Tiotusentals demonstrerade i Prag för fred, neutralitet och gasimport från Ryssland

18
2004

Från demonstrationen i Prag den 28 september 2022. Foto: Xinhua

Ingress: Jag publicerade i början av september en artikel om att 100 000 människor demonstrerade i Prag Tjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!”. Skrev ”Omkring 100 000 människor gick ut på Prags gator i lördags för att protestera mot regeringen och kräva att den styrande koalitionen gör mer för att kontrollera de stigande energipriserna, samtidigt som de höjer sina röster mot EU och Nato – pakten.

______________________________________________________________________________________

Tiotusentals demonstrerade i Prag för fred, neutralitet och gasimport från Ryssland

Ytterligare en stor demonstration ägde rum i Prag den 28 september 2022. Demonstranterna krävde att regeringen måste avgå eftersom den inte kan hantera den pågående energikrisen.

Onsdagens demonstration organiserades av en grupp kallad ”Tjeckien i första hand”, som också uppmanade Tjeckien att upprätta direkta kontrakt med gasleverantörer till låga priser, innefatta militär neutralitet och politiskt oberoende i beslutsfattande i förhållande till EU, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua .

”Vi vill göra en total ändring av den politiska riktningen i vårt land. Vi vill uppnå denna förändring på ett icke-våldsfritt sätt”, sa arrangören Jiri Havel till den tjeckiska nyhetsbyrån.

Polisen sa att tiotusentals deltagare deltog i demonstrationen på Vaclavplatsen i Prag på onsdagseftermiddagen.

En demonstrant sa att den tjeckiska regeringen ”kämpar mot sitt eget folk och stöder Ukraina; vårt folk är fattigt, ensamstående är fattigt, pensionärer är fattiga”.

En annan sa att ”de politiker som sitter i regeringen idag är inte politiker, de är aktörer som spelar en roll för Bryssel”.

Demonstrationer med samma vädjan ägde rum även i andra tjeckiska städer, inklusive den näst största staden Brno på onsdagen.

I början av september hölls en liknande demonstration med minst 70 000 deltagare i huvudstaden.

Föregående artikelPresident Biden och vice utrikesminister Nuland om Nord Stream
Nästa artikelSinofobi, lögner och hybridkrig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Nu får ni sluta tramsa om att RT skulle vara ”cencurerad”: Jag har inga problem att från Sverige komma in på rt.com. Det som jag tror kan förvirra vissa är att RT har en grindvakt för att stoppa olika typer av attacker, så ibland får man upp en första sida som säger något i stil med att de verifierar den webbläsare som används.

  Att RT skulle vara cencurerad är lite av en modern myt hon många.

  • ”Publicerat fredag 11 mars kl 16.38
   Sedan förra veckan har ryska RT:s och Sputniks TV-sändningar stoppats i EU. Och nu förekommer blockering av kanalernas sajter i Sverige med hänvisning till EU-beslutet. Telia blockerar RT:s sajt sedan i onsdags, skriver Dagens Nyheter.

   Det här strider ju mot principen om nätneutralitet, men Post- och Telestyrelsen har sagt att EU-beslutet ger ett undantag och att myndigheter förväntar sig att internetleverantörer ska blockera RT.

   Kritiken mot EU:s censurlinje är samtidigt hård. Reportrar utan gränser kallar det vansinnigt. Och Journalistförbundet tycker EU går helt fel väg för att komma åt desinformation. Till DN säger internetleverantören Bahnhof att dom inte kommer följa direktivet att blocka de ryska sajterna i Sverige.”

   Regeringen står bakom EU:s censurbeslut om RT.

   Jag når RT, men ej Sputniknews genom att ha VPN från t.ex. Mexiko eller Argentina.

   • Har inga problem över huvud taget att från Sverige nå både rt.com och sputniknews.com.

    Har även kollat med bekanta i Frankrike, UK, USA som inte heller har några problem. Testa utan proxy får du se.

    • Det finns säkert duktiga datakunniga personer som kan kringgå EUs beslut att censurera RT och Sputnik News. Men faktum är som Staffan Dahllöf skriver på SvD Debatt 26 september: ”I ett beslut den 27 juli godkände tribunalen, EU-domstolens förstainstansrätt, utrikesministrarnas beslut att förbjuda det två statskontrollerade ryska medierna den 1:a mars…Ministerrådets beslut, med domstolens beslut, åsidosätter därmed svensk grundlag…Den här nedmonteringen av klassiska liberala friheter sker utan offentlig debatt. Jurister, statsvetare, medier, medieorganisationer och naturligtsvis politiskt intresserade i allmänhet har hållits ovetandes om vad som nu visar sig vara gällande EU-rätt: Att grundlagens censurförbud upphävdes av 27 utrikesministrar den 12 mars och stadsfästes av 15 domare i Luxemburg den 27 juli”. Så mycket för EUs omtalade rättstatspricip!

  • Nja, vissa internetleverantörer blockerar både Sputnik och RT! Till förra veckan stoppades Sputnik av min ISP men nu har man släppt den fri igen så jag slipper gå via omvägar. RT censurerades i våras men släpptes senare på igen och nu har det inte varit några problem alls sedan i april.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here