Stod Mossad står bakom explosioner i Iran?

20
3107
Bild: Shutterstock. I Pål Steigans blogg.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna viktiga artikel. Israels handling som bosättningspolitiken, våldet mot palestinier, upprepade bombningar av Syrien och deras ”Iran-politk” accepteras av ”Världssamfundet”= USA & Co. Vilken kritik Ryssland fått för att man till slut stängt ned sannolikt CIA-stödda Navalny. Antag nu att Ryssland gjort något liknande, dvs. sökt stöd och kontakt med protestgrupp i USA.

DN (Nathan Shachar) skrev 3 juli 2020 under rubriken Iran misstänker sabotage mot viktig kärnanläggning att ”Av allt att döma vållades explosionen av en tidsinställd bomb, placerad av antingen främmande agenter eller av iranska samarbetsmän.”

Igår fanns rapporter om detta i bl.a. Jewish News Syndicate (JNS) och i Pål Steigans blogg Källor i Israel uppger att Mossad står bakom explosioner i Iran.

JNS skriver ” Var sprängningen vid Irans Natanz anrikningsanläggning sabotage?Enligt de internationella medierna finns Israels och USA: s fingeravtryck över den senaste explosionerna vid strategiska mål i hela Iran. Både Israel och USA har ett tydligt intresse av att stoppa Irans utmanade strävan efter bomben, och båda har troligen tekniska och underrättelseskapaciteter som är tillräckligt avancerade för att de ska kunna orsaka Iran allvarlig skada. Det kan således inte uteslutas att en eller båda stater var inblandade i explosionen vid Irans kärnkraftsanläggning Natanz den 2 juli. Var sprängningen vid Natanz, som enligt uppgift förstörde en underjordisk verkstad för utveckling och montering av avancerade centrifuger, utlöst av en tidsanordning på platsen eller av cyberattacker? Det förstnämnda alternativtet stärker tillkännagivandet från den iranska oppositionsgruppen ”Panthers of the Homeland” att dess folk var ansvariga för explosionen. Natanz-explosionen generade den iranska regimen, som avstod från att peka finger mot vare sig Israel eller USA. Teheran hävdade inledningsvis att det var en olycka, troligen av rädsla för att dras in i en direkt konfrontation som skulle kunna avslöja svagheter i Teherans underrättelsetjänst, militär och ekonomi. Regimen gav emellertid ett hotande svar: ”Om en regim eller en regering är involverad i Natanz-incidenten kommer Iran att reagera beslutsamt.”

Pål Steigan har ytterligare information (nedan).


Källor i Israel hävdar att Mossad står bakom explosioner i Iran

Det har inträffat en serie explosioner och bränder i Iran, och man undrar om det är sabotage.. Deutsche Wirtschafts Nachrichten ställer frågan om det vi ser är ett hemligt krig mot Iran. Kommentatorn Moon of Alabama anser att det är troligt att CIA har stått bakom dessa sabotagehandlingar, och han hänvisar till de nya fullmakterna CIA har fått för att föra cyberkrig. Men ledaren för högerorienterade Yisrael Beytenu-partiet i Israel, Avigdor Liberman, hävdar att Mossad och deras ledare Yossi Cohen står bakom det. Detta skriver Times of Israel.”En underrättelseofficer säger att Israel var ansvarig för en explosion i Iran på torsdagen. Hela landets säkerhetstjänster vet vem som står bakom det. ”

Det handlar om explosionen och branden vid kärnkraftsanläggningen i Natanz, Iran. Libermans uttalande är en del av hans politiska kamp mot Benjamin Netanyahu, och Cohen är en av hans allierade. Men det finns också en läcka som för den delen kan ha planterats av Mossad.

Iran har inte officiellt sagt något om vem som kan stå bakom den oförklarliga serien av bränder och explosioner. Det kan bero på att myndigheterna där inte vill erkänna att ett dold krig pågår, eftersom det kan stärka ett krav på vedergällning. Israel medger aldrig officiellt att det gör sådant, men har en mycket lång historia av terrorhandlingar i andra länder. I Norge kan man komma ihåg mordet på Ahmed Bouchikhi 1973 som genomfördes av agenter från Mossad. Mossad är inte bara en underrättelseorganisation. Det är också en terroristorganisation.

Föregående artikelEuropas nedgång till irrelevans i Asien
Nästa artikelUSA vill provocera Peking
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. Den första frågan man som brottsbekämpare skulle ställa i det antika Rom var ”cui bono?” d v s vem gynnas. Våra vanliga media får dock inte ”spekulera” i sådana tankar. Då klassas man snabbt som ”konspirationsteoretiker” och därför föga trovärdig. Då våra vanemedia blundar för blotta förekomsten av konspirationer blir de automatiskt medaktörer i många av de iscensättningar som tydligt pekar på någon av de onda vi lärt oss tycka illa om.
  Resultatet av dådet, eller det förväntade resultatet, ska naturligtvis vara ledstjärnan vid analysen av det skedda. Det gäller morden på Martin Luther King, John F Kennedy och hans bror och Olof Palme. Men även 9-11 2001, ubåtskränkningarna i skärgården, nerskjutningen av MH17 2014 och även Estonias förlisning har alla så här efteråt visat sig vara regisserade på ett sätt som gynnat vissa… Fallet MH17 är just nu aktuellt, då Bellingcat levererat duktigt manipulerade videoklipp medan fyra ryssvänliga militäter beskýlls för dådet. Malaysia, som ägde planet, tror inte att Ryssland och dess vänner är skyldiga. De hade ju ingenting att vinna på detta (cui bono!) och det var från Kiev man ändrade rutten till lämplig nerskjutningsplats.
  Mossad visade sig vara expert på raffinerade terrordåd redan 2001 Några av deras agenter berättar i Israelisk TV att de sändes dit för att filma ”the event”. De sattes i fängelse i New York någon månad för förargelseväckande beteende då de dansade av glädje på gatan.
  Kort sagt: Om Israel gynnas av denna händelse är det högst troligt att Mossad är inblandad.
  En skrämmande sanning är att de inte behöver förneka detta – tvärsom!
  De vet att de går fria och att deras bedrifter (i synnerhet de medialt teatrala) gillas av alla Israels vänner och beskrivs ”på rätt sätt” i våra vanemedia. Dess medarbetare vill absolut inte bli beskyllda för antisemitism.

  • En MSM-”journalist” som ens andas att judar eller Israel skulle utpekas som skyldiga till brott får en kort ”karriär” det har verkligheten visat!

 2. Kan man fixa 9/11 så kan man fixa mycket annat. ”… 9/11 … Israel clearly knew it was coming, witness the Five Dancing Shlomos cavorting and filming themselves in New Jersey as the twin towers went down.”

  https://www.unz.com/pgiraldi/some-conspiracy-theories-are-for-real/?highlight=israel+and+9%2F11

  Marktjuvar enheten israel låg bakom Stuxnet cyber attacken mot Irans kärnenergi anläggningar.

  https://www.globalresearch.ca/stuxnet-israeli-american-computer-virus-cyber-warfare/5688506

  Den dag Iran får nog av marktjuvarnas fasoner och jämka apartheid israel med marken. Måtte det hända snarast!

 3. Tar vi emot unga män för att det är krig i deras hemländer hyllar vi väl landsförräderi. Eller?

  • Vi måste följa internationella överenskommelser om flyktingar och asylrätt förstås.

   Under Vietnamkriget tog Sverige emot desertörer från USA. Exempelvis.

    • Frågan har varit aktuell ”Mer än 130 000 vietnameser som var lojala mot USA eller Sydvietnams regim evakuerades av USA. ”

     ”Den amerikanska regeringen förhörde sig 1975 hos den svenska regeringen om möjligheterna för Sverige att ta emot vietnamesiska flyktingar. Dåvarande utrikesminister Sven Andersson svarade att skulle innebära svårigheter för Sverige att ta emot större antal vietnamesiska flyktingar eftersom det kunde innebära besvärliga svårigheter i den allmänna opinionen, i synnerhet vad gäller yngre svenskar ”med vissa åsikter”.[7]
     Senare år 1975 svarar det ansvariga statsrådet Anna-Greta Leijon på fråga i kammaren om mottagande av båtflyktingar att regeringen på hittills känd information inte finner det befogat att ta emot båtflyktingar till Sverige.”

     ” I februari 1979 diskuterar det ansvariga statsrådet Hans Blix och riksdagsledamoten Bertil Måbrink Sveriges roll i att ta emot båtflyktingar. Måbrink framhåller att kriget och lidandet i Vietnam är USA:s och Frankrikes ansvar och att Sverige bör förmå USA och Frankrike att ta emot flyktingarna. Måbrink framhåller också att flyktingarna är förmögna, ”med guldtackor och tusentals amerikanska dollar”, att majoriteten av dem är ”överlöpare”, att de i Vietnam inte riskerar ”mord, tortyr och politisk förföljelse” och att Sverige genom att ta emot de vid tillfället överenskomna 250 flyktingarna gör dem en stor otjänst eftersom de kommer få svårt att utöva sin religion i Sverige. Dessutom befarar han att dessa flyktingar kommer försvåra att ta emot fler flyktingar från Latinamerika. Blix svarat att han inte tror det kommer vara några överlöpare bland de flyktingar Sverige kommer ta emot eftersom ”här sker en noggrann uttagning”.[10]

     Wikipedia.

 4. Ett år efter. Apartheid israel fick stryk av Palestinierna förenade front. Dåvarande premiärministern Benjamin Netanyahu bad om ett skyndsamt vapenvila med Palestiniernas befrielserörelser. 😩
  ”Israel was surprised by the ferocity and depth of Hamas rockets, seemingly ill-prepared and unable to stop rockets from Gaza landing across vast parts of Israel,”

  Globalt vände världsopinionen kraftfullt och öppet mot sionisterna som förpestat MÖ. ”Several European countries witnessed massive pro-Palestinian demonstrations in the past 10 days”

  https://www.trtworld.com/magazine/why-israel-can-t-defeat-the-palestinian-resistance-46891

 5. Frågan är väl överflödig. Israel har knappas gjort någon stor hemlighet av sin internationella terrorverksamhet och utomrättsliga avrättningar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here