USA vill hjälpa oljerika Saudiarabien att bygga kärnkraftverk – kärnvapen nästa?

2
1388
Bild i Wikimedia. President Donald Trump meets with Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Deputy Crown Prince of Saudi Arabia, and members of his delegation, Tuesday, March 14, 2017, in the Oval Office of the White House in Washington, D.C. (Official White House Photo by Shealah Craighead)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Behandlar en USA:s bästa allierade.


USA vill hjälpa oljerika Saudiarabien att bygga kärnkraftverk – kärnvapen nästa?

 

Man kan börja med kärnenergi för kärnkraftverk och sedan gå över till kärnvapen. Så gör jag i denna artikel.

Tyler Durden inleder en artikel på Zerohedge så här: Kongressens övervakningskommitté som leds av demokraten Elijah Cummings har utfärdat en rapport efter att flera whistleblowers kom fram ”för att varna om insatser inom Vita huset för att påskynda överföringen av mycket känslig amerikansk kärnteknik till Saudiarabien i potentiell kränkning av atomenergilagen,” vilket leds av Jared Kushner, enligt ett pressmeddelande från Kongressens övervakningskommitté. Pressmeddelandet kom i samband med tillkännagivandet av en undersökning av påståendena. Enligt planen, arbetar förre Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, Kushner och Trumps fundraiser Thomas Barrack, planeras utveckling av ”dussintals kärnkraftverk” i en Marshallplan från Mellanöstern genom IP3 – ett privat amerikanskt bolag som har ”samlat ett konsortium av amerikanska företag för att bygga kärnkraftverk i Saudiarabien.” Whistleblowers hävdar att ansträngningarna gjordes utan granskning av kongressen ”enligt lag,” och kanske fortfarande pågår. Whistleblowers har varnat för intressekonflikter bland de främsta White House-rådgivarna som kan innebära kränkning av federala lagar. De har också varnat för en arbetsmiljö inom Vita huset, märkt av kaos och dysfunktion. Och de har varnat för politiska ledamöter som ignorerar direktiv från toppetikrådgivare vid Vita huset, som upprepade gånger och futan ramgång bett tjänstemän i Trump Administration att stoppa sina ansträngningar.

Enligt rapporten kan ansträngningarna att överföra den känsliga amerikanska kärntekniken till Saudiarabien påskyndas efter möten i Vita huset nyligen före Jared Kushners planerade besök i Mellanöstern-länderna.”Utskottets undersökning är särskilt kritisk eftersom administrationens ansträngningar att överföra känslig amerikansk kärnteknik till Saudiarabien tycks pågå. Den 12 februari 2019 träffade presidenten kärnkraftutvecklare i Vita huset om delning av kärnteknik med länder i Mellanöstern, bland annat Saudiarabien. Dessutom kommer Kushner nästa vecka att inleda en rundtur till huvudstäder i Mellanöstern, inklusive Riyadh, för att diskutera den ekonomiska delen av administrationens Mellanösternplan. Rapporten indikerar att det nu finns allvarliga motsättningar om dessa planer. Den 31 oktober 2018 skickade republikanska senatörerna Marco Rubio, Todd Young, Cory Gardner, Rand Paul och Dean Heller ett brev till president Trump och uppmanade honom att ”avbryta förhandlingar om ett potentiellt civilt nukleärt samarbete mellan USA och Saudiarabien ”på grund av” allvarliga oro över öppenhet, ansvar och bedömning hos nuvarande beslutsfattare i Saudiarabien.” Zerohedge

Har Saudiarabien kärnvapen?

Frågan går nu osökt vidare till frågan om Saudiarabien ska få – eller kanske redan har (!) – kärnvapen!

Jag publicerade en artikel om det för 2 år sedan. Ämnet är lika aktuell – och lika fördolt – idag.
Krigiska Saudiarabien säger att man har kärnvapen – Vad säger FN och ”Världssamfundet”?

Ett utdrag ur artikeln från 2016: ”Förre chefen för CIA:s centrum för terrorismbekämpning bekräftade offentligt 2016 att Saudiarabien fått kärnvapen. Detta var ett häpnadsväckande brott sekretessbelagda uppgifter. Att den då mycket kände före detta CIA-agenten Duane Clarridge från CIA avslöjar sådan information beror kansåe på att Washington vill att denna information ska lämnas ut Clarridge skildras som en av många våldets män i den Pulitzerprisvinnande boken ”The way of the knife: The CIA a secret army”.

Men officiellt har Saudiarbien inte kärnvapen.”

Saudiarabien kunde 2016 glädja sig åt ett besök av den icke alltför principfaste svenska statsministern Stefan Löfven – som säkert inte tog upp frågan om kärnvapen.

Nej nu var jag orättvis! Löfven har ju tydligt visat att han högt håller principen om stöd åt USA-imperiets folkrättvidriga krig, demoniseringen av Ryssland, stödet av nazisttoleranta Ukraina och den svenska storfinansens intressen, däremot ej principer åt principer som demokrati, frihet, folkrätt, respekt för FN-stadgan och nationellt oberoende.

Någon kanske erinrar sig att lögner om att Irak skulle vara i färd med att tillverka kärnvapen presenterades som motiv för Irakkriget 2003.

Minns vi att Iran länge var utsatt för illegala sanktioner, då man ville utveckla kärnkraft i enlighet med vad som är tillåtet i provstoppsavtalet, medan USA & Co – utan bevis – menade att Iran ville tillverka kärnvapen? Och att Israel har flera tiotals kärnvapen sedan många år. Nu är Iran föremål för stenhårda, illegala sanktioner.

Saudiarabien för ett brutalt krig i Jemen med USA:s uttryckliga stöd, stödjer terroristgrupper i Syrien medan Iran ej startat krig på hundratals år, men stödjer den ”godkända” kampen mot terrorgrupper i Syrien till gagn för världen.

CIA-agenten Duane Clarridge

Förre chefen för CIA:s centrum för terrorismbekämpning bekräftar offentligt Saudiarabien har kärnvapen. Han klargjorde också att en representant för CIA tidigare offentliggjort detta på FOX News Channel. Detta var ett häpnadsväckande brott sekretessbelagda uppgifter. Turner sa att då den mycket kände före detta CIA-agenten Duane Clarridge från CIA avslöjar sådan information beror det på att Washington vill att denna information ska lämnas ut – annars skulle en person som presenterar sekretessbelagt materialet lagföras. Rapport från CIA-man. Clarridge skildras som en av många våldets män i den Pulitzerprisvinnande boken ”The way of the knife: The CIA a secret army” Duane Clarridge menade inför ”bekymret” med Nicaragua och Kuba (1981) ”Take the war to Nicaragua. Start killing Cubans.”
Lämplig talesman för Obama. The way of the knife.

Innehavet bekräftas i en annan video https://youtu.be/e-LMwVoQbS4, vilket återges i Knut Lindelöfs fina blogg Knut Lindelöfs bloggartikel.

Varför inga protester? Varför skriver massmedia inte brett och indignerat om detta? Jo, de vill inte eller vågar inte stöta sig världens enda supermakt, USA och dess ”Bellum Americana”

Föregående artikelGlobala protester idag till stöd för Julian Assange
Nästa artikelThe ”Support Committe for Julian Assange in Stockholm going to solidarity manifestations in London”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. ”Förre chefen för CIA:s centrum för terrorismbekämpning bekräftade offentligt 2016 att Saudiarabien fått kärnvapen. Detta var ett häpnadsväckande brott sekretessbelagda uppgifter. Att den då mycket kände före detta CIA-agenten Duane Clarridge från CIA avslöjar sådan information beror kansåe på att Washington vill att denna information ska lämnas ut Clarridge skildras som en av många våldets män i den Pulitzerprisvinnande boken ”The way of the knife: The CIA a secret army”.

    Men officiellt har Saudiarbien inte kärnvapen.” Krigiska Saudiarabien säger att man har kärnvapen – Vad säger FN och ”Världssamfundet”?”>Saudiarabien säger att man har kärnvapen. vad säger FN?

  2. Hur kommer det sig att världsopinionen godkänner allt daltande och hjälpande av vissa diktaturer, såsom Saudi-Arbien och vissa gulfstater medan andra måste bekrigas, såsom t ex Nord-Korea och Iran?
    Man hör aldrig några rättframma förklaringar till det.
    Kan det bero på hyckleri eller dubbelmoral? Eller både ock?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here