Europas nedgång till irrelevans i Asien

9
1626

Den här artikeln har skrivits av  William Bratton är författare till ”China’s Rise, Asia’s Decline.” Han var tidigare chef för Asien-Stillahavsområdets aktieanalys på HSBC. 

Vi har hittat artikeln i Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/07/europas-nedstigning-til-irrelevans-i-asia/?utm_source=substack&utm_medium=email

Europas nedgång till irrelevans i Asien

Europas ekonomiska kris och självskadning gör kontinenten allt mindre relevant i Asien och den globala södern

De ”naturkrafter som tränger undan kontinenten från regionen blir allt starkare”, skriver kommentatorn William Bratton i NikkeiAsia.

Han skriver bland annat:

Europas ekonomiska, finansiella och politiska relevans i Asien är på snabb tillbakagång.

Trots alla uttalanden som kommer från hela Europa, och från EU självt, om behovet av att behålla inflytande i Asien, är verkligheten att de naturkrafter som tränger undan det europeiska inflytandet från regionen blir allt starkare och mer förankrade. Europa förpassas alltmer till utkanten av asiatisk politik, ekonomi och finans, en process som kommer att påskynda balkaniseringen av den globala ekonomin.

Till viss del är denna växande irrelevans självförvållad. När det till exempel gäller regionens politiska landskap, är det nu plågsamt uppenbart att Europas ledare får mycket lite stöd internt när det gäller att anta eller främja en internationell horisont utanför kontinentens gränser, vilket nyligen visades i Storbritannien och Frankrike.

Europa på väg mot obetydlighet

Vi återger här några av punkterna i William Brattons krönika:

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons ovärdiga avgång och den franska väljarkårens effektiva kastrering av president Emmanuel Macron kom båda, trots försök att framställa sig själva som globala statsmän som står över käbblandet om småttig inrikespolitik. Även om mycket olika skäl förklarar de två männens misstag, är faktum att de inte kunde undgå det brutala motståndet till förmån för inhemska prioriteringar – en varningssignal till asiatiska länder som ser på de europeiska makterna som potentiella säkerhetspartners.

…Även om det fanns en grundläggande önskan och vilja att spela en global roll, inklusive i Asien, är den obekväma verkligheten att Europa inte längre har den ekonomiska styrkan att underbygga den makt som krävs för att utöva sådan relevans.

Det är inte bara det att Europas ekonomier är under stress i dag, utan att deras utsikter försämras.

Omedelbart efter det kalla kriget stod västeuropeiska ekonomier för en tredjedel av världens BNP. Idag representerar de mindre än en femtedel, och under de kommande fem åren kommer deras andel att falla ytterligare, när den globala ekonomin fortsätter att röra sig bort från kontinenten.

Däremot uppskattar Internationella valutafonden att Kinas ekonomi kommer att överträffa Västeuropas ekonomi 2023 och vara nästan 20 % större 2027.

Med tanke på denna relativa nedgång är det ingen överraskning att Europas betydelse för global handel, finans och teknisk innovation avtar. Västeuropeiska länder stod för 40 % av all global handel vid sekelskiftet, men för endast 30 % idag, varav merparten sker inom regionen.

Samma länder genererade nästan tre fjärdedelar av de globala utländska direktinvesteringarna 2000, men bara 28 % 2021. Och när det gäller teknisk kompetens har andelen globala patent som beviljats ​​europeiska enheter minskat, från mer än en fjärdedel 2000, till för närvarande mindre än en femtedel.

Denna förlust av inflytande är särskilt markant i Asien. Europeiska länder, företag och institutioner marginaliseras, för att inte säga blir helt uteslutna, eftersom Asiens ekonomiska och finansiella system, tekniska beroenden och politiska strukturer alla blir mer regionala och mer Kinacentrerade.

Detta är mycket tydligt i Europas minskande relevans som handelspartner för asiatiska länder. Dess andel av varuhandeln i Öst- och Sydostasien, exklusive Kina, har minskat med mer än en tredjedel under de senaste två decennierna, från 16 % till bara 10 %. Och förra året var västeuropeiska länder destinationer för mindre än en tiondel av den malaysiska, singaporeanska, sydkoreanska och taiwanesiska exporten.

De ekonomiska och geopolitiska gravitationskrafterna är obönhörliga

Politiker i Europa, även till vänster, fortsätter att prata och agera som om Europa var lika viktigt i världen som det var för 20 eller 40 år sedan. De håller fortfarande fast vid förlegade föreställningar om väst som ”världssamfundet”. Men den tiden är sedan länge förbi.

Vi står mitt uppe i ett tektoniskt skifte i de globala maktrelationerna. Tyngdpunkten i världsekonomin har flyttats till Asien och länderna inom västvärlden har själva, inte minst genom sina ekonomiska sanktioner, bidragit till att stormakterna Ryssland och Kina har fått söka sig till varandra som något mer än politiska allierade. Samtidigt ser vi att länder som Indien och Iran är i färd med att omdefiniera sina roller och hitta en plats i det större eurasiska nätverket av sammanflätade intressen. Afrika och Latinamerika dras också mot dessa nya maktcentra och upplever västvärlden som mer och mer irrelevant.

I sammanhanget är det också intressant att länder som Sydafrika, Brasilien och Mexiko uppträder mer och mer i linje med resten av det globala syd.

Vi ser ett tecken i tiden här: Mercosur vägrar Zelenskij att tala vid deras toppmöte.

Kina signalerar att fler länder kommer att tas upp som medlemmar i BRICS. Vi talar om länder som Argentina, Indonesien, Egypten och flera andra länder. Nyligen hölls ett utrikesministermöte i BRICS+ och Argentina, Egypten, Indonesien, Kazakstan, Nigeria, Emiraten, Saudiarabien, Senegal och Thailand deltog.

Läs också Steigan: Eurasien tar form: Hur SCO just vände upp och ner på världsordningen och Steigan: I Eurasien är kriget om ekonomiska korridorer i full gång

Andi Olluri: Samtidigt i Asien
Luta dig tillbaka och se på när Europa begår självmord

Föregående artikelJulian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst
Nästa artikelStod Mossad står bakom explosioner i Iran?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  1. Vi får bara hålla med den goda analysen.

    Europa har -med Washingtons dödshjälp- vänt sig till den hopplöst improduktiva ”trans-atlantismen” för att inte ett komplett politiskt trasigt Amerika skall finna sig ensamt och övergivet; och får utöva sitt oöverträffade ”amerikanska ledarskap” över de försvarslösa europeiska rödvinsdrickande, siestavilande filosofiläsarna.

    Men det är inte amerikanarna som knäcker de goda europeiska värdena, styrkorna och förmågan att samarbeta med Asien: det är mestadels européerna själva.

    Det är bristen på europeiskt ledarskap i Europa som är grundproblemet: när Washington vill just köra sönder de europeiska ekonomiska och affärsmässiga relationerna med Asien så mycket som möjligt.

    Transatlantismen är inte bara döende, den dödar också Europa självt; Europa som den enda kontinenten som inte vare sig kan eller får styra sig själv.

    • Håller helt med. Utmärkt analys. USA klarar inte att utvecklas så vad man gör är att försöka stoppa andra, som Kina, från att utvecklas. USA kan inte konkurrera med Kinas Chip-industri så nu skall man ska USA ge USA Chip-företagen bidrag på USD 52 biljoner, och dessutom dela ut skattekrediter på USD 24 biljoner, men den som samarbetar med Kina får ingenting. USA försöker alltså styra utvecklingen av världens halvledarindustri. Man försöker stoppa Kinas utveckling och styra om den till att vara kontrollerad från USA. Det fungerar inte. Intel, ett USA företag, säger, följer jag dessa regler får jag några tiotals biljoner i bidrag, men samtidigt förlorar jag hundratal biljoner om jag ignorerar Kina. Dödshjälp är ett bra sätt att säga det. USA har haft en teknologisk ledning, men nu är Kina ikapp.
      https://www.rt.com/news/559419-china-semiconductors-smic-sanctions/
      Nu lobbas även amerikanska företag för att få stopp på vansinnet.

    • 08:16, 29 juli 2022 Ekonomi
      Ändamålen helgar medlen. Europa dödar gärna sig självt, i sina försök att tillfredsställa USA och som extra lök på laxen försöker skada Rysk ekonomi.
      Men Lettland tillkännagav köpet av rysk gas. Huvudoperatören för det lettiska gas-överföringssystemet Latvijas gaze köper rysk gas genom mellanhänder.
      Det bekräftades av chefen för företaget Ajgars Kalvitis . Han betonade att betalning för bränsle sker i euro, inte i rubel.

      Latvijas gāze köper nu gas (från Ryssland), men vi köper inte gas från Gazprom, eftersom vi inte kan betala av Gazprom. Vi har en annan leverantör. (Vem är han) är kommersiell information som vi inte diskuterar i det offentliga rummet

      Europeiska unionens önskar att överge rysk gas. EU:s högkommissarie för utrikes- och säkerhetspolitik Josep Borrell tror att europeiska länder efter en tid kommer att sluta köpa gas från Moskva . Han sa att EU beslutade att bli av med alltför stort energiberoende av Ryssland.
      Först kol, sedan olja och gas under längre perioder, eftersom vi måste anpassa oss kan vi inte gå från 40 procent till noll procent över en natt. Och Ryssland vet att vi kommer att sluta köpa gas från det. Ryssland vill sälja sin gas, men det är inte nödvändigt att sälja den till oss.
      Han noterade också att europeiska stater frivilligt borde börja spara energiresurser, annars måste de tvingas göra detta på obligatorisk basis. Vid den tidpunkt då Moskva inledde en militär specialoperation i Ukraina var den ryska gasimporten cirka 40 procent av Europas och nu närmar den sig 20 procent.

    • Glöm inte historien. Europa och USA byggdes helt på kolonisation, plundring, likt sjörövare som alltid letar efter nästa skepp att kapa. Kina byggs på att bygga och utveckla.

  2. Inte bara i Asien.Utan i världen.
    https://www.indianpunchline.com/lavrov-is-on-blinkens-list-of-people-to-call/

    Läs mer om lögnimperiets farser. Nu ber lögnimperiets ”utrikesminister” om audiens hos självaste Sergei Lavrov, den belevade ryske utrikesminister. Med anledning av det så meddelade talespersonen för den ryska utrikesministeriet Maria Zhakarova ”Sergei Lavrov träffas i mån av tid” 🤣🤣🤣

    ‘Busy’ Lavrov will consider US request – Moscow

    Russia confirmed the receipt of a request from the US State Department on Thursday seeking a call between the two country’s top diplomats, Sergey Lavrov and Antony Blinken.

    A conversation between the pair may take place as soon as the busy schedule of Lavrov allows, the Ministry of Foreign Affairs has said.

    Lavrov will “pay attention to this request when time permits,” the ministry’s spokeswoman, Maria Zakharova, told journalists, referring to Washington’s request for a phone conversation between Lavrov and US Secretary of State Antony Blinken.

    Earlier on Thursday, State Department spokesman Ned Price said at a news briefing that the US “made it clear to the Russian Federation that we are seeking a conversation between State Secretary Blinken and Foreign Minister Lavrov.”

    The request was conveyed to Russia “directly” and “repeatedly,” Price said. The US expects the two top diplomats to “have an opportunity to speak in the coming days,” he added.

    The State Department spokesman, however, admitted that he had “no update” on any potential dates for the conversation, adding that the two sides “continue to discuss that in the appropriate channels.”

    Russia responds to hype over US prisoner swap offer Zakharova said on Thursday that the Russian foreign minister currently “has a busy schedule with international contacts,” including a Shanghai Cooperation Organization ministerial summit and some bilateral meetings.

    The US plans to use the call to follow up on its “substantial proposal” on the release of two Americans currently held in custody in Russia: Basketball player Brittney Griner, who was arrested on drug smuggling charges, and Paul Whelan, who was jailed on suspicion of espionage.

    On Wednesday, Blinken told journalists he hoped he could “advance the efforts to bring them home” in a conversation with Lavrov. CNN earlier reported that the US might be willing to swap Griner and Whelan for Russian arms dealer Viktor Bout, who was sentenced to 25 years in prison in the US in 2012 after being charged with arming a terrorist group and conspiring to kill US nationals.

    Blinken did not officially confirm the report and never mentioned Bout by name during his latest press briefing, despite being asked a direct question about him. Instead, he said he wanted “to make sure that the proposal that we put forward has a good chance to advance.” Moscow responded by saying there had been no results in negotiations on swapping prisoners with the US, adding that the interests of both sides should be respected during any talks on the matter.”

    https://www.rt.com/news/559804-lavrov-blinken-call-time-permit/

    • Vi ser absolut hur den amerikanska modellen totalhavererat i sina försök att projicera makt i Asien: alltifrån Vietnam till dagens Irak, Syrien och Afghanistan. Man har istort bara kvar hårdföra anti-demokratier som nollpartistaten Saudiarabien, vars STATSSYSTEM aldrig någonsin kritiseras i Washington: en folklig demokratisk politisk utveckling i Arabien utan familjediktaturen Saud vore ett totalt bakslag för Washington, men borde vara ett önskvärt scenario för ett progressivt Europa.

      Asien idag vill inte ha in den dysfunktionella amerikanska politiken och det berömda ”amerikanska ledarskapet”, från vilket vi alla kan leva alldeles utmärkt utan.

      Europa har länge nu hämmats av den amerikanska politiken och i denna post-amerikanska epok är det dags för att också Europa frigör sig från det amerikanska dysfunktionella ”ledarskapet” som tyvärr kommer att sänka den europeiska ekonomin, vars process redan påskyndats av den ukrainska krisen.

      Europa av idag måste besluta sig om vi skall gå under med Washington eller bygga en ny Euro-Asiatisk tolerant och ömsesidig respektabel relation med handel och ömsesidig säkerhet. Vi måste komma ihåg att allt detta vill de amerikanska Förenta staterna slå sönder för Europas del. Den amerikanska uppladdningen nu att börja skapa en tilltagande amerikansk kris kring ön Taiwan och låta kristet-extremistiska utredarorganisationer (som under ”forskaren” Adrian Zenz) kring Xinjiang är tyvärr mycket oroväckande, men alltför förutsägbart.

      Och allt detta är mycket farligt. Tyvärr verkar det som om Europa inte kommer att inse detta i tid.

  3. Många undra vad händer med ”sanktioner från helvete”? Har de tagit semester? Var det bara hype?
    Allt du behövde veta om sanktions bumeraaanga – som te x ”stats show that 40 percent of the damage caused by sanctions is borne by the EU …”. Det menar den välrenommerade ekonomen Michael Hudson. Läs hans krönika nedan. Lärorikt/informativt är den!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here