Luta dig tillbaka och se på när Europa begår självmord

23
2519

Av Pepe Escobar, publicerad 6 april med författarens tillstånd i The Saker och samtidigt i The Cradle.

Har Pepe Escobar rätt eller spekulerar han bara?

______________________________________________________________________

Luta dig tillbaka och se på när Europa begår självmord

Det fantastiska skådespelet av EU som begår hara-kiri i slow motion är något för evigt. Likt en billig Kurosawa-remake handlar filmen i själva verket om den av lögnens imperium sprängda rivningen av EU, komplett med efterföljande omdirigering av viss viktig rysk råvaruexport till USA på bekostnad av européerna.

Det hjälper att ha en 5:e kolumnistskådespelerska strategiskt placerad, i det här fallet den häpnadsväckande inkompetenta EU-kommissionschefen Ursula von der Lugen, med ett helt nytt högljutt tillkännagivande av ett extra sanktionspaket: Ryska fartyg förbjuds från EU:s hamnar, vägtransportföretag från Ryssland och Vitryssland förbjuds att komma in i EU, ingen mer kolimport (över 4,4 miljarder euro per år).

Biden, Ursula von
der Leyen och Charles Michel. Bild:EU-debates. TV.

Detta innebär i praktiken att lögnens imperium skakar ner sina rikaste – västerländska – kunder/marionetter. Ryssland är naturligtvis för mäktigt militärt. Imperiet är i stort behov av en del av sin viktiga export – särskilt mineraler. Uppdraget slutfört innebär i detta fall att man får EU att införa fler och fler sanktioner och att man avsiktligt låter sina nationella ekonomier kollapsa, så att USA kan lägga beslag på allt.

Det är dags för de kommande katastrofala ekonomiska konsekvenserna som européerna känner av i sin vardag (men inte de rikaste 5 procenten): inflation som slukar löner och besparingar, energiräkningar som är riktigt höga nästa vinter, produkter som försvinner från snabbköp, semesterbokningar som nästan är frysta, Le Petit Roi Macron i Frankrike – som kanske är beredd att få en obehaglig överraskning i valet – som meddelar att ”det är möjligt att införa livsmedelsstämplar som under andra världskriget”.

Vi har Tyskland som står inför det återvändande spöket från Weimars hyperinflation, BlackRocks ordförande Rob Kapito som i Texas sade att ”för första gången kommer den här generationen att gå in i en butik och inte kunna få vad de vill ha”, jordbrukare i Afrika som inte har råd med gödselmedel alls i år, vilket minskar jordbruksproduktionen med en mängd som skulle kunna ge mat åt 100 miljoner människor.

Zoltan Poszar, före detta guru från NY Fed och USA:s finansministerium, nuvarande Grand Vizir från Credit Suisse, har betonat hur råvarureserver – och här är Ryssland oöverträffat – kommer att vara ett viktigt inslag i det han kallar Bretton Woods III (men i själva verket är det som utformas av Ryssland, Kina, Iran och den ekonomiska unionen Eurasien ett post-Bretton Woods).

Poszar påpekar att krig, historiskt sett, vinns av dem som har mer mat och energitillgångar, förr för att driva hästar och soldater, i dag för att mata soldater och driva stridsvagnar och stridsflygplan.

Kina har för övrigt samlat på sig stora lager av praktiskt taget allting.

Poszar noterar hur vårt nuvarande Bretton Woods II-system har en deflationistisk impuls (globalisering, öppen handel, just-in-time-försörjningskedjor) medan Bretton Woods III kommer att ge en inflationistisk impuls (avglobalisering, autarki, hamstring av råvaror) av försörjningskedjor och extra militärutgifter för att kunna skydda det som kommer att återstå av sjöhandeln.

Konsekvenserna är naturligtvis överväldigande. Vad som implicit är illavarslande är att detta tillstånd till och med kan leda till tredje världskriget.

Rublegas eller amerikansk LNG?

Valdai Club har genomfört en viktig expertdiskussion om det som vi på The Cradle har definierat som Rublegas – den verkliga geoekonomiska spelförändringen i hjärtat av postpetrodollar-eran. Alexander Losev, medlem av det ryska rådet för utrikes- och försvarspolitik, presenterade konturerna av den stora bilden. Men det var upp till Alexey Gromov, chefsenergidirektör vid Institutet för energi och finans, att komma med viktiga detaljer.

Ryssland har hittills sålt gas till Europa för 155 miljarder kubikmeter per år. EU lovar retoriskt att bli av med det senast 2027 och minska leveranserna med 100 miljarder kubikmeter före utgången av 2022. Gromov frågade ”hur” och påpekade att ”ingen expert har något svar”. Det mesta av Rysslands naturgas transporteras via rörledningar. Detta kan inte helt enkelt ersättas med LNG.”

Det löjliga europeiska svaret har varit ”börja spara”, som i ”förbered dig på att få det sämre ställt”. Sänk temperaturen i hushållen”. Gromov noterade att i Ryssland är 22-25 grader på vintern normen. Europa främjar 16 grader som ’hälsosamt’, och man bär tröjor på natten.”

EU kommer inte att kunna få den gas som behövs från Norge eller Algeriet (som prioriterar inhemsk konsumtion). Azerbajdzjan skulle i bästa fall kunna tillhandahålla 10 miljarder kubikmeter per år, men ”det kommer att ta två eller tre år” innan det sker.

Gromov betonade hur ”det finns inget överskott på marknaden i dag för amerikansk och qatarisk LNG”. Och hur priserna för asiatiska kunder alltid är högre. Slutsatsen är att Europa i slutet av 2022 inte kommer att kunna minska sina inköp från Ryssland avsevärt: ”De kan minska med högst 50 miljarder kubikmeter.” Och priserna på spotmarknaden kommer att vara högre – minst 1 300 dollar per kubikmeter.
En viktig utveckling är att ”Ryssland redan har ändrat de logistiska försörjningskedjorna till Asien”. Detta gäller även för gas och olja:

”Man kan införa sanktioner om det finns ett överskott på marknaden. Nu finns det en brist på minst 1,5 miljoner fat olja per dag. Vi kommer att skicka våra leveranser till Asien – med rabatt”. Som det är nu betalar Asien redan en premie, från 3 till 5 dollar mer per fat olja.

När det gäller oljetransporter kommenterade Gromov också den viktiga frågan om försäkringar: ”Försäkringspremierna är högre. Före Ukraina var allt baserat på FOB-systemet. Nu säger köparna ’vi vill inte ta risken att ta er last till våra hamnar’. Så de tillämpar CIF-systemet, där säljaren måste försäkra och transportera lasten. Detta påverkar naturligtvis intäkterna.”

En absolut nyckelfråga för Ryssland är hur man ska klara övergången till Kina som sin viktigaste gaskund. Det handlar om Power of Siberia 2 – som kommer att nå full kapacitet först 2024. Och först måste sammanlänkningen genom Mongoliet byggas – ”vi behöver tre år för att bygga denna pipeline” – så allt kommer att vara på plats först omkring 2025.

När det gäller Yamal-rörledningen ”går det mesta av gasen till Asien”. Om européerna inte köper mer kan vi omdirigera gasen.” Och så har vi Arctic LNG 2 – som är större än Yamal: ”Den första fasen bör vara klar snart, den är klar till 80 procent”. Ett extra problem kan uppstå på grund av de ryska ”ovännerna” i Asien: Japan och Sydkorea. LNG-infrastruktur som produceras i Ryssland är fortfarande beroende av utländsk teknik.

Det är det som får Gromov att konstatera att ”modellen för mobiliseringsbaserad ekonomi är inte så bra”. Men det är detta som Ryssland måste ta itu med åtminstone på kort till medellång sikt.

De positiva aspekterna är att det nya paradigmet kommer att möjliggöra ”mer samarbete inom BRICS”, en utvidgning av den internationella transportkorridoren Nord-Syd (INSTC) och mer interaktion och integration med ”Pakistan, Indien, Afghanistan och Iran”.

När det gäller Iran och Ryssland är utbyten i Kaspiska havet redan på gång, eftersom Iran producerar mer än det behöver och är redo att öka samarbetet med Ryssland inom ramen för det förstärkta strategiska partnerskapet.

Hypersonisk geoekonomi

Det var upp till den kinesiske energiexperten Fu Chengyu att ge en kortfattad förklaring till varför EU:s strävan att ersätta rysk gas med amerikansk LNG är en önskedröm. I huvudsak är det amerikanska erbjudandet ”för begränsat och för dyrt”.

Fu Chengyu visade hur en lång och komplicerad process beror på fyra kontrakt: mellan gasutvecklaren och LNG-företaget, mellan LNG-företaget och köparföretaget, mellan LNG-köparen och lastföretaget (som bygger fartyg) samt mellan köparen och slutanvändaren.

”Varje kontrakt”, påpekade han, ”tar lång tid att slutföra. Utan alla dessa undertecknade kontrakt kommer ingen part att investera – vare sig det gäller investeringar i infrastruktur eller utveckling av gasfält.” Den faktiska leveransen av amerikansk LNG till Europa förutsätter alltså att alla dessa sammankopplade resurser är tillgängliga – och rör sig som ett urverk.

Fu Chengyus slutsats är tydlig: EU:s besatthet av att avstå från rysk gas kommer att få ”konsekvenser för den globala ekonomiska tillväxten och recessionen”. De pressar sitt eget folk – och världen. Inom energisektorn kommer vi alla att skadas.”

Det var ganska upplysande att ställa den kommande geoekonomiska turbulensen – EU:s besatthet av att kringgå den ryska gasen och den begynnande Rublegas – mot de verkliga skälen bakom Operation Z i Ukraina, som helt och hållet har döljts av västmedias psyops.

Så jag ställde några frågor till en gammal amerikansk Deep State-profil, som nu är pensionerad och som är väl förtrogen med det gamla OSS:s inre arbete, CIA:s föregångare, ända fram till den neokonservativa demensen.

Hans svar var ganska allvarsamma. Han började med att påpeka att ”hela Ukrainafrågan handlar om hypersoniska missiler som kan nå Moskva på mindre än fyra minuter. USA vill ha dem där, i Polen, Rumänien, de baltiska staterna, Sverige och Finland. Detta är ett direkt brott mot överenskommelserna från 1991 om att Nato inte ska expandera i Östeuropa. USA har inga hypersoniska missiler nu, men det borde det göra – om ett år eller två. Detta är ett existentiellt hot mot Ryssland. Så de var tvungna att gå in i Ukraina för att stoppa detta. Nästa steg blir Polen och Rumänien, där uppskjutningsanordningar har byggts i Rumänien och håller på att byggas i Polen.”

Ur ett helt annat geopolitiskt perspektiv är det som verkligen är talande att hans analys råkar sammanfalla med Zoltan Poszars geoekonomi: ”USA och Nato är helt krigiska. Detta utgör en verklig fara för Ryssland. Idén att kärnvapenkrig är otänkbart är en myt. Om man tittar på brandbombningen av Tokyo jämfört med Hiroshima och Nagasaki så dog fler människor i Tokyo än i Hiroshima och Nagasaki. Dessa städer återuppbyggdes. Strålningen försvinner och livet kan återupptas. Skillnaden mellan brandbombning och kärnvapenbombning är endast effektivitet. Natos provokationer är så extrema att Ryssland var tvunget att sätta sina kärnvapenmissiler i beredskap. Detta är en mycket viktig fråga. Men USA har nonchalerat den”.

Föregående artikelFramgång för houthi-rebellerna i Jemen mot USA-stödda Saudi och FAE, med svenska vapen
Nästa artikelFranska Le Figaro: USA styr kriget i Ukraina på marken
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

  1. Pepe Escobar är ytterligare en duktig journalist som fått sitt twitterkonto avstängt. Man kan finna honom på Telegram och följa honom där. Numera använder jag mer Telegram än Twitter, då de mest intressanta journalisterna kan man finna där, även Max Blumenthal har skaffat sig Telegram, även Patrick Lancaster som har täta uppföljningar från Donbass och speciellt nu från Marieupol med intervjuer av befolkningen finns på Telegram, Scott Ritter också avstängt från Twitter hittar man på Telegram, Dan Cohen finns också att följa på Telegram, han har nyligen kommit ut med en artikel på MintPress News om hur SBU samarbetar med nazister i Ukraina och torterar oppositionspolitiker

  2. Det är samma fascistisering i alla större media, inte ens försök till humor tillåts.
    Det här skrev jag i kommentarsfältet på GP.
    ”Så här är det. Biden ringer till Europas ledare och säger att nu skall ni tycka väldigt synd om folket i Ukraina. Att säkert hundra gånger fler har dött i Irak, Libyen, Afghanistan, Jemen och Syrien skall ni inte bry er om. Det är nämligen skillnad på folk och folk.
    Europas ledare svarar -Javisst snälla chefen det skall vi göra.
    Bra säger Biden, och ni skall inte bara tycka synd om Ukrainarna utan ni skall också vara beredda att stödja och beväpna öppna nazister och offra era egna egna ekonomier och er egen energiförsörjning för att krossa dom onda Ryssarna som är så taskiga mot Ukrainarna.
    -Naturligtvis snälla chefen säger Europas tomtar till politiker i kör.

    Man undrar faktiskt varför vi ens behöver ha egna regeringar i Europa. Telefonsvarare hade sparat massor av pengar och uppnått samma resultat. ”

    Det togs bort av GP-stasi med motiveringen ”Undvik antaganden och spekulationer”
    Att hela artikeln i GP var en enda lång rad av antaganden och spekulationer spelar däremot ingen roll.

    Artikeln i GP. https://www.gp.se/nyheter/sverige/ann-linde-s-avvisar-m-kravet-om-nato-best%C3%A4mmer-sj%C3%A4lv-1.70567990

    • ”Det togs bort av GP-stasi med motiveringen ”Undvik antaganden och spekulationer”

      Ha, ha. Om man börjar analysera ”nyhetsrapporteringen” i ”våra” medier så kommer man att upptäcka att en förvånansvärt och omotiverat stor del är just ”antaganden och spekulationer” fast under den finare beteckningen analys.

    • Vi kan åtminstone njuta av att se hur dessa dumdryga ledare av Europa skjuter sig själva i sank allt för försvara det gyllene demonKratiska landet Ukraina, med sina nynazistisk Azov. Det är mycket beundransvärt filantropi som Europas ledare sysslar med🤪

        • Framgång? I att se till att styra EU till dess djupaste ekonomiska kris? Framgång genom att se till att EU blir mer eller mindre ett USAs plantage gård? Det är prima masochism detta, i en aldrig beskådat skala

    • Anders Åberg, det är så att sanningen svider och det mesta i fulmedia är just typen spekulationsnyheter där mer eller mindre fantasifulla antaganden får fritt spelrum bland de köpta ”journalisterna”…Jag själv är så pass gammal att man för länge sedan genomskådat MSM som media för ägarnas och globalisternas agenda och uppgiften är helt enkelt att vilseleda folk! Det är så illa numera att de flesta MSM-media måste ha statligt stöd för inte många köper eller prenumererar längre på dessa lögnaktiga alster. MSM är numera regim-propaganda vilket märks alltför tydligt…

  3. Jag har större hopp för Europa nu än vad jag haft på väldigt länge.

    Från splittring kring flyktingar och starkt växande högerpopulistiska krafter, till nästan total enighet och stor generositet kring ukrainska flyktingar. (Några ”svaga punkter” som t.ex. Viktor Orban och Serbien finns ju dock fortfarande.)

    Olje- och gasberoendet ifrågasätts och den gröna omställningen kan förhoppningsvis gå ännu snabbare.

    Frågetecken kring Kinas inställning gör att mer produktion kanske flyttas till Europa vilket är bra för miljö, jobb och minskat beroende av ytterligare en diktatur.

    Fortfarande många frågor som vi behöver navigera rätt i, men som sagt, mitt i det här mörkret finns ändå någon form av europeisk gemenskap som jag tror på.

    • Jo, man är eniga om stöd till krig och till dödliga sanktioner i många länder, samt att agera i USA:s intresse. Bra så?

      • Anders, jag syftade främst på artikeln och om ”Europas självmord”, vilket jag alltså inte håller med om. Europa är eniga i respons på invasionen, men också i att stödja den drabbade civilbefolkningen. Det kommer bli tufft ett tag, men jag tror inte det leder till Europas undergång.

        Sen finns det massor med saker som inte är bra eller som vi inte gör rätt, det instämmer jag helt i.

    • Czinn Sedan – igen, Kina är ingen diktatur, även om USA propaganda gärna vill indoktrinera folk till att tro det. Kina må vara en stat, men består av otaliga nationer och folk, och ingen annan stat i världen har distribuerat makten och besluten så långt ner i samhället som just Kina. Principen är desamma som för Schweiz. Beslut fattas lokalt, inte centralt. Det är bland annat just det som är Kinas stora styrka.

  4. Pepe Escobar har ju helt rätt. Och han är inte ensam om sin analys. Det finns många inom alternativmedia som tycker detsamma. Även jag.

    Det är märkligt att dra igång sanktioner som kommer att drabba ens eget folk värre än den nation som sägs vara målet för sanktionera. Kan det vara så att analysförmågan bland politiska makthavare är obefintlig, som SDs petade försvarspolitiska talesman och numera politiske vilde Roger Richthoff säger i SwebbTV [ https://swebbtv.se/w/h1jiib7AFEAGeuPHtgAktU ]. Så skulle nog kunna vara fallet. I sociologen Göran Adamsons artikel om det svenska idéklimatet skriver han [ https://www.fokus.se/synvinkel/sveriges-ideklimat-paminner-om-det-forna-ostblockets/ ]:
    ”Och när en framgångsrik karriär förutsätter intellektuell underkastelse blir frågan vilka som kommer upp sig. I de socialistiska lydrikena, menar Miłosz, var det inte alltid de bäst lämpade. I stället är »proberstenen på en människas begåvning hennes förmåga att anpassa sig efter den fastställda politiska linjen, och därför händer det ofta att medelmåttorna får större framgångar än de verkliga begåvningarna«.”
    Dagens politiker är inte som Olof Palme, personer med välgrundat gott självförtroende som vågar ha en egen linje som de vill och vågar driva. I stället är tycks politikerkåren bestå av karriärister vars kunskaper och intellektuella förmåga inte kan ge dem ett så välbetalt och lättsamt arbete som politiken.
    Därmed är politikerna också lätta att manipulera och styra. Jacob Nordangård berättar om sin upplevelse av World Economic Forums Davos-vecka [ http://pharos.stiftelsen-pharos.org/aliens-of-davos/ ]:
    ”Det är en kusligt overklig känsla som infinner sig när man beskådar Klaus Schwab, Ursula von der Leyen, Bill Gates och Al Gore under Davos-veckan. Det är lite som att titta på ett Doctor Who-avsnitt där en invaderande art av utomjordingar, som infiltrerat hela samhället och tagit kontroll över regerings- och militärmakten, snart kommer att visa sina riktiga identiteter och avsikter.”

    Nu ska jag komma med en konspirationsteori: Kanske är det så att sanktionera har sitt ursprung hos World Economic Forum och de oligarker som där ingår. De vill öka världens vilja till ”governance” [ https://sv.wikipedia.org/wiki/Governance ] som är ett finare ord för fascism [ https://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism ). För ökat inflytande vill de få världen att krisa så mycket som möjligt. Det skulle driva små och medelstora företag till konkurs och nedläggning. Coronahysterin var ett led i detta. Sanktionerna mot Ryssland kan vara en fortsättning. För som Pepe Escobar skriver i artikeln:
    ”Det är dags för de kommande katastrofala ekonomiska konsekvenserna som européerna känner av i sin vardag (men inte de rikaste 5 procenten).”

    De rikaste kommer ju inte att drabbas av sanktionernas konsekvenser. På sikt kommer de att gå starkare och rikare ur den skapade (önskade) krisen, precis som de har gått starkare och rikare ur Coronahysterin. Däremot kommer krisen att bli förödande för de övriga 95 procenten. Men dessa har inga politiker som för deras talan.

  5. Bra artikel. Pepe är inte ensam om att bli cenurerad av lögnens imperium. De censurerar även Tulsi Gabbard på Youtube.

    Endast idioter stannar kvar på en sådan plattform. Samma sak med DN, som är en del av lögnens imperium.

    I övrigt tror jag att översättaren ev. bör ändra:

    ”5:e kolumnistskådespelerska” till ”skådespelare som är en femtekolonnare”.

    ”Ursula von der Lugen” till ”Ursula von der Lügen [Lügen betyder Lögn på tyska]”

  6. Våra drömmars 70- 80-tals mål – Minskad konsumtion och minskad miljöförstöring – genomförs nu av EU!
    Ingemar

  7. Ryska armén och svenska polisen verkar fajtas efter samma reglemente, man underskattar motståndaren, och kör med idealistiska paroller, som ingen tror på, och får rymma fältet, skadad,
    stenad och förödmjukad. Ryssarna och polisen får bilda en gemensam analysgrupp, istället för att bojkotta varandra: Utgångsläget, 25 juni 1876. Little Big Horn/ G. Custer

    ”If you want to whip,
    a bunch of wounded wildcats,
    ten times your own weight,
    and got the shoe on the other,
    there you have an idea,
    of how Le Grande Poseur
    ended his days….

  8. Hela det vi kallar västvärlden styrs inte av realistiska fakta och pragmatik, utan av ideologi och känslor. Det finns åtskilliga ordspråk och visdom i Asien över detta, inte bara Kina, att de som styrs av människans sex känslor, glädje, sorg, rädsla, avsky, vrede, och överraskning, är vek och en given förlorare. Att behärska dessa sex känslor är styrka. Västvärlden tycks helt kontrollerad av dessa känslor och alltid bara impulsivt reagerar grundat på dom, helt utan att tänka, planera eller styra. I Kina är man mycket vaksam på detta och reagera alltid noga överlagt och man ser långt in i framtiden. Historien upprepa sig, medan de flesta tittar på.

  9. Ryssland tycks gå mot en briljant framtid därför att dollardominansen dör som vi skriver detta, därför att världsekonomin går mot en råvarubaserad ekonomi, bort från en dollarbaserad ekonomi, och räknat i råvaror är Ryssland mycket dominant och starkt. Sedan självdestruerar västs USA hegemoni i skenande inflation och galopperande räntor som fräter sönder länders ekonomi inifrån samtidigt som USA sanktionerna eldar på förloppet. Credit Suisse-strategen Zoltan Pozsar skrev nyligen att Ukraina händelserna driver fram en helt ny ekonomiskt världssystem och ordning baserat på råvaror i öst, inte dollarn. Nu talar man om råvarureserver, inte valutareserver. EU och USA ekonomierna är de som tar mest styrk. Källa Zero Hedge och Bloomberg
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/bretton-woods-iii-china-begins-buying-russian-coal-and-oil-yuan
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-07/russian-coal-and-oil-paid-for-in-yuan-to-start-flowing-to-china?sref=6uww027M

  10. Ryssland behöver mobilisera.
    Vi lever i krigstid – striderna pågår i Ukraina, och det ekonomiska, ideologiska och geopolitiska kriget pågår med västvärlden som sådant.
    Detta krig kommer inte att sluta med slutet av NWO: Väst satte målet att isolera och krossa Ryssland (skamligt kallat ”maktförändringen”), och vi är förändringen i den existerande världsordningen, det vill säga det slutliga fullbordandet av den halvtusenåriga eran av västerländsk dominans i världen.
    Insatserna höjs till det maximala – detta är också uppenbart i hur tanklöst och trotsigt Nato-staterna beter sig mot inte bara Ryssland, utan även mot Kina , som om de medvetet pressade Peking till en öppen konfrontation.
    Galenskapen i en sådan uppförandelinje med Kina är uppenbar – den är så olönsam för västvärlden själv att den får en att tänka på lämpligheten hos ledarna i västvärlden, som inte kan realistiskt bedöma den globala maktbalansen.
    Men med allt detta är västvärldens samlade makt fortfarande enorm – ekonomisk, militär och propaganda. När Ryssland startade operationen i Ukraina var vi väl medvetna om detta – såväl som det faktum att som svar på oss skulle all hans kraft falla över oss, med undantag för den militära.

    Ingen kunde förutsäga förloppet av den särskilda militära operationen — om motståndet från den ukrainska armén hade brutits tillräckligt snabbt, skulle vår konfrontation med väst ha fortsatt huvudsakligen på det finansiella och ekonomiska planet, kompletterat med ett massivt ideologiskt och propagandakrig .
    Striderna i Ukraina drar dock ut på tiden – och västvärlden gör nu allt för att konflikten ska pågå så länge som möjligt, pumpar Ukraina med vapen och uppmuntrar det psykologiskt. Vapenleveranser och hjälp från västerländsk underrättelsetjänst kan inte själva vända striden (dessutom kommer Ryssland att förstöra det mesta av den tunga utrustningen innan den når de ukrainska trupperna, och bränslekrisen i Ukraina är precis runt hörnet), men de kan avsevärt försena tidpunkten för den militära operationen.
    Målet som inte kan avbrytas är demilitariseringen av Ukraina, det vill säga berövandet av dess armé, och denazifiering, vilket innebär en förändring av den nuvarande eliten. Ryssland kommer inte att lämna Ukraina (oavsett vilken storlek det är) i västvärldens inflytandesfär – varken geopolitiskt, militärt eller ideologiskt.

    Varför är västvärlden är rädd för denazifieringen av Ukraina.
    Återupprättandet av det treeniga folkets enhet kommer oundvikligen att ske – Ryssland har redan tagit upp denna uppgift, och det är omöjligt att vägra det. Inklusive eftersom detta skulle vara ett hårt slag för Ryska federationen som sådan, skulle folket inte förstå och inte stödja ett sådant avfall.
    Folket tvivlar inte på Vladimir Putins beslutsamhet att gå till slutet, men myndigheterna själva har inte bråttom att uppmana alla att inse allvaret i situationen.
    Vi har återvänt till den ryska historiens stora väg, och det är omöjligt att vända tillbaka eller stänga av den in på tvetydighetens och ansvarslöshetens väg utan att förlora Ryssland.
    Utan preskriptionstid: kunskap om historien skyddar mot misstag. Därför är det nödvändigt att säga vad alla har väntat på länge: vi behöver mobilisering.

    Men nu är en annan mobilisering mycket viktig – moralisk, andlig, ideologisk.
    Folket förstår att svåra prövningar väntar alla. De är redan på gång, och en av dem är själva faktumet av fientligheterna mellan två broderliga folk, ett inbördeskrig. Men prövningarna kommer bara att öka. Det inte bara kommer att bli en prisuppgång, utan också en ökad oro för framtiden.

    ”Men var det verkligen nödvändigt att börja allt detta? Eller kanske det är värt att avsluta med det vi har? Har vi rätt överhuvudtaget, men kommer vi att ha tillräckligt med styrka? Men kommer inte allt att sluta i katastrof?” – sådana tvivel och bekymmer plågar många och kommer bara att växa. Det är inget ovanligt i detta – vi kan vår historia och kan minnas många paralleller från det förflutna, samma första världskriget. Alarmister och provokatörer kommer att föröka sig, det blir rop om förräderi på toppen och ”allt är förlorat”. Vi har redan gått igenom allt detta i vår historia. Men allt detta måste och kan tålas, för med alla tvivel och plågor förstår majoriteten av vårt folk, till och med känner: det finns inget omöjligt i det mål som vi har satt upp för oss själva.
    Mobilisering, koncentration av ande, tro på vår egen styrka, tilltro till att rättvisa kommer att segra, och inte bara som ett resultat av seger vid fronten.
    Mobilisering är inte överlevnad, inte anpassning till nya svårigheter, inte en uppmaning att stå ut.
    Allt är precis tvärtom: mobilisering är inte mot svårigheter och utmaningar (ingen förnekar dem – dessutom måste vi förbereda oss för dem), utan för att bygga ett starkt och rättvist Ryssland.
    Mobilisering bygger på vårt folks grundläggande egenskaper – på viljan att leva i sanning, solidaritet (gemenskap), en känsla av kamratskap och broderskap, osjälvisk ståndaktighet. Det finns inga krafter som är starkare än dessa, inga politiska konstruktioner och propagandatrick kan ens komma i närheten av att jämföras med dem. Endast genom att ta upp vårt folks djupa egenskaper kommer vi att gå igenom alla prövningar och komma ut ur dem förnyade, ärliga mot oss själva, enade och starka. Vi har helt enkelt ingen annan väg – och den här mobiliseringen är redan igång.
    https://ria.ru/20220416/mobilizatsiya-1783798916.html

  11. Ett fallande värde på rubeln påverkar den ryska ekonomin på flera olika sätt. Bland annat innebär det att importen blir dyrare och att inflationen stiger. I diagrammet nedan är det tydligt att det finns en nära koppling mellan utvecklingen av växelkursen och prisökningstakten i konsumentledet, KPI-inflationen. Att Ryssland gör allt för att stötta rubeln i dagsläget är därmed förståeligt.

    Annekteringen av Krim i början av 2014, sanktionerna som då trädde i kraft liksom halveringen av oljepriset under 2014 bidrog till ett kraftigt ras i rubelns värde under 2015. Detta fick i sin tur inflationen att dra i väg till tvåsiffriga tal, alltså långt över det inflationsmål på fyra procent som infördes 2015. Inflationen accelererade även under pandemiåren. Inledningsvis kan uppgången ha varit kopplad till att rubeln deprecierade, något IMF lyfte i slutet av 2020. Fondens syn var därför att det ökade inflationstrycket endast var tillfälligt. Men inflationen fortsatte att stiga även när rubeln stärktes. I februari i år uppgick inflationen i Ryssland till drygt nio procent, i början av 2015 var inflationen cirka 2,5 procent. Uppgång i inflationen har varit bred. Ryssland har liksom andra länder påverkats av olika restriktioner kopplade till pandemin och flaskhalsar som lett till framförallt stigande varupriser under pandemiåren. Som en följd av stigande inflation och även stigande inflationsförväntningar höjdes styrräntan gradvis under 2021.

    De sanktionsprogram som nu snabbt har genomförts minskar handeln med omvärlden vilket leder till ytterligare brist på varor och därmed fortsatt press upp på priser. Veckovis data visar också att prisökningstakten har accelererat sedan invasionen av Ukraina, sammantaget har priserna stigit med åtta procent sedan slutet av februari, vilket skulle innebära en årstakt på nästan 14 procent redan i mars. Vissa matvaror har stigit med upp till 60 procent under de senaste sex veckorna.[2] Även inflationsförväntningarna har dragit iväg. Intressant att notera i diagrammet nedan är även att uppfattningen och förväntningarna på inflationen är klart högre än faktiskt utfall.

    Ryssland har därmed drabbats av ytterligare en kraftig negativ utbudschock, något som slår hårt och brett på det ryska samhället. Hushållens framtidsförväntningar gick också tillbaka i mars (se bild nedan till höger). Men bilden visar också på ett tydligt samband mellan utvecklingen av synen på nuläget och oljepriset. För att verkligen sätta käppar i hjulet på rysk ekonomi skulle ett stopp av handel med rysk energi vara av stor betydelse. Det kanske inte är möjligt att genomföra detta idag då det skulle slå hårt även på länder som Tyskland och Italien. Men på sikt är det sannolikt den vägen Västvärlden kommer att gå.

    • Rubelns värde är högre idag än innan starten på Operation Z. Men man ska inte neka ryssofober att unna sig ett bad i illusionernas hav där rubeln sjunker som en sten.

      Fas 2 i Operation Z är igång. Ukrainas armé kommer att var ett minne blott. Därefter återstår bara detaljfrågor om hur delningen eller styckningen av Ukraina ska bli. Inom ett år lär det inte finnas något som heter Ukraina. Vi kommer att prata om före detta Ukraina.

      Sanktions bumerang slår till i USA och Europa. Världen skrattar med anledning av de så hypade ”sanktioner från helvete” som de dryga västeliten införde mot Ryssland men som egentligen innebär att det är dessa dryga skit som skjutit sig själva i sank.🤪🤪🤪 Den närmaste framtiden för västs del kan beskrivas som de stora krisernas och upprorens tid. Ryssland däremot har redan klarat sig från det värsta effekterna av ”sanktioner från helvete” och marscherar framåt. Om det och annat kan ryssofber läsa detta (sniffa, sniffa) https://thecradle.co/Article/columns/7385

      Slutsats: Den västerländska hegemonin är över. Vi är redan i en multipolar värld där det andra herrar som sitter i förar sätet på historiens tåg som far mot öst där solen gryr.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here