Ukraina vs. Palestina – siffrorna berättar historien

7
837
En ny artikel 10 november  om Palestina av

Se även
Vad hände egentligen 7 oktober i Israel?

___________________

Civila är tyvärr den verkliga kanonmaten när krig bryter ut. Grafiken överst i detta stycke berättar den smärtsamma, hemska historien. Media i USA fortsätter att framställa detta som en ensidig kamp, ​​med Israel som offret och Hamas som angriparen. Hamas har blivit en synonym för palestinier.

Det är stor skillnad mellan det nuvarande kriget mellan Israel och Hamas och tidigare väpnade konflikter, som Gazakriget 2014 – den arabiska och muslimska världen är enad i sitt fördömande av Israel. Den främsta anledningen, enligt min åsikt, är de virala videorna och bilderna på de stympade kropparna av palestinska barn som dödats av israeliska flygangrepp, som svämmar över sociala medier runt om i världen.

Jag diskuterade händelserna de senaste dagarna med Dmitri Simes Jr. och domare Napolitano:

Föregående artikelVisar klimat(nöd)läget kapitalismens omöjlighet ? Behöver vi demokratisk socialism?
Nästa artikelNGO:er och tankesmedjornas stora makt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. I amerikanska medier har det varit ytterst få tv-bilder (om det inte ändrats den senaste veckan?) från det sönderbombade Gaza, i israelisk television naturligtvis inga alls. Tongångarna i t.ex. israeliska TV12 och TV13 är mycket hatiska och språket tyvärr utpräglat ”genocidalt” (folkmordiskt).

  Är det någon här som följt just de amerikanska tv-nyhetskanalerna som har mer direkta intryck?

  • Amerikansk media sprider propaganda för Israel ja men amerikansk media är knappast värre än Sverige.
   Framför allt SVT är ju katastrofala, de sprider ju i princip bara vad Israel säger hela tiden, källkritiken är 0! Jämför hur SVT rapporterade/rapporterar kring Ryssland i Ukraina, oj vilken skillnad, där vågar man peka på krigsbrott men när betydligt fler dör i Gaza så sägs det ingenting, trots massaker och flygattacker av Israel mot civila sker dagligen!

   • OK – då stämmer det någorlunda överens om mina egna intryck. SVT maler på med sina intervjuer i Israel, precis som det var 7 oktober och dagarna efter. Här märks ju tydligt bristen på kontakter inne i Palestina – Israel förvägrar ju alla journalister att resa dit.

    Internationella kanaler som BBC och al-Jazeera-English tycker jag sköter avvägningen mycket väl. Den förre israeliske ambassadören I Förenta nationerna, den för övrigt mycket obehaglige och nonchalante Danny Danon, fick rejält med mothugg häromdagen i BBC när han påstod ”att sjukhusen i Gaza är ’inga riktiga sjukhus’ ” (utan helt enkelt baser). EN sådan hård intervju hade ingen svensk journalist kunnat genomföra. Han blev hårt åtgången.

    I Sverige skulle väl en intervju med låt säga den norske frivilligläkaren och kirurgen Dr. Mads Gilbert, som arbetat i Gazas sjukhus de senaste 30 åren och haft fri tillgång till dessa sjukhus (och aldrig sett en enda ”hemlig korridor eller tunnel i källarna”, mötas av samma vanliga svenska rubrik ”att ’antisemitismen ökar nu lavinartat i Sverige’ och vad kan vi göra åt den?”…

    Hur har det kunnat gå så snett i Sverige -att vi numera försvarar krigsförbrytelser där en fullutrustad modern krigsmakt av högsta klass sätts in med ful kraft mot ett civilsamhälles struktur utan någon minsta egen krigsmakt? Hur har vi verkligen kunnat bli så avhumaniserade och sadistiska i det offentliga svenska samtalet? Är vi alla kollektiva svenska quislingmedlöpare till Netanyahuregimen? Vad beror allt detta på?!?

 2. […] De bomber som används i Gaza är större än de som USA använde när man bekämpade IS i städer som Mosul och Raqqa. Mer än dubbelt så många kvinnor och barn har redan rapporterats dödade i Gaza än vad som har bekräftats dödade i Ukraina, enligt FN:s siffror, efter nästan två år av ryska attacker. https://www.globalpolitics.se/ukraina-vs-palestina-siffrorna-berattar-historien/ […]

 3. Vad gäller Ukraina finns det avsiktliga utelämnanden i denna beskrivning. För det första är flerparten av de civila offren östukrainare dvs. de tillhör den rysktalande befolkningen som Kievregimen beskjutit ända sedan 2014 och vill bli av med. I krigsregionen har en evakuering kunnat ske men den har i flera fall som Mariupol förhindrats av Kievs trupper som velat ha civila som sköldar och eftersom de ju dessutom betraktas som ryssar. Kievregimen har även kunnat fortsätta med sin terrorbeskjutning av Donetsk eftersom fronten ligger så nära.

  Hur många civila ”ukrainska ukrainare”, om man säger så, har dödats finns det ingen siffra på, utan att förringa att även de har drabbats.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here