USA blockerar FN:s säkerhetsråds krav på eldupphör i Israels folkmordskrig

7
945
Antonio Guterres

USA har lagt in sitt veto mot ett krav från FN:s säkerhetsråd om ett omedelbart humanitärt eldupphör i Israels folkmordskrig mot den belägrade Gazaremsan, trots de ökande kraven på att stoppa regimens grymheter.

I fredags röstade 13 av säkerhetsrådets medlemmar för ett resolutionsförslag som lagts fram av Förenade Arabemiraten, medan Storbritannien avstod från att rösta och USA lade in sitt veto, och isolerade sig samtidigt som man stödde Israels aggression.

”Ikväll vägrade Storbritannien att stödja en FN-resolution om vapenvila”, sade Jeremy Corbyn, tidigare ledare för det brittiska Labourpartiet.

”Vi sörjer dem som kommer att dö för att deras liv inte ansågs värda att skyddas. Och vi lovar att fortsätta demonstrera i solidaritet med det palestinska folket för att få ett slut på bombningarna, blockaderna och ockupationen”, tillade Corbyn.

Omröstningen kom efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på onsdagen formellt varnat de 15 medlemmarna i rådet för ett globalt hot från det två månader långa israeliska kriget mot den försvarslösa befolkningen i Gaza.

”Vad är det för budskap vi sänder till palestinierna om vi inte kan enas bakom en uppmaning att stoppa den obevekliga bombningen av Gaza?” frågade Förenade Arabemiratens biträdande FN-ambassadör Mohamed Abushahab rådet.

USA:s vice FN-ambassadör Robert Wood kallade resolutionsutkastet för en obalanserad text ”som var skild från verkligheten”.

”Även om USA starkt stöder en hållbar fred där både israeler och palestinier kan leva i fred och säkerhet, stöder vi inte resolutionens uppmaning till en ohållbar vapenvila som bara kommer att plantera frön för nästa krig”, hävdade Wood.

Washingtons allierade London lade ned sina röster. Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward sade att hennes land lade ned sin röst eftersom det inte fanns något fördömande av Hamas.

”Israel måste kunna hantera det hot som Hamas utgör och det måste göra det på ett sätt som följer internationell humanitär rätt så att en sådan attack aldrig kan utföras igen”, sade hon till rådet.

Guterres sammankallade mötet om den ”humanitära katastrofen” i det belägrade palestinska territoriet, två månader efter det att Israel inledde sina luft- och markattacker mot det belägrade territoriet.

Det brutala kriget har hittills dödat mer än 17.487 människor och lämnat territoriet i ruiner.

Wood berättade för mötet att Washington inte stöder en vapenvila.

Generalförsamlingen, där USA inte har någon vetorätt, stödde med överväldigande majoritet en humanitär vapenvila. Den 26 oktober godkände församlingen eldupphöret med 120 röster för och endast 14 emot den icke-bindande resolutionen.

Den medicinska välgörenhetsorganisationen Läkare utan gränser (MSF) sa på fredagen att rådet är ”medskyldigt till den pågående slakten” i Gazaremsan genom passivitet och veto.

Organisationen sade att ”passiviteten i FN:s säkerhetsråd och veton från medlemsstaterna, särskilt USA, gör dem delaktiga i den pågående slakten; denna passivitet har gett licens till massdödandet av män, kvinnor och barn.”

Mötet sammankallades efter att Guterres aktiverat artikel 99 – ett steg som ingen i hans position har tagit på årtionden.

Red: Artikel 99 i stadgan lyder  ”Generalsekreteraren äger fästa säkerhetsrådets uppmärksamhet på varje omständighet, som enligt hans åsikt kan hota upprätthållandet av internationell fred och säkerhet”. Det är ett ovanligt drag att FN:s generalsekreterare åberopar artikel 99 i FN-stadgan. I normala fall är det säkerhetsrådsmedlemmarna själva som avgör vilka konflikter som ska diskuteras i rådet.

Artikeln tillåter generalsekreteraren att uppmärksamma rådet på ”alla frågor som enligt hans åsikt kan hota upprätthållandet av internationell fred och säkerhet.”

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan avvisade också uppmaningarna till vapenvila när han talade inför säkerhetsrådet.

Erdan hotade återigen med att den palestinska motståndsrörelsen Hamas måste ”elimineras”.

Israel inledde sitt krig mot Gaza den 7 oktober, efter att Hamas genomfört den överraskande Operation Al-Aqsa Storm in i de ockuperade territorierna som svar på Tel Avivs intensifierade brott mot det palestinska folket.

Regimens ledare beordrade de israeliska militära styrkorna att attackera den belägrade Gazaremsan med en styrka ”som aldrig förr”.

Stoppa ”decimeringen” av palestinska liv i Gaza

Chefen för FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA) uppmanade på fredagen till ett slut på ”decimeringen” av palestinska liv på territoriet.

Han uppmanade alla FN:s medlemsländer att ”vidta omedelbara åtgärder för att genomföra en omedelbar humanitär vapenvila”.

Diplomater från arabländerna uppmanar till omedelbart eldupphör

I en relaterad utveckling uppmanade chefsdiplomater från en grupp arabiska och islamiska nationer, under ett besök i Washington, till ett slut på Israels krig mot Gaza.

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan uppmanade å gruppens vägnar FN:s säkerhetsråd att anta en resolution om vapenvila.

”Vårt budskap är att vi anser att det är absolut nödvändigt att omedelbart avsluta striderna.

Ledare från Persiska viken och Erdogan kräver ett slut på Israels ”flagranta aggression” i Gaza

Qatars regerande emir kritiserar det internationella samfundet för att ”vända palestinierna ryggen”.
Han var i Washington som en del av ett besök av den arabisk-islamiska ministerkommittén.

Mohammed bin Salman (MbS)

Tidigare i veckan fördömde den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman (MBS) Israels krigsförbrytelser mot palestinierna och uppmanade till vapenvila i ett anförande vid toppmötet för Persiska vikens samarbetsråd i Qatar.

U.S. Secretary of Energy Rick Perry meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, July 23, 2019…Photo Credit: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem

Han sa att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”utsätter hela regionen för fara för sin politiska framtids skull”.

Föregående artikelNya manifestationer till stöd för Palestina, nästa söndag kl 13 på Odenplan
Nästa artikelDystopi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. INTE BARA DET.
    När man tittat på USA:s inblandning i andra länders inre angelägenheter och stöd till ”fascist-juntor” genom åren, genom störtandet av legala folkstödda demokratier. så väl i Ukraina, Israel, Indonesien, Arabländer som i tex Syrien och Iran, Irak, Latinamerikanska länder och andra i Afrika, så måste oundvikligen slutsatsen bli, att den en Amerikanska staten och dess administration huvudsakligen är kvalificerade hänsynslösa FASCISTER och ”psykopater” som borde sättas under internationella sanktioner och handelsbojkott. Tills de ändrat sin UTRIKESPOLITIK radikalt.
    USA håller på att göra ”Hela planeten” till ett krigsskådeplats för sin kommersiella vapenindustri och sin geopolitiska terrorism. Hela världen ser det, medan västländernas politiska eliter sover ruset av sig i sin propagandainducerade drömvärld. När ska de nyktra till?

  2. Sveriges Radio rapporterar kl 9 att ”FN:s säkerhetsråd” blockerade förslaget till vapenvilan. ”USA” nämns inte…

    • Precis som vem som kallblodigt dödar barn och bombar sjukhus inte nämns då apartheid israel utför sitt folkmord. Det är grundregeln i det svenska Nyspråket

  3. USA får inte nämnas. SVT/SR kommunicerar USAs utrikespolitik, som numera också är vår. Detta påverkar redan inrikespolitiken och värre kommer det att bli då vi även ska påtvingas amerikanska lagar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here