Vad vill USA med sitt begränsande vapenembargo mot Israel?

3
154

Andrew Korybko skriver under rubriken ”USA:s partiella vapenembargo mot Israel syftar till att pressa det till ett regionalt fredsavtal”. Hur resonerar han då? Vid översättningen har små förkortningar skett utan att innehållet påverkas. Och Israel verkar ändå fullfölja sina planer på massaker i Rafah, enligt uppgifter sedan denna artikel skrevs. Medan folkmordsagerande Israeel går vidare i Eurovision. Israel har godkänt utökad operation i Rafah.

Källa: https://korybko.substack.com/p/the-us-partial-arms-embargo-on-israel

Det kommer att finnas de aktivistiskt inriktade medlemmarna av Mainstream Media och Alt-Media Community som kommer att välja och vraka vilket element av denna policy de ska fokusera på , men faktum är att hela representerar en omfattande diplomatisk push.

Många observatörer från både Mainstream Media och Alt-Media Community blev chockade när försvarsminister Austin på onsdagen under ett kongressvittnesmål bekräftade att USA hade hållit tillbaka ”en sändning ammunition med hög nyttolast” under förevändning att de kunde användas i Rafah. Biden utvidgade sedan denna nya politik senare på dagen när han förklarade att ”Vi kommer inte att leverera vapnen och artillerigranaten” om IDF går in i Rafahs befolkningscentra.

Ingen borde dock ha blivit förvånad, eftersom detta stycke härrör från mitten av mars då Biden stödde Schumers uppmaning till regimändring i Israel och  förklarade det dubbla spelet som hans administration spelar. Kort sagt, inhemska valhänsyn påverkade hans ökade påtryckningar mot Bibi, som ursprungligen var tänkt att straffa honom av ideologiska skäl, men som nu också syftar till att pressa Israel till det regionala fredsavtal som USA enligt uppgift försöker förmedla.

Red: Charles Schumer är demokrat, senatens majoritetsledare och av judisk börd.

USA föreställer sig att Saudiarabien erkänner Israel i utbyte mot att Israel går med på att bli en palestinsk stat. För att främja det stora strategiska målet, som skulle omforma västasiatisk geopolitik, lockar USA med privilegierade kärnenergi- och militära partnerskap till Saudiarabien samtidigt som de gradvis ökar sitt tryck på Israel. Det ska också ha sagt till Qatar att utvisa Hamas politiska gren om de inte går med på en vapenvila.

USA ser en möjlighet att återställa en del av sitt förlorade regionala inflytande genom dessa medel, som de tror kommer att bromsa den senaste tidens expansion av kinesisk-ryska inflytande i Västasien. HIT

Att undanhålla en enskild vapentransport från Israel är en rent symbolisk gest som kommer alldeles för sent för att förhindra den humanitära katastrofen som utspelade sig i Gaza under de senaste åtta månaderna av totalt krig, men det signalerar fortfarande att fler kommande transporter kan hållas inne om Israel fortsätter sin Rafah operation. I så fall skulle de bilaterala relationerna förvärras om Bibi inte accepterar en kompromisslösning, vilket han skulle vara ovillig att göra eftersom det skulle misskreditera honom efter att han lovat att fullständigt förstöra Hamas.

Däri ligger dock problemet, eftersom det målet endast kan uppnås med militära medel som skulle vidmakthålla palestiniernas lidande och därmed försena avtalet som USA hoppas kunna förmedla med saudierna. Kungariket kommer inte att erkänna Israel så länge konflikten fortsätter, och en högre dödssiffra för civila än den redan för närvarande höga kan göra det ännu svårare att göra det när kriget äntligen tar slut. Den affären är en integrerad del av Israels intressen, men det är också Hamas förstörelse, alltså dilemmat.

Icke desto mindre, förutsatt att Israel har tillräckliga lager för att fortsätta sin kampanj, så kan Bibi satsa på att han åtminstone kan förstöra Hamas militära gren och sedan spela på saudiernas lika intresse för den tidigare nämnda affären för att så småningom få det att hända någon gång efter kriget slutar. Det kan dock inte tas för givet eftersom USA inte symboliskt skulle ha undanhållit den senaste leveransen och inte heller skulle Biden ha hotat att hålla tillbaka alla offensiva vapen om de trodde att detta verkligen var fallet.

Det återstår därför att se vad som kommer att hända, men USA förväntar sig att Bibi verkligen kommer att pressas av denna nyfunna politik att kompromissa med Gaza, vilket kan misskreditera hans ledarskap bland de ultranationalistiska medlemmarna i hans koalition som hans regering är beroende av.

I grund och botten vill USA slå tre flugor i en smäll genom att få ett slut på detta krig av inhemska valskäl, underlätta Bibis avgång från ämbetet och förmedla ett israelisk-saudiarabiskt fredsavtal för att återställa sitt förlorade regionala inflytande.

Föregående artikelVad är imperialism?
Nästa artikel”Varför ska Sverige sätta USA:s intressen före våra egna?”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Amerikanska grundproblemet är som alltid: de tror att de är den mest kunniga och mest lämpade parten att ägna sig åt detta maktutövande i regionen.

  Washington har haft snart dryga 33(!) år på sig att lösa tvåstatslösningen i och med Osloavtalens påbörjande vid året 1991.

  Man har nått noll resultat.

  Den stora frågan i regionen är:

  1) Hur man skall evakuera de snart 800 000 otillåtna ockupanter som bosatt sig på Västbanken i Palestina och få dem att resa till sina hemländer;

  2) Hur och på vems bekostnad Gaza, som nu ser ut som ett månlandskap skall återuppbyggas;

  3) Att palestinierna, precis som resten av världens befolkningar, själv utser sina politiker och styren i demokratiska val;

  4) att inleda rättsprocesser som dömer krigsförbrytare, framför allt i de israeliska stats-, militär- och medialedningarna liksom de övergrepp som begåtts kolonialt mot palestinska bostäder, odlingar, bondgårdar och land.

  Då hjälper inte en nyhet släppt om en inställd vapenexport.

  En femte tilläggspunkt till raden ovan borde vara de utländska ledande politiker och militärer som medhjälp till brott mot krigets lagar och mot mänskligheten också medåtalas i processerna mot de redan nämnda israeliska förbrytarna.

  En sjätte punkt som resten av omvärlden måste direkt kräva är att staten Israel utan villkor också uppfyller är att följa samtliga internationella domar och FN-resolutioner landet blivit dömda att följa: upprätthållandet av internationella lagar liksom att det israeliska illegala kärnvapeninnehavet i regionen avvecklas.

 2. Det handlar om en mycket liten vapen leverans detta som Usa ställde in. Det är verkligen INGET som varken förändrar eller förbättrar något. Man gjorde detta för att blidka alla studend protester som ägt rum i flera veckor nu runt om kring hela Usa. Sedan finns liten klick av demokraterna också som fått nog. Det är pga detta som man ställde in detta ynka lilla paket. Sända en signal. Visa vissa väljare som fått nog av folkmordet. Alla tusentals och tusentals studenter som i hela landet protesterar mot Israels folkmord. Sedan den där lilla klicken inom egna partiet. Det är ett spel för kullisserna detta. Det är även Usa val om bara 6mån och valkampanjen är igång nu. Nej jag ger EJ 5öre för detta tyvärr. Gått 7mån av slakt förnedring och huminitär katastrof utan motstycke nu så man kör detta nu. Men i smyg är det fortsatt samma SKIT som gäller

 3. Det är spel för galleriet. USA gör som den blir tillsagd av den sionistiska entitet. Punkt slut.
  Därför ska folkmördar regimen nu få ett nytt packet av vapen värt 1 miljard dollar (ca 11 miljarder kronor).

  ”The State Department is reportedly moving ahead with a more than $1bn package of weapons aid to Israel – including tank rounds, mortars and armoured tactical vehicles.

  The package, which is yet to be approved, includes the potential transfer of $700m in tank ammunition, $500m in tactical vehicles and $60m in mortar rounds.”

  https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2024/5/15/israels-war-on-gaza-live-new-nakba-as-hundreds-of-thousands-flee-attacks?update=2900817

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here