Rapporter från det växande upproret i Europa

15
1734
Protester i Europa. Skärmdump från Radio Genova. Bild hos Pål Steigan.

Detta är en ytterligare en rapport om protester i Europa mot dyr mat, dyra konsumtionsvaror och dyr energi. Publicerats i Pål Steigans nättidning på morgonen 10 oktober. https://steigan.no/2022/10/rapporter-fra-det-voksende-opproret-i-europa/

Består mest av bilder från Radio Genova. Jag la till en senare publicerad bild från Radio Genova nederst.

Den 2 oktober publicerades här Tiotusentals demonstrerade i Prag för fred, neutralitet och gasimport från Ryssland, Tjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!” och Protester i Tyskland.

Rapporter från det växande upproret i Europa

 

Det folkliga upproret mot energipriser, dyrtid, militarisering och krigspolitik växer och sprider sig. Den når nästan aldrig förstasidorna och sändningarna av de systemtrogna medierna, men de går ändå att följa på sociala medier, så länge det varar. Här är ett gäng rapporter från de senaste dagarnas demonstrationer i Europa:

 

Sanktioner mot Ryssland har förstört europeiska företag och familjer. Tyskarna har förstått detta och protesterar varje dag mot ”Ursula von der Leyen och EU, våra verkliga fiender som för sju månader sedan sa: ’Om tio dagar är Ryssland bankrutt!’ Till slut gick vi européer i konkurs.”

 Tweet efter morgonen 10 oktober

Med några hedervärda undantag har den europeiska vänstern till stor del svikit det arbetande folket och ställt sig på kapitalisternas, vapenindustrins och krigshetsarnas sida. Det betyder att det folkliga upproret är svagare än det kunde ha varit. Men den extrema ekonomiska och politiska situationen tvingar människor att ge sig ut på gatan, oavsett vad salongsradikaler kan tycka. Detta är den form klasskampen tar i Europa just nu.

Föregående artikelUSA:s ”uppgifter” om sabotage mot rörledningarna blir allt mer absurd
Nästa artikelGrayzone: Låg brittiska M6 bakom sprängningen av bron?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Det folkliga upproret✊️ klasskampen i många europeiska länder har tagit sin rätta form, enade massivt för gemensam sak😊 nej till NATO, nej till EU-diktaturen.
  ”Lilla Sverige” är något mer stilla
  men helvetet står utanför dörren och
  knackar, nej inte Ryssland men NATO/US-imperialismen, inflation och krig.

  https://youtu.be/fiExcxYsE3k
  En gullig liten demonstration räknas också❤️

  En viktig sanning och kom ihåg, Sverige följer USA hack i häl, länken nedan förbereder er på vad att vänta😊 också hur ni blir rika eller ännu rikare🌞
  https://youtu.be/dUq4zd5xjpU

 2. Jag älskar dessa. Jag tycker dom är helt underbara. Tycker det är djupt tragiskt att europeiska vänstern svikit dessa. Dom borde HELT klart stöttat dessa arbetande folket. Där är det tyvärr ett stort svek,på flera punkter. Men älskar dessa folket och demonstrationerna stora som små

 3. Noterar en annan slags protest i USA, från republikansk kongressledamot.

 4. Att just Sverige agerar som en av de mest rabiata vasallerna för USA:s krigspolitik tillsammans med Polen har att göra med att regimen fortfarande lever i forntida storsvenska drömmar precis som polackerna som också drömmer om forna storhetstider. Man tror på fullt allvar att USA/EU och globalisterna om de lyckas stycka upp Ryssland får en stor del av kakan och den svenska och polska eliten när dessa tankar. Nå, det blir nog inget med det utan Sverige kommer i stället själva att upplösas vilket ju redan håller på att ske med Bryssel och Washington som styr och ställer efter behag. De styr redan mycket med allt från ekonomi, invandring, utrikespolitik, jordbrukspolitik, rättsväsende, ja det mesta i stort och smått. Polackerna som ju är Europas hyenor är nog smartare och mer svårfjällade men kommer givetvis själva att bli ett av målen för globalismen när den stunden kommer.

 5. Inspirerande att se flera demonstranter i Plauen med skyltar som säger att man skall arrestera minister Habeck. Utöka detta till politikerklägget här i Sverige och översittarmaffian i EU samt NATO-patrasket. Dom vill oss illa.

 6. En känd musiker från Ryssland Alexander Rosenbaum läser dikten: Till FN.
  Här kommer lite klumpig översättning från ryska…

  Александр Розенбаум
  ОБРАЩЕНИЕ В ООН

  Вы реально думаете, что вам всё позволено?
  Вы действительно так считаете?
  Миллионы людей обездолены,
  Миллиарды в поту просыпаются.

  Вы уверены в том, что вы боги?
  Президенты, премьеры, канцлеры…
  Как насчёт того, чтоб спросить нас, убогих?
  Русских, немцев, американцев,
  украинцев, иных заложников
  ваших атомных бредней психованных.
  Вы и вправду решили, что можно вам
  шар земной расчертить по-новому?

  Вы — рождённые матерями,
  но не взявшие их нежность в расчёт,
  расскажите утратившим мир мирянам,
  сколько времени будете лгать ещё?

  Ну ничем друг от друга не отличаетесь,
  разве что кошельками подданных,
  для которых вы всегда есть — «Начальники»,
  а не избранники, сука, народные.

  Первоклашки смеются, рисуют рожицы…
  Врач спасает больному жизнь. Идёт операция…
  Вы взаправду способны на это? Сможете
  Уничтожить ЦИВИЛИЗАЦИЮ?
  Alexander Rosenbaum
  TILL FN

  Tror ni verkligen att allt är tillåtet för er?
  Tror ni verkligen det?
  Miljontals människor är utblottade
  Miljarder vaknar i svett.

  Är ni säkra på att ni är gudar?
  Presidenter, premiärministrar, kansler…
  Vad sägs om att fråga oss stackare?
  ryssar, tyskar, amerikaner,
  ukrainare, andra gisslan
  av era atom krigiska galenskap.
  Har ni verkligen bestämt er för att ni kan
  rita om världen ?

  Ni är födda av mödrar
  men ni skiter på deras ömhet,
  svara till de värdelösa ,
  hur länge ska ni ljugga?
  Tja, ni skiljer sig inte från varandra.
  kanske, bara innehållet i plånböcker,
  för vem ni alltid är – ”Shefer”,
  inte de utvalda, skitstövlar.
  Barnen skrattar, ritar solen…
  Läkaren räddar liv.
  Är ni kapabla till detta? Skall ni
  begrava CIVILISATIONEN?

  28 сентября 2022 г.

  https://disk.yandex.com/d/VhG1NCLhO_HdWA/VID_20221006_195137.mov?fbclid=IwAR2qSBhxepJPynsBz57yluxjnyV096mGv80ctIgLClxsjBiuemJVmkOOQmU

 7. Vi ska fan i mig lämna UNIONEN snarast.
  Nu visar det sig att EU som”fredsprojekt” var en stor bluff, en verklig krigshetsare styrd av USA. EU-projektet har inte längre någon folklig förankring bland folken i Europa. Det ser mer ut som att EU utvecklas mot en en totalitär fasciststat eller ett nytt ”tredje rike” en ”nazistat” där man förser nazister med vapen, försöker utplåna nationalstaterna i Europa för att skapa en superstat styrd av USA, uran nationell demokrati och självbestämmande, där man systematiskt beskattar sin befolkning och kapital i en hejdlös omfattning för att hålla i gång krigshetsen. Eliten lyssnar inte längre på folkopinionen, utan producerar den ena fejk berättelse om vad som händer efter den andra med intensiv propaganda för fortsatt krig.

  • Där tror jag att Du har fel.

   Det europeiska samarbetet har relativt höga förtroendetal och de fåtal procent i Europa som vill isolera sina länder och gå igenom något värre än Brexit finns faktiskt inte någonstans, förutom i det politiskt inavlade engelska Tory-partiet.

   Det än mer intressanta är, att stödet för den europeiska broderskapen och i unionen växer starkare i vänstern. Det var de skotska arbetarväljarna som i opinionen med stor majoritet ”höll kvar Skottland” i den europeiska unionen. Det är i stort sett bara högernationalistiska, konservativa och högerreaktionära runtom i Europa som vill populistiskt upplösa unionen.

   Skulle det hända, ja – inte skulle det försvaga den amerikanska hegemonien i
   Europa – det är ju bara ett stolligt felslut.

   Minns ni Trumps handelstullar mot Europa? Med buller och
   slammer. Så mäktigt det nya Amerika nu var! Fast bara i ord.

   Den knivskarpe (jämfört med Trump och hans trögtänkta entourage) Jean-Claude Juncker åkte dit med hela världens mäktigaste ekonomi i form av Europeiska unionen i ryggen. Ett kort samtal och de såååååå viktiga sanktionerna försvann, tanken på europeiska motsanktioner mot världens mest skuldsatta nation (USA) med en försvagad dollar, förstod till och med Trump att han bara kunde förlora.

   Gör Europa starkt! Ha absolut nära samarbete med Ryssland, Indien och Kina och inför en europeisk militär beslutshegemoni på unionens territorium som ligger ovan Nato (om det överlever tio år till, jag betvivlar): och vips är Europa med sina 900 miljoner invånare västvärldens ledare som också kan ha fred med Euroasien.

   Men det här har aldrig europa-exitörerna förstått. De tror att om man upplöser Europeiska unionen så blir automatiskt USA en svag och döende världsspelare.

   De kunde inte ha mer fel. Det är rena madrasserade kliniken galet.

    • Nej – jag menade rent idealistiskt! Ursäkta om jag uttryckte mig kryptiskt och oklart!

     Självkänsla, självständighet och att ta och ha makten över den egna kontinenten istället för att Europa av idag kastas runt som en oönskad stinkande skurtrasa mellan Washingtons presskonferenser och tankesmedjor, där de verkliga besluten tycks ta både i förväg och i samtid.

     Europa av idag är sjukligt beroende politiskt och säkerhetspolitiskt av en dysfunktionell stormakt i Washington – det är ju därför alla dessa kokande konflikter i Europa permanentas.

     Nu håller hela Europa på att bli ännu en del av den amerikanska kaoszonen -och det är väl det som är meningen!

     Europas dysfunktionella situation är en amerikansk produkt. En avsiktlig sådan.

     Amputerar Europa de amerikanska koloniala Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinerna har Europa -vi alla- en chans.

     Nya intensiva EU-regelverk (regelvärk, måhända?) stod inte på min tankelista.

     Jag såg det idealistiska: all amerikansk imperialism är dålig, även den i Europa.

     Det är där Europa måste börja städa, eller måhända amputera. Den amerikanska geopolitiska kallbranden i Europa håller på att knäcka Europa.

     Europa måste sluta springa i det amerikanska imperiala hundkopplet; dagens europeiska problems modertumör.

     EU-reglerna i detta sammanhang skit*r jag högtidligt i, Europa håller på att släckas ned sakta men säkert av Washington.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here