Västerländska analytiker såg Natos expansion, och anade detta krig med Ryssland

5
1528

Denna artikel har jag fått, översatt av en läsare. Publicerat här.

Västerlänningarna som såg detta krig med Ryssland komma…

De ryska ledarna var inte de enda som har varnat för att Natos absorption av Ukraina skulle vara oacceptabelt för Ryssland. Vissa inflytelserika personer från den ”fria världen” hade varnat för samma sak.
Här är en lista över västerlänningar som hade varnat för Natos expansion österut.

– Jack F. Matlock Jr., USA:s ambassadör i Sovjetunionen från 1987 till 1991, sa 1997 att Natos expansion var ”en djupgående strategisk blunder, som uppmuntrade en kedja av händelser som skulle kunna leda till det allvarligaste läget för säkerheten sedan kollapsen av Sovjetunionen”.

Georg Kennan

– Den berömda kalla kriget strategen George Kennan förklarade 1998 att Natos expansion var ett ”tragiskt misstag” som skulle provocera fram en ”dålig reaktion från Ryssland”.
Bill Burns, ex-direktör för CIA, förklarade 2008 att ”Ukrainas inträde i Nato är den ljusaste av alla röda linjer” och att han ännu inte ”hittat någon som anser att ”Ukraina i Nato” är något annat än en direkt utmaning mot ryska intressen”.
Henry Kissinger, ex-utrikesminister för Richard Nixon, förklarade 2014 att ”Ukraina inte borde gå med i Nato”.
Stephen Cohen, en amerikansk forskare i ryska studier, konstaterade 2014 att ”om vi flyttar NATO-styrkorna till Rysslands gränser kommer det uppenbarligen att militarisera situationen [och] Ryssland kommer inte att backa, eftersom det är existentiellt”.
Malcolm Fraser, Australiens tidigare premiärminister, sa 2014 att ”NATO:s drag österut är provocerande, hänsynslöst och sänder en mycket tydlig signal till Ryssland”.

– Den berömda forskaren John Mearsheimer skrev 2015 att ”Västlandet leder Ukraina på vägen till krig och slutresultatet är att Ukraina kommer att sjunka. Vad vi gör är faktiskt att uppmuntra det resultatet”.
Robert Gates, tidigare USA:s försvarsminister, skrev i sina memoarer från 2015 att ”att gå så snabbt för att expandera NATO är ett misstag. Att försöka få in Georgien och Ukraina i Nato är verkligen överdrivet och en särskilt monumental provokation”.
William Perry, Bill Clintons försvarsminister, förklarar i sina memoarer att Nato-utvidgningen är orsaken till ”sammanbrottet av förbindelserna med Ryssland” och att han 1996 motsatte sig det så mycket att han, under styrkan av sin övertygelse, ”övervägde att avgå ”.

Noam Chomsky.

Noam Chomsky, världsberömd amerikansk professor i lingvistik och samhällsdebattör, sa 2015 att ”tanken att Ukraina skulle kunna gå med i en västerländsk militärallians skulle vara helt oacceptabel för alla ryska ledare” och att Ukrainas önskan att gå med i Nato ”inte skulle skydda Ukraina, utan skulle hota Ukraina med ett stort krig”.
Vladimir Pozner, en rysk-amerikansk journalist, sa 2018 att Natos expansion till Ukraina var oacceptabel för ryssarna och att det måste finnas en kompromiss där ”Ukraina inte skulle bli medlem i Nato”.

Jeffrey Sachs

– Den liberale ekonomen Jeffrey Sachs skrev i Financial Times 2022 att ”NATO-expansion är helt missriktad och riskabel. Sanna vänner till Ukraina och världsfred bör kräva en kompromiss mellan USA, Nato och Ryssland”.
Sir Roderic Lyne, ex-brittisk ambassadör i Ryssland, förklarade 2021 att ”att driva in Ukraina i Nato är dumt på alla nivåer”. Han tillade: ”Om du vill starta ett krig med Ryssland är det här det bästa sättet att göra det.”
För de amerikanska nykonservativa och president Joe Biden var det uppenbarligen huvudmålet att provocera fram ett krig med Ryssland.

Alla rättigheter förbehållna. Du har tillåtelse att fritt citera från artiklarna förutsatt att källan (www.freewestmedia.com) anges. Bilder får inte användas utan vårt medgivande.

Föregående artikelItalien har ingen framtid i euroområdet.
Nästa artikelKriget mot Ryssland i Ukraina leds från USA:s militärbas i Ramstein i Tyskland. Är det ett krig där Ukraina strider för USA/Nato mot Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jo, så är det. Ryssland satte ner foten för sent. Men det är inget jag vill lasta de ryska ledarna för. De gick naturligtvis på de västerländska ledarnas skitsnack och försökte in i det längsta tolka situationen så att den fredlig lösning var möjlig.
  Men se hur det har gått för palestinerna som marginaliseras mer och mer, eller för den delen invånarna i Chagosarkipelagen med huvudön Diego Garcia, som tvångsförflyttades. Eller urbefolkningen i Amerika. Om man kan, måste man göra motstånd innan det är för sent.

  • Nato-länderna fortsätter att pumpa vapen till Ukraina, men de kommer inte att våga delta direkt i fientligheterna, och Zelenskij kommer att möta Saakasjvilis öde.
   Så projektet från den amerikanska kongressen om användningen av den amerikanska militären i Ukraina ”People’s News” kommenterades av en militärexpert, kapten 1: a rank av reserv Vasily Dandykin.
   Den amerikanska kongressen har lagt fram ett utkast till resolution som tillåter användning av USA:s militära kontingent. Det hävdar att sådana handlingar kommer att vara ett svar på ett scenario där Ryssland använder massförstörelsevapen (kemiska, biologiska eller nukleära).
   Ryssland har upprepade gånger betonat att det inte är tal om att använda kärnvapen, Moscow hotar ingen med ett kärnvapenkrig. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov noterade att västländerna börjar prata om detta. Vasily Dandykin, i ett samtal med en Narodny Novosti-korrespondent, noterade att USA och västländerna kommer att fortsätta att inkludera i sina program allt som, enligt deras åsikt, kan skada Ryssland.
   Sagan om att Ryssland kommer att använda kärnvapen används för att främja så många av dessa drag som möjligt. ”Naturligtvis är detta ytterligare och förvrängning av fakta i frågan om användningen av kärnvapen. Vissa provokationer och på bekostnad av kemiska vapen, som Ryssland påstås ha för avsikt att använda.

   Frågan om kärnvapen är avslutad – det här är en röd linje som inte kan passeras. Detta är särskilt tydligt i dialogen med en sådan kärnvapenmakt i Ryssland. Det kommer inga vinnare.
   Enligt Dandykin beror uttalandet om möjligheten att använda en permanent amerikansk armé i Ukraina på att planerna på att sätta pressen i Ryssland är ”glidning”.
   ”Planerna stannar både på den militära och ekonomiska linjen, sanktionerna är redan på väg in i ett absurt tillstånd. De flesta av provokationerna när målet är, de vet inte vad de ska hitta på härnäst”, tillade NN:s samtalspartner.
   Militärexperten konstaterade att Ryssland har alla medel för att slutföra den speciella operationen, det är ingen mening med kärnvapen och kemiska vapen. ”Vi använder nu moderna och mycket effektiva vapen, många för att lyckas slutföra specialoperationen. Dessa är hyperljud, missilsystem, flyg, nya flygplan, helikoptrar.

   Det kollektiva väst kommer att fortsätta att leverera vapen till Ukraina, är experten säker på. Det är möjligt att legosoldater kommer att användas mer allmänt, instruktörer arbetar redan aktivt.
   ”Det är tydligt att det inte bara levereras vapen, utan måste tränas för att använda dem.
   Detta är naturligt, haubitsar, flera raketsystem har redan åkt dit. Men varken USA eller Nato kommer att gå in i konflikt. Kanske kommer något land, som Polen, att vilja gå med, men det kommer att vara en situation där en spelare inte är associerad med Nato, sade han.

   Avslutningsvis konstaterade NN:s samtalspartner att Ukrainas öde och dess nuvarande ledarskap inte är viktigt för väst. ”Saakasjvilis öde talar om detta. Det var en amerikansk kille som var helt ”on the board”. Och nu sitter han i fängelse, hans följer lyfter inte ett finger för att få ut honom.
   Väst kommer att göra allt för att utarma Ryssland, men tillsammans med LPR och DPR ger det inte upp”, sammanfattade militärexperten.
   https://nation-news.ru/23163236-_mama_i_ee_novii_trener_amerikanskii_komik_vismeyal_sovmestnoe_foto_pelosi_i_zelenskogo

 2. Alla dessa herrar hade helt rätt,vad annars. Gillar Jeffrey Sachs,som fortsatt är livet. Åsikts korridoren dessa månader är, antingen åt höger eller vänster om korridoren. INGET där inne i smala korridoren har varit tillåtet. En svensk professor som varnat om att kuppen in i Nato just nu är fel,och går för fort, dessutom utan folkomröstning,har blivit attackerad i månader av medierna och sociala medier sade han. Han blivit kallad för Putin kramare och landsförrädare enligt han själv, något han ALDRIG trodde skulle inträffa i Sverige. Han är inte ensam. Hur pantade kan man vara,som kuppar in Sverige in i Nato på detta VIDRIGA sätt,efter ENDAST 2mån opinion. Hur var övriga över 30åren före? Precis! Sakta i båten över sommaren nu,detta är viktigaste FRÅGORNA,inte”frågan”på flera decennier för Sverige. Lugna i båten över sommaren,och folkomröstning är självfallet ett MÅSTE så småningom. Vad är detta för VIDRIG kupp mot Sverige och dess befolkning

 3. Sverige : Ut ur Natos tvångströja!
  som kommer att klyva landet, ett varv till!
  Ge mig ett M!
  Ge mig ett U!
  Ge mig ett C!
  Ge mig ett K!

  Vad blir det?. Muck, Muck, Muck!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here