Protester mot Coronarestriktionerna i centrala Stockholm nu! Skingras av polis

20
2577
Demonstration mot lockdown på Medborgarplatsen i Stockholm 6 mars. Bild av förbipasserande.

Hundratals i protest mot restriktioner skriver Expressen kl 14.12.

”Hundratals personer har samlats på Medborgarplatsen i Stockholm – där en demonstration mot Sveriges coronarestriktioner pågår. Kaotiska scener utspelar sig när polisen försöker föra bort flera av demonstranter. – Det är så många människor i Sverige som har fått nog av de här restriktionerna, som verkligen är ogrundade, och vill sätta ner foten och visa att vi inte går med på det längre, säger arrangören Filip Sjöström.

Som vikttgaste arrangör anger Aftonbladet De – Frihet Sverige – styr det svenska coronamotståndet Beskrivningen väcker utan tvekan tveksamhet.

Protester mot lock-down har förekommit i andra länder som Danmark , Tyskland och Nederländerna. I USA har 16 delstater slopat lockdown och maskförbud sedan 2/3 (på 4 dagar).

Är de relativt hårda restriktionerna alltför ogrundade? Ja, det är mycket möjligt. Jag behandlar frågan i en artikel schemalagd till kl 08 i morgon.
Man kan notera att dödligheten med COVID-19 är högre i bl.a. Belgien, Italien, Spanien och Frankrike med större lock-down än Sverige. Men den är avsevärt lägre i Norge och Finlad med större lock-down. här.

Bilden är inte klar precis. Flera faktorer bidrar. Notera att färre än 20 % av de som dör med corona (positivt test kan räcka) har bedömts ha COVID-19 som underliggande, främsta dödsorak.

SVT: rapporterade 20/2 Forskning: Sveriges dödstal bland de lägre i Europa”> ”De flesta länder i Europa har drabbats betydligt hårdare av pandemin än Sverige, enligt en färsk sammanställning av överdödligheten.

Det cirkulerar myter om att Sverige skulle vara bland de värst drabbade av covid-19 i Europa. Det stämde i viss mån i slutet av den första vågen i maj.

”Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige. Men i Norden ligger Sverige fortfarande i särklass högst. Än så länge, ska jag säga, för situationen i Danmark försämras nu under början av året säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker vid Stockholms universitet och författare till boken ”Corona – vår tids pandemi i ett historiskt perspektiv”.

Överdödligheten räknas ut genom att jämföra hur många som har dött under året jämfört med de föregående fyra åren, och är ett av de mer exakta sätten att undersöka hur ett samhälle påverkas av exempelvis en pandemi.

Det är ett robust mått, som gör det möjligt att jämföra olika länder med liknande demografi. Att utgå från ländernas egen rapportering av smitta och dödsfall i covid-19 är i princip meningslöst, eftersom testning och kriterier varierar så mycket. Att dessutom göra det vecka för vecka i början av en pandemi är närmast intetsägande, eftersom situationen förändras kraftigt ju längre smittan pågår. Det vet vi sedan tidigare pandemier, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.

I lördagsintervjun idag diskuterade chefs-JO bekymrat hur man ska bedöma nedstängningarna då de också kan ses som ingrepp i demokratin. Är de berättigade?

Relaterat.
Har Sverige “hög” eller “låg” dödlighet i COVID-19? Det beror på…

Föregående artikelSäg nej till svenska fondpengar till apartheidforskning med Israeliska forskningsinstitutioner!
Nästa artikelKritisk, viktig bok om hanteringen av covid-19 av svensk läkare
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Metaboliskt syndrom ökar dödlighet vid alla smittor, det är inte många som känner till metaboliskt syndrom.
  Man äter det tills sig samt ökar det med (läke)dödsmedel.
  PCR testet kan hitta smatliga ämnen hos en människa och mycket är virus och bakterirester som är harmlösa, bingo vi hittade ett halvt covid-19 virus.

 2. OT: Anders. Min Firefox anser att jag ska meddela dig att du kan behöva uppdatera din Transport Layer Security (TLS)

  Bilden är för mig ganska klar och The Economist har redan ritat upp den 2015.

  Monopolkapitalismens förstörelse av beredskapen i all nationer är förödande för beredskapen för alla nationer.

  Monopolkapitalismens experimenterande med nytt DNA införda i virus som anpassar sig till mänskligheten genom mutationer är potentiellt förödande för mänskligheten.

  Monopolkapitalismens tidplanering och försnillande av viktig utrustning, vilket exponerade allt fler gamla och sjuka för influensan var förödande för de gamla och sjuka.

  Monopolkapitalismens vilja att spruta okänt DNA/RNA, miljögifter och annat främmande i människor, i syfte att få sälja vacciner, har ofta lett till både döden och allvarliga biverkningar.

  Monopolkapitalismens ovilja att presentera de positiva effekterna av vitamin D har sannolikt varit förödande för de som inte har fått den livsviktiga informationen innan insjuknande, vilket sannolikt förklarar skillnaden i dödlighet mellan länderna.

  Monopolkapitalismens vilja att stänga ned samhällen, med följden av personliga tragedier för arbetarklass i småföretag, har lett till möjligheter för monopolkapitalet att konkurrera ut eller köpa upp deras konkursmässiga verksamheter billigt.

  Expos osanna argumentationsfel (skuld genom sammankoppling) med högerextrema, skvallrar med hela handen om källan för eländet, nämligen girigbukarna som de arbetar för, de som lever på den konstlade konflikten inom arbetarklassen.

  Någon kritik av den extrema monopolkapitalismen som ligger bakom både Covid-19-eländet, såväl som högerextremism och vänsterextremism, från början till slut, existerar ej i girigbukarnas medier.

  Hur vet man att girigbukarna, med stor sannolikhet, ligger bakom eländet? Zooma in kollaget till The Economist 2015 och säg mig sedan att ordet ”PANIC”, spöket som drömmer om semester bakom Obamas ben, samt kinesen med munskydd och handskar, samt Amazons skyhöga försäljning i samband med detta är en ren slump! Då kommer jag kalla dig för en lurad liten person med propeller på huvudet!

 3. Själv tror jag protesterna är lika mycket eller än mer protester mot den svenska diktaturen och kan jämföras med protesterna i Myanmar. I slutändan tror jag att folk huvudsakligen protesterar mot dessa diktatoriska toppstyrda envägs toppen-ner påbud, ”Vi är eliten, vi är härskarna, vi vet bäst, vi vet allt, vi bestämmer vad som är bäst för dig, du vet ingenting, hörsamma, lyd oss, böj dig – på knä.” Även jag tror att alla dessa godtyckliga, slumpartade, nästan på måfå, införda regler under hotelser har helt motsatt defekt. Mer spridning av smittan.

  I Kina har vi nu nyåret och resandet bakom oss. Regeringen utfärdade inga restriktioner eller förbud alls, man sa bara att gör som ni vill, envar har ansvaret för sig själv och andra, totalt ansvar för varenda individ och uttryckligen så, allt var rekommendationer, inga restriktioner eller förbud, inga hot inga böter. Res helst inte, umgås på WeChat, håll distans. Så – vad skall folk då demonstrera mot eller protestera mot. Alla vet ju hur virus smittar. Jag kan inte komma ihåg ett enda rapporterat inrikes fall av smitta och nu är inkubationstiden bakom oss. Resandet gick ner 75%, folk hade familjemiddagar på WeChat, höll avstånd, undvek folksamlingar, använde munskydd på tåg, bussar och flyg, man använde TCM och vitaminer i förebyggande syfte, alla jobbade mot samma mål, att förhindra spridning, och det lyckades. Ingen tvingades till något men alla kände tyngden av personligt ansvar för sina handlingar. Det fungerade. Den regeringen har 93% folkstöd. Tusenmannamarschen visar väl att få tror på och stöder det svenska systemet och regimen, som uppträder alltmer som enväldiga diktatorer.

  • Skillnaderna mellan den svenska, bristfälliga demokratin och militärdiktaturen i Myanmar är ändå stora.

   Visst i Sverige fattar riksdag beslut om värdlandsavtal och om nej till ratificering av FN:s kärnvapenkonvention trots att en stor majoritet i opinionsundersökningar har motsatt uppfattning. Sveriges stöd till självutnämnde Guadio i Venezuela i stället för till folkvald president finns där, liksom avsaknad av kritik mot statskupperna i Ukraina 2014 och i Bolivia 2019.

   • Ja – och skillnad i korthet är att i Sverige får folket välja Partiet men inte makthavarna, som sinsemellan gör upp om makten. I Myanmar får folket inte välja ”Partiet” och inte heller makthavarna. I inget fall tillåts något inflytande på deras beslut. I båda fallen använder makthavarna de maktmedel dom har för att genomdriva sina beslut. I Inget fall tillåts folket påverka besluten. Skillnad på en enda punkt. Intressant betraktelse.

 4. Monopolkapitalismen är visserligen skuld till mycket och har naturligtvis sin del även i orsakerna till viruspandemierna. Men här och nu får vi förhålla oss till den konkreta situationen, som tyvärr innebär att vi som tillhör riskgrupperna måste hålla oss i strikt karantän till dess vi blir räddade av en vaccination. Gubbhögerns myteri mot reglerna som ska hålla smittan nere är ett barnsligt egotrippat krav om total frihet på alla (svagares) bekostnad. Det är de som anser att de ”äger” stan. Ynkligt!
  Och inte lär de lägga två strån i kors i kampen mot monopolkapitalismen.

  • Problemet är att den monopolistiska maktelitens lockdown inte fungerar. Det verkar som om dessa metoder istället ökar smittspridningen. Dessutom, alla verksamma protester mot besluten arbetar man på att stoppa.

 5. Som jag ser det är tusenmannamarschen ett sabotage mot ansträngningarna att begränsa smittspridningen och Frihet för Sverige en intellektuellt trumpinspirerad fascistisk organisation som man önskat att vi besparats ifrån. Det är tydligen huvudsakligen huvudsakligen yngre personer som på detta sätt vill införa en ättestupa för oss 70+. Och då blir ”frihet” något som främst symboliseras av sådan vandalisering och angrepp på demokratin som förkom 6 januari 20212 vid stormningen av Capitoleum

  • Jag har just läst Sebastian Rushworts bok. Generell lockdown saknar saknar vetenskapligt stöd, däremot inte riktad prevention, protektion av riskgrupper som äldre sjuka.

   Detta är alls inget försvar för gruppen som ordnade manifestationen eller hur den genomfördes. Två meters avstånd har vetenskapligt stöd visavi nära kontakt, tillämpades inte. Se bloggartikeln ”Kritisk, viktig bok….”

   • ”Jag har just läst Sebastian Rushworts bok. Generell lockdown saknar saknar vetenskapligt stöd, däremot inte riktad prevention, protektion av riskgrupper som äldre sjuka.”

    Förstår inte riktigt hur du resonerar.
    Lockdown och restriktioner funkar prima mot pandemin i Kina och Taiwan men inte alls i Sverige där sådant rentav är skadligt och till och med dödsbringande.
    Vad är egentligen skillnaden mellan den här pandemin i Kina och i Sverige?
    Är det inte samma virus?

    Jag är väldigt försiktig nu och ge mig ut i sociala sammanhang och gemenskaper.
    Samt jag är också väldigt försiktig med att läsa massa böcker.
    Jag tror man blir påverkad. Får en massa griller i huvudet.
    Tycker istället man använder förnuft och förstånd så kommer man ganska långt.
    Tiden har jag inga som helst problem med. Den har alltid kommit till användning för mig åt någonting. Jag vilar mer nu än när jag vart yngre. För övrigt är det ingen större skillnad.

    • Vårt kunskap är ofullständig.Taiwan tycks ha satsat mer på smittspårning och övervakning via internet. Kina, en fråga är betydelsen av lockdown visavi att man iakttog sådant som att hålla avstånd. Återstår att analysera närmare.

     • Jag tror nog man får en ganska bra uppfattning om händelserna när man är med personligen på plats, både fysiskt och på webb trådarna. Kina minimerade kontakterna mellan människor på ändlösa sätt, man använde förebyggande metoder med TCM och vitaminer, munskydd, snabba verksamma punktåtgärder vid smittfall, och det var framgångsrikt. Det var genom upplysning, inte diktat som i Sverige. Taiwan har ett intensivt massövervaknings system, precis som Sverige, men det är okänt om och hur det användes. Taiwan har åtskilliga etniska grupper som inte har mycket kontakt med varandra, och det kan ha hjälpt. Bakom potemkinkulissen av demokrati är Taiwan dessutom en hårdför diktatur och polisstat, och det har förmodligen spelat in. Inget syntes på webben, massövervakningen är intensiv och folk självcensurerar. Man vill inte att speciellt otillbörliga åsikter om USA ockupationen sprids. Sedan skall vi komma ihåg att smittspridning är mindre i Kina i direkt jämförelse. Chongqing med 32 miljoner hade sex dödsfall, Taiwan med 24 miljoner nio.

    • ”Lockdown och restriktioner funkar prima mot pandemin i Kina och Taiwan” Nej det gjorde dom inte alls, och glöm inte att jag personligen var mitt i händelserna och del av dom. Som vanligt har media ljugit och förtalat. Det ”lockdown” som pågår i Sverige och väst förekom inte i Kina. Jag har skrivit om mina egna erfarenheter på min blogg.
     https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/30/virusrapport-inifran-kina-mitt-eget-virus-och-zhou-dynastin/
     Det fanns inga regler som max 8 personer, inga arresteringar, polisingripanden, eller böter. Vad man gjorde var att ge råd, anvisningar och uppmaningar. Allt syftade till att reducera kontakter och därmed spridning och det var individens personliga ansvar att genomföra. Inte ”frivilligt” utan samarbete under personligt ansvar. Man satte ett gemensamt mål, att reducera spridningen, och sedan samarbetade myndigheter och varenda individ att nå de målet. Skillnaden mot Sverige är att i Sverige är det en diktatorisk order från en härskande regim, i Kina samarbete mot ett mål.

     Taiwan propagandan är rent löjeväckande. http://mychinaway.blog.se/darfor-vann-taiwan-over-coronan/ Taiwans ”lockdown” kom två månader efter att Kina hade stoppat resor från Wuhan till Taiwan. Läs på bloggen. Januari 23 sattes Wuhan i karantän. 19 mars: Utlänningar stoppas från att resa in med vissa undantag. Chongqing, till exempel, har 32 miljoner innevånare och hade bara 6 dödsfall, alltså betydligt mindre än Taiwan både totalt och proportionellt. Samma sak gäller hela Kina.

  • Som jag ser det är tusenmannamarschen och stormningen av Capitolium med flera liknande yttringar reaktioner mot ett alltmer toppstyrt och diktatoriskt system man kallar demokrati där allt folkinflytande på besluten är effektivt blockerat.

  • Det stämmer mycket bra. Att förebygga i Kina är nästan viktigare än vård. Covid är i stort utrotat i Kina, åtminstone i större delen av Kina. Ändå och fortfarande har folk munskydd på bussar och tåg, utan att ett påbud finns, och man stiger åt sidan och distanserar när man möts på gångbanan.
   — I Kina är folk vana vid att ta ansvar för sig själva och andra. Man väntar inte på beslut, regler och förbud från myndigheter.
   — Man arbetade intensivt förbyggande med TCM och vitaminer. Den som känner sig lite ”stukad” tar omedelbart Lianhua Qingwen, C och D vitaminer.
   — Munskydd användes flitigt.
   — Folk naturligt distanserar och håller avstånd på eget initiativ.
   — Det finns en väsentlig mognad i att använda digitaltekniken, undervisning gick omedelbart på distans liksom hela affärslivet och shopping.
   —Umgänge och partis blev digitala. Kina ligger minst tio år före Sverige i utvecklingen.
   — Man arbetade, undervisade och handlade mat på distans, inte i isolering, utan i små grupper. Kontakter reducerades till antal och tid.
   — Kinas samhällen är organiserad i grindstäder och kvarter, utan fritt tillträde, och man begränsade rörelserna in och ut.
   — Kina hade inga totalitära lockdown som helt isolerade människor, man begränsade bara kontakterna, som att handla en gång i vecka istället för dagligen, och hissades upp från balkongen, budet behövde aldrig komma in, osv.
   —Kina har en mycket utvecklad kultur att regeringen och innevånarna söker gemensamma mål och sedan samarbetar för att nå dom. Alltså motsatsen till en auktoritär regim som i Sverige som alltid vet bäst och delar ut order, inför restriktioner, förbud och tvingar till efterlydnad.

 6. Det är ett enormt stort svaghetsbevis för jämlikhetsivrare, marxister, socialister, eller vi nu vill kalla oss, att vi låter extremhögern försvara demokratin!! Nedstängning, förbjuden mötesfrihet, begränsad rörelsefrihet är brott mot grundlag och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter! Hur länge skall vi låta högern härja! När folk bötfälls när de försvarar demokratin, är verkligen demokratin illa ute.
  Det är också hög tid att ansluta till GREAT BARRINGTON DECLARATION (https://gbdeclaration.org/) ett upprop som samlat 800 000 undertecknare. Initiativtagare är svenske professorn i epidemiologi vid Harward Martin Kulldorf, epidemiologen Sunetra Gupta från Oxforduniversitet och Stanforduniversitetets Jay Bhattacharya, professor i medicin och expert på folkhälsa och infektionssjukdomar. På rent vetenskapliga grunder förkastar de nedstängningar som metod. (Vilket den internationella statistiken om överdödlighet visar)
  I grunden är striden om metod en strid mellan två paradigm: FÖR/MED naturen eller MOT/KUVA naturen. Nedstängningsmetoden utgår från det månghundraåriga filosofin att naturen skall besegras/Styras/krossas. Alltså utsugning och antdemokratisk behandling av naturen! Därför skall CV-19 utplånas. Paradigmet har lett till bl.a. klimatproblemet. Det paradigm som forskarna bakom GREAT BARRINGTON DECLARATION förespråkar är en anpassningsmetod (till naturen) : 1) Låt viruset härja bland de yngre så att de utvecklar antikroppar. 2) Skydda de äldsta. Länkar:

  https://kvartal.se/artiklar/den-svenske-covidrebellen-i-usa/

  https://gbdeclaration.org/

  • Ingemar…..
   Ni får faktiskt skylla er själva då ni lämnade den demokratiska vägen öppen för att istället genom den kapitalism-anpassade identitetsvänstern förenade er med den inbjudande borgerligheten där ni oftast kommer ifrån själva men som nu med kärleksfull värme bränner era planhushållningsdrömmar förmodligen för all framtid.
   Själv göra – själv ha
   Håll till godo! Ni får den framtid ni själva skapar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here