Trumps tullkrig kommer att skada USA mest

1
Frihetsstayn sjunker: Bild hos Pål Steigan.

Moon of Alabama har en intressant analys: https://www.moonofalabama.org/2025/03/trumps-tariff-wars-will-hurt-us-the-most.html#more

____________________

President Donald Trump verkar tro att tullar kan bidra till att få tillbaka tillverkningen till staterna.

Trumps tullar har hittills varit inriktade på fyra mål, de amerikanska grannländerna Kanada och Mexiko, Kina och, snart, Europeiska unionen.

Under sin första mandatperiod förhandlade Trump om U.S.M.C.A. med Mexiko och Kanada, en frihandelszon som täcker USA och dess grannar. Han försöker nu ändra reglerna för det. Men sättet han gör det på är inkonsekvent.

Den 21 januari lovade Trump tullar på Kanada och Mexiko. Den 1 februari tillkännagav han dem. Tre dagar senare försenade han genomförandet av dessa tariffer. Den 27 februari sa han att taxorna skulle träda i kraft den 4 mars. Den 5 mars tvingades han återigen dra sig tillbaka (arkiverat):

President Trump sa på onsdagen att han skulle pausa tullarna på bilar som kommer till USA från Kanada och Mexiko i en månad, efter att en tull på 25 procent som han lagt på USA:s närmaste handelspartner en dag tidigare rasat börserna och väckt hårt motstånd från industrin.
Karoline Leavitt, Vita husets pressekreterare, läste ett uttalande från Trump på onsdagen där han sa att Vita huset hade talat med de tre största biltillverkarna och att ett undantag på en månad skulle ges till bilar som kommer in genom USA-Mexiko-Kanada-avtalet.

En månads dispens är ett skämt. Det tar år att flytta tillverkningen av delar från ett land till ett annat. Det finns hundratals företag i Mexiko, Kanada och USA som tillverkar de otaliga delarna som ingår i en bil. Det är en helt integrerad industri som tog åratal att bygga upp.

Amerikanska biltillverkare hade litat på att U.S.M.C.A. skulle hålla. Skulle tullarna gälla någon gång snart måste de höja sina priser med rejäla marginaler eller stoppa sin produktion.

Trumps tullar i Nordamerika kan till stor del ses som en påtryckningsmetod för att få några värdefulla eftergifter från grannländerna. De är en del av ett förhandlingssystem och kommer sannolikt inte att vara ett långsiktigt problem.

Men Trumps tullar mot Kina är en annan sak. Trump-administrationen ser Kina som en strategisk fiende och vill såra det allvarligt. Men Kina kan slå tillbaka New York Times.:

Minuter efter att president Trumps senaste tullar trädde i kraft, sade den kinesiska regeringen på tisdagen att den införde sina egna breda tullar på mat importerad från USA och i huvudsak skulle stoppa försäljningen till 15 amerikanska företag.
Kinas finansministerium satte tullar på 15 procent på import av amerikansk kyckling, vete, majs och bomull och 10 procent på andra livsmedel, allt från sojabönor till mejeriprodukter. Dessutom sa handelsministeriet att 15 amerikanska företag inte längre skulle få köpa produkter från Kina förutom med särskilt tillstånd, inklusive Skydio, som är den största amerikanska tillverkaren av drönare och en leverantör till den amerikanska militären och räddningstjänsten.

Lou Qinjian, talesman för Kinas nationella folkkongress, anklagade USA för att ha brutit mot Världshandelsorganisationens frihandelsregler. ”Genom att införa ensidiga tullar har USA brutit mot W.T.O. regler och störde säkerheten och stabiliteten i de globala industri- och leveranskedjorna”, sa han.

Trump hävdar att tullar på Kina är nödvändiga för att stoppa den illegala importen av Fentanyl, en beroendeframkallande syntetisk opioid som ofta används i USA.

Kina bestrider att man redan har satt starka kontroller på fentanyl och dess prekursorkemikalier. Det kan inte klandras för ett problem som enbart existerar inom USA:

Anledningen till att fentanylfrågan i USA är så allvarlig har aldrig varit extern; det har ingenting att göra med Kina, som strängt förbjuder droger. Olaglig fentanyl började komma in på den amerikanska marknaden redan på 1980-talet. Senare avslöjade media att amerikanska läkemedelsföretag dolde de beroendeframkallande egenskaperna hos syntetiska opioider och att läkare överordinerade smärtstillande medel, vilket ledde till ett utbrett beroende bland patienter. Statistik visar att med 5 procent av världens befolkning konsumerar USA 80 procent av världens opioider, men har fortfarande inte permanent schemalagda fentanylrelaterade substanser som klass. Den nästan onormala efterfrågan har ökat utvecklingen av den illegala fentanylmarknaden, vilket i grunden bidragit till spridningen av fentanyl i USA.

The Global Times pekar på de sociala orsakerna till drogberoende:

Bristen på social styrning i USA har förvärrat drogproblemet. USA:s vicepresident JD Vance beskrev en liknande situation i sin självbiografi. Många låginkomstfamiljer lever i kaotiska samhällsmiljöer med bristande utbildning och handledning. Detta har lett till att många barn har levt under ogynnsamma förhållanden med drogmissbruk och smuggling, och bildar en ond cirkel som är svår att bryta.
Kinas regeringstalesman lovar att slå tillbaka:

Detta skrämmer oss inte. Mobbning fungerar inte på oss. Påtryckningar, tvång eller hot är inte det rätta sättet att hantera Kina. Alla som använder maximal press på Kina väljer fel  och räknar fel. Om USA verkligen vill lösa fentanylfrågan, är det rätta att göra att rådgöra med Kina genom att behandla varandra som jämlikar.
Om krig är vad USA vill, vare sig det är ett tullkrig, ett handelskrig eller någon annan typ av krig, är vi redo att kämpa till slutet.

Ett sådant språk från Kina är långt ifrån det vanliga. Det verkar därför osannolikt att det snart kommer att bli en kompromiss mellan USA och Kina.

När det gäller Europa hävdar USA att de importerar mer varor från Europa än de kan exportera till det. Det är sant men täcker inte hela bredden av ekonomiska relationer. USA exporterar mycket fler tjänster (tänk mjukvara) till Europa än vad Europa exporterar till USA.  Om USA insisterar på att sätta tullar på europeiska varor kan EU motverka att en avgift läggs till på alla amerikanska tjänster. Resultaten skulle i teorin bli oavgjort.

Tarifferna är dock farliga. De snedvrider marknaderna och tillför betydande kostnader för alla. https://thenextrecession.wordpress.com/2025/03/05/trumps-little-disturbance/

Tulltarifferna kommer mest att kännas av amerikanska konsumenter: Alla planerade tullar skulle ta den amerikanska tullsatsen till över 20 % på bara några veckor, den högsta sedan före första världskriget. Som Joseph Politano påpekar är kostnaderna för dessa åtgärder enorma och täcker 1,3 biljoner dollar i USA-import eller ungefär 42 % av alla varor som förs in i USA, eller den enskilt största tullhöjningen sedan den ökända Smoot-Hawley-lagen för nästan ett sekel sedan.

De totala kostnaderna för dessa tullar skulle höja $160 miljarder från amerikanska konsumenter och företag som betalar mer för sina inköp av importerade varor, med mer att komma. Trumps tisdagsåtgärder är bara 40% av hans föreslagna åtgärder. Om nästa parti implementeras skulle det höja kostnaderna för import till över 600 miljarder dollar, eller 1,6 % av BNP.

Så orolig är Internationella handelskammaren i USA att den räknade med att världsekonomin skulle kunna få en krasch liknande den stora depressionen på 1930-talet om inte Trump rodnar tillbaka på sina planer. ”Vår djupa oro är att detta kan vara början på en nedåtgående spiral som placerar oss i 1930-talets handelskrigs territorium”, säger Andrew Wilson, vice generalsekreterare för ICC. Så Trumps åtgärder kan gå långt utöver ”lite störningar”

Föregående artikelErkännandet av Kosovo och Golanhöjderna – en påminnelse
Nästa artikelRyssland under Putin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ja, att det nu införs tullar till hgr o vnstr visar att nafta o wto var a shame från början. Lika lite som man kan införa en valutaunion bland ojämnt utvecklade länder, går det inte att införa en tullfri värld bland fria men ojämnt utvecklade länder. Endast när alla länder är jämnt utvecklade och spirar, så fungerar det tullfria. Men som sagt, en spirande värld är det sista globalisterna vill ha, men hungrande, utfattiga och till dom skuldberoende och krigsförstörda som de kan gå in och ta över, ie plundra.

    Och vad gäller det patetiska fentanylargumentet, så är det lika löjligt som argumentet att ”övervakning av medborgarna måste ske för att skydda barnen från pedofiler”…med tanke på att de värsta drogsmugglarna finns i samhälls’toppen’ i väst (Dope.inc av LaRouche, Dark Alliance av Gary Webb) och flesta pedofiler finns i samma globalist’topp’ (det är ju trots allt två av deras många och mest effektiva massförstörelsevapen, för att kvadda världen…som de hatar över allt annat).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here