Varför ska SVT få håna kineser?

2
1009

Denna artikel har jag som prenumerant på kunnat läsa Folket i Bild Kulturfront. Varför ska SVT få håna kineser? Den har skrivits av Torbjörn Wikland, som följt utvecklingen i Kina sedan 50 år tillbaka. Han har också varit vice ordförande i Svensk-kinesiska Vänskapsförbundet och ordförande i föreningen Folket i Bild Kulturfront.

Den utmärkta tidningen Folket i Bild Kulturfront arbetar under parollerna ”För yttrande- och ttryckfrihet, för en folkets kultur och antiimperialism” sedan 1971, och sedan star 1934. Tidningen tar inte emot statsbidrag och vilar på frivilliga insatser och på blygsamma inkomster från prenumeranter och köpare av lösnummer.

”Folket i Bild/Kulturfront är mer än en tidning. Den är också en levande förening som driver tidningen framåt. Idag finns det 8 lokalföreningar spridda över landet. Förening startades 1971 när folk från kulturlivet, intellektuella, aktiva i rörelserna som jobbade i solidaritet med Vietnams befrielsefront och andra personer som motsatte sig imperialismen i världen samlandes.

De enades om tre paroller som skulle leda vägen för såväl tidningen men också föreningens arbete: stöd till de antiimperialistiska krafterna, att arbeta för en folkets kultur och att försvara yttrande och tryckfriheten. Beroende på hur samhällsdebatten har sett ut har föreningen varit tongivande i debatter kring olika frågor. Exempelvis när den svenska grundlagen skulle skrivas om och yttrande och tryckfriheten riskerade att kraftigt inskränkas.

Eftersom FiB/K inte har någon rik sponsor och inte tar något stöd från staten är vi beroende av våra medlemmar och prenumeranter. Vill du också ha en levande och oberoende press i Sverige?” FIB Kulturfront

* Jag är aktiv i Stockholmsavdelningens styrelse. Vi har i år ordnat de Nordiska fredsdagarna i Degerfors, ett välbesökt möte om Imperialism samt illsammans med tio andra föreningar olika manifestationer till stöd för Julian Assange. I högerkolumnen på bloggen finns en bild på senastte numret av tidningen.

* Tag en prenumeration. Nu kan du få en startprenumeration på 4 nummer av tidningen för endast 100 kr! FIB – prenumerera.

Artikeln.
Komikern Jesper Rönndahl har i SVT fått håna kineser. Han och och de programansvariga på SVT får nu finna sig i att kallas tvättäkta rasister av kineserna. Och varken etablerade massmedia eller politiker verkar förstå att Sverige och ”Västerlandet” inte längre är världens ”kungar i baren.”

Nästan alla svenskar, åtminstone efter diskussion, begriper att man måste respektera samernas kultur och kulturhistoria. Och på samma sätt begriper de flesta att man måste respektera annorlunda kulturyttringar, även när de är knutna till religiösa föreställningar, hos andra folk och minoriteter. Men just här blandar ofta media och politiker bort korten! Med darr på stämman talar ledande i massmedia om hur nödvändigt det är att få håna profeten Mohammed för att försvara yttrandefriheten. Ebba Busch Thor faller in med snaskiga fördömanden av islamska böneutrop i Sverige. Och nu har det blivit läge att håna kineser i vår statsfinansierade TV-kanal.
Tyvärr följer det ett mönster av rasistiskt färgade utfall i svensk politik och media – och det handlar verkligen inte bara om SD. Massmedia utnyttjar detta eftersom de lever på att skapa sensationella nyheter. Partier, som KD, lånar SD-taktiken för att locka över potentiella SD-väljare till sig. Det förklarar en del. Men det räcker inte.

Bilf från FIB:s hemsida.

Marginaliseringen av människor som bor utanför storstadsområdena, en kraftigt ökad invandring med topp 2015 som många kommuner inte klarade av att hantera och ett kvardröjande kolonialt förakt för människor utanför ”Västerlandet” är viktiga förklaringar.

Efterhistorien med de tre kinesiska turisterna som i september fördes bort av polis är intressant. Polisens förklaring av hanteringen kanske är riktig. Det som hände därefter är intressantare. Svensk statlig TV gjorde satir av händelsen och framställde kineser som bajsande utanför offentliga byggnader och ätandes hundar.
Jesper Rönndahl och de programansvariga på den statliga TV-kanalen får finna sig i att kineser (alltså inte bara den kinesiska staten) betraktar dem som tvättäkta rasister. De var ju så uppblåsta i sina rasistiska utfall att de lade ut programavsnittet på en kinesisk motsvarighet till Youtube. Själva nyheten om både de kinesiska turisterna och det rasistiska programmet skickades ut i kinesiska sociala media som omedelbart nådde minst 20 – 30 miljoner kineser. Det innebär att mängden av välbeställda kinesiska turister i Sverige antagligen kommer att minska framöver.

Varken etablerade massmedia eller politiker verkar förstå att Sverige och ”Västerlandet” inte längre är världens ”kungar i baren”. En respekt för andra folks kultur och religion är numer inte bara klädsamt utan nödvändigt om man vill ha ekonomiska relationer med det som tidigare kallades tredje världen. En som inte förstod detta var förre danske statsministern Fogh-Rasmussen (Var det därför han senare blev Nato-chef?). Den jylländska dagstidningen, Jyllands-Posten, gjorde ett stort nummer av att publicera häcklande och jycklande satirteckningar av Mohammed 2005. Flera upprörda ambassadörer från stater i Mellanöstern begärde då ett möte med den danske statsministern. Han vägrade att träffa dem. Strax därefter utbröt stora demonstrationer riktade mot danska ambassader i många arabiska länder. Än viktigare var nog att den danska livsmedelsindustrin drabbades av ett hårt bakslag. Både danska mjölkprodukter och dess moderna mejeriutrustning drabbades av köpbojkott i många länder. Det är kanske sådant vi har att vänta från Kina i fallet med det rasistiska satirprogrammet nyligen.

Föregående artikelFräck professor påstod att det finns biologisk skillnad mellan könen!
Nästa artikelFN fördömer USA:s sanktioner mot Iran, medan EU, Storbritannien, Ryssland och Kina samarbetar mot sanktionerna!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Kopplet är inte längre än så.
    Vådligheterna i svt och andra mediakanaler orsakas av ett självskadebeteende som ofta går över gränsen. Den transatlantiska länken och Nato propagerar för en mer hänsynslös hållning medialt, det främjar och stärker det heliga narrativet – alla är ju så aggressiva nuförtiden utom vi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here