New York Times: ”Mer än dubbelt kvinnor och barn dödade i Gaza som i Ukraina-kriget”

3
516

Sveriges utrikesminister Billström vill inte säga att Israel använder övervåld enligt uttalande i Sveriges Nyheter kl. 16.50 7/12, då man i programmet uppger att 17000 dödats i Gaza. Låt oss granska frågan utifrån en artikel i New York Times.

Bild i New York Times. Orangeröda fältet avser dödade kvinnor och barn fram till 25 november, medan det grå fältet avser övriga dödade.
Källa: https://www.nytimes.com/2023/11/25/world/middleeast/israel-gaza-death-toll.html

___________________________________

Medan dödstalen i krigstid aldrig kommer att bli exakta, säger experter att även en konservativ tolkning av de dödssiffror som rapporterats från Gaza visar att dödstakten under Israels kampanj har få föregångare under detta århundrade.

Människor dödas i Gaza snabbare, sägs det, än under de dödligaste ögonblicken av de USA-ledda attackerna i Irak, Syrien och Afghanistan, som själva kritiserades hårt av människorättsgrupper.

Det är inte bara omfattningen av anfallen – Israel sade att man hade bekämpat mer än 15 000 mål innan man nådde en kort vapenvila under de senaste dagarna. Det handlar också om själva vapnens beskaffenhet.

Israels liberala användning av mycket stora vapen i täta stadsområden, inklusive USA-tillverkade 2.000-pundsbomber som kan jämna ett lägenhetstorn med marken, är överraskande, säger vissa experter.

”Det är bortom allt som jag har sett i min karriär”, säger Marc Garlasco, militär rådgivare för den nederländska organisationen PAX och tidigare senior underrättelseanalytiker vid Pentagon. För att hitta en historisk jämförelse för så många stora bomber på ett så litet område, sade han, kan vi ”behöva gå tillbaka till Vietnam eller andra världskriget.”

I striderna under detta århundrade ansåg däremot amerikanska militärer ofta att den vanligaste amerikanska flygbomben – ett vapen på 500 pund – var alldeles för stor för de flesta mål när man bekämpade Islamiska staten i stadsområden som Mosul, Irak, och Raqqa, Syrien.

De israeliska styrkorna säger att de använder den ”minsta tillgängliga ammunitionen” för att uppnå sina strategiska mål i syfte att orsaka ”minimal negativ effekt på civila”.

Civila dödsoffer är notoriskt svåra att beräkna, och tjänstemän i den Hamasstyrda Gazaremsan skiljer inte på civila och stridande.

Forskare pekar istället på de cirka 10.000 kvinnor och barn som rapporterats dödade i Gaza som ett ungefärligt – men konservativt – mått på civila dödsfall i territoriet. Internationella tjänstemän och experter som känner till hur siffrorna sammanställs av hälsovårdsmyndigheterna i Gaza säger att de totala siffrorna i allmänhet är tillförlitliga.

Den israeliska militären erkände att barn, kvinnor och äldre människor har dödats i Gaza, men sade att man inte kunde lita på de dödssiffror som rapporterats i Gaza eftersom territoriet styrs av Hamas.

”Vi gör mycket för att förhindra och, om möjligt, minimera dödandet eller skadandet av civila”, sade överstelöjtnant Jonathan Conricus, talesman för den israeliska militären. ”Vi fokuserar på Hamas.”

Ändå säger forskare att antalet dödsfall som rapporterats i Gaza under det israeliska bombardemanget har varit exceptionellt högt.

Och antalet kvinnor och barn som rapporterats dödade i Gaza sedan den israeliska kampanjen inleddes förra månaden har redan börjat närma sig de cirka 12 400 civila som dokumenterats ha dödats av USA och dess allierade i Afghanistan under nästan 20 års krig, enligt Neta C. Crawford, professor vid University of Oxford som är meddirektör för Brown University’s Costs of War Project.

Dessa jämförelser baseras på de tusentals dödsfall som direkt kan tillskrivas de amerikanska koalitionsstyrkorna under årtiondena i Irak, Syrien och Afghanistan. Långt fler människor – hundratusentals totalt – beräknas ha dödats i dessa konflikter av andra grupper.

Men även om den totala dödssiffran i dessa krig var högre, är antalet människor som dödats i Gaza ”under en mycket kort tidsperiod högre än i andra konflikter”, säger professor Crawford, som har forskat mycket om moderna krig.

Bild från Mosul efter USA:s bombningar.

I det nio månader långa slaget om Mosul, som israeliska tjänstemän har nämnt som jämförelse, dödades uppskattningsvis totalt 9 000 till 11 000 civila av alla sidor i konflikten, inklusive många tusen som dödades av Islamiska staten, fann Associated Press.

Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar.

Ett liknande antal kvinnor och barn har redan rapporterats dödade i Gaza på mindre än två månader.

De bomber som används i Gaza är större än de som USA använde när man bekämpade IS i städer som Mosul och Raqqa.

Mer än dubbelt så många kvinnor och barn har redan rapporterats dödade i Gaza än vad som har bekräftats dödade i Ukraina, enligt FN:s siffror, efter nästan två år av ryska attacker.

https://www.globalpolitics.se/ukraina-vs-palestina-siffrorna-berattar-historien/

Gaza är inte bara litet jämfört med konfliktzoner som Ukraina, Afghanistan eller Irak, utan territoriets gränser har också stängts av Israel och Egypten, vilket ger civila få, om ens några, säkra platser att fly till.

Satellitanalyser visar att mer än 60 000 byggnader har skadats eller förstörts i Gazaremsan, inklusive ungefär hälften av byggnaderna i norra Gaza.

”De använder extremt stora vapen i extremt tätbefolkade områden”, sade Castner om de israeliska styrkorna. ”Det är den värsta tänkbara kombinationen av faktorer.”

Israel har uppmanat invånarna i Gaza att evakuera områden där bombningarna är särskilt koncentrerade, men man har även fortsatt att slå till mot andra områden.

”Gaza kommer inte att återgå till vad det var tidigare. Hamas kommer inte längre att existera. Vi kommer att eliminera allt”, sade Yoav Gallant, Israels försvarsminister, dagarna efter Hamas-räderna.

Efter att inledningsvis ha ifrågasatt dödssiffrorna i Gaza medger nu Biden-administrationen att de verkliga förlustsiffrorna kan vara ännu värre.

Internationella experter som har arbetat med hälsoministeriet i Gaza under detta och andra krig säger att de samlar in dödssiffror från sjukhus och bårhus i hela enklaven, som räknar de döda och rapporterar namn, ID-nummer och andra uppgifter om de dödade personerna.

Medan experterna uppmanade till försiktighet när det gäller offentliga uttalanden om det specifika antalet människor som dödats i en viss attack – särskilt omedelbart efter en explosion – sade experterna att de sammanlagda dödstalen som rapporterats av Gazas hälsoministerium vanligtvis har visat sig vara korrekta.

Under de senaste veckorna har det blivit allt svårare att registrera antalet döda i Gaza i kaoset under striderna, eftersom sjukhusen utsätts för direkt beskjutning, stora delar av sjukvårdssystemet upphör att fungera och andra regeringstjänstemän har börjat uppdatera antalet döda i stället för ministeriet. Men även innan dessa förändringar hade antalet kvinnor.

Men redan före dessa förändringar var antalet rapporterade döda kvinnor och barn högre än i andra konflikter.

Kvinnor och barn står för nästan 70 procent av alla dödsfall som rapporterats i Gaza, trots att de flesta stridande är män – en ”extraordinär statistik”, sade Rick Brennan, regional chef för Världshälsoorganisationens kontor i östra Medelhavet.

Normalt skulle man förvänta sig motsatsen, sade Rick Brennan. Vid tidigare sammandrabbningar mellan Israel och Hamas, till exempel, var cirka 60 procent av de rapporterade dödsfallen i Gaza män.

I ett tal den 30 oktober, till exempel, citerade premiärminister Benjamin Netanyahu den oavsiktliga bombningen av ett barnsjukhus av Storbritanniens Royal Air Force när det riktade in sig på Gestapos högkvarter i Köpenhamn 1945. Och när utrikesminister Antony J. Blinken besökte Israel åberopade israeliska tjänstemän privat de amerikanska atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945, som tillsammans dödade mer än 100.000 människor.

De moderna internationella krigslagarna utvecklades till stor del som ett svar på de grymheter som skedde under andra världskriget.

År 1949 kodifierade Genèvekonventionerna skyddet för civila under krigstid. Internationell rätt förbjuder inte civila dödsoffer, men den säger att militären inte får rikta in sig direkt på civila eller urskillningslöst bomba civila områden, och att oavsiktlig skada och dödande av civila inte får överstiga den direkta militära fördel som kan uppnås.

Under de första två veckorna av kriget var ungefär 90 procent av den ammunition som Israel släppte i Gaza satellitstyrda bomber som vägde 1.000 till 2.000 pund, enligt en högt uppsatt amerikansk militär tjänsteman.

Under de första två veckorna av kriget var ungefär 90 procent av den ammunition som Israel släppte i Gaza satellitstyrda bomber som vägde 1.000 till 2.000 pund, enligt en högt uppsatt amerikansk militär tjänsteman.

Spärrelden mot Gaza har varit intensiv.

Varje dag rapporterar lokala journalister i Gaza om attacker som träffar privata hem, varav vissa dödar ett dussin eller fler personer när familjer tränger ihop sig i trånga utrymmen. Den 19 oktober slog Israel till mot en grekisk-ortodox kyrka där hundratals av Gazas små kristna samfund sökte skydd vid middagstid och dödade 18 civila, enligt en undersökning av Amnesty International.

Fler barn har dödats i Gaza sedan den israeliska attacken inleddes än i världens största konfliktzoner tillsammans – i två dussin länder – under hela förra året, även med kriget i Ukraina, enligt FN:s sammanställningar av verifierade dödsfall bland barn i väpnade konflikter.

 

 

 

 

Föregående artikelEtt tredje världskriget kommer att bero på val av det amerikanska imperiet
Nästa artikelNya manifestationer till stöd för Palestina, nästa söndag kl 13 på Odenplan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. USA blockerar FN:s säkerhetsråds krav på vapenvila i Israels folkmordskrig.

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/12/08/716028/UN-meeting-on-Gaza–US-opposes-immediate-halt-to-Israel-s-war
  USA har lagt sitt veto mot ett krav från FN:s säkerhetsråd om en omedelbar humanitär vapenvila i Israels folkmordskrig mot den belägrade Gazaremsan trots ökande uppmaningar att stoppa regimens grymheter.
  På fredagen röstade 13 medlemmar av säkerhetsrådet för ett förslag till resolution, som lagts fram av Förenade Arabemiraten, medan Storbritannien avstod från att rösta och USA lade in sitt veto, och isolerade sig samtidigt som Israels aggression försvann.
  ”I kväll vägrade Storbritannien att stödja en FN-resolution om vapenvila”, sade den tidigare brittiska Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn.
  ”Vi sörjer dem som kommer att dö eftersom deras liv ansågs ovärdiga att skyddas. Och vi lovar att fortsätta demonstrera i solidaritet med det palestinska folket för att få ett slut på bombningarna, blockaderna och ockupationen”, tillade Corbyn.
  Omröstningen kom efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres formellt varnat rådet med 15 medlemmar på onsdagen för ett globalt hot från det två månader långa israeliska kriget mot det försvarslösa folket i Gaza.
  ”Vilket är budskapet vi sänder palestinier om vi inte kan enas bakom en uppmaning att stoppa det obevekliga bombardementet av Gaza?” Förenade Arabemiratens biträdande FN-ambassadör Mohamed Abushahab frågade rådet.

  USA:s biträdande FN-ambassadör Robert Wood kallade resolutionsförslaget för en obalanserad text ”som var skild från verkligheten”.
  ”Även om USA starkt stöder en varaktig fred där både israeler och palestinier kan leva i fred och säkerhet, stöder vi inte denna resolutions uppmaning till en ohållbar vapenvila som bara kommer att plantera fröet till nästa krig”, hävdade Wood.
  Washintons allierade London avstod från att rösta. Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward sa att hennes land avstod från att rösta eftersom det inte fanns något fördömande av Hamas.
  ”Israel måste kunna ta itu med hotet från Hamas och det måste göra det på ett sätt som följer internationell humanitär rätt så att en sådan attack aldrig kan utföras igen”, sa hon till rådet.
  Guterres sammankallade mötet om den ”humanitära katastrofen” i det belägrade palestinska territoriet, två månader efter att Israel inlett sina luft- och markangrepp på det belägrade territoriet.
  Det brutala kriget har hittills dödat mer än 17 487 människor och lämnat territoriet i ruiner. Wood sa till mötet att Washington inte stöder en vapenvila.
  Generalförsamlingen, där USA inte har någon vetorätt, stödde överväldigande en humanitär vapenvila. Den 26 oktober godkände församlingen vapenvilan med 120 röster för och endast 14 emot det icke-bindande beslutet.

  FN:s passivitet gör det medskyldigt till slakt i Gaza: Läkare Utan Gränser
  Den medicinska välgörenhetsorganisationen Läkare utan gränser (MSF) sa på fredagen att rådet är ”medskyldigt till den pågående slakten” på Gazaremsan genom passivitet och veto.
  Välgörenhetsorganisationen sa att ”Förenta nationernas säkerhetsråds passivitet och veton från medlemsländer, särskilt USA, gör dem delaktiga i den pågående slakten; denna passivitet har gett tillstånd till massmord av män, kvinnor och barn.”
  Mötet sammankallades efter att Guterres aktiverade artikel 99 – ett steg som ingen på hans post har tagit på decennier.

 2. Sveriges Radio Nyheter kl 9 idag: En talesman för Israel säger att Israels uppmaning till civila att ge sig av från viss stridszoner i tätt packade, mycket förstörda Gaza-fängelset visar mycket stor omsorg för civila.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here