Uttalande av Världsfredsrådet vid konferensen i Damaskus

13
1262
Möte i exekutivkommittén i Världsfredsrådet i Damaskus 27-28/10 2018. Bild från den syriska nyhetsbyrån SANA.

Världsfredsrådet (eng. World Peace Council, ursprungligt namn i Sverige Världsfredskommittén) är en fredsorganisation som bildades 1949 med syfte att främja nedrustning och fredlig samexistens. Organisationen som från sitt grundande fram till Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott fyra decennier senare var sovjetkontrollerad, har ett flertal nationella underorganisationer, varav Svenska Fredskommittén[1] var en. En central fråga för Världsfredsrådet var kärnvapennedrustningen, och 1950 antog man den s.k. Stockholmsappellen mot kärnvapen som krävde ett totalförbud mot atombomben. Appellen fick ett stort genomslag även i Västeuropa, och undertecknades av flera miljoner människor. Wikipedia.

Uttalande från Världsfredsrådet konferens i Damaskus 27-28 oktober

EC:s (WPCs Executive Committé) konferens genomfördes på ett välorganiserat och bra sätt i Syriens huvudstad Damaskus. Värdarna för konferensen var Syriens nationella rörelse för fredsanhängare. Närvarande var 47 delegater som representerade 29 organisationer från 28 länder. Genom att hålla EC-mötet i Syriens huvudstad Damaskus vill vi uttrycka vår djupa respekt och solidaritet med det syriska folket, som har utstått en aldrig tidigare skådad koordinerad aggression av USA, NATO, EU och deras regionala allierade under mer än sju år. Dessa har använt sig av beväpnade legosoldater, terroristgrupper som verktyg för sina planer att kontrollera hela området, dess naturresurserna och transportvägar Med avsikten att installera en villig regim genom våldsamma aktioner. EC uttrycker sin tillfredsställele över att ISIS och andra fundamentalistiska grupper är besegrade av det syriska folket, dess armé och ledarskap.

Fri bild av Carlos Latuff

Fortsatt aggression mot Syrien

Men vi ville även uttrycka vår oro över situationen i de ockuperade territorierna i den norra delen av landet och den tunga militära närvaron av USA:s soldater, och även sitautionen i den syriska provinsen Idlib. Vi fördömer Israels anfall mot Syrien genom att använda Libanons luftrum, vilket försätter Libanon i fara för ett större krig. Världsfredsrådet uttrycker även sin oro över den fortsatta närvaron av terroristgrupper i denna provins. Vi vill uttrycka vår sympati för de hundratusentals familjer som förlorat sina anhöriga och till alla som tvingats att fly för sina liv eller lever som flyktingar som resultat av de aktioner som de beväpnade terroristgängen har orsakat.
Världsfredsrådet stöder den territoriella integriteten och landets enhet, mot alla försök att dela eller att stycka upp landet och fördömer den pågående imperialistiska inblandningen i Syriens interna politik.

Upprustning, fattigdom och orättvisa

Exekutivkommittén har gjort den bedömningen att mänskligheten går igenom oerhört kritiska ögonblick för fred och säkerhet för folken och nationerna. Imperialismens aggressivitet ökar i hela världen. Den förvärrade kapitalistiska krisen ökar imperialismens aggressivitet mot folken i världen. En värld där 0,7 % av befolkningen äger 46% av världens rikedomar på jorden och de fattigaste 70% av mänskligheten äger endast 2,7% visar att ojämlikheten är ohyggligt skarp. Nära 3 460 miljoner människor (halva världens befolkning) lever i fattigdom, 821 miljoner lever i hunger och 758 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Samtidigt steg enligt SIPRI världens militära utgifter till 1 700 miljarder dollar under 2017, en ökning med 1,1 % jämfört med 2016. Enbart USA spenderade 610 miljarder dollar och medlemsstaterna i Nato mer än 900 miljarder US dollar. En liten procent av detta skulle vara tillräckligt för att göra slut på hunger och sjukdomar som är möjliga att bota, i Afrika, och i resten av världen.

Föregående artikelRegeringen fortsätter att vilseleda om kriget i Afghanistan
Nästa artikelIran – Gammal nation, kultur och historiska imperier
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. ”Organisationen som från sitt grundande fram till Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott fyra decennier senare var sovjetkontrollerad, har ett flertal nationella underorganisationer, varav Svenska Fredskommittén[1] var en.”

  Känns som att det sovjetiska liket fortfarande styr verksamheten!

  • Thomas, jag skrattade när jag läste din kommentar! .-)
   Men du har helt fel. Sovjetunionen var socialistiskt medan dagens Ryssland är kapitalistiskt, precis som USA och med flera länder.
   Och det var inget sammanbrott. Jeltsin hade en plan för att införa kapitalismen återigen i Ryssland, och denna plan kallades för 500-dagar planen. Så det var inte ett sammanbrott – det var en planerad aktion.
   https://en.wikipedia.org/wiki/500_Days

  • Där har du helt fel Tomas Åkerblad. Det finns tänkande och medvetna människor runt om i världen. Representanter för ett 50-tal länder från olika delar av världen var närvarande. Vart och ett land höll anföranden som är tryckta och finns tillgängliga att läsa. Det gemensamma för alla länders anföranden var att de bl.a. beskrev hur USA försökte ta makten och infiltrera deras länder. Detta faktum var mest påfallande när den venezuelanske och kubanske delegaten höll sina anföranden. Det är mycket tillfredsställande att det finns organisationer som går emot USAs blodtörstiga politik och önskan att lägga under sig världens länder.

 2. Demokratin är nationsbaserad, någon annan känner vi inte till. Till demokratiexportörerna skulle det gälla att påpeka att det vore mycket angelägnare att ägna sig åt demokratiimport. Att återta demokratin från alla de överstatliga organ som lagt beslag på den. Syrien har tvingats betala ett ohyggligt pris för att man vägrat att underkasta sig demokratiexportörernas nycker.
  Därför är vänstern på tillbakamarsch i Europa. De har omfattat globalisternas agenda och driver på en fortsatt avveckling av demokratisk kontroll. Och därför har nyhögern haft så stora framgångar då de appellerat till det nationella intresset.
  Vänstern måste kunna formulera ett alternativ till nyhögerns politik och upphöra med att låtsas att det är humant att uppmuntra till okontrollerad folkvandring. Denna gynnar varken mottagar- eller ursprungsländer. Ursprungsländerna bör få rätt till nya handelsvillkor där varje stat ges enskild rätt att skydda sina sköra hemmamarknader i stället för det ”internationella samfundets” : läs finansindustrins och IMF:s ”one size fits all”-politik. Många av ursprungsländerna har goda förutsättningar för ekonomisk utveckling om de bara ges möjlighet därtill. Så kan inte ske varken om industriländerna lägger beslag på deras bästa arbetskraft eller deras outbildade massor i ”humanitetens” namn.
  Tack än en gång Agneta Norberg för din insats.

  • Jan,
   Demokratin är absolut inte nationsbaserad. Det har funnits ett stort antal nationer som varit hemska diktaturer. Internationalism och samförstånd är det enda rätta för att nationer ska kunna samverka tillsammans.
   Nej, vänstern är inte på tillbaka marscherad i Europa. I alla fall inte i Sydeuropa.

   https://youtu.be/tOgPCD3jPWw

   Nyhögern är inte så ny som du påstår. Den har sina rötter i konservativa Reagans och Thatchers ideologi – och vi vet att de startade krig och förtryckte vänstern över hela världen.

   Sven Andersson tycktes glänta på Pandoras ask – och glömt att stänga den igen – när han uttryckte sig i en kommentar på artikeln om SD att vänstern skulle göra som Jimmie Åkesson och SD, och Geobbels.

   • Se där Kerstin, när du saknar svar på Sven Anderssons uppmaning vill han som både Åkesson och Goebbels. Så debatterar dagens liberalvänster. Tycker du inte som vi är du nazist eller antisemit.
    Andersson sade väl att ett alternativ behövs, det sade även Sahra Wagenknecht i Tyskland och genast fick hon ett lass dynga från sina partikamrater. Vänstern lever i feelgood-politikens värld där den fläckfria moralens väktare samlas. Tillsammans med multimiljardärerna och saudifinansierade NGO:s som bara vill alla väl.
    Sovjetunionen trodde starkt på internationalismen tills de tvingades inse att ingen skulle komma till deras försvar i internationalismens anda. De fick försvara sig själva.
    Varken EU eller FN står under demokratisk kontroll. Så du blir nog svaret skyldig gällande den gränsöverskridande demokratin. Att själva idén är universell är en annan sak.
    Men du har rätt i att nationer bör sträva till samverkan, även om de har olika samhällsorganisation. Det är bättre än att bedriva krig. Sålunda har Ryssland lovat att bygga upp Kubas försvar, kanske för att demokratin Sverige inte vill ställa upp. Den sistnämnda levererar hellre vapen till saudierna, samverkan det också, men all samverkan måste bedömas utifrån konkreta omständigheter.

    • Om du inte har läst artikeln om SD så vet du att jag inte har saknat svar på Sven Anderssons uppmaning. Jag har svarat honom ett flertal tillfällen. Och kalla mig inte för liberalvänster när jag inte är det! Jag har aldrig varit medlem i ett liberalt parti eller i vänsterpartiet.
     Sven Andersson säger att ’vi ska lära av SD’. Så det är upp till honom att klargöra vad han menar. Men om jag känner honom rätt så vill han inte att vi ska anta den rasistiska retoriken i SD. Men som sagt – det är upp till Sven att klargöra vad han menar.
     Bunta inte ihop mig med multimiljardärerna och saudifinansierade NGO.

     Ja,visst. Sovjetunionen trodde på internationalismen – och gjorde så ända tills giriga sovjetiska och korrumperade kapitalister och politiska pampar gjorde en kontrarevolution i Ryssland. En av dessa var Putin, Sobthak, Sakharov, Silayev, m fl.
     Skyll inte på SKP eller APK för att vänstern lämnade Sovjetunionen i sticket. Vi stöttade dom hela tiden. Det var andra inom vänstern som gjorde detta. Och du har dom närmare än vad du tror.
     Ryssland har lovat bygga upp Kubas försvar – som medborgarna på Kuba måste betala för. Och detta är inte samverkan för fred. Att rusta ner är samverka för fred – inte upprustning.
     USA har lovat oss samma sak, nämligen rusta upp Sveriges försvar – men detta är du helt emot men inte när det gäller att Ryssland bygger upp Kubas försvar.
     Varför kan Kuba inte själva bygga sitt eget försvar – precis som vi hävdar att Sverige ska göra?

 3. Verkar som att jag måste påminna om vad jag sagt. Jag hävdade att vi borde lära av SD för att bekämpa SD, inget annat. Jimmy Åkesson har ju lyckats förvandla en liten nazistisk sekt till en folkrörelse på några få år. De har i stor utsträckning nått väljare som borde röstat på socialistiska partier. SD har lyckats fånga de bittra, arga och besvikna och vända deras vrede mot invandrare istället för de skyldiga, den nyliberala majoriteten i Sveriges riksdag. Samtidigt är vänstern till vänster om Vp upptagen med sitt sektbeteende och sina strider om vad någon husgud sa för ett sekel sedan. Jag har inga illusioner om att all vänster skall samlas i ett parti, därför förordar jag en folkfront kring de frågor som mest berör vanligt folk. Vänstersekterna kan ju fortsätta sina diskussioner om de vill, i bästa fall kan de producera en nyttig kritik och nya perspektiv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here