad beträffar den gruppen som menas i Ukraina kallar jag dem hellre ukronazister eller Banderister efter deras ledare.
      Från början var dessa motståndare till Ryssland och vid Det Stora Fosterländska kriget gjorde de sig själva till medbrottslingar för NAZI-Tysklands räkning i sin iver att försöka krossa Ryssland.

      Detta har nu upprepat sig en andra gång men de ser nu ut att själva ännu en gång själva bli krossade.
      Vad som gäller nu är att Ryssland tröttnat på det här latenta hotet från västra Ukrolandet och vill ha slavisk lösning som är varaktig.
      Borgaren från Väst kommer säkert locka med fredsförhandlingar när han inser läget är förtvivlat men tycker du verkligen Ryssland ska svälja lockbetet för att senare ännu en gång riskera bli offer för bedragen från Västvärlden?

    • Rådet till dig ”Björn” är handla sorgkläder för det lär snart bli begravningståg för ukrozionazi enheten. När den saken är klar så kand du fortsatt beklaga att europas hyena slet åt sig Galicien, ropa på demonstrationer mot det polska våldet och dylik upptåg 🤭

    • ”Björn” de flesta här vet att östra Ukraina bebos av ryssar och var en del av Ryssland innan Sovjetbyråkraterna i sitt oförstånd flyttade dem till Ukraina inom Sovjet. Och det var beskjutandet av civila i Donbass och Luhansk som ledde till ca 15.000 döda mellan 2014 och 2022 då Ryssland fick nog av mördandet och därför är det krig. Ryssland har i alla fall orsak att starta krig till skillnad från dina kompisar i USA som bombar sönder länder för att de inte gillar deras ledare eller påstås hysa terrorister som egentligen var i Pakistan.

     • ”Björn” heter de facto Björn. Nilsson i efternamn. Bosatt i Fjärdhundra utanför Enköping. Så du/ni behöver inte skriva ”Björn” inom citationstecken.

      Ryssland startade krig för att få mer makt och större areal. Mer olja låg bakom Krim.

      Nej, nu måste fokus flyttas till Augusta för årets härligaste TV-händelse. Älskar Georgia och Masters! Kom igen Ludde.

  • Vilket skämt! mediokra Mats Larsson skriver på sionist tidningen och försöker avleda från det solklara FOLKMORDET som pågår regisserat av sa
   ionister. Kan ni inte komma med nåt bättre ni samling folkmords försvarare ?

   Det finns en klar väg ut: alla marktjuvarna ska pack och väck från Palestina!!!
   Och så det kommer att blir. Vare sig ni vill eller inte. Det kan ta tid med det kommer att bli var så säker. Död åt sionismen!

   Enligt folkrätten så har ett ockuperat folk ALL RÄTT i världen att få bort ockupanten med ALLA MEDEL till buds från sitt hem, egendom och land. Palestiniernas attacker den 7/10 är ett led i detta och därmed HELT RÄTT.
   På dessa skolonialister tills HELA Palestina – från the river to the sea – är fritt!!!

   Vill sionisterna ha fred så har de två val:
   1) lämna Palestina
   2) lämna Palestina

 3. Jaha, ni menar den Max Blumenthal som jobbat för Al Jazeera (Hamas-kopplade) och de ryska medierna RT och Sputnik? Förstår. Han är så klart 100 % objektiv. LOL.

  ”Benny” (tydligen så man skriver här). Jag skulle inte säga att jag är israeltrogen. Avskyr de ultrakonservativa bosättarna lika mycket som jag avskyr terroristerna i Hamas. Men ja, jag anser att Israel har rätt till sitt land. Det är deras sedan 1948 och det finns en historisk grund i det.

  Jag tror inte alls på en tvåstatslösning. Det fungerar uppenbarligen inte och det finns tyvärr inte stöd för det hos någon av lägren. Det är något som vi utanför tycker vore bra men kommer aldrig att fungera. Bästa lösningen skulle i min mening vara att Västbanken blev ett eget land medan Gaza behålls israeliskt. Invånarna i Gaza flyttar till Västvanken eller närliggande länder såsom Egypten, Jordanien, Syrien etc.

  Och ”Försvinn!” (som jag antar är samma kille som har problem med sin capslock även ovan) – kul att du i alla fall benämner Israel som land denna gången. Håller med dig på ett sätt – jag hade inte heller haft något större problem om det var bosättare man försökte mota bort med våld. Men nu var det ju inte det. Så svårt att hävda att det var marktjuvar (utgår vi från gränsöverenskommelsen från 1967?) man attackerade.

  Och så slutligen till ”Att du inte skäms ”Björn””. Jo, jag skäms. Jag skäms över att vara svensk när vi tillåter att folk skriver på nätet och skanderar på gator och torg om död åt Israel och ”from the river to the sea”. Jag är för yttrandefrihet i största mån (vet att ni rysslandslakejer tycker att det är fine att mörda meningsmotståndare och sånt) men gränsen har passerats när man uppmanar till och berömmer massmord.

  Och nej, jag uppmanar eller berömmer inte Israels hårdföra respons och vilja att utrota Hamas – men jag förstår den. Förstår också att om terroristerna i Hamas hade uppträtt i uniform och inte gömt sig bland folket i civila kläder så hade dödstalen varit oerhört mycket lägre.

   • Att utrota Hamas är inte folkmord. Så vitt jag vet är inte terroristorganisationer att betrakta som ”folk” i den bemärkelsen. Jag skulle inte kalla talibaner, ISIS-medlemmar eller Al Shabab-anhängare för ”folk” heller. Men världen skulle vara en bättre plats utan dem alla.

    Begåvad eller inte så är allt ovan skrivet utan någon form av ironi alls.

   • Till exempel personen bakom kommentaren som du nyss kommenterade. ”Israel har ingen rätt att existera”.

    Sen så gar Israels militär (och ledare) handlat fruktansvärt fel flera gånger sedan 7/10. Det jag säger mig förstå är att man som israel vill få ett slut på Hamas och för den delen Hizbollahs ständiga attacker mot Israel.

    @Anders – att det senaste valet som hölls i Gaza var 2006 säger ganska mycket om terroristerna i Hamas som inte ens utlyser val. Fega och rädda att bli av med makten. Lite som Putin som inte vågar tillåta meningsmotståndare möjlighet att kandidera eller nyttja statskontrollerad media eller ens leva.

    • Putin hade mycket hög popularitet i flera opinionsundersökningar långt före valet där flera kandidater deltog.

    • Israel har ingen rätt att existera som statsbildning menas det. Hur i fridens dagar man kan få det till att uppmana till massmord är för mig helt obegripligt.

     • Oj då! Jag måste ha missuppfattat från början. My bad. Så han med caps lock-problemen menar alltså att om Israel respekterade gränserna från 1967 så ska så klart Israel ha rätt att finnas.

      Är det vad det står här från han som önskar död åt sionismen (men inte åt islamismen): Palestiniernas attacker den 7/10 är ett led i detta och därmed HELT RÄTT.
      På dessa skolonialister tills HELA Palestina – från the river to the sea – är fritt!!!

      Och här: apartheid israel har ingen rätt att existera.

      Men då känns det genast bättre i magen.

    • Det står apartheid israel har ingen rätt att existera! Inget annat

     Läs igen:
     apartheid israel har ingen rätt att existera!
     apartheid israel har ingen rätt att existera!
     apartheid israel har ingen rätt att existera!

     Översättning – Den sista öppet rasistiska regimen i hela världen har inge rätt att existera. Begrips?

    • I will make it very clear to you, numskull Björn: zionists have no absolutely claim to Palestine! Historic or otherwise – PERIOD!

     GET THE HELL OUT OF PALESTINE!

     Palestinians have ALL THE DAMN RIGHTS in the world to LIBEARTE Palestine from the occupying land thieves. The Palestinians did that on 7/10 – kick the asses of the colonialists.

     (spare us the zionist mendacious propaganda about ”babies in ovens” and ”rapes” that never happened).

     Ingen köper era lögner – sluta ljuga om folkmordet ”Björn”

    • I will make it very clear to you, numskull Björn: zionists have absolutely no claim to Palestine! None whatsoever – historic or otherwise – PERIOD!

     GET THE HELL OUT OF PALESTINE!

     Palestinians have ALL THE DAMN RIGHTS in the world to LIBEARTE Palestine from the occupying land thieves. The Palestinians did that on 7/10 – kick the asses of the colonialists.

     (spare us the zionist mendacious propaganda about ”babies in ovens” and ”rapes” that never happened).

     Ingen köper era lögner – sluta ljuga folkmords apologet, shekel ”Björn”

     • Tack för att du förklarar för mig på svenska och engelska. Stort av dig.

      Tror att du menar ”numb skull”. Så kände jag mig igår kväll – blev en del vin.

      Hur som helst. Jag är ju lite trög som du vet så nej ”I don’t get it just yet”. När du skriver att sionisterna inte har någon rätt till Palestina (som inte är ett land enligt t ex FN som vi tidigare använt som referens här) menar du då enligt gränsdragningen 1967? Alltså – bosättarna ska väck? I så fall förstår jag och håller med. Menar du att Israel inte borde existera som land och att den areal som idag är landet Israel borde rensas från judar och byta namn till Palestina? I så fall tänker vi inte riktigt lika.

      Men vi skulle nog kunna ha en dynamisk dialog ändå. Ses vi i baren på President Wilson i Genève ikväll eller på Patek Philippe-muséet i morgon förmiddag? Jag är här med min muslimska vän (från Bosnien). Vi hade middag igår på Café de Paris ihop med en jude från Tel Aviv förresten. De åker hem i kväll så bara jag kvar. Hade ju varit kul. Högt i tak.

  • Slagordet från ”the Sea to the river” är israeliska högerpartiet Likuds slagord sedan 1970-talet, d.v.s. sedan över 50 år tillbaka.

   Det finns internationell lag att följa, från FN:s generalförsamling, säkerhetsråd (beslut från det är upphöjt automatiskt till internationell lag med direktverkan) och FN:s domstolar i Haag. Dessa anvisar alla, samtliga, att Israel skall dra tillbaka sig till de gränser som rådde den 4 juni 1967. I legal mening är faktiskt detta problem helt solklart.

   • Tack, viktigt detta, som är kärnan i mellanösternkonflikten, ständigt upprepas.
    Så rätt, Israel ockuperar palestinska landområden. Om detta råder ingen tvekan.
    Zelenskyj borde visa solidaritet med det palestinska folket samtidigt som han
    vädjar till omvärldens stöd för Ukraina i kriget mot Ryssland

 4. Operation True Promise är namnet på Irans militär aktion som satte barnamördarnas regim israel på plats.
  Världen är trött på denna galna hund därför står världen med Iran.

  https://english.almayadeen.net/news/politics/iranians-mock-israeli-strike-on-isfahan

  Vad händer härnäst då? De interna motsättningarna mellan marktjuvarna är skarpa – det är spänt – det ska lite för att det hela omvandlas till en marktjuv mot marktjuv uppgörelse … I så fall skulle man kunna säga ”Mission Accomplished”, på Persiska🤗

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here