USA vill provocera Peking

9
1273

Till läsarna: Beklagar försenad postning.

Som bekant har ett eventuellt besök på Taiwan av demokraten Nancy Pelosi, talman i USA:s kongress blivit en het potatis.

Martin Gelin skriver i DN: ”Xi Jinping anklagade USA för att ”leka med elden” i samtalet med Joe Biden på torsdagen. Tonläget blir allt hårdare mellan de två presidenterna. Allt tyder på att vi närmar oss en diplomatisk kris i konflikten om Taiwan.” … ”I augusti planerar Nancy Pelosi, representanthusets talman, att besöka Taiwan under en resa till flera asiatiska länder. Kina har gjort det klart att de ser besöket som en provokation.”

Han skriver vidare ”Taiwan är självstyrande, men Kina ser det som ett del av sitt territorium. Xi Jinping har under de senaste åren i en rad uttalanden gjort det klart att han vill återförena Taiwan med Kina.”

Redaktören: Nu är det så att USA erkänt att Taiwan är en del av Kina, på 1970-talet och även senare. Även Sveriges Radio ”rapporterar fel”. Jag sände tidigare i kväll följande mail till Lyssnarservice Sveriges Radio Kommunikantion ”I programmet (Nyheterna P1 kl 17.45 idag) uppgav ni felaktigt att bara Kina menar att Taiwan är en del av Kina. Men USA har medgett detta redan på 1970-talet och dels bl.a. 1992. Detta är alltså USA:s officiella position. Ber att ni tydligt rapporterar detta i kommande sändningar och påpekar er felrapportering.”

Vill erinra om att Pelosi är inte bara nummer tre i kön efter Biden och Harris, men hon har varit fientligt inställd till den kinesiska regeringen i mer än 30 år.

USA:s agerande är provocerande och ansvarslöst. Kan mycket väl leda till krigshandlingar.

Jag publicerar nedan en artikel av Amarynth för Saker Blog

https://thesaker.is/taiwan-is-a-distraction/

_____________________________________________________________________

Taiwan är en distraktion

Det nuvarande heta ordkriget om Nancy Pelosi’s aviserade besök i Taiwan når en farlig gräns och hotar att övergå i militära aktioner.

Kina ser denna krigiska inställning som ett hot mot deras uttalade Ett land, två system-politik samt som ett hot mot 1992 års konsensus.”. De båda sidorna av Taiwansundet nådde 1992 enighet om att ”båda sidor tillhör ett Kina och kommer att arbeta tillsammans för nationell återförening.” Det definierar den grundläggande karaktären hos förbindelserna mellan länderna över sundet och lägger den politiska grunden för dess utveckling.

Taiwan används som en casus belli (en handling eller händelse som antingen framkallar eller används för att rättfärdiga krig) på samma sätt som Ukraina användes och används för närvarande. Ett mediakrig, en enorm och till och med brutal propaganda till de egna medborgarna för att utmåla fienden som ond för att rättfärdiga sina egna handlingar, ständiga anklagelser med hjälp av en plattform för mänskliga rättigheter och en fördubbling!

Vi ser fantasifulla anklagelser om att Huawei-utrustning som sitter på stolpar spionerar på USA, att Kina infiltrerar USA:s centralbank och att Kina enligt professionella uttalanden och dokumentation är USA:s näst största fiende. Det senaste är hot om att försöka införa sanktioner mot ryska oljeleveranser till Kina.

Banan är exakt densamma mot Kina, med Taiwan som hot button, som vad vi observerade under upptakten till Rysslands SMO med Ukraina som hot button. Så är det:

Det är en uppenbar och avsiktlig provokation och ett totalt förnekande av internationell rätt.

En annan punkt som sammanfaller är att de samtidigt som de utger sig för att ”stödja Taiwan” (på samma sätt som för Ukraina), faktiskt skadar Taiwan (på samma sätt som för Ukraina).

En kort historik över det nuvarande farliga bråket är följande:

Nanci Pelosi meddelade att hon skulle besöka Taiwan i april, och Kina sa NEJ! Pelosi utvecklade Covid.
Under maj, juni och juli tillkännagav USA en femte försäljning av vapen till Taiwan, och Kina uppmanade USA att avbryta försäljningen. Det fanns också en kontinuerlig ström av amerikanska dignitärer och före detta dignitärer, t.ex. Pompeo, som besökte Taiwan i någon form av yrkesmässig kapacitet.
Pelosi tillkännagav ett nytt besök till Taiwan i augusti,
Kineserna säger inte bara nej, de har överlämnat frågan till sin militär. Medan deras talesman för utrikesministeriet kommenterar, får vi nu kommentarer från den kinesiska militärens talesman.

Vår armé kommer inte att sitta passivt om USA:s talman i representanthuset Pelosi besöker Taiwan, utan kommer att vidta beslutsamma åtgärder för att stävja utländsk inblandning – det kinesiska försvarsministeriet.

Taiwanfrågan är det viktigaste av Kinas kärnintressen. Att skydda den nationella suveräniteten och den territoriella integriteten är varje kiness bundna ansvar, och ingen, ingen kraft eller inget land bör drömma om att separera Taiwan från Kina – den kinesiska utrikesministern Wang Yi:

Det senaste är att USA:s president Biden och Kinas Xi Jinping kommer att hålla bilaterala samtal i dag (28/7) mitt i denna kris, eftersom kineserna ser detta som ett direkt angrepp på ett land, två system och på samförståndet mellan Kina och Taiwan från 1992.

Om Pelosi försöker besöka Taiwan kommer kineserna att svara militärt.

När Kinas regering ombads kommentera en ny rapport i Financial Times där det angavs att Peking skulle reagera militärt om parlamentets talman besökte Taiwan, bekräftade Kinas regering att innehållet var sant.

”Vi är allvarligt förberedda”, sade utrikesministeriets talesman Zhao Lijian med anledning av artikeln.

”Om den amerikanska sidan är inställd på att gå sin egen väg kommer Kina att vidta kraftfulla åtgärder för att resolut svara och motarbeta. USA bör hållas ansvarigt för eventuella allvarliga konsekvenser”, tillade tjänstemannen.

Vi vet inte vilken typ av militärt svar, men för närvarande har det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan och dess anfallsgrupp, inklusive en styrd missilförstörare och en styrd missilkryssare, gett sig iväg från Singapore i måndags med riktning nordost mot Sydkinesiska havet, enligt uppgifter om fartygsspårning som lämnats av den Pekingbaserade tankesmedjan South China Sea Strategic Probing Initiative. Den amerikanska militären har inte offentliggjort sin slutdestination, men rutten skulle föra hangarfartygsgruppen till Taiwansundet om den fortsätter i samma riktning.

Den amerikanska administrationen fruktar att Kina skulle kunna införa en flygförbudszon över Taiwan inför ett eventuellt besök av talmannen för det amerikanska representanthuset Nancy Pelosi på ön för att störa den amerikanska sidans planer – CNN

Dessa provokationer är ett hot mot hela världen, liksom provokationerna mot Ryssland. Ändå har USA och dess kumpaner misslyckats med att störta Hongkong, de har misslyckats med att skapa en ekonomisk katastrof i Xinjiang för att destabilisera denna korsningspunkt på Bältet och vägen, och de misslyckades i den autonoma regionen Tibet, som nu är en blomstrande region utan eländig fattigdom eller slavägande av livegna och med skyddade religiösa och sociala sedvänjor, de misslyckades med Trumps handelskrig och de kommer att misslyckas i Taiwan. De misslyckas i Latinamerika, de misslyckas till och med i Panama för att skydda sin nyliberala demokratiska ”fria värld”.

Samtidigt som de misslyckas överallt lever de i en virtuell verklighet och tror på allvar att världen tillhör dem.

”Kina kommer inte att tillåta ”skenheliga predikningar” eller mobbning från utländska krafter, och alla som försöker ”kommer att hamna på kollisionskurs med en stålmur som smidits av 1,4 miljarder människor”. Xi Jinping:

Taiwan är en distraktion och ett försenat och hopplöst men farligt försök till fortsatt relevans från USA.

Caitlin Johnstone illustrerar USA:s dilemma: Ryssland: Överskrid inte våra röda linjer i Ukraina, annars vidtar vi åtgärder. Amerikanska politiker: De bluffar. De bluffar: De går över de röda linjerna. *Ryssland invaderar Kina: Vi kommer att vidta åtgärder. Amerikanska politiker: De bluffar. De bluffar: De går över de röda linjerna.

Vi väntar på resultatet och det kommer att bli Kinas nationella återförening med sin motsträviga provins på Kinas villkor, inte på påtvingade villkor. Tänk på att Taiwan för närvarande inte är en kandidat för självständighet. Den nuvarande regeringen vågar inte kalla till en folkomröstning eftersom 75 procent av taiwaneserna kommer att rösta för att stanna kvar på det kinesiska fastlandet.

China Daily rapporterar: För nationell återförening är vi beredda att gå i krig.

Här är några faktiska historiska fakta från Nathan Rich:

 

Föregående artikelStod Mossad står bakom explosioner i Iran?
Nästa artikelIndien-Ryssland-Iran: Eurasiens nya och kraftfulla transportnätverk
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Kina varnar den exceptionellt dumdryge och 75% senilen Joe Biden presidenten av USA, med anledning av att USA provocerar med en visit av den haggan Pelosi till Taiwan. Kinas varning går inte att ta miste: ”Den som leker med eld kommer att förgås av den.”

  Lögnimperiet måste förstå att Kina bluffar inte (sp som lögnimperiets politiker gör varje dag). Kina menar allvar. Försöker Pelosi överträda Kinas suveränitet så kommer det hända saker som inte faller i USAs smak och som gör att USA står inför välden med byxorna nere, än igen efter Ukraina. Ryssland står bakom Kina så USA gör klokt att inte provocera och helst hålla käft! Annars you will be spanked!!!

  ”Taiwan is a part of China and the 1.4 billion Chinese will not tolerate any challenges to the country’s national sovereignty and territorial integrity, President Xi Jinping told his US counterpart, Joe Biden, in a phone call on Thursday. Xi’s warning comes amid reports that House Speaker Nancy Pelosi is preparing to visit the island next month, something Beijing has warned her against.

  Xi “highlighted that the historical ins and outs of the Taiwan question are crystal clear, and so are the fact and status quo that both sides of the Taiwan Strait belong to one and the same China,” according to Beijing’s readout of Thursday’s call, also noting that Biden was the one who initiated it.

  China is firmly opposed to Taiwanese separatism and will not tolerate “independence” for the island “in whatever form,” Xi told Biden, in the first direct call between the two leaders since March 18.

  Those who play with fire will perish by it. It is hoped that the US will be clear-eyed about this.
  According to the readout, Xi also told Biden that the US approach to China as the primary rival, strategic competitor, and a security challenge “would be misperceiving China-US relations and misreading China’s development,” adding that US attempts at “decoupling or severing supply chains in defiance of underlying laws” would not help its economy, but “only make the world economy more vulnerable.”

  China and the US need to “uphold the international system centering on the UN and the international order underpinned by international law,” said Xi, who also “reiterated China’s principled position” on the crisis in Ukraine.

  China blames US for Ukraine conflict
  Read more China blames US for Ukraine conflict
  The much shorter White House readout of the call did not mention Ukraine or the specifics of economic discussions, instead singling out the issues of “climate change and health security.” It did, however, say that the call was “part of the Biden Administration’s efforts to maintain and deepen lines of communication between the United States and the PRC and responsibly manage our differences and work together where our interests align.”

  When it comes to Taiwan, Biden “underscored that the US policy has not changed and that the US strongly opposes unilateral efforts to change the status quo or undermine peace and stability across the Taiwan Strait,” according to the White House.

  Tensions between China and the US have escalated in recent weeks, after reports that House Speaker Nancy Pelosi (D-California) intended to take a congressional delegation to Taiwan in August.

  Pelosi has neither confirmed nor denied the trip. Asked about it earlier this month, Biden said the US military thought it was “not a good idea right now.”

  Since then, however, the Pentagon has reportedly developed a “contingency plan” to send additional ships and fighter jets to the region. Meanwhile, Chinese officials threatened the US with “unbearable consequences” should Pelosi go forward with her visit, and some pundits even advocated attacking Taiwan in response to such a “provocation.”

  House Speaker Newt Gingrich visited Taiwan in 1997, but as government officials in Beijing have noted, he was opposition leader at the time, while Pelosi is from the same party as Biden.

  Taiwan has been ruled by the nationalist Kuomintang, who found refuge on the island after losing the civil war to the Communists in 1949 and leaving the mainland with US help.”

  https://www.rt.com/news/559802-xi-warning-biden-taiwan/

 2. En panikslagen Biden-administration söker samtal med Ryssland och vill öppna en kommunikationslinje till Moskva på politisk nivå.
  Biden-administrationen ”arbetar för att hålla europeiska allierade enade” när tillbakaslaget från sanktionerna mot Ryssland drabbar dem
  Påverkan på Europa slår som en bumerang tillbaka på USA, vilket ökar priserna på naturgas och el.
  USA har sent omsider upptäckt att dess proxykrig mot Ryssland inte går i den önskade riktningen. Blinken har konstaterat Lavrovs uttalande förra veckan om att Kremls mål i Ukraina hade utökats. ”Nu gör de istället anspråk på mer ukrainskt territorium, bortom Donbas. Biden-administrationen kommer att göra allt den kan för att stärka Ukrainas position på slagfältet så att det har en starkast möjliga position vid förhandlingsbordet”.

  För närvarande är den Ryska utrikesminister Lavrovs schema för internationella kontakter fullspäckat med verkliga angelägenheter : SCO [Shanghai Cooperation Organization] utrikesministerråd i Tasjkent, bilaterala möten.
  Utrikesministern i det ”isolerade Ryssland”, som nyligen mottogs vänligt i flera afrikanska länder, är mycket upptagen med att träffa dussintals utländska dignitärer, har inte tid för telefonsamtal med någon amerikansk minister, känd för att komma med ogrundade anklagelser och orimliga förfrågningar.
  Lavrov avslutade på onsdagen en fyradagarsresa till Afrika och är nu i Uzbekistan, en del av en uppsjö av diplomatiska besök på senare tid, då Ryssland försöker stärka sina återstående partnerskap mitt i en fördjupad internationell isolering över kriget i Ukraina.

  Något om den påstådda internationella isoleringen av Ryssland.
  Efter den första uppsjö av sanktioner, enbart från NATO, EU och fem Ö-länder, har inget annat land anslutit sig till västländernas slag mot Ryssland- eller infört sanktioner.
  Rysslands internationella ställning tillsammans med de andra 80+% av mänskligheten har faktiskt ökat sedan dess.
  Washington Post- skribenten, liksom hela Biden-administrationen, har allvarliga vanföreställningar om Rysslands roll i den nu multipolära världen.
  Lavrov, Peskov och Maria Zakharova är erfarna proffs. Om man vill prata med dem bör man vara på en liknande nivå.
  Blinken kommer inte ens i närheten av det.

  • Jag gillar Rysslands svar ”i mån av tid”🤣🤣🤣
   Who the fuck does Anthony blink blink think he is to demand a meeting with Sergei Lavrov? Blinky will have to learn to wait🐽

 3. Pelosi gör klokt i att avbryta sin provocerande resa till Taiwan. Kina har en rad åtgärder. T ex
  ”If the Chinese level of ire is any guide, having Chinese fighter jets deny Pelosi a landing in Taiwan is on the mild end of possible responses. If that were to happen and the plane was escorted to land in mainland China, I could see the Chinese rubbing salt in the wound by not letting anyone in the aircraft deplane.
  China is considering how to use a Pelosi visit to set far more important precedents. Hu in the Global Times clip above mentioned declaring a no-fly zone or having PLA jets fly with Pelosi’s plane into Taiwan airspace. As the Global Times noted: “That would set a great precedent for the PLA to patrol above the island, which would be far more meaningful than Pelosi’s visit.”

  As with provoking Russia, the US may be about to get what it sought with Taiwan and find out that the results are not to its advantage. And as an American, it’s depressing to see so much incompetence and arrogance on display.”

  Kina har sagd ”If you come uninvited with malice, of course we have the right and necessity to deal with you.”
  Dessutom ”Pingtan Maritime Safety Administration in Fujian Province issued a navigation warning on Friday, saying that live-fire training missions will be carried out in waters near Pingtan island from 8 am to 9 pm on Saturday. All ships will be prohibited from entering. Live-fire training means using bullets that don’t have eyes, and those who enter without permission will face the consequences. It is not ruled out that there will be more live ammunition drills in the next few days. If needed, we could also delimit missile test areas and conduct ballistic tests. During the sensitive period, the People’s Liberation Army will monitor Pelosi’s plane in a timely manner. If it is found flying toward our airspace, the PLA fighter jets could warn, follow, intercept, electronically interfere, force a landing, or drive it back. In this process, any consequences may occur, and the responsibility rests entirely with the US.”

  https://www.globaltimes.cn/page/202207/1271752.shtml

  Kina ämnar förekomma Pelosi, och inte bara vänta och se. Hon gör klokt i att stanna i dirty Washington DC.

 4. ”Upplösningen av den unipolära världen har börjat. Det enda vettiga USA kan göra är att börja samarbeta med Kina och hitta ömsesidigt fördelaktiga resultat, skriver Kina-experten George Koo i Asia Times.”

  Vidare säger han ””Att trycka ner Kinas huvud under vattnet kommer inte att göra Amerika stort igen”. Den senaste utvecklingen tyder på att titeln borde uppdateras till ”Att trycka ner Kinas huvud under vattnet kommer att påskynda USA:s egen undergång”.

  https://www.nyhetsbanken.se/2022/07/varldslaget-enligt-doktor-koo.html#more

  Ett färskt bevis på just detta är att Kina har nu utvecklat sin egen ännu bättre chip tillverkning. Kina kan tillverka chip av 7mm storlek. Läs mer om denna otroliga bedrift som bekräftar faktum att lögnimperiet kan inte stoppa Kina eller även Ryssland för den delen här:

  https://journal-neo.org/2022/07/28/china-defies-us-sanctions-with-computer-chip-breakthrough/

 5. USA trampar på i sina gamla spår och gör nu om samma misstag i Ukraina som det gjorde i Afghanistan för 20 år sedan, rapporterade analytiker från den kinesiska upplagan av Global Times.
  Washington levererar nu vapen till Kiev, och tror att de upprepar den afghanska ”framgången”.
  Enligt artikelförfattarna lämnade den amerikanska ledningen Kabul och övergav i hastig oordning sina dåvarande allierade. Nu trampar USA på samma spår i Ukraina anser kinesiska experter.
  Tidigare rapporterade RT-kanalen att en pensionerad amerikansk överstelöjtnant, analytiker Daniel Davis kommenterade leveransen av vapen till Ukraina. Han noterade att detta kan komma att avslutas lika abrupt i Ukraina, under hösten eller vintern.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here