Sanningens ögonblick i Ukraina-kriget

9
1991
Bild i artikeln på Indian Punchline.

Denna artikel 4/9 av pensionerade karriärdiplomaten MK  Bhadrakumar  har publicerats på hans site

Krigsdimman höljer den ukrainska ”motoffensiven” i södra Cherson-regionen där Kiev hoppades att återta förlorade territorier. Men på den sjätte dagen i drift har ekokammaren i väst tystnat. Vi hör inte längre djärva förutsägelser.

Dagens uppdatering från det brittiska försvarsministeriet föredrar att uppehålla sig snarare vid ”moral och disciplin”-frågor i den ryska armén i allmänhet, deras blygsamma löner och grundläggande faciliteter som ”lämplig uniform”, vapen och ransoner – snarare än motoffensiven i Cherson.

Det råder mörkläggning av media i Ukraina. Allt vi vet är militära konvojer av ambulanser med klagande sirener som rusar genom stadens gator i Odessa, sjukhus i Odessa- och Nikolai-regionerna som svämmar över av sårade soldater och olycksbådande offentliga vädjanden om blodgivning. Transcapathia-regionen i västra Ukraina, varifrån den lokalt rekryterade 128th Mountain Assault Brigaden omplacerades till Chersonfronten, utropade en sorgedag till minne av sina modiga söner som miste livet.

Samtidigt är det senaste ordet från Kiev att deras motoffensiv är en ”metodisk operation” för att degradera ryska styrkor i söder snarare än att göra territoriella vinster. President Volodymyr Zelenskij sa med viss irritation: ”Jag är inte redo att förutsäga när det (de ryska styrkornas tillbakadragande) kommer att ske. Jag har inte de exakta datumen, men jag har den exakta förståelsen för hur vi ska göra det.” 

På torsdagen (5:e dagen av motoffensiven) höll Zelenskij ett nytt möte inom en vecka med högkvarteret för det militära överkommandot,  men bara för att tillägga kryptiskt : ”vissa beslut har också fattats. Jag tror att alla kommer att kunna se resultatet av dem.” 

Amerikanska medier hävdar vagt att ukrainska styrkor gör ”taktiska vinster” och förbereder sig ”för en lång, hårt utkämpad strid innan vintern sätter in… Västerländska tjänstemän varnade för att motoffensiven inte kommer att sopa ut ryska styrkor ur Ukraina någon gång snart. Framgången med att återta Kherson-regionen och få kontroll över den västra sidan av floden skulle dock vara ”riktigt betydande.” (Politik)

Tidningen noterade: ”En sådan seger skulle visa Ukrainas västliga allierade att de har rätt i att fortsätta skicka miljarder dollar i vapen och förnödenheter för att hjälpa mot Ryssland.”

Den sista biten är kärnan i saken. Vapenförsörjningen från europeiska länder till Ukraina har nästan torkat upp till en rännil, och en liknande trend kan ses även med amerikanska förnödenheter. Biden-administrationen ber kongressen att godkänna ytterligare 11,7 miljarder dollar i bistånd till Ukraina, men det är i avvaktan på sannolikheten att budgeten för 2023 inte kan antas senast den 1 oktober. Tillkännagivandet av Vita husets ledning och budget den 2 september erkänner att detta är ”en kortsiktig fortsatt resolution för att hålla den federala regeringen igång.” 

Uttalandet säger att Vita huset vill ha denna anomali eftersom medel från tidigare paket för att stärka den ukrainska militären rinner bort, med tre fjärdedelar fördelade eller bundna, och mer kommer att följa inom nästa månad. Men ännu viktigare, av de 11,7 miljarder dollar som begärts av Vita huset, skulle 4,5 miljarder dollar gå till att fylla på Pentagons uttömda lager, 4,5 miljarder dollar till budgetstöd till Ukrainas regering och endast 2,7 miljarder dollar till försvar och underrättelsehjälp som sådant. Denna nya stödomgång är tänkt att pågå till december.

Zelensky måste vara en orolig man. Han måste övertyga USA om att ett sådant massivt militärt bistånd på flera miljarder dollar har varit värt det. Han borde åtminstone kunna peka på ett blodigt stillastående på den södra krigsfronten. (Ryssland tar redan övertaget i Donbass.)

Det finns alltid en fara att Zelensky kan gå för långt. Politico avslöjade :

”Västliga regeringar har varnat Kiev för att sprida sina styrkor för tunt i ett försök att ta så mycket territorium som möjligt, eftersom ukrainarna skulle behöva hålla fast vid alla vinster de gör. Tjänstemännen sa att de förväntar sig att Ukraina ska ompröva sina militära mål om det tar tillbaka Kherson. Staden Melitopol, även den i söder, är dock fortfarande för långt från de ukrainska positionerna, medan en markattack mot Krim under denna offensiv inte är trovärdig.

Nu står allt detta med sin positiva ton i skarp kontrast till rå faktainformation som delas i de officiella   ryska uttalandena  på Chersonfronten. Andra ryska rapporter säger att ”motoffensiven” nästan har utplånats och ukrainska styrkor har lidit stora förluster på flera tusen. Det verkar vara ett apokalyptiskt scenario, för tragiskt för att återge.

Det enda ukrainska genombrottet som återstod på lördagskvällen var ett brohuvud över floden Ingulets – det så kallade Andreevsky-brohuvudet. Det finns spekulationer om att ryssarna kan ha lockat de ukrainska trupperna i en ”dödsfälla”. Flodövergångarna är avskurna och ryssarna kommer sannolikt att omringa de ukrainska trupperna som är fångade på västra sidan av Ingulets utan att förnödenheter eller förstärkningar når dem.

Motoffensiven har tappat stinget och övergår nu till positionsstrider på ett eller två ställen i Mykolaiv-Krivoy Rog-riktningen. En rysk motattack har också nämnts då frontlinjen nu berör den ”administrativa gränsen” till Mykolaiv-regionen (som är en viktig stad på väg till Odessa.) Tungt bombardement av staden Mykolaiv har också rapporterats. Ryssarna hävdar att de har förstört enorma mängder vapen.

Rysslands ”områdeskontroll” kan sättas i perspektiv: å ena sidan är fienden instängd på den kala stäppen och mejas ner med den ryska artilleriets och flygvapnets överväldigande överlägsenhet, och å andra sidan står den inför väl befäst, förankrat försvar rader.

Som sagt, Zelensky kan inte ge upp eftersom han desperat behöver en framgångssaga. Kiev hoppas fortfarande på att vända situationen, men hur det skulle göras återstår att se.

Mot denna dystra bakgrund höjs allt fler skeptiska röster i USA om Biden-administrationens politiska bana. Den senaste är en  artikel i Wall Street Journal  av general (Retd) Mark Kimmitt, tidigare biträdande utrikesminister för politisk-militära frågor i Bushadministrationen. Kimmitt förutspår att ”ett genombrott är osannolikt” och snart kan ”logistikbrister” tvinga fram en förändring av USA:s strategi.

Han förklarar, ”NATO kommer att behöva hantera krympande lager av ledande vapensystem. Detta skulle sannolikt innebära att man klurar igenom ett längre krig, med fler offer. Det betyder mer tryck från stödjande nationer, ihållande inflation, mindre gas för uppvärmning och minskat folkligt stöd.”

I princip är alternativen: i) ”gräva djupare i Natos lager som behålls för nationellt försvar”; ii) ”öka kritiska brister” genom att åberopa lagen om försvarsproduktion och dess europeiska motsvarigheter; iii) eskalera konflikten genom att direkt attackera Krim och Ryssland; eller, iv) att tvinga Zelenskij att möta den bistra verkligheten att ”minskande tillgångar” av vapen faktiskt innehåller ”budskapet om minskat stöd utifrån” för själva kriget.

Den pensionerade generalen med republikansk inriktning avslutar:

”Att börja den diplomatiska lösningen skulle vara osmakligt, och kanske ses som defaitistiskt, men eftersom det finns liten chans att ta sig ur det nuvarande kaoset, kan det vara bättre att förhandla nu än senare… en framtid med utdraget krig, avtagande högt. -teknologiska system och växande förluster kommer Mr. Zelensky och NATO att möta tuffa beslut innan dessa beslut tvingas på dem.”

Föregående artikelTjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!”
Nästa artikel”Humanitet” – Vad är det? Välkommen till möte tisdag kl. 18!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  • 09/05/2022 Armén.
   Tålamodets bägare flödade över: katastrofen nära Cherson förvandlades till ett ultimatum för Zelensky.
   Ukrainas president Volodymyr Zelensky kan komma att lämna sin post i förtid, eftersom allvarliga förutsättningar för ett militärt myteri har börjat uppstå i Kiev.

   Så efter ett stort nederlag för den ukrainska armén nära Cherson började företrädare för brottsbekämpande myndigheter ställa obekväma frågor till Kievregimen. Detta rapporterades av journalister från informationspublikationen ”Free Press”.
   Författarna till materialet talade i detalj om konsekvenserna av den misslyckade offensiven från Ukrainas väpnade styrkor i Kherson-riktningen och förklarade också varför den ukrainska arméns katastrofala situation förvandlades till ett ultimatum för Zelensky.
   Free Press-journalister erinrade om att Kievregimen kastade en stor militär grupp i en meningslös attack mot de ryska väpnade styrkornas positioner. Detta beslut visade sig vara en verklig katastrof för Ukrainas väpnade styrkor. Ukrainas armé led enorma förluster efter att ha lidit ett allvarligt nederlag.
   Representanter för Ukrainas maktstrukturer reagerade tvetydigt på nederlaget för de väpnade styrkorna i Ukraina och anklagade Kievregimen, ledd av president Volodymyr Zelensky, för den största ”katastrofen nära Cherson”.
   Uppmärksamhet bör ägnas det skarpa uttalandet från den tidigare generalen för specialoperationsstyrkorna för de väpnade styrkorna i Ukraina Serhiy Krivonos, som hårt kritiserade de ukrainska myndigheterna och även uttalade att det var Volodymyr Zelensky som var ansvarig för ukrainarens misslyckande.

   Kollapsen av ”motattacken” mot Dnepr och de förkrossande förlusterna av Ukrainas väpnade styrkor överväldigade ukrainska nationalisters och militärens tålamod. Få förväntade sig det offentliga ultimatumet. Om ett så trotsigt explosivt uttalande av en av Ukrainas mest framgångsrika generaler inte är ett förebud om det kommande och allt mer sannolika militära myteriet i Kiev, vad är det då? – Journalisterna i tidningen kom till slutsatsen.
   Krivonos ställde faktiskt ett ultimatum till Vladimir Zelenskij och påminde om att han är ansvarig för misslyckandena av Ukrainas väpnade styrkor vid fronten och dödsfallen av tusentals ukrainska militärer, eftersom han använder den ukrainska arméns meningslösa offensiva handlingar för att förbättra sina egna. utrikespolitisk status. Den ukrainske ledaren varnades för att en ny statskupp kunde börja i Kiev.

 1. Utsökt avslutningskläm Mr Ze🐽och ”NATO att möta tuffa beslut innan dessa beslut tvingas på dem.” 🤣🤣🤣
  Skriv under nu på Rysslands alla villkor. Eller värre saker händer. Det är precis detta som kallas valfrihet och möjlighet. Njut av det samling ukronazi och allehanda västerländska handlers🎚🎚🎚

  Under tiden kör ryssofober med illusionsnummer av typen ”Rysslands försvarslinjer är brutna”.
  Man kan skratta utan att behova betala inträdet som man gör för komedi shower. Tack ryssofober för gratis skrattet🤣🤣🤣

 2. Sanningens ögonblick också för väst, här en läsvärd geopolitisk analys och prognos från en kanske mer okonventionell källa.

  https://plus2.credit-suisse.com/shorturlpdf.html?v=5amR-YP34-V&t=-1e4y7st99l5d0a0be21hgr5ht

  ”in Germany, $2 trillion of value added depends on $20 billion of gas from Russia.. …that’s 100-times leverage (see the last chart here) – more than Lehman’s.”

  USA har en ambition förlänga kriget i Ukraina så länge som möjligt för att som sec. def. Lloyd Austin sade”försvaga Ryssland” , cynismen är tydligare hos sen. Lindsey Graham: ”I like the path we are on. As long as we help Ukraine with the weapons it needs and economic support, it will fight to the last man”.

  Men det kan gå åt båda hållen så att det också kan finns ett eurasiskt intresse att förlänga konflikten och dränera USA/NATO och AUKUS så man utan större ansträngningar kan få med sig S. Korea och TaiWan och därmed lägga en stor del av den globala chiptillverkningen under Kinesiskt paraply.

  Artikeln nämner det holländska företaget ASML som 1/12-2018 var fokus för följande trifekta, allt ägde rum inom 24 timmar.
  1. Huaweis CFO Meng Wanzhou arresterades på Vancouvers flygplats på väg till G20 i Argentina för ett möte med 2. Schoucheng Zhang, Stanford professor, kvantdator expert, upptäckare av Majorana partikeln och presumtiv nobelpriskandidat som samma eftermiddag självmördades från en balkong samt senare samma kväll 3. stoppandet av en försändelse med 7nm litografisk chiputrustning till Kina genom sprängning av en Holländsk lagerbyggnad tillhörande en underleverantör till ASML, världens enda källa för sådan utrustning.

 3. Tror för egen del att Ryssland vill locka Zelensky till en ny operation Zitadelle, som han driver precis som Hitler mot sin egen militärs vilja. Ryssland kommer att sätta in de resurser som krävs för att det skall bli en stor besvikelse. Sedan har Ryssland säkert planer för det omtalade kärnkraftverket som förser Ukraina med 20% av dess elkraft. Misslyckad offensiv, havererat elnät, ingen gas, sedan är det bara att låta general vinter avsluta kriget. Frågan är vilka som ger upp först, EU eller Ukraina?

 4. Ekot hade idag kl. 12.30 sin riktigaste kommentar om Ukrainakriget: Kiev korrenspondenten medgav att det ägt rum folkomröstningar i Krimenklaven. (!)

 5. Överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor förutspår en fortsättning på konflikten i Ukraina
  Överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina Valery Zaluzhny och förste vice chef för Verkhovna Radas försvarskommitté, biträdande från European Solidarity Party, generallöjtnant Mikhail Zabrodsky förutspådde det fortsatta förloppet av den ryska specialoperationen för att demilitarisera och denazifiera Ukraina.

  Under deras författarskap publicerades en artikel som beskriver utsikterna för konfliktens utveckling. Enligt deras åsikt har den militära kampanjen gått utöver den lokala konflikten av medelhög intensitet och kommer att fortsätta nästa år.

  I detta avseende anger Zaluzhny och Zabrodsky mål för Ukrainas väpnade styrkor 2023. Huvuduppsatserna består av flera slutsatser. Så, enligt författarna till materialet, måste Ukraina vara redo för konfliktens fortsättning. Det antas att Moskva kommer att avancera till Donetsk-regionens gränser och attackera Zaporozhye, Dnepr och Odessa för att skära av Ukraina från Svarta havet. En ny offensiv från den ryska armén mot Kiev väntas också.

  ”Framgång i söder kan, om den används snabbt och korrekt, ha en dubbel effekt. Å ena sidan är utsikterna för att bemästra Nikolaev och Odessa ganska verkliga. Å andra sidan, skapandet av en hotande riktning mot Krivoy Rog, och i framtiden, ett hot mot de centrala och västra regionerna i Ukraina.”

  Zaluzhny listade de resultat som, enligt hans åsikt, Ryssland kan uppnå. Dessa säkerställer säkerheten för DPR och LPR, berövar Ukraina tillgången till Svarta havet, kontroll över ett nyckelelement i landets energisystem – det sydukrainska kärnkraftverket och slutförandet av en speciell operation.

  Vidare förklarar Zaluzhny och Zabrodsky officiellt att Ukraina inledde missilattacker mot Saki-flygbasen på Krim. Samtidigt kommer de fram till att ”inte ens förlusten av Krim kommer att tillfoga Ryssland ett avgörande nederlag.”

  Därför föreslår Zaluzhny att slå djupt in i Rysslands territorium, men för att genomföra planerna från Ukrainas väpnade styrkor behövs långdistansmissiler. Zaluzhny tror att ryssarna inte inser ”kostnaden för kriget, ukrainska missiler når dem nästan inte”, därför ”är det nödvändigt att göra dessa känslor mer akuta, naturliga och ganska påtagliga för ryssarna och andra ockuperade områden, trots betydande avstånd till målen.”

  ”Krim har varit och förblir basen för kommunikationslinjer på den södra strategiska flanken av rysk aggression. Halvöns territorium tillåter utplacering av betydande grupper av trupper och materiellager. Slutligen, på Krim, huvudbasen för Svartahavsflottan och ett nätverk av flygfält för att leverera flyganfall till nästan hela djupet av Ukrainas territorium.

  Ledningen för det forna Ukraina planerar att ”befria Krim”, i samband med vilket den överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor föreslår att skapa en eller flera operativa grupper med 10-20 brigader vardera.

  Med tanke på att en mekaniserad brigad i Ukrainas väpnade styrkor har i genomsnitt tre tusen soldater, räknar Ukraina med att skicka en grupp på 30-60 tusen till Krim, och ryggraden i de väpnade styrkorna kommer att vara brigader försedda med nya vapen från västerländska partners. Men inte ens här har Kiev fullständigt förtroende för genomförandet av sina planer, eftersom det inte finns tillräckligt med utrustning för att utrusta en sådan grupp.

  ”Och om situationen med antalet personal förmodligen kommer att se tillräckligt bra ut för den ukrainska försvarsmakten, så kan detta inte sägas om tunga vapen och ammunition.”

  I sitt resonemang kallar Zaluzhny ”tyngdpunkten” för ryska operationer för den ryska försvarsmaktens förmåga att genomföra anfall till ett djup av 2 000 kilometer på ukrainskt territorium. Till skillnad från den ryska armén är kapaciteten hos de väpnade styrkorna i Ukraina begränsade till en räckvidd på 100 kilometer.

  ”Så länge den här situationen fortsätter kan det här kriget pågå i flera år.”

  När vi talar om den nuvarande situationen för Ukrainas väpnade styrkor, döljer Zaluzhny inte sitt pessimistiska humör och karakteriserar situationen som ”tvetydig”. Av hans analys följer att för Ukraina har frontlinjen en extremt ogynnsam konfiguration i Izyum- och Bakhmut-riktningarna:

  ”Betydande fiendepenetrationer hindrar alla operativa manöver för ukrainska trupper och kräver en dubbel uppsättning styrkor för att hålla tillbaka den. Detta är särskilt akut på grund av bristen på medel för brandförstöring och luftförsvar. En bedrövlig situation har utvecklats för Kiev i södra och östra riktningarna.

  ”Det faktum att fienden har ett operativt fotfäste på högra stranden av Dnepr kräver ytterligare ansträngningar för att förhindra dess expansion,” tror Zaluzhny.
  Vidare, som vanligt, uppmanar representanten för Kiev igen västvärlden att förse Ukraina med vapen: långdistans ATACMC-missiler för Haimars, samt att utrusta allt artilleri från Ukrainas väpnade styrkor, inklusive missiltrupperna.

  ”I en så intensiv konflikt som den nuvarande kommer leveranser från västerländska partners att vara en nyckelfaktor för Ukrainas väpnade styrkor.”

  Vidare. Som Zabrodsky och Zaluzhny tänkt på bör världsmakter vara redo att använda ”hela arsenalen av medel” i händelse av Moskvas försök att använda kärnvapen mot Kiev

  Observera att initiativtagarna till denna replikerade ”forskning” syftade till att avleda uppmärksamheten från nederlaget för Ukrainas väpnade styrkor vid fronten. Men förutom innehållet i artikeln är själva faktumet att publicera material under författarskap av överbefälhavaren Zaluzhny och en av ex-presidenten Poroshenko Zabrodskys medarbetare intressant. Bakom den gemensamma ”kreativiteten” kan finnas en allians mellan militärledningen och president Volodymyr Zelenskys främsta motståndare i kampen om makten.
  https://anna-news.info/glavnokomanduyushhij-vsu-predskazal-prodolzhenie-konflikta-na-ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here