Tjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!”

3
1360
Anti-NATO-demonstrationer, Prag Källa: Telegram
Prag: demonstrationer mot Natopakten. Källa: Telegram, skärmdump

 

Den här artikeln har jag fått av en vänlig läsare. Den kommer från en tjeckisk site. här.

Tänk om det kunde spridas till Sverige!

____________________________________________________________________

Tjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!”

Omkring 100 000 människor gick ut på Prags gator i lördags för att protestera mot regeringen och kräva att den styrande koalitionen gör mer för att kontrollera de stigande energipriserna, samtidigt som de höjer sina röster mot EU och Nato – pakten.

Organisatörerna av demonstrationerna, som kommer från många länder, sa att Tjeckien borde vara militärt neutralt och att det borde säkerställa direkta kontakter med gasleverantörer, inklusive Ryssland .

Polisen meddelade att det vid lunchtid fanns omkring 70 000 demonstranter , arrangörerna hävdar att det var över 100 000.

Nato och arméerna i dess medlemsländer bär det fulla ansvaret för en lång rad militära aggressioner och interventioner, för omstörtandet av hela länder, ett stort antal civila offer, förstörd infrastruktur, utvisningen av miljontals flyktingar från sina hem och en oändlig humanitär kris.

Prag: demonstrationer mot Natopakten. Källa: Telegram, skärmdump

”Vi är i fullständig solidaritet med offren för detta barbari genom Nato-pakten och kränkningar av folkrätten, statens suveränitet och rätten till fred”, stod bland annat i uttalandet som deltagarna accepterade i slutet av demonstrationen.

Nato och arméerna i dess medlemsländer bär det fulla ansvaret för en lång rad militära angrepp och interventioner.

Under parollen ” Czech Republic First ” lyfte demonstranterna fram den allt högre inflationen och energipriserna.

Flera icke-statliga organisationer, medborgarinitiativ och icke-parlamentariska partier efterlyste protesten.

Deltagarna viftade med tjeckiska flaggor och bar banderoller som kritiserade stigande priser och uppmanade till regeringens avgång.

De krävde också att EU:s sanktioner mot Ryssland skulle hävas, eftersom de skadar den tjeckiska ekonomin och befolkningen.

”Det bästa för ukrainarna och två tröjor för oss”, stod det bland annat på en av banderollerna vid protesterna i en tid då energipriserna stiger och sänkningar hotar över hela Europa på grund av neddragna gasleveranser från Ryssland.

Som svar anklagade premiärminister Petr Fiala arrangörerna av protesten för att vara pro-ryska , vilket skadar tjeckiska intressen.

”Det är tydligt att rysk propaganda och desinformation ständigt dyker upp i vårt land och vissa faller för det”, sa han.

Tjeckien har tagit emot omkring 400 000 ukrainska flyktingar sedan början av den ryska invasionen av Ukraina och har gett betydande militärt och humanitärt bistånd till Kiev .

 

Föregående artikelZelensky ville ha krig!?
Nästa artikelSanningens ögonblick i Ukraina-kriget
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Hyllar denna demonstration. Tjeckien med befolkningsmängd som Sveriges kunde få ut denna massan var helt otroligt,med tanke på massmedia ALL denna tiden och före krisen.Kan lätt se många liknande massor av dessa i över hälften av Europa utan MINSTA tvekan. Om bara massmedia var PYTTE LITE ärliga om Ukraina och utvecklingen som varit där dessa senaste åren,och speciellt under krisen.

 2. Tjekiens PM Petr Fiala nedgraderade demonstranterna till extremister, men Pavel Blazek justitieminister i samma parti, hade en mer sympatisk ståndpunkt och menade att demonstranterna är inte Putins fanatiker utan människor oroade över framtiden.

  Ledaren  för ”tjekiska Tricolor movement” Zuzanna Mayerova, talar till demonstranterna: Tjeckiska republiken behöver ett tjeckiskt ledning. Politiken av PM Pyotr Fiala kan vara pro-ukrainsk, kanske pro-Bryssel, men inte på något sätt pro-Tjeckiskt.

  Joseph Borell, EU upprepar hela tiden att demonstranterna i Europa är Putins vänner, hans hopp är att de inte vill bli kallade Putins vänner och slutar demonstrerar. Så barnsligt.

  I Paris gigantiska demonstrationer, med massor av plakat ”Sotir de L´OTAN”  inte för att jag kan franska men förnuftet säger Ut med Nato. Hoppet stiger att en massiv kraft reser sig mot Nato i Europa.

  I Tyskland, en massdemonstration från Cologne Cathedral genom city, med trummor i solidaritet med Ryssland och fördömande av politiken som stöder Kiev. De bär plakat ”Together we are strength!” ”We are democratic resistance to the disastrous policies of the old parties!”, ”Nord Stream—2 instead of a gas surcharge!”, ”Away with harmful sanctions”, ”Against the expansion of NATO to the east!”.
  Så nu ökar motståndet mot Nato och man ropar ut ur Nato, och då skall Sverige och Finland in.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here